Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

En moderne pacemaker

pacemaker i febr. 2014 Den er stillt mellom 60 og 130 - hadde puls på 31. Hva skjer om pulsen havner over 130-f.eks.145. På ski i mote kan en nok komme i puls over 130. Mvh KH.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for et veldig godt spørsmål.

Pacemakere har blitt stadig mer avanserte. Den mest grunnleggende funksjonen til en pacemaker er å forhindre at pulsen blir for lav. Du skriver du hadde puls ned mot 31. Med så lav puls kan man både bli svimmel og besvime. Pacemakeren sikrer at det ikke skjer. 

Det du har er en mer avansert pacemaker. Innstillingen 60-130 betyr følgende:

Når pulsen din lavere enn 60, slår pacemakeren din inn, og sørger for at du har en puls på minst 60. Har du egenpuls over 60, gjør den ingenting. 

Når man trener vil normalt pulsen gå opp. Men hos en med rytmeplager er det ikke sikkert at hjertet klarer å øke sin frekvens. Her kommer tallet 130 inn. Pacemakeren din inneholder en avansert detektor som merker at du trener (løper, sykler eller går på ski). Den har bevegelsessensorer som skjønner at du trener og trenger en høyere puls. Hvis kroppen din ikke klarer å øke pulsen på egenhånd, vil pacemakeren gradvis øke pulsen opp mot 130, for å etterligne kroppens normalrespons på trening. Hvis kroppen din derimot klarer å få opp pulsen selv (slik du feks får i en bakke), vil ikke pacemakeren slå inn. Da er den "fornøyd" med at du ordner opp selv. 

Innstillingene på 60 og 130 kan selvsagt omprogrammeres av kardiologen din, dersom det skulle være behov for det .

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Infofilm om pacemaker

Hei:) Jeg jobber som pacemakersykepleier på en hjerteavdeling, og lurer på om dere har, eller vet hvor vi kan få tak i en infofilm som pasientene kan se?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.

Vi har dessverre ikke noen film om pacemaker, men jeg foreslår at du tar kontakt med en produsent av slikt utstyr, for ekspempel Medtronic.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Angina - medisinering

Hei. Kort sammendrag. Dame, 46 år, slank, aktiv. Hjerteinfarkt juli i år. Ble ikke stenta, pga tynne årer, og allergi for albyl.Innlagt igjen i aug, med lav puls (32-40), etter for stor dose selozok. Da ble selozok fjerna fra medisinlisten helt. Gikk på lipitor og plavix fast. Ble for en uke siden igjen lagt inn pga pustevansker på natt, samt trykk/stikking i brystet. Ble vel konstatert at jeg har angina. Ble på nytt satt på selozok, samt imdur og cardizem retard. Imdur gir meg kraftig hodepine, og jeg er migrenepasient, men kan nå ikke bruke imigran... Sykehuset brukte følgende utsagn i går " det blir dessverre litt prøving og feiling nå" Tok sykkeltesten for to dager siden, og det gikk ikke bra. Endte med kraftig blodtrykksfall og ble liggende etterpå. Finnes det ikke bedre alternativ for meg, enn å dytte i meg 6-7 sorter medisin hver eneste dag? Håper du kan komme med et godt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er dessverre en problemstilling vi møter fra tid til annen. Pasienten har trange årer som gir angina, men årene er for små til at det er mulig å gjøre stenting. Alternativet er skikkelig medisinsk behandling. Hos de aller fleste kommer man i mål med medisiner som gir tilfredsstillende effekt, uten å gi for mye bivirkninger. Hver pasient er helt unik, og det finnes dessverre ingen standard pakke som passer alle. Noen pasienter opplever mye bivirkninger, andre ingen. Det er umulig å vite på forhånd hvem som reagerer hvordagn. Resultatet må derfor nødvendigvis bli prøving og feiling, før man finner noe som passer. 

Det er et viktig poeng du må vite om. Når det gjelder behandling av kransåresykdom (som du har) er det to løp. Det ene går ut på å begrense videre utvikling, og det andre går kun på å lindre symptomer. Når det gjelder behandling av angina (smertene), er det en symptombehanling. Du trenger derfor ikke engste deg for at hjertet ditt tar skade fordi du har smerter. 

Det er viktig at legene dine finner et passende regime for deg. Resultatet må være god lindring og akseptable eller ingen bivirkninger. 

Lykke til

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angina - liten tett åre

liten tett åre i hjertet som ikke egner seg for stent. Hva gjør jeg da, har mye angina smerter

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er ikke en uvanlig problemstilling på en hjerteavdeling. Iblant har vi pasienter som har en tett åre, men hvor denne er så liten at det ikke er mulig å sette inn stent. Selv om åren er liten, kan pasienten likevel ha anginasmerter. I en slik situasjon er det viktig å gi god medisinsk behandling slik at smertene ikke oppstår. Snakk med legen din om alternativer. Hvis legen din ikke føler seg sikker, kan du også bli henvist til en kardiolog som kan finne den rette medisineringen for deg.

Det er også viktig å legge til at i en slik situasjon er uansett både stenting (hvis mulig) og medisinering kun symptomatisk behandling. Dvs den lindring av symptomene. Man går sånn sett ikke "glipp av noe" ved å ikke bli stentet. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hormonspiral og hjertet

Lekkasje på hjerteklaff og hormonspiral Jeg er en kvinne på 33 år. Jeg har hatt hormonspiral i ca 3,5 år nå. For 1 år siden fikk jeg påvist en liten lekkasje på en hjerteklaff. Fikk beskjed om at dette ikke var så farlig, og skal inn til ny sjekk om ca 1 år. I dag kom jeg over en artikkel om hormonspiral, der det stod at en skulle kontakte lege hvis en hadde lekkasje på en hjerteklaff før innsetting. Mitt spørsmål er om dette er noe jeg skal ta opp med legen min, evt fjerne spiralen. Mvh kvinne 33

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når det gjelder hjerteklaffer spesielt er det kvinner med kunstige klaffeproteser (de som er operert og har fått satt inn en klaff) som skal unngå spiral. En liten lekkasje i en vanlig menneskeklaff er ikke til hinder for hormonspiral. 

Når det gjelder hjertehelse generelt skal følgende grupper unngå hormonspiral: kransåresykdom, kunstig hjerteklaff, hull i hjerteskilleveggen. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei. Jeg er en jente på 24 år. Jeg har diagnosen IST (inappropriate sinus tachycardia) har hatt dette i 1 år. Har prøvd å lete på nettet og spurt min lege etter statistikk eller svar på hvor mange som har dette, og når man blir frisk. Det er en veldig plagsom diagnose og det er ikke mange som egentlig forstår hvor plagsomt dette egentlig er.

Er medisinert med isoptin retard 120 mg, men siste holter viste 177 sinus på det meste ved ubetydelig aktivitet som: henge opp klær, spasere med hunden i flatt terreng ute i gata, lage mat, dusje og pusse tenner. Er sykemeldt fra jobb da den er meget fysisk krevende. Det siste året har jeg og vært mye plaget med at jeg lett fryser, blir fort blå på negler og hender og tidvis lepper. Legger merke til at det ikke er noen andre i rommet som fryser eller er blå på sine negler da vi er i samme rom eller ute sammen. Lurer på om det kan ha noen sammenheng med diagnose eller medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

IST er en godartet, men plagsom tilstand. Medisinsk behandling er ofte ikke ønsket effekt, og hos de som er veldig plaget kan ablasjon (brenning av elektriske baner i hjertet) overveies. Trening har også vært nevnt om et forslag, fordi veltrente individer får lavere puls. 

Jeg fant følgende vitenskapelige artikkelen om IST. Den er omfattende, men svært god. Tar for seg det meste om tilstanden:

http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1486711

Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utredning av hjerteplager

Heisann, min mor er 59 år. Hun er litt overvektig. Har lenge slitt med høyt blodtrykk, lavt stoffskifte og tatt medisiner for dette. Men de siste årene har hun lidd av lav puls, ca. rundt 40. Hun har vært hos flere leger i Norge og tatt EKG hos fastlegen og 24t EKG på sykehus, men ingen finner noe spesielt.

Hun var i fjor i India og fikk en spesialist til å se på hennes hjerte. Der fant de ut at ene siden av hjertet var mer hovent enn andre gjennom en ekkotest. Hun rakk ikke å bli ferdig utredet. Etter at hun kom her har hun tatt noen EKG som leger i Norge mener er fortsatt fine.

Hun lider av stikkende smerter, energitap, tung pust, høyt hjertebank og til tider svimmelhet. I dag kom hun hjem gråtende med at hun hadde puls under 40, og følte seg veldig dårlig. Var veldig redd for å dø uten å få de nødvendige hjelpene for å overleve. Var frustrert over at fastlegen hadde tidligere sagt at det var antagelig pga en av de tablettene hun brukte hun hadde lav puls, men disse har hun ikke brukt i det siste fra anbefaling av en annen lege, og fortsatt er pulsen lavt. Dette kunne ikke fastlege forklare og ville igjen bare ta en EKG. Evt. sende inn for en 24t EKG.

Hun er nå veldig redd og fortvilt og vet ikke hvem hun kan spørre om hjelp. Symptomene hennes har blitt mer og mer forverret. Hun har også fått beskjed at hun har startet å få store slitasjer i ryggsøylen da hun var innlagt på et sykehus i Vestlandet. Kan noen hjelpe henne? Hun bor i Oslo.

Mvh. en datter som ikke vet hva hun kan gjøre for å vareta sin mor som virkelig sliter og er veldig redd nå!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg blir lei meg når jeg leser om deres frykt og fortvilelse. Det er unødvendig, og moren din bør utredes skikkelig. 

Du nenver energitap, tung pust og hjertebank som symptomer. Dette er viktige symptomer som kan være tegn på hjertesykdom. Hun må derfor undersøkes skikkelig. Jeg skjønner at det har vært mye fokus på den lave pulsen. Men det er ikke sikkert den har noe med saken å gjøre i det hele tatt. 

Jeg tror nøkkelen ligger i ultralydundersøkelse. Du forteller at en indisk lege har påpekt at den ene siden av hjertet er utvidet. Hvis dette virkelig stemmer, er det et svært viktig funn som kan forklare hennes plager. 

Derfor er det helt avgjørende at dere får gjort en nye ultralyd av hjertet hennes her i Norge (ekkokardiografi). Dersom funnet gjort i India blir bekreftet her i Norge, kan man kommet et skritt videre i behandlingen, slik at hun føler seg bedre. Be fastlegen om en henvisning til ekkokardiografi. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hva kan være utløsende årsak til hjerteflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spørsmålet ditt kan forstås på to måter:

1) hva som forsårsaker at noen utvikler hjerteflimmer

og

2) hva som utløser et anfall med hjerteflimmer hos en som pleier å få slike anfall. 

Svar:

1) Hvorfor får noen mennesker hjerteflimmer? Hjertet har et eget elektrisk system som leder signalene rundt. Hvert slag oppstår fordi det oppstår en elektrisk impuls i høyre forkammer (sinusknuten) og brer seg så ut til resten av hjertet. Dette gir en regelmessig puls. Ved hjerteflimmer mangler denne jevne og regelmessige impulsen, og den elektriske aktiviteten i forkamrene er kaotisk og uregelmessig. Årsaken er ofte at det har skjedd en strukturell endring av hjertet. Årsakene til dette kan være: høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, kransåresykdom, klaffefeil, medfødte hjertefeil. 

Hjertets elektriske system kan også påvirkes av sykdomsprosesser: infeksjoner, endring i stoffskifte, og medikamenter og forgiftninger. Hos noen pasienter med hjerteflimmer, finner man ingen underliggende årsak. 

2) Hva utløser et anfall? Hos de som har anfallsvis hjerteflimmer, kan ulike hendelser og prosesser utløse et anfall. Dette kan være hard fysisk aktivitet, sykdom (infeksjoner), alkohol, dehydrering. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei. Har fått påvist klaffefeil, stenose. Mulig også utvidet aortabue i utgangsåren fra klaffen. Hva gjør man med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Tilstanden din kalles for aortastenose. Hva man gjør med en avhenger av hvor uttalt forsnevringen er, og hvor plaget du er. Hvis man har en alvorlig aortastenose (svært trang åpning) med plagsomme symptomer (svimmelhet, besvimelser, tungpusthet ved anstrengelser, brystsmerter), er den endelige behandlingen operasjon. Ved en slik operasjon fjerner man den slitte klaffen og setter inne en nye. Enten en mekanisk (metall), eller en biologisk.

Det er opptil hjertespesialister og hjertekirurger å avgjøre om du skal opereres, når du skal opereres, og hva slags protese som skal settes inn. Hjertespesialisten som påviste klaffefeilen, må ta dette videre. Hvis det ikke var en veldig trang forsnevring, kan det hende at han kun bestemmer seg for å ta deg tilbake til en kontroll om et år eller lignende. 

Jeg har tidligere skrevet om dette flere ganger, og du kan søke i svarene.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Klump i halsen ved anstrengelser

Heisan. Har i lengre tid vært plaget av at halsen vokser ved anstrengelser. Føles som en klump som vokser nedenfor svelget og får brekningsfornemmelser. Er ikke relatert til panikk, men kan sikkert være utløst av stress. Har høyt blodtrykk. Kan det være relatert til underliggende hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En av symptomene på hjertesykdom kan være en snørende/klemmende følelse i halsen ved fysisk anstrengelse. Det kan hende at det er det du opplever som "klump i halsen som vokser". Jeg vil anbefale deg å oppsøke legen din for å diskutere og evt utrede mulighetene for underliggende sykdom. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid