Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Brennende stikk i brystet

Hei,

Jeg er en mann på 24 år og jeg sliter med ubehag i hjerteområdet. Jeg har lenge hatt problemer med dette. Før var det hyppige følelser av stikk, jeg tok da en EKG og blodprøve hos fastlege i 2011/2012 der jeg fikk tilbakemelding på at det ikke var noe uvanlig.

Ubahaget har forsatt, men har nå også begynt å oppleve en mer type "brennende" stikk som gjør at jeg får en rask ukontrollert bevegelse i kroppen. Disse brennende stikkende kommer altid fra den siden av brystet som hjertet ligger på. Etter dette kan jeg føle meg litt uvell, og det kan skje opptil flere ganger om dagen. Det er spesielt ille dagen etter jeg har drukket alkohol.

En annen ting jeg sliter med er at når holder på å sovne så våkner jeg med et brak mange ganger før jeg virkelig får sove, og jeg føler alltid at dette er på grunn av hjerte. Jeg er derfor ofte litt redd når jeg legger meg til å sove.

Jeg har også vært på randen til å besvime et par tre ganger den siste måneden. Men når jeg har blitt veldig svimmel si har jeg ristet i armene og så har det gått over.

De siste to ukene har det vært en tendens til at mitt høyre øre blir rødt og glodvarmt, det både føles glodvarmt og ser veldig rødt ut. Vet ikke om det er relevant, men har aldri opplevd dette før.

Jeg er veldig bekymret for at det er noe feil med hjertet mitt, og tenker på dette flere ganger om dagen. Selv om jeg tok EKG og blodprøve i 2011/2012 så har jeg ikke klart å beroligge meg noe mer.

Spørsmålet mitt er:
Sier disse symptomene noe spesielt, og hvordan/hvor skal jeg gå frem for å få en ordentlig undersøkelse av hjertet mitt (og ikke bare en EKG)?

På forhånd, mange takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene dine er ikke typiske for hjertesykdom. Dessuten er du ung, og hjertesykdom er svært sjeldent i en slik alder. Så rent statisktisk er det lite som taler for at du har hjertesykdom. 

Hvis du likevel er bekymret, og føler du trenger en nærmere avklaring, vil jeg anbefale deg å få utført et arbeids-ekg og en ultralyd av hjertet. Du kan spørre fastlegen din om han kan henvise deg til en spesialist i hjertesykdommer for disse undersøkelsene. Alternativt kan du oppsøke et privat senter. Hvis disse undersøkelsene også er normale, er det god grunn til å legge engstelsen fra seg. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Betablokkere etter hjerteinfarkt

Hadde et lite hjerteinfarkt for 6 år siden. Legen beskrev det som et "skrubbsår" på hjertet. Har siden gått på betablokkere, nå 50mg, Lisinopril nå 5mg. Lipitor, nå 10mg og Albyl E 75mg. Etter et rekreasjonsopphold på Feiringklinikken i aug.-12 har jeg trent bra og er i bedre form enn på mange, mange år. Grunnet bivirkninger har jeg ønske om å redusere/slutte med betablokkerne, men får ikke legen min med på dette. Jeg kjenner en med nylig hjerteinfarkt som ikke har fått foreskrevet betablokker og har hørt at de ikke har noen virkning på personer i høy alder. Finnes det alternativer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nesten alle pasienter som gjennomgår hjerteinfarkt blir satt på betablokkere da studier har vist at dette reduserer dødeligheten. Imidlertid er dette basert på gamle studier, og fra en tid før moderne behandling var utbredt. Det kan godt hende at endel pasienter som har hatt mindre infarkt, ikke har hjertesvikt, ikke har hjerterytmeforstyrrelser, og som har god hjertefunksjon egentlig ikke trenger betablokkere. Det kan hende at du er en av disse. Diskuter dette med legen din og vis ham gjerne denne artikkelen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3394111/

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tur til Kilimanjaro

Jeg har fått satt inn 3 stenter i CX, pga en disseksjon av åreveggen, av ukjent årsak. Jeg lurer på f eks en tur til Kilimanjaro, er det tilrådelig???

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg vet for lite om din helsetilstand for å kunne gi et konkret råd. Dersom hjertet ditt ellers er i god form, og du ikke har andre sykdommer, ser jeg ikke noen grunn til at du ikke skal kunne ta turen. 

Generelt anbefales ikke hard fysisk anstrengelse de første 2 mnd etter en stenting. Men når denne perioden er over, og du er i god form, kan du anstrenge deg. Du bør uansett konsultere fastlegen din før du begir deg ut på en slik tur. 

Lykke til!

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk under graviditet

Er gravid i uke 35 og fikk plutselig høyt blodtrykk, har aldri hatt høyt blodtrykk før, har vanligvis veldig lavt. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 11. april 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei

Dersom blodtrykket stiger under svangerskapet bør det kontrolleres hos lege for å sjekke om det er en reell økning. Blodtrykket kan variere mye og påvirkes lett av bl. annet stress, det er viktig å utelukke potensielle feilkilder til et målt forhøyet blodtrykk. Hos noen kan høyt blodtrykk være et tegn på utvikling av svangerskapsforgiftning. Man trenger å undersøke urinen i tillegg for å stille denne diagnosen. Det er dog ikke sikkert at du er i ferd med å utvikle svangerskapsforgiftning, det er relativt sjelden tilstand. Jeg vil likevel anbefale deg å få kontrollert blodtrykket ditt hos lege på nytt. Lykke til!

Hjerte/kar

Smerter i brystet

Heisann!

Jeg er bare 21 år så jeg er litt usikker på hvor hypokondrisk jeg er i dette tilfellet. Natt til mandag (7 april) endte jeg opp med å være våken ut natten med skolearbeid. På grunn av arbeid og skole fikk jeg ikke mye søvn natten etter heller (vet ikke om dette har noe å si, men slik jeg oppfattet det virket det som dette var årsak til at smerten startet?). Jeg husker ikke nøyaktig når smerten begynte, men det var enten sent på mandag eller tidlig på tirsdag.

Jeg føler at jeg kan kjenne hjertet mitt når det banker, som ikke nødvendigvis er veldig smertefullt, men høyst ubehagelig. Denne følelsen er konstant, uavhengi av aktivitet, men av og til blir det værre uten at jeg har klart å forstå når og hvorfor det blir værre. I disse øyeblikkeneer smerten nok til å gjøre meg bekymret. For meg føles denne smerten som en 4-5 på en smerteskala.

Jeg har ingen andre symptomer som jeg kan legge merke til! Ikke syk på noen som helst måte, men ubehaget/psyken gjør at jeg ikke trives like mye på jobb såklart.

Siden jeg føler smerten er i hjertet bestilte jeg legetime til Torsdag ( i går)(Sier kanskje noe om hvordan jeg føler meg). Etter å ha sjekket blodtrykk og sjekket mobilitet i overkroppen og ømhet i muskler og ledd uten å finne noe, tok jeg en EKG uten å finne noe. Ingen diagnose, og ble bedt om å ta det rolig til over helgen og ta kontakt om det ikke ga seg.

I dag siden problemet ikke har bedret seg (kanskje jeg tilogmed får smertene oftere), tenkte jeg og lese litt om hjertetinfarkt på siden deres. Smerteskildringen virket lik, men jeg har IKKE kvalme, utstråing i armer eller kortpustethet (som jeg legger merke til).

Jeg har aldri tatt dop, røyker ikke, drikker ikke, snuser ikke, glad i å trene og jeg er i relativt god form. (legen spurte om dop i går.. :/ )

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er bekymret, men ut i fra det du forteller virker det ikke sannsynlig at du har hjertesykdom. Du er ung og veltrent, og da er hjertesykdom svært sjeldent. 

Det virker også som du har fått en god vurdering hos legen din, og jeg synes det er grunn til å slå seg til ro med dette. Iblant kan perioder med mye stress i livet (i kombinasjon med lite eller dårlig søvn) forsterke hjertebank. Dessuten blir man gjerne mer obs på signalene fra kroppen og har lett for å tolke normale funksjoner som tegn på sykdom. 

Jeg håper du finner roen og at du blir kvitt plagene. Er du fortsatt usikker, snakk gjerne med legen din igjen.

Hjerte/kar

Oppdatering av nettsider

Jeg er sykepleierstudent og skriver en Bachelor oppgave om atypiske symptomer hos kvinner med hjerteinfarkt.
Jeg lurer på når siden om typiske og atypiske symptomer ved hjerteinfarkt ble sist oppdatert.
http://www.lhl.no/hjertesykdom/hjerteinfarkt/

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. april 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Så fint at du vil skrive en oppgave om kvinner og hjerteinfarkt. Det er et viktig tema som det fremdeles trengs mer opplysning om.

Stoffet på nettsiden vår ble oppdatert i årsskiftet 2013/2014 . Vi prøver hele tiden å følge med, slik at vi skal være oppdatert på det siste innen forskningen.

Lykke til med oppgaven din!

Med vennlig hilsen Inger

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Hjerteoperert i utlandet. Hvilke rettigheteri Norge?

Ble hjerteoperert etter hjertesvikt ved sykehus i Marbella, Spania. Innsatt Carbonfiber-klaff. Ingen problemer. Kom hjem i slutten av mars. NAV medlem. Hvilke rettigheter har man etter nødvendig operasjon i utlandet ved hjemkomst?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. april 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du har de samme rettigheter som om du hadde blitt operert i Norge. Det betyr at du kan ha rett til rehabilitering og annen nødvendig oppfølging av hjertesykdommen din. Er du yrkesaktiv kan du for eksempel ha rett til sykepenger.

Med vennelig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Alkoholutløst atrieflimmer

Hei.

Jeg har fått atrieflimmer gjentatte ganger etter stort alkoholinntak. t.o.m vært hos en hjertespesialist å prøvd å framprovosere det med fysisk aktivitet, negativt utslag. Jeg har hatt dette 5 ganger nå på 6-8 år. Hva slags diagnose har jeg?
Jeg er veldig redd/engstelig da det inntreffer, dette gjør jo også at pulsen blir enda høyere. Er løsningen rett og slett bare å slutte å drikke alkohol?
Er dette noe dere har vært borti før?

Takker for eventuelle svar. =)

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 06. april 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål

Atrieflimmer gir uregelmessig hjerterytme og kan opptre episodisk og gå over av seg selv. Den kan vedvare og man må behandle rytmen med medikamenter eller elektrisk strømstøt tilbake til vanlig rytme. Atrieflimmer kan også bli permanent, og da er behandlingen å sørge for at pulsfrekvensen ikke er for rask.

Det er mange ulike årsaker til atrieflimmer. Tilstanden opptrer vanligst etter fylte 60 år og det vanligste er å ha en underliggende hjertesykdom. Hos 20-30 % som får atrieflimmer er årsaken ukjent. Også friske hjerter kan få atrieflimmer dersom den nødvendige påvirkningen av det elektriske ledningssytemet i hjertet inntreffer. Det kjent at et stort alkoholinntak hos noen kan utløse atrieflimmer, antagelig pga påvirkning av ledningssystemet gjennom endringer i substanser i blodbanen. Fullstendig årsaksforhold kjenner jeg ikke til, men det behøver ikke på forhånd foreligge hjertesykdom. Oftest dreier det seg om flimmerepisoder som går over av seg selv eller som lett behandles tilbake til vanlig rytme. Nye store alkoholinntak på kort tid kan utløse nye anfall. Behandlingen er å forebygge nye anfall ved å utvise forsiktighet ved inntak av alkohol og i beste fall være avholdende.

Hjerte/kar

Psykisk lidelse og hjerterytme

Hei! Jeg er ei jente på 19 år, som for to år siden ble innlagt på sykehus da jeg opplevde et slags anfall (febersymptomer, tungpustet og høy puls). Siden da har jeg opplevd flere lignende anfall, og har nettopp tatt ut en pulsregistrator (reveal dx cardio monitor) som jeg fikk operert inn i 2011. I 2012 ble jeg diagnotisert med PTSD (post-traumatisk stressyndrom) etter å ha hatt plager med psyken siden jeg var barn. Mitt spørsmål er: Er det mulig for en psykisk lidelse å påvirke\forstyrre signaler i hjertet? Har det vært noen forskning rundt det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål

Hjertet påvirkes i aller høyeste grad av psyken. Vi har alle opplevd at hjertet banker litt hardere om man er redd, glad, nervøs eller forelsket. 

Hjertets aktivitet påvirkes av den delen av nervesystemet som kalles for det autonome nervesystemet. Når man er engstelig eller nervøs øker nivåer av ulike hormoner i kroppen, som påvirker hjerterytmen. 

Vi er alle forskjellige når det kommer til hvor påvirket vi blir av psyken. Noen er mer sensitive enn andre. PTSD vil for mange innebære et høyt stressnivå, med høye nivåer av stresshormoner. Er man i utgangspunktet utsatt for å få hjerterytmeforstyrrelser, vil en psykisk lidelse som PTSD lettere kunne utløse anfall med rytmefeil. 

Dog er det ikke sikkert at dette er tilfellet hos deg. Jeg vil derfor råde deg til å følge rådene til legene dine vedrørende behandling videre. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hodepine, svimmelhet og nærbesvimelse

Strever med mye hodepine og svimmelhet, holdt på å besvime i går igjen. Min mor har blodtrykksmåler og målte blodtrykket på meg og jeg husker hun så at undertrykket var høyt, det var 109 når jeg var helt avslappet.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 02. april 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen din

Hodepine og svimmelhet er ganske vanlige symptomer i befolkningen og årsakene kan være mange. Å være nær ved å besvime kan også ha mange årsaker, men er ikke så vanlig. Både lavt blodtrykk og høyt blodtrykk kan gi uspesifikke allmennsymptomer som hodepine og svimmelhet. Plutselig fall i blodtrykk eller generelt lavt blodtrykk kan gi svimmelhetssymptomer og tendens til å skulle besvime. Blodtrykket vårt er lett påvirkelig av vår fysiske og mentale aktivitet, hos friske normale individer er blodtrykksreguleringen rask og effektiv dersom kroppen er i normaltilstand. Et normalt blodtrykk skal ligge under 140/90 mmHg, gjerne ned mot 120/80 mmHg hos friske personer, enda lavere er også greit så lenge man ikke har alvorlige symptomer på lavt blodtrykk. Ved økende blodtrykk særlig over 140/90 mmHg øker risikoen for komplikasjoner som følge av det høye blodtrykket. Det er særlig hjertet og karsystemet vårt som er utsatt for sykdomsutvikling. Et undertrykk på 109 mmHg er klart forhøyet. Siden blodtrykket skifter og varierer lett er det viktig at det måles standardisert og at målingen gjentas ved flere anledninger for at man kan være sikkert på svarverdiene.

Gjentagende episoder der man nesten holder på å besvime bør undersøkes nærmere hos lege for å finne en forklaring. Og blodtrykket ditt bør også kontrolleres. Jeg vil anbefale deg å få time hos fastlegen din for å få sjekket ut symptomene du har. Lykke til!