Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astma og kortisontabletter

Hei!
Jeg har moderat astma og er ganske forkjøla nå. Har fulgt min astma plan med opptrapping av forebyggende medisiner, har forstøver også. Jeg blir så usikkér fordi det står at jeg kan ta kortison tabletter når jeg er forkjøla men legen skrev ut dexmetasone til meg. Hva er det ? Jeg har bare brukt å få prednisolon.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. april 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Deksametason tilhører en gruppe legemidler som kalles kortikosteroider i likhet med Prednisolon.Tablettene som heter Dexametason Abcur brukes hovedsakelig ved intensivbehandling av betennelsestilstander og visse allergiske reaksjoner. Hvorfor du har fått disse tablettene istedenfor Prednisolon tabletter må du spørre din lege om.

Her kan du lese om Dexametason Abcur

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

 

 

 

 

Lunge

Astmabehandling hos barn

Min sønn på 3 år har astma og bruker en blå astmamedisin. Jeg mener han bør bli medisinert minimum 1 gang om dagen, men andre sier at den blå astmamedisiner er en akutt medisin og skal kun brukes når han får anfall... Hva er rett bruk av astmamedisin?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. april 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

For barn under 5 år, er det vanlig å starte med en anfallsmedisin(blå)som f.eks Airomir, Bricanyl eller Ventoline. Kortison til inhalasjon gis i perioder ved betydelige symptomer, men også ved milde plager som kommer ofte, og særlig hvis barnet har mye symptomer om natten. Du skal ha fått et såkalt egenbehandlingsskjema som har en oversikt over barnets faste daglige medisiner og hva som skal gis hvis astmaen blir verre.  
Skjemaet må være så detaljert at det ikke er noen tvil om hvilke doser som skal gis. Det må også stå hva man skal gjøre hvis behandlingen ikke virker.
Om du opplever at han ikke har god nok effekt av medisinene han får nå, må du kontakte lege igjen for ny vurdering. Astma er en indivduell sykdom og derfor må behandlingen tilpasses hver enkelt.

Du kan lese mer om astma hos barn her

Ring oss gjerne på rådgivningstelefonen vår også om du ønsker en prat rundt dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Allergi

Allergi mot frukt

Er allergisk mot hasselnøtter. Når jeg spiser dette får jeg en tydelig og klar reaksjon. Kjenner det på epler, men ikke så tydelig. Kjenner det på enkelte andre frukt og grønnsaker. Liker godt frukt og grønnsaker, men vet ikke helt hva jeg tåler eller ikke. Hvordan kan jeg finne ut det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 05. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det du beskriver er klassisk kryssallergi. Mange nøtteallergikere reagerer på enkelte rå grønnsaker og frukt. Det er gjerne stenfrukt som fersken, mandler (som er en stenfrukt ikke en nøtt) epler, pærer, rå gulrøtter, krydderurterer ol.  Noen tåler gule epler bedre enn grønne og røde.

Oppvarming endrer proteinene i frukt og grønt så mange tåler bakte, kokt og hermetisert frukt og grønnsaker. Den eneste måten å finne det ut på er å prøve seg frem. Det er ikke nødvendig å unnggå noe for sikkerhets skyld, bare det som gir symptomer og ubehag.

Lykke til, hilsen Helle 

Allergi

Peanøttallergi

Hei! Hvor lenge kan symptomene vare ved peanøttallergi? Flere dager? Har opplevd astmatisk pust, nesetetthet og svimmelhet ved oppreisning etter å ha spist en liten neve peanøtter. Ang. lupiner, finnes det en enkel "hjemmetest" for å teste seg selv? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 05. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

De symptomenen du beskriver er forenelig med reaksjon på peanøtt. Ved pustebesvær/astma bør du ta astmamedisiner og da vil symptomene forsvinne.

Lupin kryssreagerer med peanøtt men ikke alle peanøttallergikere reagerer på lupin. Det finns ingen enkel hjemmetest ut over å sipse lupin. Du har såpass kraftig reaksjon på peanøtt så du bør unngå det. Du bør også være forsiktig med å eksperimentere selv. Det er mulig å prikkteste eller ta blodprøve på lupin. Om du i samråd med lege kommer frem til at du skal prøve å spise noe med lupinmel i kan du prøve glutenfri Grandiosa.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Blodfortynnende sprøyte ved flyvning?

Når man har hatt DVT i leggen og skal ut å fly bør man ta en blodfortynnende sprøyte dagen før, reisedag og dagen etterpå for å forhindre å få en ny DVT

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, dette er ikke en generell anbefaling. Hvis du er ferdig behandlet for din DVT skal du ikke trenge sprøyter hver gang du reiser. Det kan være aktuelt å bruke støttestrømper, passe på å få nok drikke og gjerne gå litt i flyet innimellom.

Hvis du fortsatt er under behandling for DVT er du jo allerede blodfortynnet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter, tung pust og høy puls

Hei! Jeg er ei aktiv jente på 16år som har hatt brystsmerter i ca 1/2 år. I det siste (noen måneder) har jeg også slitt litt med tung pust, og har en hvilepuls på rundt 90. Vet ikke om det har noen sammenheng, men jeg har også hatt epilepsiliknende anfall hvor jeg besvimte og hele kroppen ristet når jeg våknet. Jeg var da på sykehuset og tok hjerneundersøkelse, men de kom frem til at det bare var lavt blodtrykk. Tror dere det er noe jeg bør bekymre meg for?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er generelt sjeldent at unge mennesker har hjerteproblemer. Dog kan det jo forekomme likevel. Det er ikke normalt å besvime.

På sykehuset fikk de utelukket epilepsi. Det er bra. Men fikk du en skikkelig gjennomgang av hjertet også? Utifra det du skriver her synes jeg kan være grunn til å gjøre en hjerteutredning også.

Til å begynne med kan fastlegen din lytte på hjertet, måle blodtrykk og ta et vanlig EKG. Det kan også være aktuelt å henvise deg til en kardiolog hvis man har mistanke om at det kan være noe med hjertet. Ultralyd av hjertet, sykkeltest og langtids-EKG kan være akutelle undersøkelser hos kardiologen. Hør med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ulik farge på hendene

Kan det være noe med hjertet hvis den ene hånda (min venstre)ofte har et mer blålig utseende enn høyre. Ufarlig? Kan det skyldes at jeg er høyrehendt og bruker venstre veldig lite? Det varier litt, men de er ulike om jeg sammenligner dem. Legen min sier det er helt ufarlig, kanskje litt dårligere pumping på den ene siden...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Uten å undersøke ordentlig er det vanskelig å svare på dette. Som regel tenker vi på blodsirkulasjonen når det er snakk om blålig hudfarge. Hvis du er mer blå på den ene hånda kan det hende at det er litt dårligere blodsirkulasjon på den siden. Dette må i så fall undersøkes litt videre. Det kan være snakk om en forsnevring i en pulsåre i armen. Dette kan sjekkes ved å måle blodtrykk på de to armene og se om det er forskjell. Det kan også hende at du har litt ekstra sensitive pulsårer i fingrene og at enkelte ting gjør at de trekker seg sammen og snurper igjen blodforsyningen.

Men uten å ha undersøkt deg blir dette litt spekulativt. Hvis du er bekymret bør du gå tilbake til fastlegen din og snakke om dette. Evt. få henvisning til karkirurg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sekundær hypertensjon

Hei jeg lurer på hva som skjer i kroppen når man har sekundær hypertensjon, årsakene til det, symptomer og behandling

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. april 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hypertensjon betyr høyt blodtrykk. Hos noen skyldes det høyt blodtrykket en annen underliggende hjertesykdom. Da kaller man det sekundær hypertensjon. Imidlertid har de aller fleste ingen kjent underliggende sykdom. Da kalles det primær eller essensiell hypertensjon.

Enkelte sykdommer i nyrene, hormonsystemet, hjertet kan forårsake sekundær hypertensjon. Hos noen kan også svangerskap være en årsak.

Her en liste over de vanligste tilstandene som kan gi sekundær hypertensjon:

Nyreskade grunnet diabetes.
Cystenyrer.
Sykdom som rammer filtreringen i nyrene.
Trange årer inn til nyrene.

Cushings sykdom.
Aldosteronisme.
Feokromocytom.
Tyroideasykdom.
Hyperparatyreoidisme.

Innsnevring i hovedpulsåren (coractatio aorta).
Søvnapne.
Fedme.
Svangerskap.
Medisiner og bivirkninger.

For å normalisere sekundær hypertensjon er det viktig å gjøre noe med den underliggende årsaken.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Astmamedisiner i svangerskapet

Jeg bruker til vanlig pulmicort og ventoline diskus, samt allergitabletter. Da jeg er allergisk mot flere ting bruker jeg dette gjennom hele året. Nå er jeg gravid i uke 25 og har kuttet ut bruken av inhalsjonspulverene den siste tiden da lege sa jeg ikke kunne bruke astmamedisinen under graviditeten. Kjenner at det begynner å tette seg til i halsen nå, kan jeg prøve med litt ventoline? Leser her at det er trygt.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. april 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Ingen ønsker å bruke unødvendige medisiner under en graviditet. Mor og baby har det aller best når astmaen til mor er under kontroll. Saken er at en ukontrollert eller ubehandlet astma øker risikoen for komplikasjoner under svangerskapet noe som også kan ramme babyen. Det er derfor viktig at du har en god behandling med minst mulig symptomer under hele svangerskapet. De aller fleste kan fortsette med samme behandling som før graviditeten. Ventoline kan trygt brukes i svangerskapet. Om ikke Ventoline er tilstrekkelig, bør du kontakte legen din igjen med tanke på å gjeninnsette Pulmicort. Pulmicort(budenosid) har best dokumentasjon ved bruk i svangerskapet.

Om du trenger en prat rundt dette, kan du ringe vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Her kan du lese mer om astma og graviditet

Vennlig hilsen

Grethe Amdal