Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Potensplager og hjertesykdom

Noe plaget med dårlig potens ,enten at den ikke holder under samleie eller penis ikke er stiv nok .Infarkt uten komplikasjoner sept-12. Bruker selozok, diovan, crestor og albyl e. Kan jeg forsøke potensfremmende medisin eller er det risikabelt? Har hypertensjon som er godt regulert.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 20. februar 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen din.

Potensproblematikk er ikke helt uvanlig hos personer med hjertesykdom, og det kan være flere årsaker til det. Før man begynner med potensfremmende medikamenter bør man prøve å finne årsaken til problemene. Du oppgir å bruke Selo-Zok som er en medikamenttype som har potensplager som kjent bivirkning. Så dersom plagene sammenfaller med at du begynte på eller økte dosen av Selo-Zok kan den tenkes å være årsak. Det finnes også andre årsaker som bør vurderes før man evt starter behandling.

Potensfremmende medisin er imidlertid trygg å bruke hos hjertepasienter som har stabil hjertesykdom og når det har gått 3 mnd siden hjerteinfarkt. Medikamentene skal ikke brukes dersom man bruker medisiner med nitroglyserin, det vil kunne gi kraftig blodtrykksfall. Dersom man fra før har svært lavt blodtrykk anbefales heller ikke bruk av potensfremmende midler.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din for nærmere vurdering av din situasjon.

Lykke til!

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Hjerterytmeforstyrrelse

Hei.
Jeg er 38 år, har trent siden jeg var 13år, mer eller mindre. Nå er jeg nok litt i overvekt, veier 90kg og er 180cm høy. For tiden trener jeg med løpeturer 2-3 ganger ukentlig på 50 min og etter nyttår også trening med vekter 3 ganger ukentlig. Anser meg som i god form.
I 2011 merket jeg noen endringer i hjerterytme. Hva jeg opplevde var følgende:
- Hjertet går fra normal hvilepuls på ca 55 opp til mellom 60 og 70, spesielt på kvelder i perioder.
- Hjerteslag føles kraftige. Kjenner pulsen kraftigere, også dette på kveldstid. Kan være vanskelig å sovne.
- Merker at hjertet slår ekstraslag, får noen kraftige og ubehagelige slag. Dette forekommer inn i mellom, noen ganger ofte, andre ganger sjeldent. Merker også litt av dette dersom jeg starter hardt på en løpetur.

Jeg har vært til utredning for dette gjennom forsikringsordningen jeg har og fastlegen. Deriblant har jeg blitt sjekket hos hjertespesialist med ultralyd av hjertet og EKG test. Dette viser et sterkt og bra hjerte og at jeg er i god form. Jeg har også gått med måleutstyr i perioder på 3 døgn og 1 døgn. Her kunne de ikke se noen utslag som ville kreve mer sjekk (alt så ut til å være normalt på de ting som de sjekket).

Resultatet er at de har anbefalt meg å gå på betablokkere 25mg noe som jeg nå bruker. Dette er helt greit og reduserer plagene mine en del. Likevel kjenner jeg symptomene til tider.
Jeg har i perioden fra 2010 og fremover sannsynligvis hatt det litt stressende i jobben, og har også opplevd kreftsykdom i nær familie som endte med dødsfall i 2012. Alt dette påvirker nok kroppen min.

Jeg føler meg ung og sprek og synes det er svært irriterende å måtte gå på betablokkere. Jeg blir også bekymret når jeg merker disse symptomene, både med og uten betablokkere.

Har du noen anbefalinger på hva jeg bør gjøre?
Må jeg fortsette å leve på betablokkere og begrense trening?
Bør jeg ta noe mer utredning for å utelukke om det kan være noe mer som bør behandles, og i tilfelle hva?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. februar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Ut i fra beskrivelsen din, virker du som en frisk og sprek mann. Du nevner ikke noe om hjertesykdom i familien, så jeg antar det ikke finnes noen tilfeller.

Du har vært grundig utredet og det er ikke funnet noe feil. Det er derfor betryggende for deg å vite at symptomene du opplever ikke er tegn på noe alvorlig galt. Ut i fra det jeg kan tolke av brevet ditt, har legene konkludert med ekstraslag som årsak. Slike slag kan være plagsomme, men er svært sjeldent farlige. I hvert fall ikke hos hjertefriske personer. Behandlingen med betablokker er således kun for å dempe symptomene.

Hvis du ikke opplever noen bivirkninger og samtidig føler at du har fått redusert plagene, kan det være greit å fortsette med medisinen. Hvis du derimot opplever bivirkninger, eller synes det er irriterende å måtte gå på medisiner, kan du i samråd med din fastlege, prøve en periode uten og se hvordan det går. Opplever du ikke økte plager av å ta en pause i medisineringen, kan du jo høre med legen din om du kan kutte ut helt.

Med vennlig hilsen

Hjerte/kar

Klaffeoperasjon og trening

Jeg skal opereres på Haukeland, klaffeoperasjon, fått tid 05.05.14
Hadde det vært bra for meg å søke om opphold hos dere før denne operasjonen,for å komme i best mulig form?


Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 18. februar 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen din

Ved rehabiliteringsavdelingen på Feiringklinikken tar vi inn pasienter etter de er hjerteopererte til et treningsbasert 4-ukers rehabiliteringsopphold. Man kan komme hit tidligst 6 uker etter en klaffeoperasjon, da er brystbenet grodd. Det er kjempefint at du er opptatt av å være i best mulig form før operasjonen din, det vil lette opptreningsprosessen etterpå. Før operasjonen er det fint at du holder deg i aktivitet innenfor de begrensninger din klaffesykdom og hjertetilstand gir deg. For mere spesifikke anbefalinger om aktivitet vil jeg anbefale at du snakker med din hjertespesialist som kjenner din hjertetilstand.

Du er hjertelig velkommen til å søke om et rehabiliteringsopphold ved Feiringklinikken etter du er operert. Trykk her for å komme til søknadsskjema.

Lykke til med operasjonen!

Hjerte/kar

Deltakelse i studier

Hei
Hva menenr LHL om "reklamen" FOURIER-studien via ClinLife Norge vedr. Sykdom i periferarterier, Arteriosklerose, Kolesterol, Type 2 diabetes mellitus, Type 1 diabetes mellitus, Hjertesykdom, Hjerteinfarkt.
Se linken:
http://www.clinlife.no/lpg/1450?gclid=CL6D9tLdy7wCFSvqcgod61YA6w
Med hilsen
Anton

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. februar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kjenner ikke til Clinlife. Ut i fra det jeg kan lese på deres nettsider driver de med rekruttering av pasienter/frivillige til kliniske forskningsstudier på vegne av oppdragsgivere. Jeg har ingen formening om Clinlife spesielt, men synes på generell basis at det er positivt at pasienter og friske deltar i forskningsstudier. Forskning er den beste måten å øke vår kunnskap på.

Med vennlig hilsen,

Hjerte/kar

Helsekontroll- hjerteundersøkelse

Hei! Jeg er en 42-modell, 182 cm og 92 kg, som har hatt allergi for graspollen og ku fra barnsben av. Fikk vaksine som 15-17 åring, uten godt resultat.Har gått på forskjellige medisiner. I dag Seretide 50/500 + Ventoline + Loratadin. Mangler et slag på hjerterytmen. Er opptatt av god helse. Kontaktet Volvat, de går på BMI-indeks. Dette passer ikke med mine 92 kg. Kan dere hjelpe meg?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 13. februar 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for din henvendelse

Jeg er ikke helt sikker på ut fra det du skriver om det er en generell oppfølging av helsa du ønsker eller om det er mer spesifikk undersøkelse i fht hjertet. I begge tilfeller kan det anbefales å få en time hos fastlegen først, som om nødvendig kan henvise deg videre til spesialist. Volvat tilbyr også generelle helsekontroller til alle som ønsker det.

I fht undersøkelse for hjertesykdom kan fastlegen gjøre en generell kartlegging av din nåværende hjertestatus og risiko for framtidig hjertesykdom, da tenker jeg særlig på kransåresykdom (angina pectoris/"hjertekrampe" og hjerteinfarkt). Du nevner at du "mangler et slag på hjerterytmen". Forstyrrelser i hjerterytmen kan vurderes med vanlig EKG hos fastlegen og med EKG-registrering over ett eller flere døgn , sistnevnte undersøkelse trenger du som regel henvisning til spesialist for.

Håper du har fått svar på det du lurte på, hvis ikke send gjerne en ny henvendelse.

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Pulmonal arteriell hypertensjon og trening

Jeg har PAH m/hjertesvikt og syns ikke jeg får noe ordentlig svar på hvor mye og hva slags trening jeg kan gjøre. Dette blir en prøve og feilemetode for meg. Det jeg lurer på om det kan skade hjertet hvis jeg trener for hardt og pusher meg for mye. Trener yoga, qi-gong og går tur i skog og mark.Hva med kosthold, kan spinat øke trykket til lungene?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 11. februar 2014
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for gode spørsmål.

Så flott at du er - og ønsker å være fysisk aktiv! PAH (pulmonal arteriell hypertensjon)- pasienter ble tidligere frarådet å drive fysisk aktivitet, nettopp med tanke på at det kunne etablere eller forverre hjertesvikt. Heldigvis er det de senere år blitt publisert forskningsresultater som tyder på at trening kan være verdifullt for din pasientgruppe, både når det gjelder livskvalitet, gangdistanse og overlevelse. Dette baserer seg på forskning som er gjort over en tiårsperiode ved Thoraxklinikken i Heidelberg, Tyskland.

Det ser ut som du allerede har funnet fram til fine aktiviteter som gir en god balanse mellom aktivitet og hvile. Skulle du ønske å prøve deg på mer krevende trening, vil jeg anbefale deg å kontakte kvalifisert helsepersonell for tettere oppfølging. Ved Feiringklinikken har de tidligere gjennomført egne gruppeopphold for PAH-pasienter. Les mer om det her. Du kan kontakte rehabiliteringsavdelingen ved Feiringklinikken ved mer spørsmål omkring trening og evt oppfølging.

Det kan også være nyttig å utveksle erfaringer med andre som er i samme situasjon som deg. Det kan du enten gjøre ved å kontakte Pulmonal Hypertension Association (PHA) Norge eller interessegruppen for PAH i LHL

Jeg har aldri hørt eller lest om at spinat kan øke trykket i lungearteriene. Spinat er tvert imot med sitt høye næringsinnhold definitivt ja-mat, og bør inntas med både god appetitt og samvittighet!

Håper du har fått svar på noe av det du lurer på. Lykke til videre med treningen!

Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar, Kosthold

Marevan og kalsiumtilskudd

Min mor bruker Marevan og har brukt det i mange år. Hun ville ta kalktabletter fordi hun tror hun får for lite kalk, men min kusine, som er hjelpepleier, mente at dette ikke kunne tas samtidig med marevan. Hva mener dere?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 11. februar 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei!

Marevan har en veldig smal "terapeutisk margin", det vil si at små endringer av mengden Marevan i blodet kan ha stor betydning for hvordan medisinen fungerer. Visse matvarer og kosttilskudd kan redusere mengden av Marevan i blodet, og dermed hemme de blodfortynnende effektene. Andre matvarer kan gjøre at det blir for mye Marevan i blodet, og det er heller ikke bra. 

Det er særlig K-vitamin som reduserer effekten av Marevan. Når det gjelder kalk (kalsium), er det ikke kjent at det påvirker Marevan, men sjekk om kalsiumtilskuddet også inneholder K-vitamin (fyllokinon), da bør det unngås.

Dere bør uansett snakke med fastlegen dersom hun ønsker å endre kostholdet eller ta et nytt kosttilskudd. Legen kan da undersøke om Marevan-nivåene i blodet endrer seg og eventuelt endre doseringen.

Andre kosttilskudd og urter som ikke bør kombineres med Marevan:

 • alfalfa-spirer
 • coenzym Q-10
 • djevelklo (devils claw)
 • gingko biloba
 • ginseng
 • grønn te
 • hvitløk
 • ingefær
 • johannesurt
 • matrem (feverfew)
 • papayaekstrakt
 • policosanol (stoff som utvinnes av den vokslignende delen av sukkerør)
 • vitamin K
 • vitamin A
 • vitamin C (svært store doser)

Hjerte/kar

Atenolol etter hjerteinfarkt

Jeg har hele tiden siden hjerteinfaktet fått Metoprolol Sandoz 50 mg, men på grunn av kvalme har jeg nå fått av legen Atenolol Mylan 50 mg. Er det okay å ta disse? Ble litt nervøs da de på apoteket begynte å stille spørsmål til meg om at det kunne man ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 11. februar 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmålet ditt

Både Metoprolol Sandoz og Atenolol Mylan er medikamenter i gruppen betablokkere som brukes forebyggende hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt. Metoprolol S. er mer vanlig brukt enn Atenolol M. Siden du tålte førstnevnte dårlig er det helt i orden å bytte til Atenolol M.

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Ventrikkelflimmer - hjertestans

Var på løpetur ca 2 timer og hadde et raskt drag på slutten og like etterpå fikk jeg ventrikkelflimmer. Har tidvis hatt høye hemoglobinnivåer >17. Hadde en liten innsnevring på en åre, men legene mente den ikke var stor nok til å være årsaken til hjertestansen. Mitt spm er: Kan høyt hemoglobinnivå kombinert med for lite inntatt væske være årsaken til ventrikkelflimmeret? I.e. for "lavt" trykk på sugesiden av hjertet. Hadde ved en tidligere treningstur en angina pektoris smerte som oppstod etter 1,5 timer sykling (mest motbakke)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ventrikkelflimmer er en svært alvorlig tilstand, som må utredes/behandles/forebygges. Hvis legene mente at den lille forsnevringen ikke kunne være årsaken, hadde de da noen annen forklaring på hvorfor du fikk stans? Det bør de ha.

Jeg skjønner hva du med mener med lavt trykk. Rent hypotetisk kan man jo tenke seg at en som har veldig høy hemoglobinnivå og er dehydrert, vil ha litt "tykt blod" som kan ha vanskelig for å passere en evt liten tranghet i en åre, spesielt under en svært kraftig fysisk anstrengelse. Men dette blir en høyst teoretisk spekulasjon, og jeg kan ikke finne dette beskrevet i litteraturen. Nivåene dine på hemoglobin er ikke spesielt høye heller.

Jeg synes det viktigste er at man finner årsaken til hjertestansen din, og at du får behandling slik at du ikke får flere slike hendelser.

Med vennlig hilsen

Hjerte/kar, Kosthold

Grønnsaker med lite K-vitamin

Hei
Jeg ble født med aorta stenose og hadde min andre operasjon oktober 2013. De valgte da å sette inn en mekanisk ventil! Jeg må gå på marevan resten av livet, og sliter litt når det kommer til valg av god og sunn mat nå i etterkant!
Prøver å ikke få i meg for mye vitamin K gjennom maten, men jeg forbinder ofte sunn mat med salat og andre forskjellige grønne grønnsaker. Hvilke grønnsaker er det egentlig jeg kan ha spise ubegrenset av?
Det ligger til familien å få høyt kolesterol og blodtrykk. Er dette noe jeg allerede burde begynne å forebygge? Spesielt siden jeg bør holde hjertet mitt så sunt som mulig? :) Hvordan kan jeg evt. gjøre det?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 08. februar 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, takk for to viktige spørsmål!

K-vitamin i grønnsaker

Brokkoli, spinat og andre grønne grønnsaker er ganske riktig rike på vitamin K, og kan dermed påvirke effektene av Marevan. 

Grønnsaker med lavt innhold av vitamin K er:

 • Aubergine
 • Blomkål
 • Sjampinjong
 • Løk*
 • Paprika*
 • Rotfrukter (gulrot, pastinakk, neper)
 • Poteter, søtpotet
 • Asparges
 • Squash
 • Tomater

* Løk og paprika kan også påvirke blodlevringen, selv om de ikke er store kilder til vitamin K.

Med hensyn til Marevan, er det ikke nødvendigvis slik at du må spise minst mulig vitamin K, det viktigste er at du har et stabilt inntak. Hvis du ønsker å endre kostholdet, bør du samordne det med din fastlege, da det kan bli aktuelt å endre på Marevan-dosene. 

Forebygge høyt kolesterol og blodtrykk

Det er helt klart mye du kan gjøre for å forebygge høyt kolesterol og blodtrykk! 

Å ikke røyke, å unngå overvekt, få mye mosjon, spise mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, fisk, magert kjøtt og magre meieriprodukter, nøtter og oliven-/rapsolje, spise lite salt og unngå sukkerholdige drikkevarer, er noen "nøkkelråd". 

Her er flere råd som er relatert til lavere risiko for hjerte- og karsykdommer:

 1. Vær så slank som mulig, uten å bli undervektig.
 2. Begrens inntaket av energitette matvarer som fremmer vektøkning (for eksempel brus med sukker).
 3. Spis mest mulig plantebasert mat (5 eller flere porsjoner frukt og grønt, grove kornprodukter og/eller belgvekster, begrens inntaket av raffinerte kornprodukter).
 4. Begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt (< 500 gram per uke, og så lite bearbeidet kjøtt som mulig).
 5. Begrens inntaket av alkohol (opptil 20 gram per dag for menn og 10 gram per dag for kvinner).
 6. Begrens inntaket av salt (maks 6 gram per dag).
 7. Få i deg næringsstoffer gjennom maten - kosttilskudd anbefales ikke
 8. minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet hver uke.

Våre nettsider har mye informasjon om hva du selv kan gjøre med risikofaktorer som kolesterol og blodtrykk. Du kan for eksempel lese mer om hjertevennlig kosthold her: Hjertevennlig kosthold, og om forebygging/behandling av høyt blodtrykk her: Høyt blodtrykk.