Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Enkes rett til etterlattepensjon

Dersom avdøde ektemann meldte seg inn i STP før 01.10.76, har 40 års opptjeningsår og død i 2016, Hvilken etterlatenhetspensjon har enken rett til av mannens pensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ektefellepensjonen vil sannynligvis utgjøre 39,6 % av avdødes pensjonsgrunnlag.

Ble avdøde ektemann (gjelder altså kun for enker) medlem av pensjonsordningen før 1.10.76, skal pensjonen ikke reduseres på grunn av inntekt. De som tilhører denne gruppen skal heller ikke få ektefellepensjonen redusert på grunn av egen tjenestepensjon. De enkene som omfattes av denne regelen kalles "gullenker".

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Påvirker sitron effekten av Eliquis?

Påvirker sitron effekten av Eliquis?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 17. mars 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Jeg har ikke funnet noe informasjon om at sitron påvirker effekten av Eliquis. Men derimot kan grapefruit juice kan øke virkningen av den. Sitron er ikke noe som som vanligvis påvirker medikamenter i motsetning grapefruit.

Spør gjerne på apoteket når du henter henter ut nye medisiner om det er noen spesielle forhåndsregler du må ta.  

Hjerte/kar

Farer ved høyt undertrykk (blodtrykket)

Hva er farer ved høyt undertrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket angir trykket i pulsårene dine. Det angis med to verdier: Overtrykket (systolisk) og undertrykket (diastolisk). Feks 120/80. Overtrykket er trykket inni i årene i det hjertet er i pumpefasen, mens undertrykket er trykket inni årene i det hjertet er i avslapningsfasen.

Et blodtrykk på rundt 120/80 regnes som normalt, mens verdier over 140/90 gjerne anses som forhøyede.

Når man snakker om høyt blodtrykk, er både overtrykket og undertrykket av betydning. Det er uheldig å ha forhøyede verdier på både overtrykket og undertrykket. Høye trykk skader blodårene. Dette øker faren for hjerneslag, hjerteinfarkt, nyresykdom og øyesykdom. Det er derfor viktig å behandle et forhøyet trykk.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Seil og klaffer

Kan du fortelle meg hva det betyr å ha tre seil /flapper i stedet for fire? (hjertekammer)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

(Du har senere fortalt av du mente "to seil i stedet for tre".)

Det finnes totalt fire klaffer i hjertet. En klaff er en ventil: Den åpner seg for å slippe blodet i en retning, og lukker seg for å hindre lekkasje andre veien. De ulike klaffene er plassert på ulike steder i hjertet og sikrer at blodet følger en bestemt retning gjennom hjertet.

Du kan tenke på en klaff som en port som består av flere dører. En av klaffene (mitralklaffen) har to dører, mens de andre (aorta, trikuspidal, pulmonal) har tre dører. Disse dørene kalles seil eller kusper.

Jeg tipper du snakker om aortaklaffen. Denne har normalt tre seil/kusper. Men hos enkelte består klaffen av bare to kusper. Dette kalles "bi-cuspid aortaklaff". Dette er en medfødt "misdannelse" og med årene blir en slik klaff mer slitt og trang enn vanlige aortaklaffer. Dette kan forårsake symptomer som tungpust, slapphet, brystsmerter og svimmelhet. Hvis klaffen blir tilstrekkelig trang må man opereres. Da blir klaffen byttet ut med en kunstig ventil (enten biologisk eller metallisk).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Effekt av Tambocor

Hei Har brukt Tambocor 100 mg, 300 mg/dygn i seks år. Under den tiden har jeg varit symtomfri. Har nu børjat få anfall på opp til 3 gng/uke a' 12-20 timer hver gang. Har økt dosen til 400 mg/dygn uten forbedring. Spørsmål: Reduseres effekten av Tambocor over tid?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å svare på dette spørsmålet da du ikke skriver hvilken type anfall du har. Tambocor brukes nemlig ved flere ulike typer hjerterytmeforstyrrelser. Kan det hende du mener atrieflimmer?

I så fall er det kanskje ikke at Tambocor mister effekten, men at sykdommen har en naturlig progresjon. Hvis du får stadig hyppigere anfall til tross for økende doser med tambocor, må du snakke med kardiologen din for å vurdere andre behandlingsalternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag

Får mange ekstra slag eller føler det buldrer i brystet ca 2 sekunder. .Et det normalt med slike ekstra slag/hopp innimellom? Blir rar og uggen/nummen ei lita stund etterpå.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er normalt å ha ekstraslag. Alle har slike slag. Noen har mer enn andre, og noen har mer av dem i perioder.

Stort sett er slike ekstraslag ufarlige og ikke tegn på underliggende sykdom. Men ekstraslag kan også skyldes enkelte hjertesykdommer. Jeg vil anbefale deg å få deg henvist til langtids-EKG (feks 24 eller 48 timer) slik at man får kartlagt nøyaktig hvor mange ekstraslag du har i døgnet. Det er også lurt å få "fanget opp" et ekstra slag på vanlig 12-kanals-EKG. Dette kan si noe om hvor i hjertet ekstraslagene har sitt opphav. Har man disse opplysningene kan kardiologen gi deg et bedre svar på evt. behandling og utredning (dersom nødvendig).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Test på smasmeangina

Hvordan kan man finne ut om press i brystet, andpusten og uggen/ør er spasmeangina? Har tatt ct cor..Uten funn av tette årer/forkalkninger. ekg viste bare ekstra systoler og høy puls da jeg havnet på akutten for dette..sykkel test påviste i fjor ingen vanlig angina el.. bør jeg testes mer? Går på 25 mg zelo sok. Kan jeg gå opp og ned på dose fra 25 til 50 mg på dem ved behov?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Test på spasmeangina utføres ved sykehus som gjøre "koronar angiografi". Testen foregår på samme måte som ved en angiografi: Det innføres et kateter i en pulsåre i håndleddet og føres videre inn til hjertet. Så sprøytes det inn et spesielt stoff, acetylcholin, rett inn i kransårene i økende doser, samtidig som årene filmes med røntgen og kontrast. Hos de som har spasmeangina ser man da helt klart at årene trekker seg sammen (får spasmer) samtidig som pasienten får smerter og det vises EKG-forandringer. Hvis man har spasmeangina, vil selozok ofte ikke hjelpe. Spasmeangina behandles med calciumkanalblokkere (feks Cardizem) og langtidsvirkende nitrater (feks Imdur eller Monoket).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kan jeg ta ekstra selo-zok på kvelden ved behov?

Går på selo zok, kun en liten dose på 25mg dag og 12.5 mg kveld.Det jeg lurer på er...Kan jeg ta en halv tablett til på kvelden og jeg føler puls er høy/hjertebank? Og isåfall kan jeg bare ta det innimellom eller må jeg da opp i dose over tid..

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Selo zok er i utgangspunktet en medisin som er laget for å ta fast i samme dose over lengre tid, men jeg ser ikke noe i veien for at du tar en så liten ekstra-dose som 12,5 mg om kvelden ved behov dersom du opplever at dette hjelper.

Hjerte/kar

Bruk av blodfortynnende (platehemmere) ved skulderopeerasjon.

Hei. Jeg hadde et lite hjerteinfarkt i mars 2016 ,er 46 år, ble ikke utblokket. Står nå på Albyl-e 75 mg x1 per dag, Brillique 90 mg x2 per dag, lipitor 20mg x1 og verakard 80mg x1 per dag, verakarden har jeg stått på fast i noen år da jeg plages med hjertebank. Jeg skal opereres i skulderen etter et arbeidsuhell på jobb i september 2014, jeg må nå stoppe med Albyl-e og Brillique i en uke før operasjonen og jeg er veldig engstelig på grunn av det, siden det er viktige medesiner. Jeg har bare ett hjerte, men skulderen kan jeg leve med, må da finne meg en annen jobb som jeg kan fungere i. jobber nå som hjelpepleier og det er mange tunge løft. Håper på et positivt svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Her må man finne en balansegang hvor man ikke tar unødig risiko for hjertet, samtidig som man unngår unødvendig blødningsrisiko for kirurgen. Jeg vil anbefale at du avslutter brillique en periode slik som kirurgen forslår, men fortsetter med albyl også dagen for inngrepet. Det er kirurgen og bedøvelseslegen som har siste ordet her, så jeg vil anbefale at du tar dette opp med dem igjen.

Hjerte/kar

Rød gjæret ris og kolesterol

Nei. Jeg tar rød ris og kolesterolet er like gunstig som etter at jeg sluttet med Lipitor. Men norske leger snakker ikke om dette.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. mars 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er helt riktig at rød ris kan være like effektivt som lave doser av såkalte statiner. Dette ble faktisk også undersøket i en studie fra Rikshospitalet og Lipidklinikken i 2006. Rød ris inneholder et stoff som også finnes i legemiddelet lovastatin. I Norge regnes rød gjæret ris som et legemiddel (fra 2006) og er derfor ikke lov å selge som en handelsvare. Leger kan skrive ut produktet under navnet Hypocol på såkalt legemiddelfritak. Dette forutsetter at legen kjenner til, og går god for produktet. Hypocol kan vær et gunstig alternativ for de som får muskelbivirkninger av andre statiner.

Mvh/ Morten A. Schei