Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergi med hevelser rundt øyet

Hei Min datter på 9 år får hevelser i pannen og øyelokket. De har gått vekk etter ca tre døgn og hun har fått det tre ganger, men sier det presser og er ømt rundt øyet nesten hele tiden. Vi har vært hos en legestudent og fått beskjed om at det er allergi, og fått Zyrtek som hun skulle bruke i tre dager. Hun får kuler likevel. Jeg har ikke fått time hos fastlege før i november, men er veldig bekymret. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 17. oktober 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for henvendelsen.

Det du kan gjøre selv er å prøve å finne ut om det er noen sammenheng i når hevelsene oppstår. Hva har hun gjort når symptomene melder seg?  Mat, dyr, på besøk hos noen osv ? Dette for å kartlegge hvorfor symptomene kommer, men det vil også være en nyttig informasjon til behandlende lege.

Siden Zyrtec ikke virker og kulene fortsatt er der, vil jeg anbefale å ta kontakt med fastlegkontoret igjen. Sjekk om de har prioriterte timer til barn? Alternativ er å få time hos en annen lege på kontoret siden du er bekymret. Hvis det oppstår akutt bør dere ta kontakt med legevakten.

Les mer om allergi:www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi/

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose

 

Allergi

Urinlekkasje og allerg?

Hei! Jeg hørte for noen år siden at melkeallergi kan føre til at barn "skvetter" litt i trusen. Er det ett tilfelle? Eller fins det andre allergier som kan gjøre at barn "svetter" litt i trusen? Har som oftes også løs avføring. Mvh. Bekymret mamma

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Mange barn har problemer med at de skvetter litt uten at de rekker å komme på toalettet. Det er mange faktorer som må vurderes for å finne årsak og evt behandling. Alder, muskulatur i blæreveggen, infeksjoner mm. En del barn blir bedre med blæretrenig, faste dorutiner eler medikamenter.  

Det er ingen kjent sammenheng mellom vannlatingsprobler og matallergi, men det er mulig tilstanden er hyppigere hos barn med allergisk sykdom. Uansett bør tilsanden utredes slik at han får hjelp.

Løs avføring kan være etsymptom på maelkealleergi men også ha andre årsaker.

Lykke til

Hilsen Helle

Lunge, Allergi

Fyring og astma

Vi er en barnefamilie hvor både voksne og barn har allergi (mat, dyr, pollen) og astma. Lurer på hvilken type varmekilde som en best for astmatikere å bruke? Vi fyrer med ved, og har en oljekamin som basevarme til stue/kjøkken, synes det blir tung og tørr luft.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for sprsmålet som er veldig aktuelt nå når det går mot kaldere tider.

Gulvvarme er ofte det som anbefales for å gi jevn og god varme. Ovner bør ikke ha så varm overflate at støv fra rommet svir seg på ovnen. Det gir partikler til innelufta som kan virke irriternde på luftveiene. Husk at sterainlys også avgir partikler.

Når det gjelder vedfyring er det avhengig av type ovn og hva dere fyrer med. Det beste er rentbrennende peisovn med pellets eller tørr ved. Sørg for god lufttilstrømming til ovnen og godt avtrekk slik at partikler ikke kommer inn i rommet.  

Om vinteren er lufta tørrere både ute og inne. Luftfuktere anbefales ikke fordi de ofte er kilde til oppvekst av muggsopp og bakterier. Dere kan evt ha en skål med vann stående fremme. Grønne planter kan også bidra til bedre inneluft.

Lykke til

Hilsen Helle

Allergi

Reflux og melkefri diett

Hei! Jeg har en datter på snart tre måneder som har refluks. Vi har vært på melkefri diett i tre og en halv uke nå etter råd fra lege. Desverre gikk jeg på tre bommerter første halvannen uken (saus med myse , saus med smør og potetgull med fløtepulver). Jeg klarte så å holde meg helt uten i halvannen uke før jeg glemte meg og spiste en halv fiskekake som inneholdt myse. Har nå vært helt uten i fire dager etter siste bommert og håper jeg nå klarer å unngå flere bommerter.

Det jeg egentlig lurer på er hvor lenge man bør holde seg helt unna sammenhengende? Jeg har spist noen matvarer hvor det står at de kan inneholde spor av melk, går det bra? Når og hvordan skal man teste ut? Begynner man med feks smør og øker så på med hva og hvor lenge før man prøver neste? Lege sa egentlig at jeg skulle holde meg unna i minst en uke, men leser andre steder at det står to til fire og forsøker derfor å holde meg unna en stund til. Håper du kan hjelpe meg med noen svar. Med vennlig hilsen mor

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

Først - "spor av melk" går bra. Det er kun de med svært alvorlige symptomer på melk som skal unngå spormerkede produkter.

Vanligvis når noen settes på diett er det til man er symptomfri. Det kan variere i tid. Legen som har gitt råd om diett må også si noe om hvor lenge dietten skal opprettholds. Likeledes må det i hvert enkelt tilfelle vurderes om og når ny utprøvings skal skje.

Din datter skal etterhvert begynne med fast føde så det er viktig å få avklart hva hun kan spise fremover.

Mitt råd er at dere ber om ny time, evt henvisnig til barnelege om dere nå går til fastlege. Om barnet skal stå på melkefri kost får dere morsmelkerstatning uten melk på blå resept. Om dietten blir langvarig, dvs etter at hun begynner med fast føde, hadde det vært fint med en time med klinisk ernæringsfysiolog.

Lykke til

Hilsen Helle

Allergi

Nøtter på fly

Hei jeg er veldig allergisk for cashewnøtter og har hatt anafylaktisk sjokk og andre reaksjoner som å hovne opp, kløe . Får hudkløe og blir varm og rød i huden om jeg er i lokaler der cashewnøtter er brukt i matlaging. Har derfor prøvd å unngå alle steder der det er mye slike nøtter men er dessverre vanskelig på fly. Sist jeg spurte om SAS kunne være så snille å ikke selge cashewnøtter fikk jeg beskjed om at retningslinjene deres var endret og de kunne ikke nekte folk å spise nøtter. Nå skal det sies at jeg er usikker på hvordan jeg reagerer på tørre slike nøtter i min nærhet . Har unngått å teste det ut mye på grunn av de kraftige reaksjonene jeg har hatt, så mitt spørsmål blir vel om jeg kan bli dårlig av at det konsumeres mye cashewnøtter rundt meg slik som i fly. Jeg er nemlig redd for at jeg må slutte å fly.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

Det er en aktuell og mye diskutert problemstilling du reiser. Tidligere var det greit å be om at det ikke spises nøtter i fly. Nå vet jeg at retningslinjene er endret. Bakgrunnen er at det er blitt gjort utprøving på pasienter med nøtteallergi ved at de utsettes for støv og lukt fra nøtter. De har så langt ikke sett alvorlige allergiske reaksjoner. Utslett, ubehag og engstelse for å bli alvorlig syk forekommer, men det er ikke nok til å opprettholde nøttefrie flyvinger. Fra et medisinsk ståsted ansees det som trygt å fly med nøtteallergi. Allergenr kan ikke spre seg mer enn en meter i følge en svensk studie Nøtter på fly

Dersom du blir sittende ved siden av noen som vil spise nøtter kan du be vedkommende ta hensyn eller om å få byttet plass. I og med at du har så alvorlig allergi har du sikkert adrenalinsprøyte med deg både når du flyr og ellers slik at allergien ikke skal være til hinder for et aktivt liv.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Dyrehårsallergi og anskaffelse av katt

Hei.
Vi lurer på å skaffe oss katt, men er usikker på om barna vil tåle den. Gutt på fire slår ut svagt på hund på allergitester. Vil det si at han heller ikke tåler katt? Han har i perioder hatt antydning til atopisk eksem, men ikke mye. De lurer også på om han kan ha cøliaki og skal utredes for dette.
Gutt på to år er alergisk mot hvit fisk men har ikke slått ut på dyr. Jeg kan ikke se noen reaksjon på noen av de når de er i kontakt med dyr. Høres dette ut som en for stor risiko for at de skal utvikle allergi mot katt? Vi hadde katt helt til eldstemann var 1,5 år. Kjedelig å aldri ha dyr bare fordi de kan bli allergiske en gang i livet, men hvis sjansen er stor vil jeg jo ikke utsette de for det.
Takknemlig for alle råd du kan gi.

Hilsen Rikke

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 03. oktober 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei Rikke.

Takk for henvendelsen.

Selv om din sønn har lite utslag på en allergitest på hund kan det være vanskelig å forutsi hvordan han i fremtiden vil reagere på hund, eller om han vil få en reaksjon på katt. For å utvikle allergi må man først ha vært i kontakt med det bestemte allergenet.  Det kan ta lang tid før allergisymptomene melder seg. Kattehårsallergener er svært kraftige allergener og reaksjonene kan blandt annet være eksem, elveblest og eventuelt astma.

Hvis en allergitest ikke gir utslag så er dette ingen garanti for at allergi ikke utvilkes senere. Siden det er allergi i familien vil jeg anbefale at dere tenker dere godt om før anskaffelse av pelsdyr. Hvis barna utvikler allergi må dyret avlives eller omplasseres, og dette er ofte vanskelig.

Les om dyrehårsallergi og allergitesting: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose

 

Allergi

Allergi overfor nøtter

Hei. Ungen min har allergi mot alle type nøtter, Han lekte i stuen med Lego og plutselig starta han å klø seg i ansiktet og fikk utslett å hovent lepper hva kan jeg gjøre bør jeg ta kontakt legevakt. Han blir smurt hver dag som rutinen er 3 til 4 ganger dagen. TAKK

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Er det mulig at neon som har spsit nøtter har klisset med logoklossene tror du? Det kan ha vært smuler på dem som gjorde at han reagerte. Hvis han er svært allergisk mot nøtter bør du diskutere med legen om du skal ha adrenalin-sprøyte til ham hjemme. Det er hvis han får så kraftig reaksjon at det er nødvendig med medisin hjemme før dere drar til legen. Uansett bør du snakke med legen om hva du skal gjøre npr han får i seg nøtter eller får utslett.

lykke til

Allergi

Hveteallergi

Hei igjen! Takk for svar om gresspollen og utslag på hvete. Jeg skrev feil, han har utslag 6 på gress så jeg skjønner han må starte forebyggende behandling i mai. Men han hadde 2 på hvete ,bjørk, bie, peanøtter og soya. Hvordan forholder jeg meg til det? Kan han spise som vanlig utenfor pollensesong(utenom nøtter)? Noen ekstra forsiktighetsregler i pollensesong(tenker da i f.h.t kryssallergi på de tingene han kun har fått utslag 2 på)?

Har også en gutt på 3 1/2 som ofte sier han har vondt i magen og kan være bløt. Burde han sjekkes? Det er i hvert fall ikke melk, for det har jeg forsøkt mg frem på. På forhånd, takk :-)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Om ha ikke har symptomer når han spiser hvete ser jeg ingen grunn til at han skal utelate hvete fra kosten, hverken i pollensesongen eller utenom. Legen må selvsagt vurdere det men vanligvis er det ingen grunn til å unngå hvete hvis man ikke har symptomer.

Dersom et barn har mye magesmerter bør det undersøkes. Det kan være mange årsaker til det, allergi er kun an av flere muligheter.

Husk at du også er velkomme til å ringe vår rådgivnigntelefon på 67 023 023

Hilsen Helle

Allergi

Gresspollenallergi og utslag på hvete

Hei! Jeg har en gutt på 5 1/2 år som fikk noen reaksjoner på insektsbitt/stikk i sommer og som ble tatt blodprøver av nå. Han fikk 6 i utslag på gress/timotei, 2 på bjørk, bie, hvete og soya. Og 1 på veps. Jeg fikk utskrevet Aerius til insektsbitt og eventuelt andre reaksjoner. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke trengte å lage mat uten hvete men at det ikke var nå jeg skulle bake hveteboller f.eks(høysesesong for pollen). Jeg hadde imidlertid akkurat bakt boller og fikk beskjed om at jeg kunne la han kose seg med det. Men jeg er litt forvirret i f.h.t hvordan jeg skal forholde meg til dette? Han skal starte opp med behandling mot gressallergien i mai, men det har han kun utslag 2 på? Det er vel ikke stort? Men hva betyr det og hvordan forholder jeg meg til det?? Jeg bør nevne at han har atopisk eksem, dog mer når han var mindre. Han fikk også ventolin i en liten periode han var baby. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

De som har allergi ovverfor gresspollen og slåt ut på det får ofte utslag på hvete også. Det er fordi proteinene i gress og hvete er i familie og kroppen ikke helt ser forskjell. I praksis betyr det at tester gir utslag men at man i de alle fleste tilfeller tåler å spise hvete. Grunnen til at legen sa at du skulle være forsiktig med å bake boller er trolig pga støv fra hvet. Hvetestøv kan av kroppen oppfattes som pollen og gi symptomer.

Allergivaksine er mulig overfor gress og tilbys ikke bare ut fra utslag på blodprøve men også alvorlighetsgraden på symptomene.Selv om utslaget er lavt nå kan plagene bli verre med årene. Mange har god effekt av vaksinasjon.

Lykke til

Hilsen Helle

 

Allergi

Diagnostisere allergi mot egg og melk

Vår 7 uker gamle baby reagerer veldig sterkt når jeg får i meg egg og melk. Etter avtale med helsestasjon og lege, har jeg eliminert dette fra kosten. Hun er henvist til barnelege for videre testing/oppfølging. Vil evt. allergier hos henne vises på blodprøver og prikktest når jeg har eliminert dette fra kosten eller er det slik at jeg må gjeninnføre dette før testing?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig å teste så små barn men resultatet er mer usikkert når de er så små. En barnelege vil vurdere om hun skal testes nå eller vente til hun selv skal begyne med tilleggsnæring. Det kommer an på hvilke symptomer hun har og hvor alvorlige de er. Sansynligvis blir du rådet til å utelate melk og egg så lenge du ammer.

De flese barn som reagerer på melk og/eller egg utvikler toleranse, dvs de tåler det igjen, før skolealder.

Lykke til

Hilsen Helle