Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hud

Seboreisk eksem

Har noe jeg tror er seboreisk eksem. Blir rød og irritert I huden ved neseroten, under øynene ved kinnbenene og i og rundt øyebrynene. Har også veldig tørr hodebunn. Er det noe ved kostholdet jeg bør forandre. Finnes det kremer eller andre medikamenter jeg kan bruke for å motvirke/hinder utbrudd? Mvh Morten

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 28. mars 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei.

Dette kan være seboreisk eksem. Et skjellende, kronisk eksem som oppstår på områder av huden som har mange talgkjertler, blant annet i de områdene som du beskriver.

Årsaken til seboreisk eksem er usikker, men det kan være hormoner eller et samspill mellom immunsystemet (kroppens forsvar) og en godartet sopp som finnes på huden hos allemennesker. Noen blir verre av eksemet om vinteren og i perioder med mye stress eller dårlig søvn. Sol, saltvann og sommer gir bedring hos de fleste.

Behandlingen betår i å fjerne skjellet hud fra kroppen og hodebunnen, og deretter behandle soppinfeksjonen med soppdrepende krem og kortisonkrem. Gjerne hver for seg, men noen ganger blir en kombinasjonsbehandling iverksatt. Behandlingen hjelper, men må ofte gjentas ved nye utbrudd. Noen legemidler brukes jevnlig for å forhindre at utslettet blusser opp. Kontakt fastlege eller hudlege for vurdering og behandling.

Seboreisk eksem smitter ikke, og er ikke forårsaket av matallergi eller feil kosthold.  Diett vil trolig ikke gi noen effekt.

Vennlig hilsen Rose

Hjerte/kar

Hvordan fungerer trombolyse?

Hvordan fungerer trombolyse? Kan hvem som helst få det?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 28. mars 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål. Trombolyse er et sterkt blodfortynnende medikament som brukes til å løse opp blodpropper. Det kan være blodpropper på ulike steder som i hjertet, lunger og hjerne. Ved blodpropp i hjertet og hjernen er det svært viktig å få medisinen raskt fordi cellene dør så raskt ved blodpropp her.

Blodpropper kan enten dannes på stedet eller fraktes fra andre steder. For eksempel fra hjertet til hjernen. En blodpropp består av flere ulike komponenter og trombolyse løser opp bindinger i proppen som kalles fibrin. Medisinen gis intravenøst.

På grunn av at trombolyse er sterkt blodfortynnende kan den ikke gis til alle. Ved hjerneslag må man utelukke at det er en blødning som gir symptomer. Dette gjøres med et CT- bilde. Om man bruker antikoagulasjon som Marevan eller en av de nye medisinene må man forsikre seg om at ikke den er virksom. I tillegg er det andre ting som kan gjøre at legen vurderer det som for risikabelt å gi trombolyse.

Et viktig aspekt for om man velger å gi trombolyse eller ikke er hvor lang tid det har gått. Ved hjerneslag er siste mulighet for å trombolyse 4,5 timer etter at symptomene oppstod. Effekten er betydelig bedre om medisinen gis etter 40 minutter i stede for etter 3- 4,5 timer.  

Det er altså slik at man må gjøre en rask men nøye vurdering av hvem som skal få behandling med trombolyse, særlig dersom hjerneslag er årsaken til at man gir behandlingen.

Hjerte/kar

Press i brystet og tung pust

Hei. Jeg er ei kvinne på 47 år som de siste månedene har kjent på et press over brystet, periodevis tung pust og at jeg lettere blir andpusten ved å gå i trapper og bakker enn hva jeg ble tidligere. Det kjennes stort sett greit ut når jeg står opp om morgenen, men utover dagen øker presset og ubehaget i brystet. Forverres ikke av fysisk aktivitet. Ved sjekk hos fastlege, ble det funnet en bilyd, samt at blodtrykk og puls var noe høyere enn tidligere. EKG var normal. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Flott at du allerede har vært til fastlegen med plagene dine. For meg er det selvfølgelig naturlig å tenke på hjertet. Press i brystet og tunpust kan være tegn på trange hjertekransårer. Dette bør sjekkes videre, og fastlegen din kan henvise deg til et såkalt arbeids-EKG (en hjerteundersøkelse som skjer på sykehus eller hos hjertespesialist). Resultatet av denne vil avgjøre videre utredning og tiltak.

En bilyd over hjertet kan skyldes sykdom i hjerteklaffene, hull i hjertet, eller rett og slett være et normalfunn. Dette utredes videre med ekkokardiografi, som gjøres av en hjertespesialist. Du kan be fastlegen din henvise deg til dette.

Jeg synes det er grunn til å ta plagene dine på alvor og får dem utredet skikkelig.

Mvh

Wasim Zahid.

Tilskudd av jern og D-vitamin

Hei. Jeg har nett fått påvist jern og D-vitamin mangel. S-Jern: 3,3 Jernmetning: 6 Ferritin: 70 Vitamin D: 25. Jeg tar Niferex 100 mg og Divisun 800 IE. Det jeg lurer på, er hvor lenge jeg bør gå på dette før jeg tar ny blodprøver hos legen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det ser ut som du får god behandling. Hvis formen er grei, kan du godt bruke tilskuddene i 3 måneder før du tar ny kontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk

Jente 29, vært sykemeldt ca 2 mnd pga høyt blodtrykk og utmattelse. Hektisk jobb med høye krav til meg selv. EKG ga mistanke om forstørret hjerte, men ved utredning to måneder senere ble det avkreftet. Vært utredet hos kardiolog (UL) og gjort MR u.s av nyrer, begge uten funn. Lever aktivt, spiser variert, er tynn. Normalt kolesterol, ikke røyker. Hjertesykdommer hos besteforeldre på både mor og far's side. Føler meg nå egentlig i fin form og er tilbake på jobb. Eneste er at jeg får hjertebank og svimmelhet inn i mellom, og at jeg føler jeg trenger mer hvile enn normalt. Selv om jeg ellers føler meg i fin form er blodtrykket fortsatt er høyt: syst. på 170-190 over diast. 100-125. Blodtrykkene er målt hjemme i hvile, x flere. Føler fastlegen min ikke mener blodtrykket er et problem siden alle testene har vært negative. Hva mener du bør være neste steg? Begynner å bli litt engstelig. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at ubehandlet høyt blodtrykk over flere år øker risikoen for hjerneslag, hjertesykdom og nyresykdom. Derfor er det viktig å ha et godt regulert trykk.

Når det påvises høyt blodtrykk hos en ung person, er det viktig å utrede mulige bakenforliggende årsak. Ca. 10 prosent av pasientene har en slik bakenforliggende årsak. Men det betyr også at hos 90 prosen kan ikke noen slik årsak påvises. Da kalles tilstanden for essensiell hypertensjon. Noen er bare skrudd sammen slik, og noen årsak finnes ikke. Det viktigste da er å igangsette tiltak for å normalisere trykket. Man bør begynne med livsstilstiltak (mosjon, kosthold, sunn kroppsvekt). Hjelper ikke det må man sette i gang med medisiner. Det finnes mange ulike typer, og de moderne har veldig lite bivirkninger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Søvnapne

Jeg er en mann på 53 år som sliter med søvnen. Søvnutredning for flere år siden konstaterte at jeg har søvnapne. Mitt problem er at jeg river av meg C-pappen når jeg har sovnet. Nå har jeg fått en litt bedre utgave( Air Sense 10). Den river jeg også av når jeg sovner. Jeg tror det kan ha sammenheng med en følelse av klaustrofobi. Jeg kan ikke huske sist jeg hadde 3 timer sammenhengende søvn og lurer ofte på hvordan det påvirker hjerte og hjernen. Er 174 høy og veier 71 kilo. Har vendt meg til å ligge på siden, men vurderer seriøst og montere en pute/tennisball på ryggen. Er faren stor for hjerte-og karsykdommer/hjerneslag i nær fremtid?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er kjent at søvnapne er forbundet med høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelse, hjerneslag og hjertesvikt. Nøyaktig hvordan dette henger sammen har vi ikke fullstendig kunnskap om. Det er også vanskelig å si nøyaktig hvor stor akkurat din risiko er.

Det finnes to typer søvnapne: Obstruktiv søvnapne og sentral søvnapne. Den obstruktive typen er ofte forbundet med fedme.

Søvnapne graderes på alvorlighetsgrad utifra hvor mange pustestopp man opplever.

5-15 stopp per time: lett søvnapne.
15-30 stopp per time: moderat søvnapne.
Over 30 stopp per time: alvorlig søvnapne.

C-PAP kan være god behandling og jeg anbefaler deg at du finner en maske du kan bruke gjennom natten uten å rive av.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ung kvinne, kan jeg ha hatt hjerteinfarkt?

Da jeg var 16 (kvinne, er 19), opplevde jeg noe jeg tror kunne ha vært hjerteinfarkt. Jeg satt stille, og plutselig kjente jeg et kraftig trykk og en smerte i brystet mitt. Kjente at det gjorde veldig vondt oppover langs halsen og i kjeven, samt ryggen og skuldrene. Dovnet bort i armer og bein. Dette varte i ca 5min, så gikk det over. Var alene da det skjedde. Har ikke snakket om det med noen.

Jeg har i etterkant av den hendelsen opplevd hjertebank og ujevn puls titt og ofte. Er dette noe jeg burde ta opp med legen min?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I utgangspunktet skjer det uhyre sjeldent at unge mennesker får hjerteinfarkt, så sannsynligheten for det er jo lav. Skjønt det finnes unntak, men da har man gjerne store risikofaktorer som genetisk  høyt kolesterol, diabetes, fedme. Men selv da er infarkt i ung alder uvanlig.

Derimot er hjerterytmeforstyrrelser vanligere hos unge. Det kan tenkes at du fikk et anfall med hjerterytmeforstyrrelse som gjorde at du opplevde symptomene. Jeg tror det er best for deg at du tar det opp med fastlegen din. Hun eller han vil kunne gjøre en enkel utredning og finne ut om det er noe galt med med hjertet eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dobbeltsyn og balanseproblemer

Hei. Jeg får dobbeltsyn innimellom og noen ganger spiller balansenerven meg ett puss. Andre ganger kan det komme prikking i overkropp. Begynner gjerne i brystet, går opp i hode og så nedover armer og overkropp. Har nevnt det for fastlege men får ikke noe svar. Dobbeltsyn og balansen er vel det som kommer og går oftest. Går på marevan pga byttet hjerteklaff.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I utgangspunktet beskriver du litt uspesifikke symptomer som det er vanskelig å si sikkert hva skyldes. Siden du har kunstig klaff og går på marevan, bør man forsikre seg om at INR ligger bra. For lav INR kan føre til at man får blodpropper som kan gi drypp og hjerneslag. Hjertemessig kan det være en ide å gjøre en ultralyd for å sjekke at klaffen fungerer bra. Ellers kan det hende du skal snakke med nevrolog om plagene dine.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bruk av medisiner etter stenting

Hei Hvor lenge er det vanlig og gå på selo zok/burinex etter stenting? Har gått i mange år på høye doser. Alt er ok, på prøver. leser at det ikke heldig å bruke de medisinene over lang tid. Har noen ganger glemt å ta medisinene har følt meg i bedre form med en gang. Kan jeg få deres synspunkt/anbefaling

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

SeloZok og burinex har egentlig ingen ting med stenting å gjøre, men kan være viktige medisiner for en hjertepasient. Mange pasienter står på disse medisinene livslangt. Hvis du mener du ikke har behov for disse medisinene lenger, snakk med legen din. Hun/han vil kunne avgjøre om din hjertetilstand trenger disse medisinene eller ikke.

Angående stenting og medisiner: Pasienter som får stenter i kransårene skal ha blodfortynnende behandling: To ulike platehemmere. Den ene typen brukes vanligvis i 12 mnd etter stenting, mens den andre gjerne brukes livslangt.

Mvh

Wasim Zahid