Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Antibiotikum og resistensfare

Hei Jeg har en IgA mangel. Og bruker derfor antibiotika azitromax to tabletter annen hver uke. Dette pga astma og bronkieektasier, samt kronisk bihulebetennelse. Er dette ikke en stor risiko for meg med tanke på resistensfare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette behandlingsopplegget er ikke uten fare for resistensutvikling, men man gjør det likevel fordi alternativet med hyppige luftveisinfeksjoner og gjentatte antibiotikakurer ikke nødvendigvis er noe bedre. Og det er vist i studier at det noen ganger kan være en effektiv måte å opprettholde lungefunksjonen og unngå hyppige sykdomsperioden.

Lunge

Astma med heshet og slimplager etter influensa

Hei. Jeg er en dame på 48 år. Jeg har astma og mye allergi. Jeg hadde influensa og bihulebetennelse i februar. Etter det har jeg slitt med heshet og slim i halsen. Kjennes ut som det er noe i halsen, kremter en del og blir sliten i stemmen når jeg må snakke mye. Hva kan dette være? Det renner en del slim fra nesen bak i halsen, kan det ha noe å si? Eller kan det være bivirkninger av symbicort? Har hatt perioder med heshet og slim i halsen før, men ikke så lanvarig. Har i tillegg en jobb som krever at jeg snakker mye, så dette er slitsomt. Har dere noe tips til meg om hva jeg kan gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Noe av plagene kan være ettervirkninger av infeksjonen. Ved astma kan det ta lengre tid å komme seg helt fordi slimhinnene er mer følsomme. Men det kan også være at hesheten du nevner har å gjøre ned kortisoninnholdet i inhalasjonsmedisinen. Da kan det være lurt å redusere denne medisinen en periode, men det er lurt å gjøre det i samråd med legen din slik at du ikke ender opp med forverring i tilstanden. Heshet er en vanlig bivirkning av denne typen medisiner, men kan være doseavhengig eller opptre i perioder. Reduksjon i dosen eller antall doseringer per dag kan være effektivt, alternativt overgang til annet tilsvarende medikament i noen tilfeller.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Diagnose av høyt trykk i lungekretsløpet

Høyt trykk i lungekretsløpet Hei! Vil ultralyd av hjerte og EKG gi tilstrekkelig svar på om man kan ha høyt trykk i lungekretsløpet eller bør/må man gjennomføre en hjertekartarisering for å stille riktig diagnose eller avkrefte?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

I de aller fleste tilfellene vil man kunne stille diagnosen ved ultralyd av hjertet. Men hvis man er usikker kan man måle det ved hjertekateterisering. Dette er "gullstandarden", men brukes sjelden i dag både fordi ultralydapparatene er blitt svært gode og raske, samt fordi kateterisering er mer plagsomt for pasienten og er svært ressurskrevende.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hoste og pusteproblemer om natten

Hei Jeg er en kvinne på 61. Jeg har allergi mot hunder , og har da min datters hund i huset .Trodde dette var hunden som var grunnen , men er det samme om jeg er ute og reiser . Jeg har også, for mange år siden hatt problem med pusten, men det ble borte etterhvert. Jeg har fått Ventolin av legen min, og den hjalp i begynnelsen. Nå har jeg ikke samme virkning av den , og har begynt å slite veldig med trang pust og hoste spesielt på natten. Har du noen forklaring å gi meg på det? Tusen takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok lurt å få gjort en lungetest (spirometri). Symptomene kan ligner mye på astma, og det er ikke alltid Ventoline alene har tilstrekkelig effekt. Kombinasjonsbehandling med annen medisin er ofte det som må til for å få full effekt. Eventuelt annen type medisin. Men først er det lurt å få gjort spirometri. De fleste fastlegene har mulighet for å gjøre den undersøkelsen. Alternativt må man også undersøke hjertefunksjonen, fordi en lett hjertesvikt også kan gi liknende symptomer

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Allergimedisin og lungesykdom

Hei. Jeg er en mann på 60 år som fikk påvist Astma i voksen alder, det er mange i familien som lider av samme sykdom. Jeg brukte Seretide diskus før samt Ventolin ved behov. For noen måneder fikk jeg foreskrevet Spiriva i stedet for Seretide, synes for øvrig at Seretide virker bedre. Legen sier jeg har en lett til moderat Kols samtidig som jeg lider av Astma. Siden vi nå er inne i Pollensesongen lurer jeg på om det er lurt å bruke Nitrisin samtidig som jeg bruker de nevnte andre medisinene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når det gjelder bruk av medisin mot allergi kan de gjerne tas i tillegg til behandlingen for lungesykdommen. Allergien vil vanligvis ikke bety så mye for lungeproblemene, men mest for plager fra nese og øyne. Hvis allergimedisinen gir bedring av disse symptomene er det god grunn til å bruke den.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bronkoskopi og blodfortynnende medisiner

Skal utføre bronkoskopi. Må jeg slutte med albyl e 75mg eller plavix 75 mg før undersøkelsen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis det skal gjøres biopsier i forbindelse med undersøkelsen er det sannsynlig at Plavix må stoppes noen dager for å unngå blødning. Men det bør du absolutt spørre om direkte til den poliklinikken/sykehuset som skal gjøre undersøkelsen.

vennlig hilsen 

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tom astmamedisin

Hjelp! Jeg oppdaga for 2 uker siden at hadde brukt en tom astmamedisin, antagelig i 1 uke. I disse 2 ukene etterpå har jeg slitt en del med tettere pust, kan det skyldes uka med tom medisin? Jeg bruker symbicort.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er nok mangel på medisiner som gjør at du er blitt tungpustet igjen. Da har du i alle fall fått bekreftet at du har behov for og effekt av astmamedisiner.

Ta kontakt med legen så får du ny resept om du ikke har det.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar, Lunge

Hyperventilasjon - mulige årsaker

Hei! Min helseutfordring har det siste halvannet året vært tungpust og tap av stemme. Jeg lurte på om det blir riktig å stille diagnosen hyperventilering syndrom etter en tredemølletest? Analysen av blodgassen viste verdier som var ekstremt lave. (Diagnosen ble stilt i juli 2017) Jeg tok en ny blodgass 4 mnd etter i sittende stilling og den var normal. Jeg får ikke anfall, men har det som blir kalt stille hyperventilering. Finnes det andre typer sykdommer/symptomer som kan gi like lave verdier som hyperventilering? Jeg har tatt flere spirometrier og CT av lungene uten funn. Har også sjekket hjerte og alt er normalt der også. Har også tatt metacholintest, hvor jeg har betydelige svingninger i flow-volumkurven, men blodgassen er forenelig med en pågående hyperventilering.? Jeg har også spiserørsbrokk, kan dette gi tungpust? Håper på noen gode råd og svar😊

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

 

Hei,

Hyperventilering er økt pusting ut over det som er nødvendig. Da blåses også kullsyre ut i så store mengder at nivået av CO2 i blodet blir lavere enn normalt. Man mener at stress, angst og smerter kan utløse dette. Når det går over tid kan man også tenke over andre mulige årsaker som forhøyet stoffskifte, anemi, bruk av acetylsalicylsyre, forstyrrelse av pustesenteret pga skade eller sykdom i hoderegionen, eventuelt forhøyet trykk i lungekretsløpet. Her er det flere muligheter som man kan utrede. Spiserørsbrokk kan neppe ha noen innvirkning på dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astmabehandling og effekt på slim i halsen

Jeg er i gang med utredning for astma, og har fått utskrevet ventoline inhalasjonsspray som skal brukes ved anfall. Jeg har imidlertid fortsatt problemer med seigt slim i halsen. Er det meningen at anfallsmedisinen også skal virke på slimdannelse?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ventoline er effektiv mot sammentrekningen av bronkiene, men har ikke spesiell effekt mot slimdannelsen. Da må du nok bruke inhalasjonsbehandling med tillegg av kortisonliknende pulver eller spray.

Lunge

Astma og sykkelritt

Hei. Jeg har astma og stort sett går dette helt fint. Jeg trener 30-40 timer i uken og er med på flere ritt ( sykkel ) Etter rittene så sliter jeg med små anfall / sammentrekninger i lungene og slim. Det hjelper litt med Aeromir men blir ikke helt bra. Det er ikke verre enn at jeg lever greit med det. Jeg har nå bestemt meg for å sykle den store styrkeprøven og lurer på om det kan være en fordel med forstøverbehandling hos fastlegen min i forkant av rittet? Takk :-)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det kan virke som om din astma kan trenge mer intens grunnbehandling. Jeg regner med at du bruker et kombinasjonspreparat som basis. Det er mulig at denne behandlingen må økes i styrke eller eventuelt endres for å sikre bedre forebyggende effekt mot de plager du får når du anstrenger deg. Kanskje vil også tilleggsbehandling med montelukast være indisert. Forstøverbehandling før et løp vil bare holde relativt kort tid, og gir egentlig ikke noe annet enn Airomir i større doser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem