Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Gurkemeietabletter

Jeg bruker Albyl-E og Simvastatin etter et hjerneslag. Har tidligere brukt Gurkemeie-tabletter av og til ved div betennelseser. Kan jeg fortsette med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei 

Om Gurkemeie faktisk har noen effekt mot betennelser vet jeg ikke. Gurkemeie er sannsynligvis ikke farlig eller skadelig for deg, og forverrer neppe tilstanden din. Gurkemeie kan teoretisk øke effekten av blodfortynnende medisiner, slik at risikoen for blødninger kan øke hos de som bruker Albyl-E. Dette er imidlertid kun en teoretisk sammenheng, og neppe et problem i den kliniske hverdagen. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolsenkende midler

Hei Jeg er en kvinne med diabetes 1. Har stått på kolestrolsenkende forebyggende siden jeg fikk dia1 for 5 år side. Verdiene på prøvene er helt normale, men pga hjertesykdom og tidlig død hos far og farmor har jeg tatt en lav dose statin. Har vært gjennom alle de vanlige og alle gir meg store muskelsmerter i bena. Legen søkte derfor om at jeg skulle få Hypocol på blå resept. Fikk avslag fra Helfo og da jeg ringte dem sa de at ingen fikk ja til å få Hyoocol på blå resept og at det ikke var vits i å søke. Stemmer virkelig det? Venter spent på svar!

Les svaret

LHL svarer

Besvart 23. oktober 2014
LHL

Hei 

Jeg kan dessverre ikke reglene for hva som godkjennes av Helfo. Grunnen til at du ikke fikk godkjenning på Hypocol kan være et det regnes som et naturmiddel.

Jeg har forstått det slik av Hypocol er fremstilt av fermentert rød ris, som har kolesterolsenkende egenskaper. Det er derfor nyttig å vite at det kolesterolsenkende middelet "Lovastatin" (som finnes i Norge", er laget på samme prinsipp. Kanskje det kan være en løsning for deg?

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tilskudd med K2

Har hatt hjerteinfarkt, og bruker nå diverse hjertemedisiner som er vanlig å bruke , og har hørt mye positivt om bruk av kosttilskuddet kurkemeie k2, men har også hørt at dette middelet ikke bør brukes i min situasjon. Sikkert mange som er i tilsvarende situasjon. Fint hvis noen kan svare på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ingen overbevisende forskning eller dokumentasjon på at tilskudd med K2 er gunstig for pasienter som har hatt hjerteinfarkt. Ingen retningslinjer anbefaler dette tilskuddet. Jeg anbefaler derfor ikke dette til mine pasienter. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Opptrening etter hjerteoperasjon

Hei. Min mann ble hjerteoperert for litt over 2 uker siden, både bypass og ny hjerteklaff. Han kom fort hjem fra sykehuset med ett skjema i hånden og små trenings øvelser han skal gjøre hver dag. Dette får ikke min mann til da han hele tiden har relativt store smerter i brystbein/ribbein, skulder ovs. Han klarer ikke rette seg opp slik at han blir veldig lut i ryggen. Dessuten svinger humøret svært og han er ofte langt nede og ligger for det meste i stolen eller sofa, han gråter også en del og det virker som om han vil gi opp, sier han ikke holder dette ut. Hva kan det forventes av en nyoperert mann og er dette normalt forløp? Hvor lenge skal han spise smertestillende som Paracet og Tramadol? Han klarer seg ikke uten at jeg er hjemme å hjelper han med mat, dusj, stelling av sår ovs. Huff jeg ser han sliter og dette tærer på oss alle sammen her hjemme også. Hvordan skal jeg klare motivere mannen min?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for viktig spørsmål

Det er svært varierende hvor fort man kommer seg etter en slik operasjon. Noen kommer seg raskt, mens andre trenger flere uker. Man må ta det i sitt eget tempo. Hvis han fortsatt har store smerter, er det viktig å ta en tur til legen for å sjekke at alt er i orden. 

Jeg synes dere helt klart bør ha en forventning om at han ikke bare blir like bra og aktiv som før operasjonen, men faktisk mye bedre. Men det kan ta litt tid før han kommer dit. Jeg har tre tips til dere. 

1) Flere sykehus har egne "hjerteskoler" og "hjertetrim" som er spesielt tilpasset nyopererte. Hør med fastlegen om han kan komme med på noe slikt. 

2) Det finnes rehabiliteringssentere som har spesielle programmer for hjerteopererte. Hør med fastlegen hvilke tilbud som finnes i deres område. 

3) Oppsøk en fysioterapeut. Han/hun vil kunne gi mannen din konkrete og korrekte øvelser for å bli sterkere og i bedre form. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forsnevring i aorta

Hei! Jeg er en dame på 49 år med medfødt aortainsnevring. Jeg er operert for dette tre ganger i barneår, men sykdommen er nå kommet tilbake likevel. Jeg lider av store pusteproblemer og tunge bein og vanskelige brystsmerter. Kan man operere dette igjen i voksen alder?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, i prinsippet kan det opereres igjen. Imidlertid er det vanskelig for meg å gi et generelt svar, da hvert kasus er helt unikt. Det avhenger av mange faktorer, ikke minst om det er teknisk mulig å operere, og din generelle tilstand. Om du kan opereres blir avgjort i samråd med hjertespesialister og hjertekirurger. Du bør først snakke med fastlegen din, som kan henvise deg videre til hjertespesialist på sykehuset. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

Undersøkelser for kransåresykdom

Hei.
Er det mulig å få sjekket hjerte og blodårer ordentlig før det skjer noe? EKG har jeg hørt om flere har gjort, men likefult fått hjerteinfarkt. Kan jeg kreve det av min fastlege eller finnes det private klinikker som gjør dette? Hva kan dere anbefale? Også lunger bør vi i grunnen sjekke?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 23. oktober 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

EKG er ingen fullverdig undersøkelse for å utelukke kransåresykdom/hjerteinfarkt, men del av orienterende hjerteundersøkelse hos fastlegen. Man henvises til undersøkelser/utredning dersom man har mistenkte symptomer på kransåresykdom eller ved svært stor risiko for kransåresykdom. Standard er at man først undersøkes med en belastningstest på ergometersykkel (A-EKG), der man registrerer eventuelle endringer i EKG, oppnådd arbeidsbelastning, puls, BT og symptomer hos personen. Ut fra funnene i denne undersøkelsen vurderes det om man skal gå videre med å undersøke kransårene nærmere. Gullstandard for å diagnostisere kransåresykdom er å gjøre koronar angiografi. Det er en røntgenundersøkelse der man benytter kontrastvæske for å fremstille kransårene. A-EKG kan det være aktuelt å bli henvist til, og privatpraktiserende hjertespesialister tilbyr undersøkelsen i tillegg til de offentlige sykehusene. Undersøkelsen gir imidlertid ikke et 100 % sikkert svar på om man har kransåresykdom eller ikke, men undersøkelsen er mer treffsikker jo høyere risiko for kransåresykdom man har på forhånd. Resultatet av denne undersøkelsen avgjør om det er aktuelt å gå videre med evt. koronar angiografi. Andre aktuelle undersøkelser kan være CT av hjertet/kransårene. Det finnes også andre belastningsundersøkelser man kan gjøre av hjertet dersom man ikke kan utføre en sykkeltest. Koronar angiografi tilbys ved de største offentlige sykehusene og ved LHL-klinikkene Feiring. Den utføres kun dersom det er godt grunnlag for det, som f.eks sterk mistanke om kransåresykdom.

Når det gjelder å undersøke lungene er det naturlig å starte med en undersøkelse hos fastlegen som heter spirometri. Det er en pusteprøve. Det må bli opp til fastlegen om det kan være aktuelt å henvise til videre lungeundersøkelser. Hvilke undersøkelser som kan være aktuelle kommer an på hvilke symptomer du evt har på lungesykdom, og hvilke risikofaktorer du måtte ha for utvikling av lungesykdom. Flere private aktører tilbyr nok forskjellige lungeundersøkelser, men det må man koste selv.

Med hilsen Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar, Rettigheter

Reglene for rett til barnetillegg

Hei Familie med 4 barn under 18 år.Ektefellen i arbeid,mannen har diabet og hjerte operert. Etter en lang strid mot systemet er han nyllig uføretrygdet uten barnetillegg. Familien lurer på om det er nye regler eller et spesiell tilfelle eller en slags hevn som mange andre lider av? på forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 19. oktober 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Barnetillegget til uføre er økonomisk behovsprøvd. Det betyr at barnetillegget avkortes mot inntekt. Fullt barnetillegg er 40 % av folketrygdens grunnbeløp (1 G=88370) for hvert barn som forsørges.Fullt barnetillegg for et barn blir 35 348 kroner.

Når barnetillegget skal beregnes trekkes det fra et fribeløp i inntekten som er på     3,3366 % av G (294 855 kroner). Barnetillegget reduseres med 50 % av den inntekten som overstiger fribeløpet.

Bor barna sammen med begge foreldre, er det foreldrenes samlede inntekt som legges til grunn. Men det skal gjøres et fradrag på 1 G i ektefellens inntekt når inntekten ikke er pensjon fra folketrygden. Så trekkes fribeløpet fra i den samlede inntekten. Samlet inntekt kan da bli så høy at barnetillegget blir redusert eller bortfaller helt.

Når det ikke er innvilget barnetillegg i denne saken, må det være fordi Nav sin beregning viser at samlet inntekt er før høy. Mener pensjonsmottakeren at beregningen er feil, kan dette påklages til Nav.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

PCI og flyreise

Hei, jeg lurer på om det er lurt å ta en langvarig flytur (14 timer) 5 uker etter PCI. Blir det bra å fortsette rehabiliteringen i et varmt land med svømming i varmt sjøvann? Jeg har ikke hatt infarkt og er i ganske bra form ellers.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 16. oktober 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Anbefalingene sier at det bør ha gått minst en uke etter PCI før man flyr. Det er egne anbefalinger for personer som har hatt hjerteinfarkt og/eller er hjerteoperert nylig. Så du kan nå fly så lenge din hjertemessige situasjon er stabil og du er symptomfri. Dersom du fortsatt har symptomer vil jeg anbefale å ta opp problemstillingen med din fastlege. Etter PCI er det viktig å forebygge ny kransåresykdom med livsstilstiltak og forebyggende medikamenter. Når du skal fly er det viktig at du vet hvilken sykdom du har, og at du har med dokumentasjon på det og på hvilke medisiner du bruker og hvorfor. Ha gjerne både dine faste medisiner i innsjekket bagasje og i håndbagasjen. Tenk også på tidsmessig justering av dosering om du flyr over i annen tidssone. Også lurt å sjekke at forsikringen din fortsatt gjelder etter at du er behandlet.

Regelmessig trening videre er et viktig sykdomsforebyggende tiltak, og svømming er en fin aktivitet for hele kroppen. Personer med hjertesvikt skal imidlertid være forsiktig med svømming. Uansett husk alltid oppvarming før trening/starte rolig før man øker intensiteten. Husk nok drikke i varmen. Må også nevne hjertevennlig kosthold, røykeslutt og vektnedgang som viktige livsstilstiltak etter diagnostisert kransåresykdom.

God tur og lykke til med rehabiliteringen!

 

Hjerte/kar

9-åring med høy puls og uvelhet

Gutt 9 år i god fysisk form (spiller fotball på sommeren og går langrenn på vinteren)fikk forleden plutselig høy puls, smerte i brystet ble blek og følte seg uvel. Gikk over etter noen minutter. Har også kjent dette tidligere. Oppsøkte så det lokale legesenter hvor det ble tatt EKG, men da virket det som alt var normalt igjen, hadde puls i 85. Er det noe man bør være OBS på når dette skjer i så ung alder? Bør man henvises til noen spesialister? Mvh morfar (hjertepasient på Feiring flere ganger)

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 26. september 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Jeg vil anbefale at han blir vurdert noe grundigere med sykehistorie/symptomer og undersøkelse hos fastlege. Og ut fra det du beskriver kan det f.eks være aktuelt å henvise videre for nærmere rytmeregistrering av hjertet. Det behøver ikke være noe galt med hjertet el hjerterytmen til barnebarnet ditt, kanskje har symptomene han har hatt en naturlig forklaring. Hvis sykehistorie og undersøkelse hos fastlegen skulle tilsi at det kan være noe med hjertet, så er det viktig å få undersøkt det nærmere.

Lykke til!

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt og smerter under beina

Hei. Jeg er en kvinne på 46 år, som nylig har hatt et hjerteinfarkt. Måneder før infarktet fikk jeg smerter under beina. Spurte min lege om det hadde noen sammenheng med stikking som jeg hadde , og har enda, i brystet. Han kunne ikke gi noen forklaring på dette. Nå viser det seg at min venninne har akkurat samme problemet, og har også hatt det en lengre periode. For to dager siden fikk hun påvist feil med hjertet. Hjertestans på natta, og skal nå utredes videre. Det er fryktelig vondt å sette beina i golvet på morgenen, og ta de første stegene. Likedan når man sitter stille ei stund, og skal reise seg igjen. Har dette noen sammenheng ? Vi er begge to aktive, ikke overvektige kvinner.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 26. september 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Smertene du beskriver i beina/føttene er ikke typisk ledsagende symptomer i forbindelse med hjertesykdom eller hjerteinfarkt. Ut fra det lille jeg vet om dine symptomer og sykehistorie er det vanskelig å foreslå alternative forklaringer. Dersom symptomene vedvarer eller øker vil jeg anbefale at du får en ny sjekk hos legen din.

Lykke til og god bedring etter hjerteinfarktet!