Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vurdering av høyt blodtrykk

Hei
Jeg sliter med for høyt blodtrykk men har sluttet med blodtrykksmedisin ( prøve i en periode pga ubehag - svimmel -hodepine - kvalme)
Har over en periode( 2 uker) tatt blodtrykket min 2 gg. pr. dag og laget et diagramm på dette
Er det mulig og sende dette til dere( scannet dokument) for en vurdering - uttalelse
Hører fra dere
Mvh Benny

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 20. januar 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen .Vi har dessverre ikke mulighet til å vurdere blodtrykket ditt, men vi anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din. Du bør ikke slutte med medisiner uten å konferere med legen. Det finnes mange blodtrykksenkende preparater på markedet, og selv om du reagerer på ett, finnes det andre som kanskje kan fungere bra for deg. Det er mange ting man selv kan gjøre for å senke blodtrykket. Det viktigste er å slutte å røyke, gå ned i vekt, kutte ned på saltet, være i bevegelse og å unngå å stresse. Du kan lese mer om dette på våre nettsider.

Lykke til!

Hilsen Inger

Hjerte/kar

Symptomer på høyresidig hjertesvikt

Kva er symptomene på høgresidig hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 19. januar 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen. Når hjertets pumpeevne er så nedsatt at kroppens behov for blodtilførsel ikke blir dekket, kalles det hjertesvikt.Symptomene er avhengig om hjertesvikten rammer høyre eller venstre hjertehalvdel.Ved høyresidig hjertesvikt hoper blodet seg opp i venesystemet og det oppstår hevelser i bena. På grunn av denne væskeopphopningen vil man også få en vektøkning. Mageomfanget kan øke på grunn av at leveren og milten forstørres og hvis væske siver ut fra kapillærene( kroppens tynneste blodårer) kan det gi væske i bukhulen og på lungene.Fordi kroppen ikke får nok oksygen vil man føle seg trøtt og få nedsatt fysisk kapasitet, og ofte merker man at man må opp om natten for å late vannet.

Dersom legen mistenker at du har hjertesvikt, vil du bli henvist til ultralyd av hjertet.

Hilsen Inger

Hjerte/kar

Vinter, kulde og hjertesykdom

Er hjerteoperert og har i tillegg icd. Blir vel også beh for svikt. Mitt spørsmål er om jeg må være forsiktig med kulde. Her er det minus 15. Ola

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med alvorlig hjertesykdom bør nok være litt forsiktige når temperaturer enten er svært lave eller svært høye. Det betyr ikke at man ikke kan bevege seg utendørs i det hele tatt, men man bør ta noen forholdsregler. 

Man bør unngå plutselige og tunge anstrengelser som å måke snø. Selv det å gå raskt gjennom våt og tung snø kan for enkelte gi en for stor anstrengelse på hjertet. 

Nedkjøling av kroppen kan være farlig for hjertepasienter, og pasienter med alvorlig hjertesvikt er også mer utsatt for nedkjøling. Det gjelder derfor å kle seg godt når du er ute. 

Enkelte pasienter med kransåresykdom kan oppleve mer angina (brystsmerter) når de er ute i kulde. Noen studier viser også at en hard vinter kan øke risikoen for hjerteinfarkt.

Du bør også unngå å drikke alkohol før du går ut i kulden. Selv om alkohol gir en varmefølelse til å begynne med, vil du lettere kunne bli nedkjølt fordi årene i huden utvider seg. 

For å oppsummere: Pasienter med alvorlig hjertesykdom kan bevege seg ute når det er kaldt, men bør ta noen forholdsregler. Kle seg godt, og unngå kraftige anstrengelser.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lege.

Hjerte/kar

Smerter etter stenting

Min mann har satt inn 4 stent og hadde et lite hjerteinfarkt sommeren 2013. Han trener og spiser sunt, er ikke-røker. Han kjenner fremdeles litt smerte/sting i brystet. Er det normalt? Har vært hos fastlegen som sier at alt er greit. Skal vi slå oss til ro med det?
Hilsen urolig kone!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når en person fortsatt har smerter etter å ha gjennomgått stenting, er det viktig å finne ut av hva de smertene skyldes. Det viktigste er jo å avklare om det fortsatt er trange årer som gir plager, eller ikke. For å bestemme dette må man først spørre pasienten om type smerter. Likner de på de han hadde ved infarktet? Er karakteren på smertene typisk for trange eller tette årer? Kommer de ved anstrengelser? Dette er ting som fastlegen må vurdere. Ofte vil man kun på bakgrunn av svarene kunne si med rimelig stor sikkerhet om smertene skyledes trange årer eller ikke. 

Videre må man vurdere prosedyren som er gjort. Her må fastlegen studere rapporten fra sykehuset. Ble alle trange partier stentet opp? Var det noen gjenværende trange partier som ikke ble tatt? Og kan det være mulig at det er disse trange partiene som er årsaken til smertene? 

Dersom det fortsatt er usikkerhet til tross for alle disse kontrollspørsmålene kan fastlegen henvise mannen din til hjertespesialist som kan belaste hjertet hans og se hvordan han reagerer. 

For meg som verken kjenner mannen din, eller har detaljene rundt stentbehandlingen som ble utført, er det vanskelig å si noe sikkert om hva smertene skyldes. Men det er ikke uvanlig å kjenne sting i brystet etter stenting. Kalles "stentsmerter" og mannge kjenner disse. Slike smerter er ikke farlige. Men hvis du eller mannen din er usikre, er det bedre med en ekstra tur til fastlegen for å diskutere dette nærmere. Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lege.

Hjerte/kar

Lav puls

Hei! Jeg er en ung, ganske høy og slank mann, som i det siste har begynt å bli bekymret for om hvilepulsen min er for lav. Vet jo at lav puls i utgangspunktet kan være positivt, men hva mener du er for lavt? Jeg har målt den til så lavt som 48 (liggende i sengen), mens sittende er den som regel rundt 60, som jo er normalt.

Jeg vet at godt trente personer kan ha veldig lav hvilepuls. Selv har jeg trent jevnlig på fritiden i ca. 3 år, men vil ikke si jeg er noen atlet. Men er i god form, og løping er ikke noe problem for meg. Blir heller ikke svimmel eller noe sånn. Men når jeg ser at jeg har en puls under 50, blir jeg lett engstelig og anspent.

Det jeg lurer på er: Når synes du at alarmklokkene bør begynne å ringe? Er det noen vits i å gå til lege med dette, eller er dette bare helt normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lav puls er ikke nødvendigvis noen tegn på sykdom. Pulsfrekvens bestemmes både av genetikk og av trening. Visse medisiner kan også redusere pulsen. 

Så lenge du ikke har noen plager som svimmelhet, ustøhet, nærbesvimelser eller besvimelser, er det ingen grunn til å bekymre seg. Lav puls er generelt forbundet med god hjertehelse. 

Iblant kan lav puls skyldes hjertesykdom, men dette er svært uvanlig hos unge mennesker. Uansett kan kan legen din enkelt avklare det med et EKG. En ide kan også være å gjøre et 24-timers EKG. Da kan legen din se nøyaktiv hvor lav pulsen din blir på natten, og hva slags rytme du har når den er lav. Er det kun en vanlig hjerterytme (sinusrytme) som går litt tregt er det ingen ting å bekymre seg for. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lege

Hjerte/kar

Spasme-angina

Hei
Jeg er en dame på 46 år som etter mange års sykdom endelig har fått diagnosen spasme angina. Etter at jeg startet med medisin mot dette har jeg fått ett nytt liv. Men jeg synes det er lite å lese om dette og jeg finner heller ingen informasjon her på denne siden om dette. Kan dere hjelpe meg med litt oppdatering på dette?

Mvh
AKJ

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det faglige navnet på spasme-angina er "Prinzmetal angina". Skriver du det i søkemotoren, får du opp mange treff. Her er litt informasjon på norsk

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lege

Hjerte/kar, Lunge

Vann på lungene

Min bror som er 68 år.har i februar 2013 fått vann opphoping i venstre lunge. Han måtte tappe ut vannet fra venstre lunge 3 ganger ( februar og april)siste gang i november 2013 på sykehuset.
Det er ikke påvist vannopphoping i andre deler av kroppen.
Han fikk hjertemedisiner og diuretika.
Han har hatt hjerteinfarkt i 2000 og stent behandling i 2001.

For å finne ut årsaken til dette vil jeg at han skal komme til meg i Norge, han bor i utlandet, sør Europa.

Jeg vil gjerne vite hvor farlig er det for han å reise med fly med tanke på at han har vannopphoping i lenge og mulig hjertesvikt??
Han er ikke fått beskjed fra leger om hva dette skyldes, som jeg synes er skremmende.

Vil en fly reise forverre tilstanden i lungen og hjerte med tanke på lufttrykket og høyden, reise vil være ca. 3 timer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vann rundt lungene, på fagspråket kalt pleuravæske, kan forårsakes flere ulike sykdommer. Det er alltid viktig å finne ut hvorfor pasienten har pleuravæske. Du skriver at han har hatt hjertesykdom. Ut i fra det du skriver, virker det også som om legene hans mener det er hjertesykdom som er årsaken til at han har pleuravæske nå (her må jeg imidlertid ta et forbehold, da jeg ikke sikkert vet hva legene hans mener). 

Du spør om det er trygt for ham å reise med fly til Norge, i fall han skulle ha hjertesvikt. Det er vanskelig å svare på da jeg ikke vet nøyaktig hvor syk han er. Hvis tilstanden ikke er alvorlig, dvs at han nå etter behandling er oppegående og kan bevege seg relativt fritt uten å få pustebesvær, vil sannsynligvis en flytur gå greit. Har han derimot mer alvorlig sykdom, og til og med bruker oksygen, kan han oppleve ubehag i flyet. Da er det viktig å ha en dialog med flyselskapet på forhånd, slik at de kan legge forholdene til rette. 

Jeg ville bedt om at hans leger, som kjenner ham best, uttaler seg om det er greit å fly. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lege.

Hjerte/kar, Kosthold

Ingefær og blodfortynnende medisiner

Får jeg spise ingefær når jeg har hatt hjerteinfarkt og tar blodfortynnene medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 15. januar 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Det er viktig å være bevisst på kostholdet når man bruker blodfortynnende medisiner. Ingefær kan påvirke INR-verdien, og man bør derforvære forsiktig med bruken. Hvis du velger å spise ingefær bør du kontrollere INR- verdiene hyppigere enn du ellers ville ha gjort.

Hilsen Inger

Hjerte/kar, Kosthold

Ulike typer kolesterol

Hei.
Ang. kolesterolet LDL og HDL. Ved økt HDL vil senke LDL vist jeg skjønner riktig. For å få i gang denne prosessen er det viktig med riktig kosthold og mosjon, men da mosjon er vanskelig å få til lurer jeg på om det kunne være til hjelp med Omega-3, tran eller lignende for å få ned LDL. Eller har dere andre råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterol er en type fettstoff som er viktig for kroppens celler. Har man for mye kolesterol, kalles det hyperlipidemi. Hyperlipidemi er en risikofaktor for å utvikle hjertesykdom. Det er imidlertid viktig å understreke at man ikke kun kan se mot kolesterolet. Man må alltid gjøre en helthetlig vurdering, og se på kolesterolnivået i sammenheng med andre risikofaktorer som arv, høyt blodtrykk, diabetes, røyking og overvekt. Det er ikke sikkert at en person med litt høyt kolesterol, men som ellers ikke har noen risikofaktorer, skal behandles med kolesterolsenkende midler. 

Kolesterolnivået påvirkes av arv, alder, kjønn, kosthold og medisiner. LDL-kolesterolet kalles gjerne det farlige kolesterolet, mens HDL kalles det gode. Høye LDL-verdier øker risikoen for hjertesykdom, mens høye HDL-nivåer har en beskyttende effekt. En tredje type fettstoff i blodet kalles triglycerider. Høye nivåer av triglycerider øker også risikoen for hjertesykdom. Det ideelle er derfor lave triglycerid- og LDL-verdier, og høye HDL-verdier. 

LDL kan senkes med endringer i kostholdet. Du bør redusere innholdet av mettet fett og kolesterol i kostholdet, og øke inntaket av fiberrike grønnsaker. Mosjon vi også kunne senke LDL-kolesterolet og øke HDL-kolesterolet. Omega-3 vil primært virke ved å senke triglyceridnivåene, noe som også er gunstig. Det er derfor viktig å spise fet fisk. Kommer du ikke i mål med disse tiltakene, kan legen foreslå medisinsk behandling. 

Det er bred enighet om at den såkalte middelhavsdietten er gunstig med tanke på hjertehelse. Jeg anbefaler deg å lese mer om den her.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lege

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening etter stenting

Hei. Jeg var på en elektiv koronar angiografi i desember. Det viser seg at alle 3 kransarteriene er ca 75 % tette. Og det blir der og da vurdert bypass. Men på grunn av min unge alder (49). Velger de PCI. De klarer to av kransarteriene, og fikk satt inn fire stent. Men det ble noe komplikasjoner inngrepet, bl.a. hjerteinfarkt og disseksjon. Kransarterien på høyre side må tas senere, pga at hjerte var så "slitent". Jeg blir sent til lokal sykehuset, hvor jeg får beskjed om strengt sengeleie. Jeg har da fortsatt noe anginasmerter og stentsmerter. Etter en uke velger legene å sende meg tilbake til Rikshospitalet, hvor det ble gjort en ny pci og en stent i høyre kransarterie. Altså til sammen 5 stenter. Jeg ble etter det sykemeldt i to uker. Med beskjed om vanlg aktivitet første uke, deretter høyere fysisk aktivitet etter andre uke, og så i full jobb 3. uke. ( Jeg har en en fysisk krevende jobb i høyt tempo). Og her kommer spørsmålet. Hva var indikasjonen på sengeleie etter det første inngrepet, mens etter det andre inngrepet, kun en uke etter det første inngrepet, skal jeg raskt komme i gang med fysisk aktivitet, bl.a skigåing og løping. Og full jobb etter 14 dager etter siste inngrep, og 3 uker etter det først hvor det ble en del komplikasjoner.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmålet

Du spør om hvorfor rådene angående fysisk aktivitet varierte etter de ulike stentingene. Jeg tror en årsak kan være at kunnskapen rundt dette har vært mangelfull. Det er rett og slett ikke gjort nok forskning på fysisk aktivitet raskt etter stenting. 

Man har hatt erfaring med at kraftige fysiske anstrengelser etter stenting kan øke risikoen for at stenten går tett igjen. Men kanskje er dette problemet redusert med de nye type stentene som brukes i dag. Jeg fant en fersk studie som så nettopp denne problemstillingen, og forskerne fant at tidlig fysisk aktivitet etter stenting ikke økte risikoen for komplikasjoner. 

Jeg tror likevel det kan være lurt med sunn fornuft her. Ta det litt med ro i begynnelsen, og øk på aktitivetsnivået gradvis. Hvis du ikke merker noen plager, kan du gradvis øke mer. Kjenner du smerter i brystet eller andre plager, ta raskt kontakt med lege. 

 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lege.