Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Stress og flimmeranfall

JAtrieflimmer Hei Hvorfor er det slik at jeg i perioder har hyppige anfall, for deretter å ha en periode med mindre eller ingen anfall. Hvilke faktorer kan det være snakk om? Kan indre stress være en faktor? Mitt case: Jeg fikk diagnosen i november, og ble henvist til ablasjon. Cardiologen sa det var veldig viktig at jeg måtte prøve å unngå anfall før ablasjon pga forkammeret var litt utvidet. Etter en sjokkfase da jeg nærmest bare satt stille, prøvde jeg å komme tilbake til hverdagen Dette var rundt nyttår. Da ble anfallene hyppigere og hyppigere, og hjertet veldig sensitivt. Og jeg ble mer og mer stresset, var nærmest i konstant alarmberedskap. Jeg skulle jo unngå anfall, og jeg hadde ikke fått time før i juni for ablasjon. Pga hyppige anfall på tross av medisinering med både tambocor og metoprolol, ble ablasjonen fremskyndet til nå i mars. Da jeg fikk beskjed om dette i slutten av februar, føltes det som en stor lettelse og spenningen i kroppen forsvant. Anfallene avtok og de siste 14 dagene har jeg ikke hatt anfall. Blodtrykket ble også høyt over nyttår. Det var fortsatt like høyt 4 dager før jeg fikk brevet, 2 uker etter var det helt fint igjen. Mitt spørsmål er om anfallene kunne skyldes stress? Nå føler jeg det er ubehagelig og flaut å fortelle at jeg har vært helt fri for flimmer i det siste når jeg kommer på sykehuset, da de tok meg inn tidligere pga de hyppige anfallene. Har jeg grunn til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, det er flott at du får ablasjonsbehandlingen unnagjort snart! Det er endel forskjeller fra person til person på hva som utløser flimmeranfall. Det er nok ingen tvil om at stress og ledsagende høyt blodtrykk kan ha en negativ påvirkning, og at dette kan være med og forklare at du fikk så mange anfall i venteperioden. Jeg synes absolutt ikke at du skal være flau for å fortelle dette på sykehuset,- det vil være nyttig for legene der å høre historien din. Lykke til med behandlingen! 

Hjerte/kar

Fjelltur og støttestrømper.

Når man har hatt blodpropp i leggen. Bør man bruke støttestrømper når jeg er på fjelltur på Dovrefjell f.eks

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har ikke noen øket sjanse for å få ny blodpropp i forbindelse med fjelltur, snarere tvert i mot. God bevegelse i leggene er bra. Mange har imidlertid øket tendens til hevelse i foten etter at de har hatt en blodpropp fordi "klaffer" i blodårene kan være skadet. Etter en fjelltur samler det seg mye blod i muskulaturen i leggene og dette kan gir øket hevelse når turen er over. Det kan derfor være lurt å ha på støttestrømpene når vandringen er over. God tur!

Hjerte/kar

Frekvensavhengig grenblokk og intimitet.

Jeg bekymrer meg når det gjelder å være intim etter jeg fikk påvist frekvensavhenig venstre grenblokk.slo ut på slutten av en lang sykkeltest .. jeg har ikke tette årer pga tok ct cor med kontrast..og hatt hjerte reg på hjemme..sykkeltest viste heller ikke angina i fjor..Men kommer spasme angina på samme måte på en slik test .Har og endel ekstraslag/urytmen/høy puls..og uvel. . eller om det er grenblokket som slår inn osv. Men kommer den og ved liten anstrengelse slik som når man er intim ? Beklager mitt rotete spørsmål..Men er frustrerende å føle seg dårlig eller bli redd for å være intim.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du behøver ikke å engste deg for vanlig fysisk aktivitet av noen sort. Grenblokket kom først på slutten av en tøff belastningstest, og som du vet er ikke dette farlig selv om det mot formodning skulle slå inn ved lettere antrengelser. De fleste merker ingen eller lite forskjell ved grenblokk, mens enkelte merker dette tydeligere.  

Hjerte/kar

Sammenheng mellom hyperkalsemi og DVT?

Fikk påvist kalkstoffskifte, Hyperkalsemi, for noen år tilbake. Verdiene ligger litt over normalverdien. Er bare til årlige kontroller for å sjekke at verdiene er stabile. Fikk DVT i foten og jeg lurer på om forhøyet kalkstoffskifte kan være årsaken til dette

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette spørsmålet er litt på siden av mitt spesialfelt. Såvidt jeg kjenner til er det ingen åpenbar sammenheng mellom disse tilstandene, men hos kreftpasienter øker risikoen for både hyperkalsemi og DVT. Jeg har sett et par små forskningsartikler hvor man har teorier om at det kan være en mulig sammenheng.

Allergi

Matallergi eller pollenallergi

Hei. Jeg lurer på om jeg har kryssallergi. Er testet positiv på burot og timotei. For ca 2 år siden begynte jeg å få eksem på kropp og det klødde mye i øyne og rennende nese. Jeg hadde atopisk eksem som liten. Jeg fikk mange ulike salver og to prednisolon kurer og nå er jeg i behandling hos hudlege, har hatt lysbehandling og nå går jeg på sandimmun, holder på å trappe ned, men det blusser opp i øyne av og til med kløe og hoven. Jeg prøver nå å teste ut mat men det er vanskelig. Kan det gå et helt døgn før en eventuell reaksjon på f.eks fisk? Mvh fortvilet

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 24. mars 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Du beskrver klassiske pollenallegisymptomer som kløe i øyne og rennende nese. Forverring av eksem kan også forekomme.

Timotei og burot kan kryssreagere med rå frukt og grønnsaker og en del krydderuter men ikke med fisk. Du kan selvsagt reagerer på fisk, men da som en egen allergi ikke en kryssreakjsjon til pollen.

For å finne ut om hvilke matvarer som forverre eksem og/eller gir øye- neseplager kan du føre kost og symptomdagbok. Du noterer med hva du spiser, da må du få med alle ingrediensene, eks gryterett med timian, oregano, tomat, kylling, ris osv. Dersom du får symptomer går du tilbake å ser hva du spiste til siste måltid og "deler" det opp og forsøke en og en matvare (timian for seg, tomat for seg osv) og ser om samme reaksjon gjentar seg på en av dem.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Rettigheter

Pensjonsopptjening for omsorgsarbeid

Jeg har 2 barn på 14 og 19 år. jeg har aldri hatt inntekt. kan jeg godskrives poeng, og når får jeg nytte av det?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du får pensjonsopptjening for omsorg for barn frem til de er 6 år. Er barnet innvilget hjelpestønad sats 3 eller 4, gis det pensjonsopptjening for omsorgsarbeid frem til barnet blir 18 år. Ellers er hovedregelen slik at ytes det omsorgsarbeid for en syk eller funksjonshemmet person på minst 22 timer i uka, minst 6 måneder i året, kan det også innvilges pensjonsopptjening.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

Spasmeangina?

Jeg har en del ekstraslag på hjertet, og er godt utredet for dette (EKG, ultralyd, arbeidsEKG og CT-spect) med helt normale funn. I tillegg til dette f��r jeg noen ganger (både under aktivitet og i hvile) krampelignende/innsnevrende smerte midt i brystet. Dette har aldri blitt fanget opp på EKG, da det kan gå flere mnd mellom hver gang, og det varer aldri mer enn noen få sekunder. Fastlegen min sier det kan være spasmeangina og anbefalte meg å gjøre en angiografi. Men etter å ha lest om dette, virker det lite fristende rett og slett. Jeg skjønner at det er en ubehagelig undersøkelse som i verste fall kan utløse et infarkt! Jeg er 44 år, sunn og frisk, så hvor stor er sannsynligheten for at jeg har spasmeangina? Ville jeg ikke hatt oftere og mer langvarige symptomer da? Og hvor farlig er det evt. å gå udiagnostisert/ubehandlet om det skulle være spasmeangina jeg har?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det kan godt hende at du har spasmeangina, men det vet man ikke sikkert før man har undersøkt deg med angiografi som inkluderer spasmetest. Ved en slik test sprøyter man inn acetylkolin inn i kransårene og ser om de spasmer samtidig som pasienten får smerter.

Jeg kan skjønne at du kvier deg for å gjennomføre en angiografi. Selv om undersøkelsen er relativt trygg vil det kunne forekomme komplikasjoner i rundt 1-2 av 1000 undersøkelser. Det betyr at man skal ha god grunn til å gjøre en slik undersøkelse. Det kan godt hende at det er en god grunn hos deg.

Det finnes ikke gode estimater for hvor vanlig spasmeangina er i befolkningen. Antageligvis er det ikke veldig vanlig, men samtidig hyppigere enn vi tror.

Ubehandlet spasmeangina vil i de fleste tilfeller ikke være farlig, kun plagsomt. Og med god behandling og en sunn livsstil er prognosen også god.

Siden du ikke er lysten på en angiografi, går det an å ta en liten snarvei. Spasmeangina behandles med en kombinasjon av calciumkanalblokkere (feks Cardizem) og langtidsvirkende nitrat (feks Imdur). Som et forsøk kunne du forsøkt å gå på disse medisinene i en periode. Hvis de gjøre at plagene dine blir betraktelig mindre, kan det være et indirekte bevis på at du hadde spasmeangina. Snakk med legen/kardiologen din om dette kan være et alternativ.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodpropp på flyturer

Etter at jeg har hatt DVT i leggen har jeg forstått at flyturer er risikosituasjon for å få nye blodpropper. Er det trykket i kabinen eller at man blir sittende stille lenge som er problemet for å danne nye blodpropper

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det vet vi nok ikke med sikkerhet. Kanskje skyldes meg begge forholdene.

Mvh

Wasim Zahid

For mye oksygen utstyr

Hei! Jeg fikk flytende oksygen i august 2014, pga kols. Problemet mitt er at min mann og jeg er veldig bundet, kan ikke reise på bil ferie på hoteller, besøke vår sønn i Oslo for en weekend. Vi fikk låne en såkalt weekend tank (10l veier 22kg), men den kan vi jo ikke bære med oss. Det er tilbudet vi fikk fra "Behandlings hjelpemidler" i Tønsberg. Tok kontakt med www.meditek.no fikk tilbud om kjøp av Inogen One G3 m/ryggesekk og dobbelt batteri 09.12.2014. Men nå har Sentralsykehuset i Vestfold kuttet ut all flytende oksygen med konsentratorer. Så nå har vi en stasjonær hjemme som er tilkoblet strøm døgnet rundt + en bærbar, som er samme slaget som vi kjøpte, så nå sitter vi med 2 Inogen One G3. Tok kontakt med Meditek om de ville ta den i retur, de skulle gi oss tilbakemelding, men har ikke hørt noe fra dem. Er det noen mulighet å selge denne? eller hva kan jeg gjøre med den?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. mars 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Ja, du har en mulighet for å prøve å få solgt oksygen utstyret ditt som du har for mye av.

Lykke til!

Mvh Hilde

Oksygen/undersøkelse

Min mor er alvorlig syk pga Kols, men får ikke oksygen da lungespesialisten ikke vil undersøke henne. Hva skal hun gjøre nå?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. mars 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er vanskelig å svare deg generelt på hva du kan gjøre med denne situasjonen.

Fint hvis du tar kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde