Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Angina-symptomer etter hjerteinfarkt

Har ikke tillit til sykehuslege. Har vært andpusten i ca 3 år, de EKG testet meg sist juni. Alt bra, bare astma sa de. November fikk jeg to hjerteinfarkt (det ene kanskje tidligere). To stenter ble satt inn på Rikshospitalet. På utenlandsopphold i vinter ble jeg lagt inn på sykehus, ble akutt mye værre i pusten., gikk tur nesten hver dag og jeg møtte bare "motbakke". De bekreftet hjertesvikt og angina. Fått mye nye medisiner og anginaplaster 10mg. Har fått med cd`er fra sykehus og journaler, men ingen vil se de. Vil gjerne til utredning før jeg får nytt infarkt, men legen på sykehuset sier nei. Hvor henvender jeg meg? Er engstelig, symtomene er nokså like nå som før infarktene... føler de ikke tar meg seriøst. Håper på råd hva jeg bør gjøre. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 09. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen din.

Dette er en sak du bør ta via fastlegen din. Det ville være lurt å få en gjennomgang av papirer fra sykehusoppholdet i utlandet og vurdering av om din nåværende behandling er tilstrekkelig. Og en vurdering av symptomene du har nå og den medikamentelle behandlingen din. Dersom det er behov for ytterligere undersøkelse eller oppfølging ved sykehus kan fastlegen henvise deg til det. For eksempel finnes det egne poliklinikker ved sykehusene for pasienter med hjertesvikt. Det kan også kanskje være aktuelt å søke om et rehabiliteringsopphold. Ta dette opp med legen din. Se på nettsiden til LHL-klinikkene for rehabiliteringstilbudene som tilbys.

Lykke til!

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt og påvirkning av øyesykdom, hørsel og balanse

Hei! Kan et hjerteinfarkt med en blodpropp og en utblokking ha ettervirkninger/innvirkning på grå/grønn stær? Og ev. på hørsel og balanse hos en 70 år gammel mann i utmerket form? Ser han strever ekstremt med å kjøre bil (vinglete og ujevnt).

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 08. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Hjerteinfarkt eller behandling av det med utblokking vil ikke påvirke grønn eller grå stær. I sjeldne tilfeller kan det ved utblokking forvinne små blodpropper opp i hjernen som kan forstyrre områder i hjernen som har med syn, hørsel og/eller balansen å gjøre. Det er dog absolutt ikke sikkert det er årsaken hos mannen du beskriver. I forbindelse med et hjerteinfarkt startes det opp med forskjellige medisiner som alene eller sammen kan gi bivirkninger, f.eks balanseproblemer. Andre årsaker, som ikke har med hjertesykdommen eller behandlingen av den, kan forårsake endringer i syn, hørsel eller balanse. Det nevnes at det ved ukompliserte hjerteinfarkt frarådes å kjøre bil de første 2-4 ukene etterpå.

Mvh Ellen H. Julsrud 

Hjerte/kar

Høy hvilepuls

Hei jeg er 36 år og har altids høy hvilepuls? Jeg blir ofte sliten etter korte turer og svetter ekstra mye. Hva anbefales av dere for at jeg kan senke den? Hvilepulsen er lavest 81 høyest 103

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høy hvilepuls kan ha flere ulike årsaker. Listen over tilstanden som kan gi høy hvilepuls er lang. Noen tilstander er selvsagt vanligere enn andre. Før man bestemmer seg for å behandle, må man finne ha årsaken kan være. Dette er en jobb for fastlegen din. Han/hun vil gjennom samtale og undersøkelser kunne si noe om hva som ligger bak. Ofte vil det ikke være noen spesifikk årsak, og den høye pulsen kan være en normalvariant. 

Jeg vil oppfordre deg til å oppsøke legen din for en utredning av den pulsen. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Jeg måler hjertefrekvensvariablitet med pulsbelte og en app på iPhonen som heter SweetBeat. Jeg har konsekvent ganske lave verdier, fra et-par-og-40 til i underkant av 60, og scorer som regel ganske høyt på stress. Jeg har 3 unger, gravid kone og ingen fritid, så det med stresset kan jeg skjønne. Men hva kan jeg gjøre for å øke hrv-verdiene mine? Jeg trener løping når jeg får tid, fra 1 til 3 ganger i uken – og verdiene er ikke uventet lavest etter en treningsøkt, men kommer aldri høyere enn 60 selv etter mange dager uten trening.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lav hvilepuls kan i blant være tegn på sykdom, men er ikke uvanlig hos folk som trener endel. Hvilepulsen er også genetisk betinget, og mange har naturlig lav hvilepuls. Lav hvilepuls som er resultat av trening eller arv, er som regel forbundet med god helse og lengre forventet liv. Det er derfor positivt at du har lav hvilepuls. Det går ikke an å trene opp til høyere hvilepuls. Det viktigste er at du får opp pulsen under treningsøktene. 

Jeg synes det er viktig at du oppsøker legen din og får utelukket at det ikke er noen sykdom som ligger bak. Lavt stoffskifte (hypotyreose) kan være en årsak, hjerterytmefeil en annen. Legen din vil enkelt kunne utelukke disse med en blodprøve og et EKG. Er det ikke noen sykdom som ligger bak, eller du ikke har plagsomme symptomer av lav hvilepuls, skal du bare være glad den er lav.

Lykke til! Og på forhånd, gratulerer med nytt barn!

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykksfall, tykk hjertemuskel og klaffefeil

Jeg er LHL-medlem og har både opplevd infarkt og tette årer som er blitt blokket og stentet 2 ganger. Jeg trimmer på Hjertelagets Kolstrim og nå har jeg to ganger denne våren opplevd blodtrykkfall, seinest i dag. Min morfar hadde en defekt hjerteklaff. Genetisk tenk kan jo jeg også ha det. Dessuten er jeg klar over at mitt hjerte som dr Golf i 1993 karakteriserte som en stor og kraftig muskel, nå kan ha blitt en forvokst muskel bla.a på grunn av høgt blodtrykk. Jeg er blitt informert om at mine hjertevegger er noe for "tjukke". Er det noe sannsynlighet i dette. Kan en defekt hjerteklaff fikses?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har en hjertehistorikk og beskriver symptomer som gjør at du absolutt bør undersøkes videre. Det kan være mange ulike årsaker til blodtrykksfallene. Hjerterytmefeil og klaffefeil er noen av årsakene. Begge disse tilstandene kan behandles. 

Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din og starte med noen grunnleggende prøver og undersøkelser. Videre bør du henvises til et AEKG for å vurdere hvordan blodtrykket og hjerterytmen oppfører seg under belastning. En ekkokardiografi bør også vurderes. 

Lykke til,

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertekapasitet etter hjerteinfarkt

Moren min har hatt et hjerteinfarkt. Legen sier at hun har 51 % hjertekapasitet. Hva betyr det? Kan hun leve lenge med det? Hvordan vil det påvirke hverdagen?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 04. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Jeg er litt usikker på hva som menes med hjertekapasitet i spørsmålet ditt. Et hjerteinfarkt behøver ikke gi noen varig skade på hjertet, men kan gi en større eller mindre skade i hjertemuskelen som er forbigående eller vedvarer. Dersom skaden sitter i ve. side av hjertet kan det gi reduksjon av hjertets evne til å pumpe blod ut til kroppen (hjertets pumpekapasitet). Hjertets pumpekapasitet kan måles i % og kalles ejeksjonsfraksjon (EF). EF er redusert når den er under 50 %, 50 % og oppover regnes som normalt. Det kan være at det er dette du mener med hjertekapasitet. I så fall har moren din fortsatt normal pumpekapasitet etter sitt hjerteinfarkt. Et hjerteinfarkt som gir en varig skade kan gi andre forstyrrelser i hjertets arbeid uten at EF er redusert, og det kan gi redusert yteevne i hverdagen. En lege som bedre kjenner din mors sykehistorie vil kunne forklare nærmere hvilke konsekvenser hjerteinfarktet har på hjertefunksjonen og vil kunne ha på funksjonen i hverdagen, og om hun kan forvente forbedring.

Mvh Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar

Bivirkninger av kolesterolsenkende medisiner

Hei,

Jer 62 år slank-60 kg 168 høy, trener mye, spiser veldig sunt, røyker ikke, drikker noen glass vin pr uke, men ikke brennevin. Noe høyt kolesterol, total 7,3, og for høyt LDL. Jeg går på Simvastatin Bluefish 10 mg og byttet så til Atorvastatin Pfizer 10 mg. Har ryggproblemer, mye smerter i ledd og muskulatur fra før. Men med denne medisinen verker jeg så jeg blir desperat noen dager + har så mye kramper i føttene og beina helt opp i lysken at jeg er oppe flere ganger om natta. Det er ingen forskjell om jeg tar Simvastatin eller Atorvastatin. Jeg tar -som anbefalt- tabl seint på kveld. Hvis jeg tar tidlig så er verkingen i gang tidlig på kvelden. Dette orker jeg ikke. Så hva kan være en løsning? Jeg prøvde et opphold på ca 1 mnd i febr-mars, men da føyk kolestoerolnivået opp igjen til 7,3.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 01. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Du har prøvd to ulike statintyper, medisiner som senker kolesterolnivået i blodet, og fått bivirkninger av begge i lav dose. Det finnes flere typer statiner. Blant de kolesterolsenkende medisinene som finnes på markedet er statinene  de best dokumenterte i fht effekt på kolesterolnivået og reduksjon i risiko for å utvikle hjerte-/karsykdom, og dermed et naturig førstevalg når man skal behandle høyt kolesterol. Det er ofte veldig individuelt hvordan man reagerer på de ulike statintypene, så jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å prøve en annen type statin. Dersom du fortsetter å få bivirkninger kan det være aktuelt å heller behandle med annen kolesterolsenkende medisin som ikke er statin. Forøvrig er man mest opptatt av at LDL-verdien ikke er for høy. Hos hjertefriske bør LDL ideelt ligge på 3 eller lavere. Total-kolesterol bør ligge på 5 eller lavere.

Lykke til!

Hjerte/kar

Pustevansker og pipelyder

Jeg har svakt hjerte. Hjerteflimmer. Får medisin for plagene.
Er også plaget med hoste og slim. Virker som jeg har "en kopp" nede i halsen, og at jeg ikke får nok luft til lungene.
Det er pipelyder og andre lyder fra lungene. Dette gjør at folk ved siden av reagerer da lydene er såvidt høye. Selv våkner jeg på natten p.g.a de samme lydene, og pustevansker.
Spørsmål: Hva kan det være, og hva slags medisiner kan evt få bukt med dette? Er Pacemaker et alternativ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pusteproblemer kan skyldes både ulike hjertesykdommer og lungesykdommer. For å gi riktig behandling er det viktig å finne ut hva som er årsaken hos nettopp deg.

Jeg er litt usikker på hva du mener med "svakt hjerte". Betyr det at du har diagnosen "kronisk hjertesvikt"? Kronisk hjertesvikt er en tilstand hvor hjertets pumpeevne er redusert. En av symptomene kan være tungpustenhet. Et annet symtom er tretthet. Årsakene kan være mange; infarkt, klaffefeil, hjerterytmeforstyrrelse, hjertemuskelsykdom. Du nevner at du har hjertefilmmer. Dette er en hjerterytmeforstyrrelse som, ubehandlet, kan føre til kronisk hjertesvikt. Behandlingen bør da startes av hjertespesialist. Du bør høre med fastlegen din om din hjerteflimmer er godt nok behandlet, eller om det må gjøres noe mer. Fastlegen kan evt. henvise til hjertespesialist dersom det er behov for det.

En av de vanligste årsakene til piping i lungene er at det er trangt i de små luftveiene. Årsaken er ofte astma eller KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom). Du bør få sjekket hos fastlegen din om du har noen av disse tilstandene.

Lykke til!

Hjerte/kar

Måling av INR hjemme

Hvor kan man henvende seg for å skaffe seg en INR-tester for å teste INR hjemme?
Er bruker av marevan p.g.a. hjerteklaffoperasjon.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 01. mai 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Foreløpig kan man ikke få kjøpt slikt utstyr uten at man har fått en "resept" av legen.

Mange studier har vist at resultatene er bedre når pasienten selv måler INR-verdiene ved Marevanbehandling. Det er viktig at man får en god opplæring i egenmåling. Du bør høre med legen din om det er mulighet for at du kan delta i et slikt opplegg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Inger

Hjerte/kar

Risiko for hjerte-/karsykdom

Hei, Jeg er en dame på 38 som har nylig tatt en hjertesjekk hvor alt viste seg å være bra. Men jeg har for høyt kolesterol på 5,4 og LDL nivået er på 3.7 (noe jeg ser bør være under 2,5) I tillegg har urinsyre på 451 (bør være under 350). Er jeg i risikosonen for å utvikle hjerte- og karsykdommer eller er jeg utenfor faresonen?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 30. april 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Risiko for å utvikle hjerte-/karsykdom vurderes ut fra forekomst av kjente risikofaktorer sammen med kjønn og alder. Kjente risikofaktorer for hjerte-/karsykdom er røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fysisk inaktivitet, overvekt/fedme, diabetes, psykososiale faktorer som stress og depresjon, og arv/forekomst av hjertesykdom i familien. Risikoen for hjerte-/karsykdom øker med alderen og menn har noe høyere risiko enn kvinner. Jo flere risikofaktorer, jo høyere risiko for å utvikle sykdom. Heldigvis kan man gjøre noe med mange av risikofaktorene selv. Du har fått påvist kolesterolverdier som ligger litt over de anbefalte verdiene, man er mest opptatt av at LDL ikke er for høy. Uten diabetes bør LDL ideelt sett ligge på 3 eller mindre, mindre enn 2,5 ved diabetes. Kosthold, vekt og fysisk aktivitet har innvirkning på kolesterolnåvåene i kroppen. Når det gjelder urinsyre er det omdiskutert om forhøyede nivåer er en selvstendig risikofaktor for hjerte-/karsykdom eller om det kun er en markør for at man har økt risiko. Den vitenskapelige dokumentasjonen i forhold til dette er foreløpig ufullstendig. Man måler i dag ikke rutinemessig nivået av urinsyre ved beregning av risiko for hjerte-/karsykdom. For å kunne si noe om din risiko for hjerte-/karsykdom må man se kolesterolverdiene og evt urinsyrenivået i sammenheng med evt andre risikofaktorer du måtte ha. For mer informasjon i fht risiko for hjerte-/karsykdom se linken til forskningsprosjektet Hjerteløftet.

Lykke til!