Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Hyppige forkjølelser og mulig astma og allergi

Hei...sønnen min på 10 år fikk i natt pustebesvær, piping ved inspirasjon og kortpusten. Han er likens i dag. Han har vært hos noen med mange katter igår, det har vært reaksjoner etter besøk der før men ikke sånn. Vi har også katt, men han reagerer bare når han koser med henne, men er ofte forkjølet.. Tåler han kanskje ikke vår katt heller? Han har mye problemer med luftveiene synes vi, spesielt nå på vinteren.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Vinteren er høytid for forkjølelser og virusinfeksjoner og symptomene kan være lik en astma. Ved astma er det vanlig med piping/hvesing på utpust(ekspirasjon) og ikke ved innpust. Ettersom din sønn ofte er forkjølet og at dere har en mistanke om at han reagerer på katt, bør han utredes både for astma og allergi.

Du kan les mer om astma og pelsdyrallergi her

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Kolsmedisin for nedsatt pusteevne

Hei Jeg har gått til øre/nese/hals spesialist og fått konstatert gresspollenallergi. Gjennom spirometri har jeg også fått konstatert nedsatt pusteevne. Jeg har blitt behandlet med Amasys og Symbicort. I siste konsultasjon ble Symbicort byttet med Anoro. På apoteket opplyste de at Anoro er en Kols medisin. Bør en øre/nese/hals-spesialist utskrive Kols-medisin? Bør jeg skifte lege til en lungespesialist?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er mye som er uklart i det du skriver og derfor burde du få en time hos din fastlege. Han kan også ta spirometri og gi deg en tilbakemelding på om resultatet av den er forenelig med en kolsdiagnose. Anoro er helt riktig en kolsmedisin. En pollenallergi kan påvirke lungene og om spirometrien er tatt under gresspollensesongen, kan den vise nedsatt pustekapasitet. Fastlegen din kan også henvise deg til lungespesialist om det skulle være nødvendig. Regner med at Amasys er Avamys, som er en nesespray brukt ved allergi.

Du kan lese mer om pollenallergi her 

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Allergi

Svekkes immunforsvaret av kostforsøk?

Mitt barnebarn på 2 år har allergi på melk, egg og hvete. Var på fredag hos lege for å teste ut hvete. Fikk bittesmå stykker, så mer. Totalt en halv skive iløpet av 3 timer. Ingen reaksjoner. Ble syk med høy feber og virker forkjølt på søndag. Er fortsatt syk, men det kan vel ikke ha noen sammenheng med at immunforsvaret har blitt svekket av hvete? Mvh T

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Immunforsvaret svekkes ikke av kostforsøk. Han hadde heller ingen reaksjon på hvete og det er bra. Håper han kan vokse av seg de andre matallergiene også . Mange barn utvikler toleranse overfor melk og egg før skolestart.

Lykke til, hilsen Helle .

Allergi

Vondt i magen

Hei. Har en gutt på 8år som har mye vondt i magen. Mye luft, dårlig matlyst. Hard og løs avføring om hverandre. Fikk blodprøve svar fra legen ang matvare allergi. Hvete var 0,41 og Gluten var 8,25. Men fikk ikke vite hva som er normalt eller unormalt. Kan du svare meg på dette. Skal til spesialist på sykehuset om en stund. Men kan være greit å vite nå synes jeg. Hilsen bekymret mor

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

Du beskriver en gutt som har vondt i magen med både løs og hard avføring om hverandre. Det kan være mange årsaker til det, allergi er bare en mulig forklaring. IgE alene sier svært lite. IgE under 0.7 er lavt. Gluten antistoff er tatt for å vurdere om han har cøliaki. Prøvesvaret vil være utgangspunkt for om han skal utredes videre på det.

Spesialisten dere skal til vil tolke blodprøvene sammen med de symptomene dere beskriver.  Det vil være til god hjelp om dere fører kost og symptomdagbok frem til dere skal dit. Hvilke symptomer han har, når de oppstår, varighet, kommer de hver gang han spiser det samme osv? Noter også hva han spiser og drikker.

Husk at forstoppelse også kan gi både hard og løs mage.

Lykke til

Hilsen Helle

Allergi

Cøliaki

Jeg fikk påvist cøliaki for ca 6 år siden. Er bevist på å holde meg til helt glutenfri kost. Har dessverre til tider vært uheldig å få i meg forurenset mat (gluten). Da går det nøyaktig 2 timer før reaksjonen kommer. Oppkast, diaré, magekramper og svetting. Er totalt utslått. Finns det noe som kan begrense denne reaksjonen? Blir nesten paranoid, når jeg skal spise ute. Er livredd for å bli syk.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Det er en utfordring å skulle holde seg helt unna alt glutenholdig mat. Spesielt krevende er det når man skal ut å spise eller på besøk. Dine erfaringer med å bli syk gjør deg engselig og det er veldig lett å forstå. Desverre finns det ingen "motgift" eller medisin som kan dempe reaksjoner ved cøliaki. Ved allergi kan antihistamintabletter eller adrenalinsprøyte begrense reaksjonen. Det hjelper ikke ved cøliaki. Eneste behandling er å unngå glutenholdig korn; bygg, rug, uren havre og hvete, inkludert spelt. Hvetestivelse inneholder så små mengder gluten at det trygt kan inngå i et glutenfritt kosthold. Det gjør utvalget av mat litt større.

Regelverket for merking av allergener i mat gjelder også for serveringssteder. I menyer, buffeer, ferdigsmurte retter skal merkes tydelig om de inneholder glutenholdig korn eller ikke. Informasjonen skal være tilgjengelig uten at du må spørre. Lær deg benevnelsene for gluten og sjekk godt på forhånd. De aller fleste spisesteder har glutenfri alternativer på menyen. Det kan også være lurt å sjekke eller bestille på forhånd om du vet hvor dere skal.

Ønsker deg riktig lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Birvirkning av allergivaksinering?

Hei. Jeg er igang med allergivaksinering. Når jeg får sprøyter har jeg fått andre reaksjoner enn jeg ellers får når jeg reagerer på noe. Jeg blir tørr i munnen. Det renner slim fra bak i nesten ned i halsen, og det blir ekkelt å svelge. Litt stram på sidene av halsen. Er dette en vanlig allergireaksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De reaksjonene du nevner er ikke av de mest typiske, men hvis det opptrer i forbindelse med vaksinesprøytene er det sannsynligvis en effekt av dette. Du bør nok ta dette nærmere opp med legen som har ansvaret for allergivaksineringen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Allergimedisin

Hei Jeg er 47 år og fikk pollen allergi for 2år siden. Opplever at telfast også hjelper på seborre utslett i ansiktet. Kan jeg ta telfast hele året, er det noe negativ ved det?Tar bare en halv tablett, men det hjelper helt klart. Vh Kathrine

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. november 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Allergitabletter kan man bruke gjennom hele året. Du kan lese om bivirkninger på Telfast ved å søke her: www.felleskatalogen.no

Hvis du på grunn av allergi må bruke allergitablettene sammenhengende i over tre måneder i året kan legen skrive dette ut på blå resept. Allergien må være diagnostisert ved objektive allergitester eller ved hjelp av sykdomshistorie og kliniske funn. Anbefaler derfor at du tar en prat med din lege for å gjennomgå dette.

Les mer www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/medisiner-mot-allergi/

Vennlig hilsen

Rose

 

 

 

Allergi

Bekymret for fiskeallergi

Jeg har fiskeallergi - har fått det påvist i voksen alder. Mannen min ønsker fortsatt å spise fisk her hjemme. Men jeg kjenner jeg blir kjempestressa når det blir sterk fiskelukt og jeg er redd for at han skal ta på ting med fisk på fingrene eller ikke vaske utstyr han bruker tilstrekkelig. Har dere noen råd til oss? Føler ikke han tar allergien min på alvor.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Noen har så sterk allergi overfor fisk at de reagerer på damp og rester av fisk på kjøkkenredskaper. Dersom du får allergisymptomer av fiskedam/stekeos bør dere sammen planlegge når og hvordan din manns fiskemåltider skal være. De aller fleste med fiskeallergi håndterer etterhvert allergien godt selv om andre i familien spiser fisk. bli kjent med hvilke symptomer du får, ha medisiner i beredskap og unngå direkte kontakt med fisk og fiskedamp.

Gå til anskaffelse av egen panne/gryte og redskaper til fisk. Han kan bruke samme talerkner dersom de vaskes i oppvaskemaskin.

Bli enig om faste fiskedager slik at du slipper å bli overrasket av fiskelukt. Tilbered din mat først så du slipper å være over fiskegrytene.

Kald fisk avgir ikke damp somkan uløse allergisk reaksjon.makrell i tomat, hermetisk tunfisk, røykt laks ol går derfor greit.

Din mann må ta ansvar for tilberedelse av fiskemat, samt rydding og rengjøring etter måltidet. Tørk godt av benker og bord, enten med engangsklut eller legg kluten til vask etterpå.

Mer om fiskeallergi

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Behandling av fiskeallergi

Finnes det medisin/behandling mot fiskeallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 21. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Eneste behandling av allergi er å unngå det man ikke tåler. Men det er noen med fiskeallergi som tåler visse typer fisk selv om de reagerer på f.eks. torsk. Man kan også utvikle toleranse overfor noe man er allergisk overfor, dvs vokse av seg allergiene. En allergidiagose bør derfor evalueres med jevne mellomrom. Spesielt små barn bør følges opp for å se om de utvikler toleranse.

Mer om allergi mot fisk her

Dersom du har lette symptomer kan antihistamintabletter dempe reaksjonen.

Men en "kvik fiks" behandling som fjerner allergeien finns deverre ikke.

Lykke til. Hilsen Helle

 

Allergi

Bruk av Epipen

Hei, dattereren vår er allergisk mot peanøtter, melkeprotein, egg og soya. Barnehagen etterspør opplæring i bruk av Epipen. Finnes det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Så fint at barnehagen vil ha god opplæring. Dere kan kontakte helsesøster og spørre om hun kan gi opplæring for de barnehageansatte. Da får de trent sammen med en som kan å sette sprøyter. Produsent at EpiPen vil på forespørsel sikkert gi "dummies" dvs sprøyter til å øve med uten medisin og nål.

På nettet ligger det også instruksjonsvideoer dersom det er aktuelt.

Vi i LHL har utabeidet et faktaark og et skjema til bruk i barnehager for barn med matallergi. Legger ed det her om det er av interessse.

Lykke til, hilsen Helle