Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergtabletter og allergitest

Hei. Jeg tok allergitest hos legen, både blod- og prikktest, som viste at jeg ikke var allergisk mot noe på deres liste. Men, jeg glemte at jeg hadde gått på apotekets allergipiller i flere uker! Tok ikke pille samme dag men dagen før jeg var hos legen. Glemte å si dette til legen også.. Er den testen ubrukelig da, eller kan man fortsatt se hvis jeg er allergisk? Har vært "forkjøla" i snart 2 måneder og er rimelig lei.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Allergitabletter eller antihistaminer påvirker ikke resultat av blodprøve. Ved prikktest skal man ikke ta antihistaminer siste uken før testen tas. Da vil den ikke slå ut dersom du er alelrgisk overfor noe av det de testet på. Det hadde vært naturlig at legen hadde sagt dette på forhånd eller spurt før de testet deg. Når de tar prikktest settes alltid en ekstra prikk med histamin. den skal slå ut på alle, såkalt positiv kontroll. Dersom den slo ut på deg tyder det på at testen også kan si noe om de andre prikkene. Men hvis alle var uten reaksjon spørs det om prikktesten har noen verdi for å stille diagnose.

Når resultat av blodprøven foreligger må du og legen vurdere om prikktesten skal tas om igjen. avhengig av om de sjekket for de samme allergenene eller om prikktesten var for andre allergener.  

Allergi

Melkeallergi?

Hei, jeg har en jente på 2 år og 7 mnd. Hun har alltid vært løs i magen, og i barnehagen sier de at hennes avføring generelt er løsere enn de andres. På grunnlag av tilbakemeldingene om dette og etter råd fra lege på 2-års kontrollen, tok vi blodprøver av henne i våres for å sjekke om hun hadde noen allergier. Jeg tror legen bestilte en veldig "standard pakke" med prøver, og de kom tilbake negative. Hun klager forholdsvis ofte over vondt i magen, men har ganske regelmessig avføring ca 1-2 ganger om dagen. I perioder lukter avføringen hennes "sykt" og er enda løsere enn vanlig, da er den nærmest etsende og gir veldig sår hud. Ellers er hun kraftig (,det har hun alltid vært), og hun spiser ganske mye melkeprodukter. Vi har lurt på om hun kan ha noen form for allergi eller intoleranse likevel, og hvordan vi skal gå videre med dette. Er det en idé å kutte ut melk, gluten eller noe annet i en periode? Jeg synes særlig det å kutte ut melkeprodukter virker veldig vanskelig, og vil derfor ikke gjøre det før man har en plan om hva vi kan tilby henne i stedet for den vanlige maten hennes, og før vi vet om det er noe poeng i å gjøre det. Hva tror du? Kan det være noe annet som ligger under, i såfall hva? Hva er det beste vi kan gjøre i denne situasjonen? På forhånd takk for svar! Hilsen mamma som gjerne vil hjelpe, men vet ikke hvordan

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Takk for spørsmåler og en grundig beskrivelse av problemet.

Melkeallergi er en av de allergiene som er vanligst hos små barn. Det kan slå ut med forhøyet IgE på blodprøve.  Men barn kan godt ha en ikke IgE mediert melkeallergi eller melkeintoleranse som ikke gir utslag på blodprøve eller prikktest.

Om dere mistenker at hun ikke tåler gluten/hvete må det tas cøliakitest FØR gluten fjernes fra kosten.

Jeg anbefaler derfor at der ber om videre utredning, gjerne hos barnelege eller allergologisk poliklinikk på det sykehuset dere sogner til.

Dere er også velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023.

Lykke til, Helle

Allergi

Vondt i magen av melk?

Vi har en 3,5 år gammel gutt som alltid har vært plaget med mye magesmerter og eksem. I perioder har han mye vondt i magen (han sier i hvertfall det selv) og reagerer med frustrasjon, sinne, er mye lei seg, klengete og sliten. Etter lite hjelp fra fastlege og stor fortvilelse søkte vi hjelp hos Lab 1, og har tatt både blodprøve og urinprøve for å se om det kan ha sammenheng med matintoleranse. Begge prøvene slo ut på melkeprotein (og mange andre matvarer). Vi mistenkte allerede kumelk, kuttet det helt ut, og merket stor bedring, både på mage, eksem, allmenntilstand og generell trivsel.

Nå ser det ut til å ha kommet tilbake. De siste ukene er nesten en kopi av gutten slik han var før vi kuttet ut melk. Fra han startet i barnehage i høst har han "hatt vondt i hele kroppen", vært mye lei seg, sliten og ekstremt frustrert/sint. (Han trives tilsynelatende i barnehagen) Han har også vært forkjøla og hatt en stygg hoste. Det hadde han også mye tidligere, så det kan sammenfalle med perioden før vi kutta melk. Storebror har astma og en del lignende symptomer som lillebror.

Vi opplever det som vanskelig å få god hjelp hos fastlegen, og blir ufattelig takknemlig for råd fra dere. Bør vi utelukke flere matvarer, eller kan det være astma? Eller kan det være mangelstoffer etter å ha vært uten melkeprodukter i over ett år? Psykiske årsaker? På forhånd tusen takk

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

Vondt i magen kan ha mange årsaker, allergi er en av dem, og melkelallergi er en av allergiene som er vanlig hos små barn. Hvis dere har fjernet melk og alle melkeprodukter fra kosten må næringsstoffene fra melk erstattes. Barn under tre år bør få fullverdig melkeerstatning fra apotek. Ved diagnostisert melkeallergi fås det på blå resept. Produkter av ris, havre, soya ol gir ikke tilstrekkelig næring. Her finner du mer om  melkeallergi og hva dere kan bruke istednfor melk.

Han virker utilpass ellers også men bla hoste. Mange barn er mye forkjølet i barnehagealder. Gjentatte luftveisinfeksjoner bør likevel undersøkes med tanke på astma. Spesielt hvis han har alllergi fra før fordi allergi og astma ofte følger hverandre.

Barn med en uavklart allergi og hyppige luftveisinfeksjoner, og som er utilpss bør henvises til barnelege.

Har du flere spørsmål er du velkommen til å ringe vår rådgvningtelefon på 67 023 023.

Lykke til, Helle

Allergi

Jobbrelaterte helseutfordringer

Hei
Jeg er 22 år og har jobbet i butikk siden jeg var 18 år. Jeg har ingen lungesykdom, men har flere allergier fra før mot frukt og pollen. Når jeg nå er på jobb på butikken og pakker ut varer og er i kontakt med papp og papir får jeg utslett på hendene og jeg får nesten ikke puste og blir så tett i nesa. Nyser og nyser! Da varer dette hele arbeidsdagen og hele resten av dagen. Så dagen etter er jeg brått frisk igjen. Vet ikke hva det kan skyldes.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 06. september 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Takk for henvendelsen

Papp og papir kan avgi støv og en del mennesker reagere på dette med overfølsomhetsreaksjoner. Dette er vanligvis ikke en allergisk reaksjon, men symptomene kan ligne. Det kan hjelpe om arbeidet foregår i et rom som er godt ventilert via ventilasjonsanlegg, eller med god utlufting. Bruk av maske for å unngå støv i munn og nese kan også hjelpe, og hansker for å beskytte hendene

Hendene dine som har fått utslett bør sees på av lege for å  vurdere om dette kan være en kontaktallergi / kontakteksem. Da bør du også ta opp problemene med tett nese og tung pust.

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/kontakteksem/

 Lykke til.

Hilsen Rose

 

Allergi

Allergi for hund / kronisk utmattelse

Jeg er en dame på 44 som utviklet allergi da jeg var 10 år. I tenårene var jeg veldig plaget med eksem, og hadde typiske plager som rennende øyne, tett nese ved pollen, endel mat og ved dyrekontakt (pelsdyr). I voksen alder ble jeg bedre av eksemet, men har måttet passe meg for dyr og pollen. Jeg fikk i 2011 en samboer som hadde hund. Fikk litt reaksjoner i starten med elveblest og kløe, men etterhvert ble dette bedre. Jeg utviklet i midlertid en kronisk utmattelse fom. 2011 og utover. Jeg trodde dette var pga. store belastninger og stress, men har begynt å tenke på om dette kan ha sin årsak i hunden. Vi var fom. august 2015 til juli 2016 uten hund. Jeg har vært bedre med utmattelsen, men ikke helt bra. Men pilen har gått oppover. Så fikk vi nå i sommer en ny hund. Jeg kjente på nytt litt elveblest, tungpusthet, følelse av å få influensa i perioder, spes når hunden er inne. Går litt i bølgedaler, men noe reaksjon har jeg. Jeg kan ikke ta i hunden. Da begynner det å klø rundt øynene. Det jeg lurer mest på, er: Min utmattelse er blitt værre etter at hunden kom i hus igjen. Tror du at min allergi påvirker kronisk utmattelse?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 05. september 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

 

Takk for henvendelsen. 

Ved diagnosen kronisk utmattelsessyndrom utreder gjerne legene ulike årsaker til symptomene og da bør allergien og hundeholdet være berørt. Din behandlende lege er derfor  den som best kan svare på spørsmålet om din allergi påvirker din kroniske utmattelse.

Siden du har tydelige og plagsomme reaksjoner på den hunden dere har,og du i tillegg er blitt verre av din utmattelse, så bør du og din samboer vurdere om hunden skal bo hos dere.

Du kan lese mer om dyrehårsallergi og tiltak www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/ 

 

Vennlig hilsen Rose

 

 

 

 

 

 

Lunge, Allergi

Astma og allergi med reaksjon på hund

Eg har vore plaga med allergi og astma no i sommar og reagerer på hundar,då vert augene mine opphovna og vert tett av astma.Bør eg halda meg unna hundar og hestar då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du reagerer på hund med økte astma- og andre allergiplager, er det lurest å unngå kontakt med dyr som du reagerer på.

Allergi

Muggsoppallergi og graviditet

Hei! Jeg er gravid og har nettopp byttet jobb. På den nye jobben er det mye muggsopp i bygget, og jeg er allergisk mot muggsopp. Jeg klør i hals øyne og nese, samt har fått en kraftig forverring av eksem. Jeg har også svak astma, men har ikke merket noe til dette. Det er en IA bedrift jeg jobber i, har jeg rett til å få jobbe i et annet bygg? Er det noen fare for barnet ved at jeg opplever mye allergiske symptomer?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Det er dokumentert at muggsopp er helsesadelig og Folkehelseinstituttet har hatt mye fokus på det de siste årene. Du er allergisk overfor muggsopp. Ved allergi er det et råd å unngå det man ikke tåler. Du kan, selv om du er gravid ta allergimedisiner, det er ingen fare for barnet ved det. Her er en oversikt over allergimedisiener og svangerskap: Allergimedisin og graviditet

I tillegg bør du be om tilrettelegging på arbeidsplassen. Ta kontakt med verneombudet om du har behov for bistand. LHL har et pasientombud med god kunnskap om rettigheter. Om du ikke får den tilrettelegging du mener er nødvendig kan du kontakte ham;Pasientombud

Lykke til, hilsen Helle

Kosthold, Allergi

Allergi overfor nøtter, mandler og skalldyr

Eg er jo allergisk mot nøtter,mandlar og skalldyr. Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen. Allergi mot nøtter, mandler og skalldyr er blant de vanligste matallergier i Norge. Eneste behandling er å unngå produkter med og av det du ikke tåler. Det er nøtter og mandler i mange sjokolader, kaker, brødvarer og frokostbandlinger mm. Skalldyr som reker, krabbe, hummer ol finnes i en rekke fiskeprodukter som fiskesuppe og kraft, farsemat av fisk, salater av sjømat ol. Du må lese varedeklarasjonen nøye. Det skal stå i deklarasjonen om nøtter, mandler eller skalldyr er tilsatt et produkt. Er du svært følsom og reagerer med alvorlig reaksjon på bitte små mengder må du ta opp med legen om du også skal unngå produkter merket med "kan inneholde spor av nøtter, mandler og/eller skalldyr". Du kan lese mer om matallergi og få flere råd på våre nettsider; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/matallergi/ eller ringe vår rådgivningstelefon 67 023 023

Lykke til, Helle

Allergi

ADHD og matintoleranse?

Vi har en datter på 7 år som har ADHD i form av raserianfall, dårlig konsentrasjon, magevondt og "tåkehjerne". Etter vi for 5 måneder innførte gluten og melkefritt kosthold (+ probiotika) fikk vi på mange måter et nytt barn. Men, den siste måneden har vi gitt henne Fria melke- glutenfritt brød hver dag og nå er raseriet tilbake daglig. Dette må jeg finne ut av og ser at i innholdsfortegnelsen står hvetestivelse. Er det sannsynlig dette som har gjort at adferdsproblemene har sneket seg tilbake?

Er det tester osv som man kan ta gjennom offentlig helsevesen nå som hun alt har begynt kostholdet? Fastlegen vet lite om dette og føler jeg må lete meg frem til riktig instans ang dette selv, men vil jo nødig bruke private klinikker da dette gjør at 1000-lappene flagrer.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Først og fremst er det flott at datteren deres er bedre. 

Det er ingen forskning eller dokumetasjon som viser at melk- og glutenfri diett har effekt på ADHD. Det er således heller ingen tester som påviser effekt, hverken innen det offentlige helsesvesenet eller hos private aktører. Likevel er det en del som opplever bedring ved å endre kostholdet, enten for en periode eller mer permanent. Det er vist en sammenheng mellom visse E-stoffer (azofargestoffer) og adferd. Disse fargestoffene finns først og fremst i sukkertøy. Det skal fremgå av varedeklarasjonen dersom de er tilsatt. Les mer på Matportalen : http://www.matportalen.no/merking/tema/tilsetningsstoffer/studie_om_tilsetningsstoffer_og_hyperaktivitet_var_mangelfull

Det kan være mange årsaker til adferdsendring så god kontakt med fastlege og evt henvisning til spesialist er viktig.

Svært mange glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse. Det er fordi hvetestivelse ikke inneholder gluten.

Lykke til

Hilsen Helle

 

Allergi

Negativ allergitest

Hei, Jeg tok en allergitest i forbindelse med en astmautredning for en stund siden. Blodprøven viste ingen allergier. Jeg opplever selv å ha allergiske symptomer, spesielt relatert til bihulene. Jeg har tatt allergitabletter (Telfast 180 mg) jevnlig de siste årene og hadde også tatt det de siste månedene før testen ble utført. Jeg tok det også dagen jeg tok blodprøven. Kan dette ha en innvirkning på at testen var negativ? Hvis ikke, er det noen forklaring på hvorfor jeg får sterke symptomer fra bihulene hvis jeg ikke er allergisk? Jeg opplever også at allergimedisinen hjelper.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Takk for ditt spørsmål.

Allergitabletter påvirker ikke allergitest tatt ved blodprøve.

Ikke all allergi og overfølsomhet lar seg diagnostisere ved laboratorietesting. Det er mulig å reagere på stoffer uten at det slår ut på en blodprøve. At du har effekt av allergimedisin tyder på at det er noe som utløser en raeaksjon hos deg. Så enten det slår ut på allergitest eller ikke skal man lytte til de kliniske symptomene man har og ta nødvendige forholdsregler. Om mulig unngå det som utløser symptomene og behandle med nødvendige medisiner.

Lykke til. Hilsen Helle