Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Er radiofrekvensablasjon smertefull?

Hei Lurer på om radiofrekvensablasjon er smertefullt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! De feste pasienter opplever ikke dette inngrepet som smertefullt, men enkelte kan oppleve smerter/ubehag. Det er mulig å be om avslappende medisin og smertestillende, og de siste årene har personalet blitt mer oppmerksomme på å gi smertestillende til de pasientene som har behov for dette. Ikke vær redd for å si fra dersom du skulle merke ubehag! Lykke til med inngrepet.

Hjerte/kar

Hvordan vil et akutt infarkt ved tett LAD påvirke kroppen?

Hei. Jeg lurer på: Når LAD (koronararterie til v.v. går tett og det fører til et hjerteinfarkt, hvordan vil det påvirke venstre ventrikkel? Om denne åpnes fort med f.eks. PCI, vil det da normaliseres igjen (til en grad) eller får man en kronisk hjertesvikt av dette? Og jeg lurer på: Når man får et akutt hjerteinfarkt som rammer venstre ventrikkel; er det riktig at kroppen kompenserer med å øke blodtrykk og puls for å klare å holde på sirkulasjonen i det systemiske kretsløpet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! LAD er den viktigste av de tre kransårene i hjertet. Hvis denne går akutt tett høyt oppe i forløpet så kan dette føre til et stort infarkt dersom pasienten ikke får rask blokking/stenting av åren. Tidsfaktoren er kritisk, og dersom man kommer til behandling i løpet av 30-60 min kan man slippe unna en slik episode nesten uten noe form for skade på hjertet. Dersom det tar > 2 timer vil det bli økende grad av skade på hjertet og man kan utvikle kronisk hjertesvikt. Ved et slikt akutt infarkt vil kroppen kompensere for den reduserte pumpefunksjon fra hjertet ved ulike mekanismer (bl.a. stress-hormoner, redusert utskilling av væske fra kroppen og aktivering av det sympatiske nervesystemet). Kompenssjonsmekanismene vil helt riktig føre til øket puls og noen ganger blodtrykk (avhengig av bl.a. hjertets funksjon)

Hjerte/kar

Sykkelritt før ablasjon

Hei! Jeg skal ta ablasjon 2. mai og skal legges inn på sykehus 1. mai på kvelden. Jeg har i utgangspunktet tenkt å sykle et sykkelritt som går den 1. mai. Det jeg lurer på er om det er fornuftig å delta på et sykkelritt dagen samme dag som jeg skal legges inn og dagen før selve inngrepet? Hva er isåfall problematisk ved å delta på rittet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du må gjerne delta på sykkelrittet. Tøff belastning vil gi en viss øket risiko for å trigge flimmeranfall, men i forhold til selve inngrepet er ikke dette noen ulempe. Legene vil uansett måtte provosere frem anfall i forbindelse med ablasjonen.

Hjerte/kar

Høy puls, hvile eller ikke.?

Hei. Jeg har ledningsfeil i hjertet/SVT. Hvis jeg hviler og pulsen er under 150 trenger jeg ikke hjelp, fra 150 til 200 kan jeg vente i to timer før jeg trenger hjelp, over 200 trenger jeg hjelp etter 30 minutter. Stemmer dette?

I dag gikk jeg en kort tur i nabolaget og etter 18 minutter fikk jeg unormalt høy puls, merka først at lårene ble svake, skjelvinger. Selv om jeg satte farten ned til tuslefart fortsatte pulsen å stige helt til jeg fant noe å lene meg til og stod stille. Stemmer det at det er slik det skal være?

Rådene jeg har fått tidligere er at jeg skal bare gå videre i samme fart og leve livet som vanlig under og etter perioder med unormalt høy puls. Å leve på denne måten har gjort meg helt utslitt, vektreduksjon og angst. Jeg er helt gåen (vondt i brystet og sliten i lårene) og for meg virker det mye mer naturlig å gå korteste vei hjem og restituere (mat, drikke, hvile). Hva er best? Fordeler og ulemper med de ulike tilnærmingene?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er ganske mange, ellers friske pasienter som lever med en ekstra ledningsbane i hjertet. Noen har sjeldne og lette anfall, mens andre har hyppigere og "hardere" anfall. Dersom du har mye plager så vil jeg anbefale at du får undersøkelser med tanke på å gjøre et lite inngrep for å fjerne den ekstra ladningsbanen (ablasjon). Et slik inngrep er effektivt i > 90% av tilfellene. Andre pasienter velger å forsøke medisin (betablokker) for å redusere antall og styrke på anfallene, men andre foretrekker å leve med enkelte anfall fordi de vet at dette ikke skader hjertet. Det er ikke noen absolutte regler for hvor lenge du kan gå med ulike typer puls, dette varierer fra person til person og er avhenig av om du er frisk og sprek forøvrig. Heldigvis går de fleste tilfeller av SVT relatert til ekstra ledningsbane over etter < 30 min. Det finnes også metoder for å avbryte et anfall (snakk med legen din om dette). Det høres ut som om ledningsforstyrrelsen går utover livskvaliteten din,- da synes jeg at tiden er inne for å snakke med legen din om bedre behanlding. Lykke til!

Hjerte/kar

Ny behandling av arteriosklerose

Hei igjen, og takk for alle gode svar. Jeg har et spørsmål vedrørende arteriosklerose. Min kone har hjerteårer som tettes veldig raskt. Jeg ser på nettet at det har kommet et nytt verktøy for å rense/skrape årene slik at plakket blir fjernet. Dette er jo et helt nytt verktøy. Tror du dette verktøyet kan brukes til behandling her i landet innen kort tid ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det forskes heldigvis intenst på nye metoder for å reduere artriosklerose. Jeg vet ikke helt hvilken metode du har lest om?

Hjerte/kar

Mulige bivirkninger av botox injeksjoner.

Har tatt botox for hodepine..i pannen og øyne..leste på bivirkninger på botox..og da sto det at en kan får hjertehopp evt infarkt av det?så nå ble jeg bekymret. .Har ikje funnet annet en grenblokk..og litt høy puls i perioder og hjertebank /ekstraslag ..Tar zelo sok mot dette..Om det var farlig med botox er det rart ingen da det til meg da jeg spurte lege ang botox..Kan dette gjøre hverdagen min verre framover..?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette er sjedne bivirkninger av botox injeksjoner, og dersom du ikke merker noe spesielt trenger du ikke å bekymre deg. Du har også ekstra beskyttelse mot hjerterytmeforstyrrelser siden du bruker selo zok. Dersom du mot formodning skulle oppleve nye symptomer, bør du selvsagt ta kontakt med legen din.

Kols

Kols med avtagende effekt av medisiner.

Hei,
Ble diagnostisert med kols for 16 år siden. Har brukt Symbicort og Spiriva siden ca. år 2000. Nå merker jeg at virkningene er blitt dårligere. De siste månedene har jeg måttet bruke Symbicort flere gang per dag for å kunne puste skikkelig. Virker som om virkningen avtar etterhvert. Finnes det en annen kombinasjon av medisiner som kan virke bedre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

I løpet av 16 år har det skjedd mye på medisinfronten. Det er flere alternativer til de medisiner du bruker nå, men i prinsippet er det ikke så stor forskjell mellom medisinene du bruker og de aller nyeste på markedet. Noen ganger kan det gjøre en forskjell å skifte, men det må gjøres i samråd med egen lege eller lungespesialist. Det er også viktig å sjekke inhalasjonsteknikken. Endelig må man også regne med en viss reduksjon i lungekapsiteten som kommer med alderen, og det kommer i tillegg til den reduserte funksjonen som allerede er der pga kols. Det kan dessverre ikke reverseres av mdisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Luftveisplager hos bonde

Hei, jeg lurer på om PEF-verdi på 875, 153% av forventet, bare er bra eller bør det undersøkes nærmere? FVC og FEV1 ligger litt under forventet (90-94%). Skal til fastlegen om noen uker og vil få en vurdering av resultatet, men tenkte det kunne være bra å høre med en spesialist om det er noen undersøkelser jeg burde forvente blir gjort. Jeg har litt harking, men ingen åndenød eller andre påtakelige plager knyttet til pusten. Jeg er bonde og en del utsatt for støv fra husdyr og annet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei.

Verdiene du refererer virker svært normale. Hvis pusten ellers er bra, er det neppe noen grunn til uro. Det at du harker kan eventuelt være uttrykk for at du eksponeres for noe som irriterer luftveiene slik at det dannes mer slim. Uansett er det lurt å få utført en spirometri som du nå har gjort. I ditt yrke kan det være lurt å få dette kontrollert en gang hvert år eller annethvert år.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Følelse av å være andpusten

Hei. Eg har følelsen av å være andpusten samt som eg ikke er andpusten ved å ikke gjere noe som helst anna enn å sitte i ro. Det eg lurer på er ka kan årsaken være for det og ka bør eg gjere? Med vennelig hilsen En bekrymret 30åring

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke sikkert at dette er noe å bekymre seg for. Noen kan oppleve dette i forbindelse med stress og påkjenninger. Det kan også skyldes økt muskelspenning omkring brystkassen. Men hvis det vedvarer og særlig hvis det blir verre ved anstrengelser kan det være lurt å få det sjekket hos legen. Da er det vanlig å sjekke lungene, hjertet og blodtrykket i første omgang.

Vennlig hilsen

Olav Kåre

Allergi

Hveteprotein kun i hvetemel?

Hei! Min datter på 6 år har fått påvist lett utslag på hveteprotein og melkeprotein. Hun har vært mye plaget med magesmerter og luft i magen det siste halvåret. Er det kun i hvetemel det er hveteprotein, eller bør hun også holde seg unna andre kornsorter feks speltmel? Er alt som er glutenfritt OK?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. mars 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det finnes flere hveteproteiner. Hvilke som er årsak til reaksjon varierer fra person til person, men vanligvis er det glutenproteinet.

Så ja - alt glutenfritt er ok. Om de glutenfrie produktene inneholder hvetestivelse er ikke det proteinholdig og kan derfor brukes ved glutenfritt kosthold.

Magesmerter hos barn kan ha mange årsakerså det er viktig med grundig utredning før det gjøres dramatiske endringer i kosten. Før du fjerner gluten fra kosten til din datter bør det avklares om hun har cøliaki eller ikke. Ved cøliaki er tarmens overflate affisert men vil normaliseres ved glutenfri kost. Det er derfor viktig å utrede cøliaki før gluten utelates fra kosten. Les mer om unormale reaksjoner på hvete her.

Lykke til, hilsen Helle