Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Endring i hudfarge på lam side

Er det normalt at huden på den slagrammede siden er mer blålig enn på den andre? Jeg synes den venstre hånda mi ser misfarget litt blåaktig ut, litt foten også. Dårligere blodsirkulsjon pga mindre brukt? Er det ikke noe å bekymre seg over, eller bør hjertet sjekkes?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 28. april 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Det er ikke uvanlig at den siden med lammelser kan endre farge og i noen tilfeller hovne opp. Sannsynlig årsak er nok som du selv skriver at det blir mindre blodsirkulasjon fordi musklene her ikke blir brukt. Dette er nok ikke noe å bekymre seg over, men om det blir veldig endret og smertfullt bør du diskutere det med legen din.

mvh Torgeir Mathisen

Lunge

Kols og morgenhoste

Morgenhoste Hei, jeg er sykepleierstudent og lurte på hvorfor får mange av KOLS-pasienter morgenhoste og ikke kveld? Jeg finner ikke grunnen til det i pensumbøkene våre.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. april 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

De første symptomene og plagene ved kols sykdommen er ofte morgenhoste og økt slimproduksjon. Det er viktig å være klar over at ikke alle opplever dette. For noen kan også plagene avta ved røykeslutt. Årsaken til at dette oppleves mest på morningen er at det henger sammen med slimproduksjonen som kommer av betennelsesprosessen som skjer i luftveiene. På natten ligger en rolig i horisontal stilling og slimet holder seg i ro, når en begynner å aktivisere seg igjen, så flytter slimet på seg og en får trang til å hoste, for å få slimet opp. Det er viktig at slimet kommer  opp, og ikke blir liggende å  gi grobunn for bakterier. Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Allergi

Mageknip etter valnøtter, er det allergi?

Hei - jeg har lest at valnøtter er sunt. Spiste 50 gram forleden. Fikk veldig maveknip og diaré. Neste dag spiste jeg igjen 50 g. Fikk voldsomt vondt i maven igjen, det varte i 4 timer. Litt diaré og kastet opp. Har aldri vært allergisk. Men dette er vel ikke en allergisk reaksjon? Valnøtter spiser jeg ikke igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du har spist valnøtt to ganger og det samme skjedde begge gangene. Det er derfor sansynlig at du ikke tåler valnøtter.

Du kan spørre legen om du kan testes på valnøtt. Det er muilg via blodprøver. Dersom blodprøven er positiv og du får ssymptomer når du spiser valnøtt kan man si at allergi er påvist.

Selv om det skulle vise seg at du er allergisk overfr valnøtt kan du godt tåle andrenøtter. De er også sunt så sjekk det med det samme. Ingen grunn til å unngå noe for sikkerhets skyld.

Lykke til

Parkinson

Hvordan virker parkinsonmedisin på mennesker som ikke har Parkinson?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 27. april 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det har jeg dessverre ingen mulighet til å gi deg noe godt svar på, da mitt kunnskapsområdet dreier seg om lungerelaterte temaer.

Mvh Hilde

Allergi

Peanøttallergi

Hei! Hvilke behandlingsformer finnes i Norge for peanøttallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Behandlingen ved all allergi er hovedsaklig å unngå det man ikke tåler. Ellers er behandlingen å redusere symptomene med medisin dersom uhell oppstår. Det finns i dag desverre ingen behandling som kurerer peanøttallergi.

Men det forskes på allergivaksinasjon også for peanøttallergi. Det innebærer at man gir bitte små mengder av det man ikke tåler i økende mengde over flere år. Målet med denne behandlingen er at man skal kunne tåle spormengder av de man er allrgiske overfor. Det gjør at man slipper å være så redd for alvorlige reaksjoner. Internasjonalt er vel peanøtt det allergenet som vies mest oppmerksomhet innen forskning, så kanskje det en gang i fremtiden vil komme en behandling som åpner for å kunne spise peanøtter.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Kols

Kols i ung alder

Hei, I forbindelse med en lungeinfeksjon i fjor høst sa fastlegen at jeg burde komme tilbake senere og ta en spirometritest fordi hun mente at det hørtes ut som om jeg hadde redusert kungekapasitet. Tok den nå i dag og resultatet var visstnok nedslående og hennes første uttalelse var at jeg hadde KOLS. Det har jeg vanskelig for å forstå. Jeg er 43 år gammel, slank og røyket i 10 år (fra jeg var 16 til 26. Har ingen sykdomshistorikk. Var en periode i 20-årene noe utrent, men har trent jevnlig siden jeg var 30 De siste tre-fire årene har jeg trent 12-16 timer hver uke, deltar på Ironman-konkurranser og hevder meg godt i min alderklasse. Opplever ikke at jeg generelt er tungpustet, ikke noe mer enn man kan være i tunge treningsperioder. Dessverre ikke voldsomt god hjelp fra fastlegen som ikke kunne fortelle meg noe, bare at jeg skulle slappe av og ikke være redd. Og ta kontakt når jeg ble mer tungpustet sånn at man kunne starte medisinering.... Kan det virkelig være at jeg har KOLS? Og hvordan i alle dager skal jeg forholde meg til det? All litteratur jeg finner om emnet er jo stort sett råd til eldre, utrente mennesker som går ut på å slanke seg, begynne å trene (!) og kutte røyken. Har ingen sykdomshistorikk bortsett fra lungeinfeksjonen nå i fjor høst.... Om ikke annet så kjenner jeg at jeg er tungpustet nå i alle fall....

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 25. april 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er forståelig at du synes dette er litt merkelig.  Du kan be om en henvisning til lungespesialist for en grundigere undersøkelse. Selve spirometritesten avhenger også veldig av teknikk og at den utføres korrekt. Det avhenger av at fastlegekontoret har utført slike spirometritester regelmessig. På en lungepoliklinikk  utføres slike tester mye hyppigere enn hos mange fastleger. Diagnosen kols settes oftest i sammen heng med spirometritest og symptomer, ikke på grunnlag av spirometri testen alene. Du er hjertelig velkommen til å ringe kolslinjens tlf nr på 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til med videre utredning!

Mvh Hilde

Kosthold

Kolesterolsenkende margarin?

Hei! Jeg har litt høyt kolesterol som jeg ønsker å senke, og prøver å legge om kostholdet litt til middelhavkost som dere anbefaler, og spiser også grove rundstykker og knekkebrød. Kjøpte i dag smør som heter Vita hjertego' proaktiv, og på det står det: Med Proaktiv kan du redusere kolesterolet med 7-10 % i løpet av 2-3 uker. Stemmer dette?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 25. april 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, Vita ProAktiv er en margarin som er tilsatt såkalte plantesteroler. Et daglig inntak av ca. 2 gram plantesteroler daglig kan senke LDL-kolesterolet med rundt 10 %. Hvis man har forhøyet kolesterol kan effekten være større. 2 gram plantesteroler tilsvarer ca. 25 gram margarin. Du får ingen ytterligere effekt av å spise mer enn dette. 

Best effekt får en av å spre inntaket utover dagen. Dette er lettmargarin, så det er ikke egnet til å steke med. 

Plantesteroler finnes også i små mengder i belgfrukter, planteoljer (som for eksempel rapsolje) og i avocado. 

Kols

Kols tiltak

Hei Min mor har kols. 72 år. Forøvrig veldig god helse, ( hjerte, muskelmasse og 'intellekt') har røykt litt i yngre år. Vært frisør. Har fått oksygenflaske som hun skulle bruke v trening (i kols/gruppe). Har kjøpt oksymeter og hun har metning på mellom 75 og 85 i hverdagen. Og hun klarer ikke å bære handleposer ol. Trening er det slutt på. Hun klarer ikke å gå fra bilen og til døren (100 meter) Vi må hjelpe henne morgen og kveld for da har hun store pustebesvær (anfall?) Midt på dagen er det bedre. Bruker nå oksygen når hun 'føler for det' Jeg synes det er rart at ikke fastlegen gjør noe. Skal hun bare gå hjemme og kveles? Er det virkelig ikke noe å gjøre? Ingen medisin som kan gjøre dagene bedre? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 25. april 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er fullt forståelig at du opplever situasjoen frustrerende. Mitt forslag er at dere tar det opp med fastlegen det du skriver her, hvis han ikke vet helt hva han kan bidra med, så be om å få henvisning til lungespesialist. Det kan være nyttig med en gjennomgang av medisiner og event se på om det er noe som kan gjøres i forhold til medisineringen. En blodgass prøve kan gi svar på om hun event bør settes på  en fast dosering av oksygen som hun kan bruke hele døgnet. Du/dere er også hjertelig velkommen til å ta kontakt med kolslinjens tlf nr på 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

Kols

Kols og røyk

Hei. Min mormor har fått diagnosen kols for litt siden og det jeg lurer på er hvor skadelig/dumt er det for hun å være i et røykemiljø?Hennes datter røyker og det hender hun er der opptill flere dager samemhengende. Hun røyker ikke inne når hun er der, men det sitter jo i alt i huset allikevel, tekstil, tak, gulv osv. Lurer bare på hvor skadelig det kan være? Mvh Kenneth

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 24. april 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ikke slik at din mormor i utgangspunktet blir dårligere av at din mor røyker ute, men det kommer litt ann på hvordan type kols din mormor har. Du kan spørre henne om hun opplever økt tungpust ved røykelukt og ved å ha røykende personer inne i huset. Det er absolutt viktig at din mor fortsetter å røyke ute. Tenker  også at din mor bør oppmuntres til røykeslutt pga sin egen helse.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

Sigarett røyking og oksygen

Hei, min far (65 år) har kols og lungeemfysem og er i mellom grad 3 og 4. Han røyker fortsatt og det er noe han ikke kommer til å slutte med. Han har nettopp vært på sykehus grunnet svært lavt oksygenopptak og på sykehuset mener de det ikke er noe mer å gjøre. Hvor lang tid han har igjen å leve er usikkert, men ut fra tilstanden i dag er det selvsagt alvorlig. For å få en viss form for livskvalitet ønsker han oksygentank, men blir nektet dette p.g.a at han fortsatt røyker. Det betyr at han ikke får den behandlingen han tross alt har krav på. Vi i familien opplever derfor at dette er å betrakte som aktiv dødshjelp. Juridisk har vi forstått at å nekte pasienter denne behandlingen henger i en tynn tråd. Jeg lurer derfor på om dere har erfaring rundt denne problematikken. Har noen tatt dette videre til rettsvesenet? Finnes det noen andre muligheter å få tilgang på oksygentank fra f.eks privatklinikker?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 24. april 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Beklager, men her har det skjedd en feil, svaret er dessverre ikke blitt publisert, bare skrevet. Fint at du etterspør.

Oksygen er et legemiddel. Av både medisinske og sikkerhetsmessige grunner krever behandling med oksygen at man er røykfri. Kulldioksyden fra sigarett røyken vil feste seg raskere til de røde blodlegemene og ta opp plassen for oksygenet, så derfor vil  ikke den syke kunne nyttegjøre seg tilført oksygen når han fortsatt røyker. Det er også stor eksplosjonsfare med oksygen og røyk sammen. Tror ikke dere vil komme noen vei ved å føre dette inn i rettsvesenet. Praksisen i Norge når det gjelder røyking og oksygen bruk er lik, så her er det ingen forskjell på pivate og offentlige klinikker. Anbefaler dere å ta kontakt med fastlegen eventuelt  lungespesialist for å diskutere muligheter for aktull behandling som kan være lindrende.

Mvh Hilde