Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

medisiner og allergiske reaksjoner

Hei, ble plutselig «syk» på lørdag kveld, hovnet opp i hender, fingre og det klør som besatt. Er også et eller annet med spiserøret, kjennes ut som det er en hevelse/propp el.l som jeg må presse mat og drikke forbi - veldig ubehagelig/vondt. Ringte lege og ble bedt å å ta Zurtec og Eurax salve og kutte ut Ezetimib Krka 10 mg som jeg har brukt i 3 1/2 uke. Farmasøyt ringte faktisk legen, hun trodde ikke dette ville gjøre noen stor forskjell. Vet ikke om det virker veldig godt etter 2 døgn, hevelse gått litt tilbake og det klør ikke så voldsomt, spiserør kjennes fremdeles feil ut, drikker og spiser antagelig for lite. Ble bedt om å kontakte lege om et par tre dager hvis det ikke gikk over. Bruker disse disse medisinene: Morgen: Acetylsalisylsyre Actavis 75 mg Plavix 75 mg Atorvastatin Pfizer/Mylan 80mg Ezetimib Krka 10 mg Behepan 1mg Metoprolol Sandoz 50mg Morgen og kveld: Ramipril Actavis 2,5mg Er det en allergisk reaksjon på en av disse? Tror også jeg har feber, fryser innimellom. mann i 50 årene

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Du bruker mange medisiner, og allergisk reaksjon på en av disse kan ikke utelukkes. Allergi kan og komme etter lengre tids bruk av en medisin, så her er det flere muligheter. Man anbefaler vanligvis å prøve seg fram med å ta pause med en og en medisin i rekkefølge for slik å kunne se hva det eventuelt er man reagerer på. Dette må du gjøre i samråd med fastlegen din.

Du skriver og om en medisin som heter Behepan, men det er en medisin jeg ikke kjenner til.

 

Hjerte/kar

Blodtrykksverdier hos unge mennesker

Hei! Kva bør blodtrykket ligge på når en er ei jente på 21 år, 80kilo og jobbar aktivt 100%?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Blodtrykk under 140/90 er normalt blodtrykk for en jente på din alder. De fleste på din alder ligger imidlertid en del lavere i verdier.

Blodtrykksverdiene kan variere nokså mye fra gang til gang når man måler blodtrykket, og de fleste bør derfor måle blodtrykket ved flere anledninger hos fastlegen for å få et pålitelig inntrykk av hvilke verdier av blodtrykk som er ens virkelige nivå.

Hjerte/kar

blodtrykk hos unge

Hei! Kva bør blodtrykket ligge på når en er ei jente på 21 år, 80kilo og jobbar aktivt 100%?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Blodtrykket er lavere hos yngre personer enn hos litt eldre. De aller fleste ligger godt under 140/90 som er grensen for å vurdere behandling med medisiner. Selv om man er 20 år og har blodtrykk på 130/80 er ikke dette grunn til å behandle blodtrykket. En kontroll av blodtrykket ca hvert femte år kan derimot være naturlig.

Hjerte/kar

asasantin

Hei tilleggsopplysning til ref 38157. Jeg glemte å si at jeg også bruker Asasantin, altså Cozzar, lipitor og Asasantin. Kolestrol total er under 4, litt for høyt av det dårlige kolestrolet likevel. Beklager forglemmelsen 😊 Mvh Kirsten

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. desember 2018
LHL

Asasantin

Hjerte/kar

Blodprøver og blodfortynnende

Jeg er kvinne 75 år, normalvektig, trener kondisjon og styrke, god form. For ca 12 år siden hjerneslag, ingen plager nå. Fjernet godartet polypp i tolvfingertarmen i aug, mistet litt blod,. Er i Spania nå, og har tatt div. blodprøver her. Noen utenfor ref.verdi Blodpr er 12, hematocrito 36,1. Det jeg er bekymret for er at den siste måned har leucocitos endret seg fra 4,22 til 3,53, Og P-LCR er 48,3 . Jeg bruker Cozaar, lipitor . Bør jeg bekymre meg for leucositter og lcr? Kirsten

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. desember 2018
LHL

Du forteller at du fjernet en godartet polypp i tolvfingertarmen. Polypper er svært sjelden i tolvfingertarmen, men et hyppig funn i tykktarmen. Kan det ha vært i tykktarmen?

Asasantin som du bruker etter hjerneslaget kan gi blødninger. Du bruker litt andre benevninger enn det vi norske leger er vant med, men jeg tolker disse spanske forkortelsene slik at du har både litt lavt antall hvite blodlegemer og litt få blodplater. Blodprosenten din er og lett nedsatt.

Jeg synes absolutt du bør kontrollere disse blodprøvene videre, og eventuelt må du på ny undersøkes for å utelukke at det ikke er et sted i kroppen du blør fra - først og fremst tror jeg ny tarmundersøkelse kan være aktuelt.

Hjerte/kar

hjertebank hos yngre

Heia! Jeg er en jente på 31 år,og jeg har hatt uregelmessig hjerte rytme,plutselig banker hjerte mitt fort å i utakt,nesten som det vibrere. Æ blir svimmel,utmattet og får vondt i nakken.. det skjedde med meg nettop og jeg sprang etter bussen å stresset på vei til jobb..dette skjedde sjeldent før men jeg får det oftere nu! Kan det være hjerteflimmer? Æ leste på nett at de fleste har det i 60 års alderen.. men æ må nokk innrømme at æ har dårlig kosthold,liter trent. Men jeg veier 53 kg og 160 høy

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Episoder med hjertebank og uregelmessig hjerterytme er noe svært mange, også yngre personer, opplever fra tid til annen. Det virker ofte skremmende, og det i seg selv kan gjøre at man føler seg uvel. Allikevel synes jeg det er naturlig for deg at du undersøker dette litt videre. Fastlegen kan gjøre en vanlig undersøkelse med å kjenne på puls, lytte på hjertet ditt med stetoskop og ta et EKG. Etter å ha gjort disse undersøkelsene må han så ta en avgjørelse om du bør henvises videre til hjertespesialist for blant annet å gjøre registrering av hjerterytmen gjennom et døgn, og eventuelt også ultralyd av hjertet.

Hjerte/kar

Blodtrykk og anspenthet

Hvor mye høyere kan blodtrykket bli alene av den grunn at man er urolig på undersøkelsestidsounktet? Med urolig mener jeg ikke helt panisk, og heller ikke så vidt merkbart berørt, men middels urolig. Kan det sys.blodtrykke i slike situasjoner stige med 10-15?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Det systoliske blodtrykket("overtrykket") er den delen av blodtrykket som er mest påvirkelig av ytre faktorer, og som stiger under aktivitet og i stressende situasjoner.

En økning på 10-15 mmHg i en situasjon som oppleves lett spent er ikke veldig mye.

Det er veldig stor variasjon fra person til person i hvor mye det systoliske blodtrykket påvirkes av slike faktorer, og den enkelte trenger ikke alltid selv å oppleve det slik at hun/han er så påvirket i situasjonen.

Hjerte/kar

høyt blodtrykk hos barn

Hei Mitt barn fikk på en måling konstatert at blodtrykket lå i lvre normalområde. Normalvektig. Ingen sykdommer. Vil man på bakrunn av at blidtrykket ligger i lvre normalområde kunne si at det nok kan foreligge en økt risiko for å utvikle høyt , behandlingstrengende blodtrykk når barnet blir eldre? Kan målingen være et resultat av at barnet var litt engstelig for å være hos legen?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk i øvre del av normalområdet hos et barn er det naturlig å kontrollere med senere målinger. Dog er dette normalområde, og sannsynligvis liten grunn til å bekymre seg for. Et klart for høyt blodtrykk hos barn er sjelden, og vil oftest føre til at man undersøker at der ikke foreligger noen forandringer i nyrer/binyrer eller andre organer som kan vær forklaring på det høye blodtrykket.

Hjerte/kar

Ekstraslag og hjertebank

Jeg har endel ekstraslag..ca 600 på 5/6 døgn..og har og iblant høy puls ..har og venstre frekvensavhengig grenblokk og inkomplett høyre grenblokk også høyre grenblokk også..kan jeg bruke Bailine? ..slike strømpads som trener muskler evt strammer opp..? Samme med bekkenbunntrening? Pga apotek var usikker på dette...og ang mine ved og sves på 500 pluss ekstraslag..er det mye? Pga føler det er økende tross 50 mg selozok.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

5-600 ekstraslag/døgn er ikke veldig mye, og har vanligvis ikke negativ virkning på hjertefunksjonen. Dersom det øker på til flere tusen ekstraslag/døgn så kan det påvirke hjertefunksjonen, og i enkelte slike tilfelle vil man da prøve å gjøre såkalt ablasjonsbehandling hvor man svir av de punktene i hjertet som utløser ekstraslagene.

Bruk av strømpads for å stramme opp muskler eller bekkenbunnstrening kan man ikke regne med har noen innvirkning(hverken i positiv eller negativ retning) på tilstanden med ekstraslag.

Din tilstand med både venstre og høyre grenblokk, samt økende mengde ekstraslag, tilsier at du skal kontrolleres videre hos hjertespesialist.

Hjerte/kar

små nyrer

Ved mistanke om prolaps i ryggen ble jeg sendt på MR. Det ble konstantert prolaps i ryggen . Som bifunn ble det registrert muligens reduserte lengde på mine nyrer. Jeg har bestandig hatt fine verdier på blodprøver angående nyrene. Jeg har aldri har røyket og er avholds. Bruker kun medisinen 4 mg candersartan. Blodtrykket mitt er 115/75. Er 160 høy, spinkel og bruker 35 i sko.Jeg tenker en del på dette. Er dette noe som bør følges opp videre, eller er det slik at noen mennesker har mindre nyrer ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Nyrene er et organ med stor reservekapasitet, og som du sikkert vet klarer mange seg med en nyre. Nyrenes størrelse varierer noe fra person til person. Jeg tenker det må være betydelig redusert størrelse på nyrene dine før dette er noen grunn til å undersøke videre. Blodprøver er en god måte å undersøke om funksjonen i nyrene er normal, og det er jo tilfelle hos deg. Et relativt lavt blodtrykk bidrar og til å beskytte nyrenes funksjon, og du har et veldig fint blodtrykk.