Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Langvarig hoste etter luftveisinfeksjon

Hei! Jeg fikk kraftig lungebetennelse og influensa i mai 2017. Lå ni dager på sykehuset, men ble og er selvfølgelig frisk nå. Men, jeg har hatt en konstant hoste siden da, denne har også blitt bedre, men nå er det midten av mars og nesten ett år siden infeksjonen. Har brukt Pulmicort turbuhaler to ganger daglig i perioden juli-september, deretter bare en gang om dagen, deretter sluttet, men brukt f.eks. om kvelden når hosten er ille. Dette er for det meste tørrhoste, med små slimbiter innimellom. Mitt spørsmål: Hvor lenge vil en slik hoste vare? Har ikke følt noe særlig bedring siden august.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke helt uvanlig at man kan få langvarig hoste etter luftveisinfeksjoner og influensasykdom. Når du nå har hatt dette i nesten et år er det naturlig å sjekke nærmere hos legen med en pusteprøve. Noen ganger kan det være at det har blitt økt irritabilitet i bronkiene etter infeksjonen, alternativt at det det har utviklet seg lettgradig astma. En pusteprøve, eventuelt supplert med andre tester kan være nyttig å gjøre for å sjekke hva som foreligger. Hvis du har effekt av Symbicort nå, ville jeg anbefale deg å bruke den fast morgen og kveld en tid fremover til det blir varmere i været. Det hender at sommervarmen kan bidra positivt etterhvert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Emfysem og lungekollaps

Hei, jeg er en mann på 75år som har fått påvist lungeemfysem. Jeg fikk fjernet øvre lungelapp på venstre side for noen år siden (kreft). For et par måneder siden havnet jeg på sykehuset pga lungekollaps, høyre lunge. Stort emfysem (7-8cm diameter) som åpnet seg forholdsvis hurtig. Jeg fikk ringt etter ambulanse (vanskelig da jeg hadde lite luft til å snakke) . Da jeg bor slik til at jeg må åpne en elektronisk lås på en port for å sleppe inn ambulansefolkene, dette var svært vanskelig for meg da jeg fikk stadig større problemer med å få nok luft (ca 30m å gå/ krype). CT undersøkelse viser ganske mange "blærer" på både det som er igjen av venstre lunge og på høyre lunge, den største på 6-7cm i diameter. Min fastlege mener at det er fare for at noen av disse "blærene" kan sprekke og at jeg må flytte til en plass der jeg kan få hjelp i løpet av noen minutter. Har nettopp kjøpt hus på en liten plass på vestlandet der jeg antar at det vil ta mellom en halv til en time å få hjelp.
• Må jeg selge dette og skaffe meg en boplass i nærheten av et sykehus?
• Går det på noen måte å fastslå ut fra CT eller røntgenundersøkelse hvor stor faren for lungekollaps er?
• Hvor mye farligere er lungekollaps for meg enn for folk som har begge lungene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved lungekollaps blir lungen ofte gro delvis fast mot brystkassen som følge av behandlingen for dette. Det vil som regel redusere faren for total kollaps på den siden. Men det gir ikke absolutt forsikring mot at det kan skje.

Det er ikke mulig å forutsi faren for kollaps ut fra CT eller annen røntgenundersøkelse. Men man vet at tilstedeværelsen av emfysemblærer øker sannsynligheten.

Ved redusert lungefunksjon vil sammenfall av en lunge gi mer pusteproblemer enn ved helt friske lunger.

Det å selge huset og flytte er jo ganske inngripende i livet. Jeg ville uansett ha spurt lungelegen eller lungekirurgen på sykehuset hvor du er operert om dette virkelig er nødvendig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Hva kan man merke etter fjernelse av en lunge?

Hvilke plager kan jeg forvente etter å ha fjernet venstrelunge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved fjerning av en lunge vil den gjenværende lungekapasiteten bli ca. halvparten av det den var før operasjonen. For de fleste vil dette ikke merkes spesielt utenom ved anstrengelser. Da vil man forvente andpustethet tidligere enn før. Andre kan få tørrhoste. Over tid vil det som regel dannes væske som kan fylle opp hulrommet etter lungen. Noen merker da at det blir litt redusert flyteevne i vannet når man svømmer. Men det vil være individuelle forkjeller her som så ofte ellers.

Vewnnlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Positiv IGRA-test

Hei. Har tidligere fått positiv IGRA-test og det ble konkludert å være latent TBC etter å ha tatt lungerøntgen(som var negativ). Pga bruk av immunosupressiva ble jeg behandlet tre måneder med rifampicin og isoniacid. Er det slik at man vil kunne forvente en negativ IGRA etter endt behandling, og anbefales det noen prøver for å være sikker på at behandlingen har hatt effekt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En positiv IGRA betyr at det foreligger en reaksjon på TBC fra immunsystemet ditt. Man regner det som tilstrekkelig å behandle tre måneder med rifampicin og isoniazid for å drepe aktuelle sovende bakterier. Jeg tror ikke at IGRA-testen vil bli negativ med en gang, men trolig bli svakere over tid. Jeg kjenner ikke til at man tester noe ut over dette, men man er uansett oppmerksom på at immunosuppressiva kan bidra til at infeksjoner generelt kan oppstå lettere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Emfysem og trening

Jeg har fått påvist en forholdsvis lav grad av emfysem,trener ganske mye, tre fire ganger i uka. På ski og sykkel greier jeg god fart helt til bakkene begynner, men da må jeg sette ned tempoet dramatisk. Tar ingen medisiner for det. Er det ingenting som kan hjelpe av medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved emfysem er det lungevevet som er skadet slik at det ikke blir tatt opp nok surstoff til å dekke behovet når man anstrenger seg. Graden av emfysem er avgjørende for hvor mye dette innvirker på kapasiteten. Ofte kommer ikke emfysemet alene, men sammen med kols, slik at det også kan være noe trange bronkier. Da kan man eventuelt forsøke inhalasjonsbehandling med betaagonist eller muskarinantagonist som er de viktigste medisiner ved kols. Men det er ikke alltid man oppnår så mye effekt av disse, og selve emfysemet kan man dessverre ikke påvirke med medisiner. Treningen din er uansett svært viktig fordi den øker evnen i musklene til å bruke oksygenet fra lungene mest mulig økonomisk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Plagsom tørrhoste etter fjerning av en lunge.

Hei Jeg fikk fjernt venstre lunge i to runder i 2016 pga de fikk ikke med seg alt første gangen. Ble også opperert for 3 gang pga de fikk det ikke tett og det kom luft inn i tomrommet etter lungen. Det jeg sliter med nå og har gjort hele tiden er tørrhoste som setter meg helt ut. Sliter også med veldig kort pust, kan neste ikke gå i trapper eller motbakker. Det de sier er at de ikke skjønner hvorfor jeg hoster. Bruker nå Noskapin hele tiden for å dempe på hostingen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Plagsom tørrhoste etter fjerning av en lunge er ikke uvanlig ifølge litteratur på området. Hosten er ofte upåvirkelig av vanlige hostemedisiner, men i en studie ble det funnet god effekt hos flere av inhalasjonsbehandling med kominasjon av kortison og betaagonist. I praksis dreier det seg om en vanlig kombinasjonbehandling for astma. Det er noe du kan ta opp med din lege som eventuelt kan skrive resept på dette. Det kan kanskje være verdt å teste ut?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Passiv røyking og snusing rundt spedbarn

Jeg ønsker ikke at familiemedlemmer som røyker og snuser skal holde mitt nyfødte barn rett etter at de har røykt og/eller snust. Hvor lenge må det gå fra de har røykt/snust før utpusten og røykpartikler på hender og klær er borte og de kan holde barnet? Hvilke andre tiltak kan jeg innføre? Antibac?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 06. april 2018
LHL

Hei!
Det er veldig bra at du vil beskytte ditt nyfødte barn mot passiv røyking, da det er spesielt skadelig for små barn. Tobakksrøyk gjør at lungene fungerer dårligere, slimhinnene i luftveiene blir mer mottagelig for infeksjoner og barnet har større risiko for å utvikle en lungesykdom. En studie viser at foreldre kan redusere barnas passive røyking ved alltid å røyke utendørs, men barn av utendørsrøykere var langt mer utsatt enn dem med foreldre som aldri røyker. Det viste mengden av nikotin i urinen til disse barna. Trolig følger partiklene med inn i hår og klær. Barna puster dem derette direkte inn eller får dem øverført fra hånd til munn. Det er vanskelig å si hvor lenge det må gå før røykepartiklene ikke henger i, men for å være på den sikre siden, bør de ikke røyke før besøk eller under besøk. De bør også vaske seg på hender og i ansiktet og ha på seg klær som det ikke er røykt i og vaske/skylle håret(gjerne dusje). Prøv å få til en dialog med de familiemedlemmene dette gjelder, uttrykk din bekymring og vis til studien. Forhåpentligvis vil de forstå og følge "instruksen"
Når det gjelder snusing, frarådes det først og fremst for den gravide eller ammende mor. Men det kan være greit å ha en føre-var holdning til snusing også og ikke tillate at de som er i nærheten av ditt nyfødte barn har snus i munnen.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Jente med luftveisinfeksjoner

Hei, jeg er ei jente på 18 år som i løpet av livet har vært plaget med mye luftveisinfeksjoner og gjentatte lungebetennelser. Er ofte syk og går småsyk over en lengre periode. Det begynner alltid med en ekkel hoste som aldri slipper taket helt. I 2015 fjernet jeg tonsillene i håp om å ikke være så mye syk. Dette ga ikke noe resultater, og jeg er tilbake på samme kjøret.

Jeg trener regelmessig flere ganger i uken, men blir ofte så dårlig på grunn av lungene at jeg ikke klarer å gjennomføre de øktene jeg ønsker. Per dags dato er jeg inne i en av mine verre perioder, har gått med en hoste i over 3 uker nå, hodepine og lite energi. Har vært utredet og tatt CT og røntgen for noen år tilbake, men de finner ikke noe som er feil.

Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre eller er dette noe jeg bare må lære meg å leve med?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. april 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Ofte luftveisinfeksjoner og lungebetennelser i oppveksten kan være en utløsende årsak til astma. Hoste og lite energi er typiske plager ved astma. Du skriver at du har vært utredet men ikke for hva? Utredning for astma innebærer en nøyaktig kartlegging av hvordan plagene arter seg, en pustetest(spirometri) før og etter astmamedisiner eventuelt registrering av PEF i en periode og eventuelt allergiutredning. Foreslår at du kontakter din lege igjen for å sjekke om du kan ha astma.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

Lunge

"Honeycombing" på røntgenbildet

Tetthet i lungeparenchymet, tendens små bulla! Honeycombing som ledd i fibrose- utvikling.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg regner med at du refererer en røntgenbeskrivelse av lungene. Den beskriver lungeforandringer som inntrer når det er fibrose i lungene som har stått en stund. Fibrose betyr at det dannes bindevev=arrvev i lungene. Arrvev har tendens til å skrumpe noe. I den forbindelsen kan det noen ganger dannes små hulrom (bulla) som kan gi ligne på et bikakemønster når man ser på røntgenbildet.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarig bruk av kortison

Hva kan bruk av prednisolon føre til over lengre tid?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Binyrene produserer et hormon som heter kortisol. Dette hormonet er et av kroppens stresshormoner, og bidrar til at kroppen selv i større grad klarer å håndtere infeksjon, skade og stress.

Prednisolon er et av flere kortikosteroider som ligner mye på kroppens eget kortisol. Hvis man bruker Prednisolon over tid vil kroppens egenproduksjon av kortisol dempes. Man bruker medikamentet der man vil dempe immunapparatet og få en betennelsesdempende effekt. Det kan være helt nødvendig å bruke ved noen lidelser, men som man, på grunn av mye bivirkninger, forsøke å holde på lavest mulig dose og helst over så kort tid som mulig. Bivirkningene, som er doseavhengig, er mange, men de mest vanlige er:

  • Søvnløshet
  • Kvalme, brekninger, mageplager
  • Slapphet eller svimmelhet
  • Muskelsvakhet eller leddsmerter
  • Vansker med kontroll av diabetes
  • Økt sultfølelse eller tørste
  • Bruker man kortison i høye doser over lengre tid, kan bivirkningene være:
  • Akne
  • Økt hårvekst
  • Tynnere hud
  • Tegn til grå stær
  • Tegn til grønn stær
  • Beinskjørhet
  • Rundt ansikt, såkalt "måneansikt"
  • Atferdsendringer
  • De som bruker kortison over lang tid, skal også ta medisiner for å forebygge benskjørhet, og mange bruker også medikamenter for å forebygge magesår og mageubehag. Det høres kanskje rart ut å måtte ta medisiner for å forebygge bivirkninger, men noen ganger er kortisonbehandling helt nødvendig, særlig i forhold til luftvegslidelser (KOLS), noen typer reumatisme (SLE) men også i endel kreftbehandling.

mvh Marita L. Bjerke