Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vondt i brystet - utredning

Hei, jeg har ofte vondt i venstre side av brystet. Har tatt sykkel ekg, Ekg over lengre tid, ultralyd av hjerte. Men ikke funnet noe feil.. Er redd at de har oversett noe, da jeg fort får hjertebank når jeg løper

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Årsakene til brystsmerter kan være mange, både alvorlige og mer banale. Derfor er det viktig å utrede symptomene. Hvor langt man skal gå i utredningen vil avhenge av hvor sterk mistanke man har om at det ligger en alvorlig årsak bak. Hvis mistanken er svært lav, kan det være nok med bare samtale, EKG og blodprøver. Vil man gå lenger kan man legge til arbeids-EKG, og eventuelt også ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). For de aller fleste pasientene vil disse undersøkelsene være nok for å avklare årsaken. 

Er man ikke sikker etter disse undersøkelsene, og mistanken om underliggende sykdom fortsatt er sterk, kan man gå videre med nye tester. Hvilke tester man velger avhenger av hvilken årsak man vil undersøke. Kransåresykdom er en vanlig årsak til brystsmerter. For å utrede dette videre kan man få utført en myocardscintigrafi. Neste trinn kan være en CT angiografi av kransårene. Gullstandarden (det som er nærmest fasit) er "koronarangiografi med kontrast". Dette er en undersøkelse med en viss risiko og skal kun utføres på sterk indikasjon. Dvs, at mistanken må våre betydelig. 

Andre årsaker til brystsmerter krever andre spesialundersøkelser. Dette bør du diskutere i detalj med legen din. 

Lykke til.

Hjerte/kar

Trening ved ARVC

Hei, jeg trenger råd om kondisjonstrening og Arvd. Jeg får beskjed fra legen om maks 150 i puls, men jeg føler ikke det er veldig gjennomtenkt. Jeg savner en tettere oppfølging i forhold til sjukdommen og trening. Finnes det noen spesialist i Arvd som kan følge meg opp ? Når det gjeld Ablasjon leser jeg at det bør foregå på High volum senter med utvendig Ablasjon. Også når det gjeld doseringer av Sotalol føler jeg at jeg selv styrer dette mer enn kardiologen. Skal jeg ha annsvaret bør jeg og få tilgang til icd loggen gjennom helsenorge.no

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Arhythmogenic right ventricular cardiomyopathy (ARVC) ) er en sjelden sykdom, og kompetansen er derfor samlet på "få hender". Tilstanden varierer betydelig fra pasient til pasient, og også hos samme pasient. Behandlingen må derfor individualiseres og pasienten må følges opp tett. 

Jeg vet ikke hvor i landet du befinner deg, men på Rikshospitalet har flere av kardiologene spesiell kompetanse i ARVC. Hvis du allerede ikke har vært der, kan du be legen din henvise deg dit for en second opinion. 

Det er positivt at du ønsker å ta mer ansvar for sykdommen, men jeg vil nok ikke anbefale at ansvaret legges såpass mye over på pasienten at han selv må lese og tolke ICD-loggen også. Da er det bedre at du diskuterer loggen med kardiologen din og at dere i fellesskap styrer behandlingen.

Lykke til!

Hjerte/kar

Trening med anginasmerter

Jeg er 60 år og har tidligere hatt hjerteinfarkt (5 mnd siden). Jeg trener meg gradvis oppover (ligger nå på 2 styrkeøkter og 2 kondisjonsøkter på sykkel med lett/moderat internsitet), og skal nå starte med intervalltrening på sykkel. Hvis jeg får anginasmerter under trening rundt 75% av Vo2-maks, kan jeg da trene videre hvis smertene avtar etter noen minutter (med/uten nitroglycerin)? Eller må jeg avslutte økten? Er det noe annet jeg bør spesielt ta hensyn til under/ved treningen? Mvh gamling som skal snu om på livet.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 10. juni 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Kjempeflott at du er i gang med trening etter hjerteinfarktet! Alder er ingen hindring for trening eller en snuoperasjon i livet.

Når det gjelder trening med anginasmerter så kommer det an på om du har en avklart hjertesituasjon med kjent årsak til anginasmertene eller om du har nyoppståtte smerter. Ved for eksempel stabil angina pectoris der videre behandling er medikamenter og livsstilstiltak, kan man trene til anginaterskel. Det vil si trene til man får angina-ubehag, så roe ned/stoppe opp til ubehaget går over, og så fortsette til nytt ubehag oppstår, roe ned igjen osv. gjennom treningsøkten. Det er veldig viktig med lang og rolig oppvarming for å forberede hjertet på høyere intensitet. Dersom ubehaget ikke går raskt over eller man føler seg spesielt sliten bør man avslutte økten. Man kan også da ta nitroglyserin. Jeg vil anbefale å avvente å ta nitroglyserin under trening dersom anginasmertene går over etter få minutter i hvile eller ved å roe ned intensiteten. Dette er en generell treningsanbefaling ved stabil angina pectoris og avklart hjertesituasjon, og behøver ikke gjelde for deg. Jeg kjenner ikke din hjertetilstand tilstrekkelig til å kunne si at du bør trene slik, men spesialisten/legen som har behandlet deg på sykehuset kan gi deg svaret på det.

Og dersom du har nyoppståtte anginasmerter som ikke er utredet vil jeg anbefale å ta det opp med fastlegen din som kan henvise deg videre til vurdering hos spesialist om nødvendig. Lykke til videre!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar

Vann i kroppen etter klaffeoperasjon

Jeg fikk operert inn ny hjerteklaff (kalv) i høst. Operasjonen var vellykket, men sliter med mye vannproduksjon. Vekta kan variere mange kilo på kort tid. Jeg tar vanndrivende medisin - Ibumetrin - men synes ikke det hjelper og jeg blir veldig stengt. Er dette noe som ev. vil bedre seg etter hvert? Har også hatt diabetes type 1 i mange år.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 04. juni 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmål!

Jeg kjenner ikke til noe vanndrivende medikament som heter Ibumetrin- lurer på om du kan ha skrevet feil? Navnet er imidlertid veldig likt medikamentet som heter Ibumetin, som er et betennelsesdempende medikament. Det kan ha som bivirkning at man hoper opp vann i kroppen, men er altså ikke et vanndrivende medikament. Jeg anbefaler deg å ta opp problemstillingen din med fastlegen. Lykke til!

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk av hormonbehandling ved kreftsykdom?

Har hatt protstatakreft og er frisk,men får homonbehandling.
Kan det være en årsak til høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 28. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmål!

Det finnes flere typer medikamenter som brukes til hormonbehandling ved prostatakreft. Jeg har liten erfaring med disse medikamentenes påvirkning på blodtrykket, men det kan ikke utelukkes at de kan ha en viss virkning. Jeg vil anbefale deg å ta dette opp med legen som har startet denne behandlingen hos deg. Flott å høre at du har blitt frisk!

Hjerte/kar

Utredning av hjertesykdom

Heisann

Jeg er 32 år gammel og skal utredes for hjerteproblemer.

Min bror døde da han var 32 - og fikk diagnosert Aterosklerose som var forværret av diabetis - min far har allerede hatt 3 utblokkninger fra han var 45 år.

Da min bror døde for 6 år siden - gjennomgikk jeg en tilsvarende utredning med arbeids EKG. Da fikk jeg konstatert AV-blokk1. Utover det viste prøve ingenting. - men det jeg syntes var rart var at jeg hadde et vasovagal synkope-anfall under aekg-en. Altså et sterkt blodtrykksfall som gjorde at jeg gikk i dørken. Dette ble ikke tatt note av. Burde ikke dette allerede da ha utløst videre utredninger?

Jeg har siden den gang slitt med mye forskjellig; energiløshet, søvnproblemer, nummen i armene osv. og er delvis sykemeldt. Jeg skal nå utredes igjen for hjertefeil. Men det jeg lurer på er om aterosklerose vil kunne vises på en arbeids-ekg? I tillegg lurer jeg på om det var feil av dem sist gang å ikke ta synkope-anfallet under aekg-en på alvor. Sett at jeg også har innsnevring å blodårene - som gjør at jeg får lite blod ut i kroppen, vil det også kunne utløse de symptomene jeg har. Det siste halvåret er blitt værre. Jeg har alltid klart å holde meg i arbeid - men er nå altså delvis sykemeldt. Så håper dere har noen svar til meg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har betydelig opphopning av hjertesykdom i nær slekt, noe som gjør at din risiko for å få sykdom kan være forhøyet. 

Symptomene du beskriver er ikke klassiske hjertesymptomer, men tatt alt i betraktning synes jeg det er helt riktig at du utredes. AEKG er riktig sted å begynne. Ultralyd av hjertet (ekkokardiografi) kan også være nyttig. Legen din kan også henvise deg til en myocardscintigrafi, som vil kunne avdekke aterosklerose i større grad enn AEKG. En annen mulighet er å gjøre CT koronarangiografi. Legen din kan henvise deg til dette.  

Det er vanskelig for meg å si noe om hvorfor blodtrykksfallet under forrige AEKG ikke ble fulgt opp da jeg ikke har deltaljene. Generelt vil jeg si at blodtrykksfall og/eller besvimelse under AEKG er en god grunn til å gå videre med utredning. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank, svimmelhet og tretthet

Hei. Jeg har siden 2010 slitt med hjertebank, svimmelhet, trøtthet og kvalme, prikkinger i kroppen, lamhetsfølelse, tung i kroppen, vondt i ledd og for å bevege meg, vondt i rygg, hode osv... Har gått til mange forskjellige leger og forsøkt å finne ut hva det er med meg. Ting jeg orket før, klarer jeg ikke lenger i dag like kjapt og må ta meg pauser gjennom dagen. Gjerne sove litt. Dette begynte i forbindelse med en bihulbettennelse, siden den gang har jeg vært syk av og på. Nå i våres har jeg hatt kyssesyke og er blitt sendt videre til Kardiolog, da min nye lege oppdaget litt lavt blodtrykk og en bi lyd på høyre side av hjerte. Kardiologen sa alt var ok, men at vi ikke er ferdige, så jeg skal ha en 72 timers ekg måler på meg i en helg. Men at en lege finner noen feil, og hjertespesialisten sier alt er ok forstår jeg ikke. Jeg føler det på meg at noe er galt, men alle leger sier alt er ok til syvende og sist. Hva kan jeg gjøre? Hjelp meg. Jeg er sliten av å være sliten å ikke finne ut av dette. Hilsen frustrert alene mamma

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for spørsmål. 

Jeg har stor forståelse for den frustrasjonen du opplever over å ha symptomer, og samtidig ikke finne noe galt. Jeg kan ikke diskutere din sykehistorie i deltalj, men kan si noe fra et hjerte-ståsted. 

Symptomene dine kan skyldes mye forskjellig. Det viktigste er å utelukke alvorlige årsaker, noe jeg føler legen din er godt i gang med. 

Du spør hvorfor én lege kan finne noe feil, mens hjertespesialisten kan si at alt er i orden. Det er ikke rart i det hele tatt. Legen din fant lavt blodtrykk og bilyd på hjertet. Dette er ikke nødvendigvis en feil, men KAN representere noe feil. Derfor fant legen din det riktig å få "en fasit" fra kardiologen. Kardiologen undersøkte deg og konkluderte med at det ikke var noen spesiell årsak til det lave blodtrykket og bilyden. 

For å utelukke hjertemessige årsaker til plagene dine er ultralyd, 72-timers EKG og arbeids-EKG nødvendige undersøkelser. Hvis disse er normale ligger årsaken til plagene dine sannsynligvis ikke i hjertet, og legen din må lete blant andre årsaker.

Lykke til!

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risiko for hjerteinfarkt

Min lege har gitt meg medisin for høyt kolesterol. Det var visst på 5 eller 6. Men mitt blodtrykk har alltid vært helt fint. Hva er risikoen for hjerteinfarkt med litt høyt kolesterol,men når blodtrykket er helt fint?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 13. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

 Det finnes flere kjente risikofaktorer for å få hjerteinfarkt eller angina pectoris, begge er tilstander som skyldes tilstopping eller nedsatt blodgjennomstrømning i hjertets kransårer. Høyt blodtrykk og høyt kolesterol er to viktige risikofaktorer. For øvrig er røyking, fysisk inaktivitet, diabetes, overvekt/fedme, psykososiale utfordringer som stress og derpesjon samt alder, kjønn og arvelig tendens til kransåresykdom risikofaktorer. Uten å vite noe om disse andre faktorene hos deg kan jeg ikke si noe om din risiko for hjerteinfarkt. Det finnes ulike risikokalkulatorer på internett som kan beregne risiko for død pga hjertesykdom som kan gi deg en pekepinn. Helsedirektoratet sin risikokalkulator er enkel i bruk. Evt kan du be om å få en ordentlig gjennomgang av risikoen din hos fastlegen, det har du rett på å få.

Lykke til!

Hjerte/kar

Hjertebank

Jeg får noen plutselige anfall meg hjertebank og blir utmattet. Fungerer dårlig i perioder. Så igjen går alt bra. Hjertet slår normalt igjen. Er snart 62 og har alltid hatt normalt blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 13. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmål!

Episodevis hjertebank kan skyldes flere ting. Det kan komme av helt normale reaksjoner i kroppen. Noen ganger kan det skyldes forstyrrelser i hjertet eller være ledd i fortyrrelser i andre kroppsfunksjoner. Jeg synes du skal ta dette opp med fastlegen din og få det sjekket ut nærmere.

Lykke til!

Hjerte/kar

Bivirkninger av statiner og ME

Hei
Jeg er 50 år, har hatt ME i 6 år og har gått på Lipitor like lenge (under utredning for ME fant de også ut at jeg hadde et høyt kolestrolnivå, tror det var rett under 8). Jeg har sett på bivirkningene ved bruk av Lipitor, og mange av bivirkningene er også typiske ME symptomer. Jeg vil da slutte med Lipitor, for å se om det er den som gir meg symptomene eller om det er ME'n.
Jeg ser at Hypocol er et naturlig produkt, og så vidt jeg skjønner må det utskrives av lege, min lege har aldri hørt om det så det ville han ikke. Hvor kan jeg få tak i Hypocol og er det trygt ?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 10. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmål!

Det er riktig at kolesterolsenkende medisiner (statiner) som Lipitor kan gi bivirkninger som ligner plager man kan ha ved ME/kronisk utmattelsessyndrom. Du kan ta opp med fastlegen din om det er tilrådelig å ta en pause i behandlingen, for å se om du får mindre plager. Evt kan det være et alternativ å redusere dosen eller prøve et annet statin. Man kan godt få bivirkninger av ett statin, men ikke av et annet. Gjør alltid endringer i samråd med legen din, ikke på egenhånd.

Hypocol eller rød gjæret ris er et naturpreparat som i Norge er klassifisert som et legemiddel. Det ligner statiner i virkning på kolesterolet, men kapslene har også andre innholdsstoffer som kan tenkes å påvirke kolesterolnivået på andre måter. Hypocol må det søkes spesielt om fra legen til apotek, og det må evt søkes spesielt om refusjon for å få det på blå resept. Legemiddelet brukes som regel hos personer som ikke tolererer andre kolesterolsenkende medikamenter og/eller ikke får senket kolesterolnivået tilstrekkelig med annen behandling. For mer info se nettsidene til Lipidklinikken, der er de spesialister på behandle personer med kolesterolforstyrrelser.

Lykke til!