Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Smerter ved ablasjon for atrieflimmer

Lungeveneisolasjon, ablasjon, atrieflimmer Hei Jeg har nettopp vært til ablasjon, og i mitt tilfelle var det veldig smertefullt. Jeg fikk 35 mg morfin, men hadde sterke smerter allikevel. Smertene var kortvarige, men utrolige intense. Vil beskrive det som en blanding av knivstikk og kraftig elektrisk støt. Inngrepet tok ca 4 timer totalt. Jeg ble ikke informert på forhånd at det kunne bli smertefullt, og fikk ikke snakket med operatør etterpå. Jeg lurer derfor på hva som forårsaker disse smertene, og om det er store individuelle forskjeller? Et annet spørsmål: Det er 5 dager siden inngrepet, og i natt ble jeg kvalm, og dette har vedvart utover dagen. Kan det ha noen sammenheng med inngrepet? Bør jeg kontakte lege hvis kvalmen ikke gir seg ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Flott at du nå er ferdig med inngrepet, men det var jo svært uheldig at du skulle oppleve sterke smerter. Dette med smerter ved ablasjon er meget individuelt, og det fleste opplever ikke dette. Det er nerver i vevet som i varierende grad sender ut smertesignaler i forbindelse med inngrepet. Kvalme er et såkalt uspesifikt symptom og kan ha mange årsaker. Dersom du kjenner deg dårlig, og særlig siden dette har vedvart så vil jeg anbefale at du tar kontakt med lege. Nå håper vi at at du slipper mer atrieflimmer og at ubehaget gir slipp. Lykke til!

Hjerte/kar

Hjertebank og stress

Hei! Jeg er en jente på 26 år som sliter med stress og utmattelse. Det har jeg gjort i 5-6 år. Det som underbygger stresset mitt er frykt for hjertebank, som jeg har en del av. Jeg har rett og slett fått angst for hjertebanken. Jeg fikk ekstraslag for første gang da jeg var ca 20 år. Siden har det bare blitt verre. Ekstraslagene utarter seg forskjellig:

-enkeltstående ekstraslag etterfulgt av et kraftig dunk. Jeg er ikke noe redd for disse. Ubehagelig når de kommer litt tett.
- enkeltstående ekstraslag som kjennes ut som et sterkt sug/trykk i brystet. Dette er ubehagelig, spesielt når det kommer i serie!
-men det mest ubehagelige er: urytme over flere minutter. Det skjedde en kveld i en stresset situasjon. Hvert 3. hjerteslag ble liksom borte og pulsen forsvant på disse. Hver gang det skjedde, fikk jeg det suget eller trykket i brystet. Jeg ble veldig redd, men roet meg ned og det ga seg etterhvert. Men det varte altså i flere minutter. Ikke noe annet ubehag enn redsel.

Hva er dette? Er det ekstraslag, pauser? Blir så redd for om det er noe galt med hjertet, selv om alt sikkert er normalt. Har tatt ekg og 2 holterregisteringer, alt ok, men har aldri hatt disse anfallene da!

Jeg er normalvektig. Har normalt blodtrykk, ingen bilyder. Hypothyreose med normale verdier ved medisinering (Levaxin). Har nettopp født og hadde det vært noe galt, så hadde jeg vel merket det da? Jeg vet at hjertebanken kommer i forbindelse med stress, men betyr det likevel at de er ufarlige? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg forstår godt at hjertebank kan oppleves ubehagelig og skape angst. Det du forteller meg høres ikke farlig ut. Anfallet du beskriver med at hvert 3.slag blir borte i noen minutter høres ut som en ganske vanlig variant av regelmessige ekstraslag som kalles "trigemini". Trigemini betyr alså at du har to normale slag og så ett ekstraslag, deretter to normal osv. Gratulerer med fødsel! Vi vet at i forbindelse med fødsel og barsel er det vanlig at hjerterytmen blir påvirket. Det er sannsynig at du vil komme over i andre faser hvor du igjen opplever færre ekstraslag. Det er typisk at stress også utløser ekstraslag, og heldigvis går det an å gjøre noe med stress. I enkelte tilfeller går det an å få medisin for å holde ekstraslag borte, men siden ekstraslagene ikke er farlige vil dette i så fall kun ha betydning for symtomer. Det er viktig at du jobber bevisst med å ikke la angsten ta overhånd. Det finnes også god hjelp å få hos psykologer som jobber med dette, og du har alle muligheter til å få lagt bekymringene bak deg etter hvert. Lykke til! 

Hjerte/kar

Opptrening etter hjerteklaffoperasjon

Jeg fikk operert inn en mekanisk hjerteklaff den i 2016 i Tromsø. Ble så sendt hjem til Narvik, der Narvik sykehus er mitt lokalsykehus. Jeg har nå en hjertekapasitet på 15 %. Jeg har enda ikke fått noe slags tilbud / forslag om opptrening etter operasjonen. Hvem er ansvarlig for slikt? er det noe jeg må følge opp selv?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. april 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er dessverre ikke noen automatikk i at hjertepasienter får tilbud om opptrening, og realiteten i dag er at kun 20-30% av de som trenger slik opptrening faktisk får dette.

Noen sykehus har tradisjon om å henvise pasienter direkte til opptrening etter inngrepet, og du kan spørre på sykehust om de kna henvise deg hvis du skal til kontroll. Ellers må henvisningen gå fra din fastlege til en koordinerende enhet som fordeler pasienter i forhold til tilgjengelige plasser og type rehabiliteringsbehov.  Du forteller at din hjertekapasitet er betydelig redusert, og dette betyr at det ikke er alle institusjoner som har nødvendig kompetanse for deg. Du kan for eksempel foreslå for fastlegen din at han henviser deg til et opphold på Feiring-Klinikken (som har hjertesviktpasienter). Dessverre er du ikke garantert å få plass på grunn av fordeling av pasienter innen ulike helseregioner og ventelister, jeg synes alikevel absolutt at du skal be om at en søknad blir sendt. Lykke til!

Hjerte/kar

Blåmerker av Albyl-E

Jeg får blåmerker av Albyl e, særlig på den venstre armen. Et av dem jeg kom litt borti med skapdøra begynte å blø, huden bare rullet av da jeg renset det. Er det grunn til å tro det er noe med hjertet siden blåmerker omtrent bare kommer på venstre siden min, venstre arm/ hånd er også mye mer blåaktig enn høyre. Jeg får av og til ECT pga depresjon etter hjerneslag. Kan ECT gi problemer med hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Albyl-E er en blodfortynnende medisin. Den virker ved å hemme blodplatene. Dette gjør at man er mer utsatt for blødninger. Det er dessverre den prisen man må betale for å stå på en slik medisin. Men at huden ruller av, skyldes neppe albyl. Svak og skjør hud kan komme av kortisonbruk. Kanskje du bruker medisiner med kortison?

Det er nok tilfeldig at du ofte kjenne blåmerkene på venstre arm. Kanskje dulter denne armen mer borti møbler/dører osv. uten at du merker det?

ECT er som regel trygt for hjertet hos hjertefriske pasienter. Hos pasienter som allerede har hjertesykdom kan ECT gi bivirkninger på hjertet, og det er viktig at du sier i fra legene dine hvis du har hjertesykdom, slik at de kan ta sine forholdsregler.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Calanus olje

Bivirkninger av calanus olje. Er du kjent med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, jeg vet ikke mer om dette enn at det er produkt laget av kreps, og at det inneholder omega-3-fettsyrer. Tilskudd av omega-3-fettsyrer kan være nødvendig for enkelte hjertepasienter, men jeg ville snakket med legen for å sjekke om du har behov for det eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forskjell på de ulike preparatene?

Hva er forskjellen på Cardiziem Uno og Cardiziem retard?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nøyaktig det samme medikamentet, men tablettene er laget slik at retard-typen må tas to ganger om dagen, mens det med uno-typen holder å ta tabletten en gang om dagen.

Begge brukes mot høyt blodtrykk, men retard-typen kan også brukes visse typer brystsmerter.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Vondt i leggen, blodpropp?

Hei. Jeg får av og til veldig vondt bak i leggen, ofte langt nede, så sprer det seg i hele leggen. Det er en verk som kan vare flere timer for så å gi seg og komme tilbake etter f.eks en måned eller to. Det kan være veldig lange mellomrom mellom hver gang. Jeg har hatt dette i flere år, i begge leggene tror jeg. Jeg har flere ganger tenkt på blodpropp pga dette og våger derfor ikke helt å starte på hormonell prevensjon. Det høres vel ikke ut som tette årer i bena? Tenkte bare jeg kunne spør, så slipper jeg å bekymre meg for det..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det du beskriver er ikke typisk for blodpropp. Ved blodpropp i en åre i leggen blir leggen gjerne hoven, vond, rød og sprengt. Hvis du er usikker på hva du har, bør du få en lege til å undersøke leggen din. Det er mulig å utelukke en blodpropp med en enkel blodprøve som heter D-dimer. Hvis denne prøven er normal, kan man være sikker på at det ikke er blodpropp. Hvis den er forhøyet trenger det ikke å bety at det er blodpropp, men da må man sjekkes videre med feks ultralyd.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tolkning av ultralyd-svar

Hei! Jeg er en mann som er 48 år. Jeg ønsker tolking av ultralyd av hjerte som følger:

Ekkokardiografi: VV med god systolisk funksjon, EF 56 % ad modum Simpson, visuelt estimert 60 %. LVED diameter 5.0 cm, septum måles 0.8 cm. Normal dimensjonerte artie med Va 17 cm2 og HA 17 cm2. Ingen perikardvæske. Aorta i klaffenivå 3.2 cm, måles 3.4 cm. ca. 4.5 cm fra klaffeplanen V. atrium 3.5 cm, H. ventrikkel med normal dimensjon, TAPSE cm. Trekuspid aortaklaff, uten sklerose, minimal insuffisiens. Slanke mitral seil med minimal insuffisiens. Transmitral flow viser E/E` ratio 9, E/A ratio 1.2, DT170 ms Minimal T, TRP måles 15 mmHg, VCI ok, ingen holdepunkt for pulmonal hypertensjon. Vurdering: Ekkocor viser ingen signifikant klaffesykdom. god biventrikulær funskjon. Ingen sikkert diastolisk dysfunksjon. Ingen tegn til pulmonal hypertensjon. Ingen holdepunkt for signifikant artymi, avslutter utredningen. Han har minimal Al.

NB! Jeg har ofte blodtrykk på 130/90 og pulsen ligger omtrent på 75 på hvile. Med tanke på et slikt resultat, er det mulig for meg å trene hardt? Kan jeg f. eks løpe 10 km daglig/par ganger i uken. Er det noe jeg må ta hensyn til? Tusen takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Medisinsk språk kan bli veldig teknisk. Her følger en "folkelig" oversettelse av undersøkelsen:

"Venstre hjertekammer har god pumpekraft og normal størrelse. Forkamrene er normalt store. Det er ingen væskeansamlig i hjerteposen. Hovedpulsåren har normal vidde. Høyre hjertekammer er normalt stor. Aortaklaffen (ventilen mellom venstre hjertekammer og hovedpulsåra) har tre segl (normalt), den er ikke slitt, og det er en minimal lekkasje. Det er normal blodflyt over mitralklaffen (ventilen mellom venstre for- og hovedkammer), seglene til klaffen er normalt slanke og det er en minimal lekkasje. Minimal lekkasje også i klaffen mellom høyre for- og hovedkammer. Trykket i lungekretsløpet er på 15, helt normalt."

Dette er egentlig en beskrivelse på et normalt fungerende hjerte. Små lekkasjer i klaffene er vanlig.

Utifra beskrivelsen av ekkokardiografi og din puls og ditt blodtrykk, ser jeg ingen grunn til at du ikke skal kunne trene hardt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hva er kunstig hjerteklaff laget av?

Hei hei, jeg fikk operert inn kunstig hjerteklaff i 2005 og lurer på om dere kan si hva den er laget av? Dette fordi jeg er innkalt til MR

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si. En kunstig klaff kan enten være biologisk eller metallisk. Hvis den er biologisk er den som regel laget av vev fra gris eller kalv. Metallklaffer er laget av ulike typer metall. Konstruksjon og type metall kan variere fra produsent til produsent. Du bør ringe sykehuset som opererte deg og spørre nøyaktig hvilken type klaff du fikk, og om den er trygg å bruke i MR maskiner.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter

Jeg er en kvinne på 37 år som i noen uker nå har hatt brystsmerter. De sitter på venstre side. De er ikke stikkende ( det har jeg opplevd før) disse er mer dumpe, sviende kanskje. Har også vondt i venstre side av halsen, og kjenner det litt i venstre arm. Det er ikke så vondt at jeg må ta smertestillende. Det er en svak smerte. Men i natt våknet jeg av brystsmerten og det bekymrer meg. Første gangen jeg opplevde det var faktisk under litt heftig sex for ett par mnd siden. Da ble det plutselig ett slags trykk over bryst kassen. Det var så ubehagelig at jeg ble redd. En kraftig trykkende følelse, akkurat som om noen tok hendene og presset på brystet mitt. Kan nevne at jeg har brukt p pillen Diane i 6 mnd. Og at det på min fars side i familien er mye hjertesykdom. ( angina, infarkt , tette blodårer ) Jeg begynner å bli veldig bekymret. Mvh Veronica.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! De fleste tilfeller av brystsmerter hos unge personer som deg skyldes heldigvis ikke hjertet. Måten brystsmertene oppstod på kan gi mistanke om at du fikk en liten skade i muskulaturen i brystkassen, f.eks. en liten rift i muskelfibre i ett av flere muskel-lag. Det er også vanlig med skader i muskelfester og i overgang brystbein/ribbein. Slike bryst-kasse skader blir ofte værre i visse stillinger/ved visse bevegelser og/eller ved dyp innpust. Vedvarende ubehag uavhengig av fysisk anstrengelse er heller ikke typisk for hjertet. Dersom du er i tvil, og særlig dersom du har betydelig risikoprofil med arvelighet, bruk av diane og annet bør du kontakte legevakten for en sjekk. Dersom ubehaget kommer fra brystkassen (og ikke hjertet) så vi ofte ibux gi betydelig effekt. Lykke til!