Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Harde hjerteslag

Hei! Jeg har i ca 14 dager merket noen ubehagelige harde hjerteslag. Samtidig føler jeg som det blir et press i hodet. Jeg har hatt 2 døgns hjerteregistrering. EKG da var fint og også blodtrykket. Legen mente det er ekstraslag jeg merker og at det under disse ble litt blodtrykksfall. Jeg har pacemaker og batteriet skal skiftes i begynnelsen av mars.

Jeg bruker Tambocor Retard 200 mg pr dag og Tambocor 100 mg 6 dager i uka. Bruker også Marevan. Ellers ingen medisiner. Jeg føler meg sliten og er blitt redd for å gå ut. Bør jeg be om flere undersøkelser, og i tilfelle hva slags undersøkelser?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det virker som om du allerede er godt undersøkt. Jeg er enig med legen at det kan være ekstraslag du kjenner. Dette er stort sett ufarlig. Også andre hjerterytmeforstyrrelser kan oppleves som harde slag. Derfor er det viktig med langtids EKG registrering for å utelukke alvorligere rytmeforstyrrelser. Du har hatt 2 døgns måling, noe som er en god undersøkelse. Du bør diskutere med legen din om du trenger flere undersøkelser, eller om du skal slå deg til ro med det du har. Andre undersøkelser som kan være aktuelle er arbeids-EKG og ultralyd av hjertet. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid. 

Hjerte/kar

Opphold i høyden ved høyt blodtrykk

Har høyt blodtrykk og tar medisin for det. Jeg lurer på om jeg kan oppholde meg i 1-2 uker i høyder over 2000 moh? Vil høyden påvirke blodtrykket, og hvis ja, hva må jeg gjøre i tillegg til medisinene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med høyt blodtrykk (selv om det er behandlet og kontrollert), kan merke en økning av blodtrykket når du oppholder seg i høyden. Dette kan skyldes at det er mer stresshormoner i kroppen (feks adrenalin) pga litt mindre oksygen i blodet. Denne økningen i blodtrykket er som regel ufarlig. Får du derimot symptomer som svimmelhet, press i hodet, brystsmerter eller pustevansker, må du oppsøke lege. 

Det er ikke nødvendig å justere medisindosene dine. Tar du høyere doser enn du skal, kan du ende med for lavt blodtrykk. Hvis du skal oppholde deg i høyden, bør du passe på følgende:

- sørg for at blodtrykket ditt er godt behandlet

- hold deg til dine medisiner og doser

- oppsøk hjelp hvis du føler deg dårlig. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Harde hjerteslag og press i hodet

Harde hjerteslag og samtidig press i hodet. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på kun denne informasjonen er det vanskelig å si hva det kan være. Ofte vil følelsen av harde slag skyldes ekstraslag i hjertet. Disse er stort sett ufarlige. Men også andre hjerterytmeforstyrrelser kan oppleves som harde slag. Jeg vil anbefaler deg å oppsøke legen din for en nærmere hjerteundersøkelse. Dette vil i første omgang være å lytte på hjertet og undersøke blodtrykket ditt. Videre kan det være aktuelt med langtids-EKG, feks i 24 timer, for å se hvordan hjertet ditt oppfører seg gjennom et døgn. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tabletter fra helsekost ved hjertesykdom

Hei. Jeg fikk hjerteinfarkt okt. 2012. Går nå på Albyl-E 75mg. Ramipril 10 mg. Lipitor 40 mg., og Selo-zok 50 mg. Lurte på om jeg kan ta Medox helsekost-tabl. mot muskel og leddsmerter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Medox er ikke et medikament og faller utenfor mitt kompetanseområde. Jeg skal derfor uttale meg med forsiktighet. Hovedstoffet i medox er såkalte antocyaner. Dette er fargestoffer i grønnsaker og frukt. Så vidt jeg kan se, vil ikke antocyaner påvirke effekten av noen av de medisinene du tar. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Å leve med hjerte- eller lungesykdom

Åssen blir livet til offeret etter hjerte- og lungesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette var et veldig generelt spørsmål. Det finnes mange ulike typer og grader av hjerte- og lungesykdommer. Hvordan det er for deg å leve med slik sykdom avhenger av mange faktorer. Hva slags type sykdom du har, hvor fremskreden eller alvorlig den er, hvor gammel du er, hvilke andre sykdommer du har samtidig. Livssituasjonen din med familier og venner spiller også inn. Dessuten er vi alle ulike, og reagerer ulikt når vi møtes med utfordringer og vanskeligheter i livet. Noen mestrer det godt, mens andre takler det mindre godt. 

Når det er sagt, er det viktig å legge til at i Norge har vi god behandling på mange av sykdommene som rammer lungene og hjertet. Vi har gode støtteordninger, og sterke pasientforeninger. Det betyr at mange av pasientene kan ha aktive, rike, lykkelige og meningsfylte liv til tross for sykdom. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utposing på hovedpulsåren

Utposing på 4,4cm på hovudpulsåren?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hos enkelte mennesker kan det danne seg utposninger på hovedpulsåren. På fagspråket kalles dette for aorta-aneurysme. Hovedpulsåren ser vanligvis ut som et elastisk rør som er 2-3 cm tykt, og som forløper fra hjertet, går nedover gjennom brystkassa, og videre ned gjennom bukhulen, før den forgrener seg til bena. Den vanligste årsaken til utposning er "åreforkalkning", såkalt arteriosklerose. Da blir åren mindre elastisk og i svake områder kan den begynne å utvide seg. Dette er en prosess som går over mange år. Faren ved en slik utposning er at den kan sprekke, og man kan få en alvorlig indre blødning. Derfor er det viktig å ha god kontroll på blodtrykket og kolesterolet, og gå jevnlig til kontroll for å måle om utposingen utvikler seg videre eller ikke. Når utposingen blir større, øker faren for at den skal sprekke (tenk deg en ballong som stadig blåses mer opp). Derfor vil kirurgen vurdere når det er på tide å operere den, og erstatte den utvidede delen med en protese. 

For menn anbefales det å operere hvis utposningen er større enn 5,5 cm i buken, eller 5,5-6,0 cm i brystkassen.

Svaret til deg blir at du må snakke med legen din, og komme inn i et "kontroll-system" slik at en spesialist kan følge med på utviklingen av utposingen. Normalt holder det med kontroll en gang i året.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

K2-tilskudd og blodtrykksmedisin

Kan jeg ta K2 gurkemeie når jeg bruker blodtrykkmedisin

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Såvidt jeg ser er K2 Gurkemeie satt sammen av vitamin K2 og gurkemeie.Jeg kan ikke se at gurkemeie påvirker noen blodtrykksmedisiner. Vitamin K2 påvirker heller ikke blodtrykksmedisiner. Imidlertid kan vitamin K2 påvirke effekten av enkelte blodfortynnende medisiner (feks Marevan). Dersom du bruker blodfortynnende medisin, må du høre med legen din før du bruker K2 Gurkemeie eller annen tilskudd. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Styrketrening ved utvidet aorta

Hei. Har en utvidet aorta på 48mm. i halsen, er det farlig å trene styrke?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 30. januar 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmål.

For det første; jeg syns det er kjempefint at du har lyst til å være i aktivitet!

Utvidet aorta, eller aortaaneurysme som det også kalles, medfører ofte restriksjoner i forhold til hvor høyt blodtrykket bør være. Jeg kan dessverre ikke gi deg en generell anbefaling i forhold til styrketrening, annet enn at du bør unngå maks styrketrening, dvs tung styrketrening som gir et forhøyet trykk inne i brysthulen under øvelsene.  

Før du eventuelt går i gang med styrketrening bør du kontakte din behandlende lege for å få retningslinjer som er tilpasset deg og din tilstand.

Lykke til!

Vennlig hilsen Margrethe  

Hjerte/kar

Bypass operasjon og bilkjøring

Etter en bypass-operasjon,kan man ikke kjøre bil på 6 uker da?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 29. januar 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen. Det er fornuftig å vente 4- 6 uker før man kjører bil. Det er først og fremst fordi reaksjonsevnen er nedsatt etter å ha gjennomgått en stor operasjon i narkose, og fordi det kan være belastende for brystbeinet å kjøre bil.Vær også oppmerksom på hvilke medisiner du bruker med tanke på bilkjøring og rådfør deg med legen din. Det er viktig at du selv føler deg skikket og i stand til å kjøre bil. For yrkessjåfører gjelder spesielle regler.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Øvre aldersgrense for hjertetransplantasjon?

Hei, jeg lurer på om det er en øvre aldersgrense for å få utført hjertetransplantasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er formelt sett ingen øvre aldersgrense, og hvert tilfelle vurderes individuelt.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid