Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Brystsmerter ved flimmer/flutter

Jeg har kronisk atrieflimmer dvs 24 timer i døgnet. Hvis jeg drikker kaffe o.l., får jeg fibrioflutter. Dette kan vare to til tre døgn og da blir jeg helt slått ut og orker ingenting. Jeg må ta smertestillende fordi jeg får smerter midt i brystet og mellom skulderbladene. Jeg har ikke tette årer. Er det farlig når jeg får ondt og er det mulig å fjerne anfallene med fibrioflutter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har brystsmerter under anfall med rask flimmer/flutter, må hjertespesialisten din finne ut av om du også har kransåresykdom (trange eller tette arterier på hjertet). Dessuten må flimmer/flutter-behandlingen din bli bedre. Dette er også en oppgave som din lege og en hjertespesialist må løse i samarbeid. Det kan være aktuelt å endre medisinene/dosene, men også annen mer avansert behandling av rytmeforstyrrelsen kan være aktuelt. Igjen er dette noe en hjertespesialist må vurdere. Jeg anbefaler deg å få fastlegen din til å henvise deg til en hjertespesialist. 

Hjerte/kar

Hjertestans under operasjon

Hei. Jeg lurte på om det er vanlig å få hjertestans under en operasjon? Altså at hjertet stopper når man skal operere inn kateter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er vanskelig å svare på. Jeg vet ikke hva slags operasjon det er snakk om, og har heller ingen informasjon om pasientens tilstand. Generelt kan jeg si at hjertestans under operasjon er ekstremt sjeldent hos eller friske mennesker. Risikoen øker jo sykere en pasient er før operasjon, men med moderne kirurgisk behandling og intensivovervåkning (slik vi har i Norge), forekommer hjertestans under operasjon sjeldent hos syke pasienter også. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesykdom, mange medisiner, dårlig form

Har en puls på 45 når eg sitter stille.Har 50 prosent tette åre og går på seks forskjellige medisiner og åtte tabeletter til dagen.Er ikke i noe god form etter all medesinene eg begynte med

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke uvanlig at hjertepasienter må bruke en del medisiner. Alle medisiner har bivirkninger, og noen mer enn andre. Legen må alltid veie fordelene av å gå på medisinene opp mot bivirkningene. I ditt tilfelle må legen finne ut av om plagene dine skyldes bivirkninger eller sykdommen i seg selv. Hvis det er medisinene som er årsaken må dere se om dere kan finne andre kombinasjoner og alternativer som passer deg bedre. Vi har heldigvis en rekke forskjellige medisiner å spille på. 

Mvh 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kombinere omega-3 og Albyl E

Kan en bruke omega 3 og albyl e sammen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For en del hjertepasienter er det vanlig å bruke Omega-3 samtidig med Albyl E. Det er ingen fare i å kombinere disse to. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dilatert kardiomyopati

Har fått påvist Dilatert kardiomyopati, med EF 25% . -- Hvor " farlig" er det ? Jeg er 67år og i generelt god form. Går 6 km på 65 min uten å merke problemer av noe slag, blir heller ikke særlig sliten.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dilatert kardiomyopati er en genetisk tilstand som gir hjertesvikt (svekket pumpefunksjon i hjertet). Det er veldig varierende hvor plaget pasientene er av dette. Enkelte får store problemer tidlig i livet, blir nærmest invalidisert av plagene (tungpust, tretthet, nedsatt arbeidsevne), og noen blir også transplantert. Andre kan gå gjennom hele livet uten å merke noen særlig begrensning i livsførsel. 

Det er derfor vanskelig å svare på hvor farlig det er nettopp for deg. Det er viktig at du får god medisinsk behandling, og får jevnlig oppfølging hos hjertespesialist. 

Mvh 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angina tross normale kransårer

Hadde et lite hjerteinfarkt for snart et år siden. Ble utskrevet med diagnosen Spasmeangina, men det virker som om legene går bort fra dette, da medisinen jeg får ikke virker. Har fortsatt brystsmerter, mer eller mindre daglig. Har lest om noe som heter Kardiologisk Syndrom X på en dansk side. Leste også denne artikkelen. http://www.kardio-x.dk/sites/default/files/Overs%C3%A6ttelse%20af%20amerikansk%20artikel.pdf Dette er som å lese om meg selv. Jeg begynner å bli utålmodig etter å finne svar og få hjelp for mine smerter. Har ikke snakket med legen min om Syndrom X ennå, og finner ikke noe om dette på norske sider. Vet du om dette er en "godkjent" diagnose i Norge, eller om man blir stemplet som hypokonder om man tror man har denne sykdommen. Ser det blir diskutert om det er en funksjonell sykdom eller ikke. Vet du om noen som kan mye om denne sykdommen i Norge og om det går an å bli henvist dit? Jeg er ikke engstelig og har aldri hatt store pusteproblemer når jeg får vondt - likevel hadde det vært fint å fått hjelp slik at jeg slipper disse smertene. Er fortsatt delvis sykemeldt. Har en lege som tar meg på alvor, og har blitt utredet i fht muskelsmerter, spiserørsbrokk og -spasmer. Har også prøvd Sarotex mot nervesmerter, men ikke noe av dette har hjulpet. Jeg er kvinne, 46 år, 170 høy og 70 kg. Har alltid trent, men etter infarktet trener jeg mye. Aldri røkt. Ellers frisk – var mye plaget med migrene etter siste fødsel for 15 år siden, men etter jeg fikk infarktet er migrenen borte. Legen tror Norvascen hjelper mot dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ikke hørt uttrykket "Kardiologisk syndrom X" før, men ut i fra beskrivelsen i lenken din handler det rett og slett om at pasienter får anginaliknende smerter i brystet til tross for at angiografi viser normale kransårer på hjertet. Det foreslås at forklaringen kan være forsnevring i de minste årene i hjertet (de som ikke er synlig på angiografi), såkalt mikrovaskulær sykdom. At kvinner har høyere forekomst av mikrovaskulær sykdom, og at dette gir smerter, er et kjent fenomen. Jeg synes at å kalle det "Syndrom X" kun er å gi en allerede kjent tilstand et nytt navn. 

Hva man kaller det, er ikke så viktig. Det viktigste er at pasienten har plager og trenger hjelp. Ekspertene mener at behandlingen i stor grad bør være som ved vanlig kransåresykdom, og bestå av livsstilsendringer og medisinsk behandling. Dette innebærer røykelsutt, økt fysisk aktivitet og et sunt kosthold. På medisinsiden anbefales gjerne kolesterolsenkende medisin, blodfortynnende, og andre hjertemedisiner (betablokkere, kalsiumantagonister, ACE-hemmere, langtidsvirkende nitrater). Mikrovaskulær sykdom (i engelsk litteratur kalt "microvascular coronary dysfunction") er etterhvert et godt kjent fenomen som de fleste kardiologer kjenner til. Jeg vil råde deg å snakke med en kardiolog for videre behandling. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesykdom og turnusarbeid

Hei! I desember 13, var jeg til en elektiv koronar angiografi. Jeg fikk et prosedyre relatert hjerteinfarkt, og det viste seg at alle tre kransarteriene var tette, fra 75% og oppover. Det ble satt inn 5 stent, men en liten åre fra LAD, som er 90% tett går det ikke an å gjøre noe med, samt CX, som er anatomisk "bølgete" og er 75% tett, heller ikke her er det mulig å gjøre noe. Pga dette har jeg fått angina pectoris, som har plaget meg veldig. Så mye at jeg uten nitropreparater har i perioder hatt problemer med å gå 10 meter. Jeg bruker nå 60mg Imdur for dette. Og det hjelper veldig mye, jeg er så og si symptomfri. Jeg jobber som sykepleier i 100%. Dette er en ny jobb som jeg startet med i des 14. Denne jobben er ikke fysisk tung, men med mye stress og uforutsigbarhet, og turnusarbeid med mye senvakter og deretter dagvakt. Det medfører at jeg ikke får mye søvn mellom kveld-dagvakt.(ca 5 timer). Jeg er helt utslitt og må bruke fridagene mine til hvile for å hente meg inn igjen. I det siste har jeg kjent at jeg er så usigelig "sliten" i kroppen og i hodet. Er dette pga hjertet? Eller skal jeg bare overse disse symptomene, og legge det på kontoen at dette vil gå over etter hvert? Jeg er 50 år, medisiner jeg bruker er Albyl-E 75mg, Emconcor 5mg, Losartan 50mg, Inegy 10mg/40mg, Somac 40mg, Imdur 60mg

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 15. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Det er en vanskelig problemstilling du tar opp. At du føler deg sliten etter oppstart i ny jobb behøver ikke nødvendigvis være tegn på at din hjertesituasjon er forverret. Det kan hende dette vil bli bedre over litt tid. På den annen side kan det være at stressende og uforutsigbart arbeid over tid ikke er gunstig i forhold til din hjertesituasjon, særlig hvis du stadig sliter med "å hente deg inn igjen" etter jobb. Jeg vil anbefale deg å ta dette snarlig opp med fastlegen din for på den ene siden å vurdere at du hjertemessig ikke er verre. Og for å få en oppfølging i forhold til jobbmessige utfordringer, slik at man evt kan gjøre tiltak som letter situasjonen for deg om det blir nødvendig.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar

Brystsmerter

Hei! Jeg er en jente på 18 og i det siste så har jeg vært plaget med smerter i brystet på venstre side. Det begynte først etter jeg hadde gym, vi hadde en løpetest, og når vi var ferdig med den så fikk jeg veldig vondt i venstre bryst altså, stikkende smerter og det var vondt å puste. Andre gangen skjedde når jeg kom hjem, men da var det ikke like vondt, var mest ubehagelig. Det har også hendt at jeg har plutselig våknet midt på natten av smerter i brystet. Smertene kan vare fra 10 til 20 sekund og opp til 1 min. Jeg vet vi har hjerteproblemer i familien min, kan det ha noe med det å gjøre? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 12. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Hjertesykdom i din alder er heldigvis svært sjelden. Smertene eller ubehaget du har kjent virker ikke som typiske smerter ved hjertesykdom. Da kommer som oftest ubehaget under en fysisk anstrengelse og gir seg i hvile. Det er ikke sjelden at man kan få stikninger fra muskulaturen i brystkassen, sånn som du beskriver. Ubehag i brystet kan også komme fra luftveier, lunger ellers spiserør. Dersom plagene dine stadig gjentar seg, eller du kjenner symptomer i form av rask puls/hjertebank, tungpust, vedvarende smerter, svimmelhet, uvelhet eller unormal tretthet etter fysiske anstrengelser bør du kontakte fastlegen din for å avklare plagene nærmere. Sannsynligheten for at plagene dine er alvorlige eller har noe med hjertet å gjøre er svært liten. De vanligste hjertesykdommene opptrer i godt voksen alder. Det fremgår ikke fra forespørselen din hva slags hjertesykdom og i hviken alder dine slektninger har blitt syke, men det kan du sikkert finne ut. Engstelse eller stress kan også utløse ganske uspesifikke plager fra kroppen, ikke sjelden fra brystkassen. Dersom du er i tvil og er veldig usikker på plagene du kjenner er det bedre å få tatt en prat med fastlegen for å få problemet ut av verden.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar

Blodtrykk

Jeg er 65 år ,er det da noen fare om jeg har ett blodtrykk på 140/65 ?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. januar 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Hvor høyt blodtrykket bør være,avhenger av hvilke risokofaktorer for hjertesykdom du har, og om du har hjerte- eller karsykdom, diabetes eller nyresykdom. Blodtrykket målt på et legekontor bør være 140/ 90 eller under dersom du er frisk og uten risiko for hjerte-karsykdom. 

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Arbeidsevne etter PCI

hei. jeg lurer på om man vil få nedsatt arbeidsvne etter en PCI behandling (utblokking) av coronarårene hvis dette blir tatt før et infarkt ville oppstått?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 09. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

PCI-behandling i seg selv vil ikke føre til nedsatt arbeidsevne. I meget sjeldne tilfeller kan prosedyren kompliseres av et lite hjerteinfarkt, men dette er som sagt sjelden og gir som regel ikke nedsatt arbeidsevne etterpå. PCI-behandling av trange kransårer gjøres for å beskytte mot at et hjerteinfarkt senere kan gi en skade i hjertet, som kan medføre nedsatt arbeidsevne. De første 2 dagene etter PCI-behandling skal man unngå hard fysisk aktivitet og tunge løft for ikke å begynne å blø fra innstikksstedet som er brukt under behandlingen (håndledd el lyske). Dersom man ikke har hatt hjerteinfarkt, hjertefunksjonen er normal og man ikke har noen hjertemessige symptomer kan man etter dette gå tilbake til vanlig aktivitet med jobb og trening.

Vennlig hilsen Ellen H. Juslrud