Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

KOLS, hjertesykdom og lavt stoffskifte

Hei
Jeg er 64 og har hatt stoffskifteproblemer og kronisk bronkitt fra jeg var ung. Har fjernet skjoldbruskkjertelen, og svinger i verdier fra 16 til 29. Hjerteoperert for 3 år siden, og har fått diagnosen moderat kols. Kaliumnivå 6. Har dette sammenheng?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. desember 2013
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du spør om det er en sammenheng mellom stoffskifteproblemer, KOLS og hjertesykdom. I henvendelsen din er det litt sparsomt med deltaljer til at jeg kan gi deg et godt nok svar, så jeg svarer litt generelt.

Vi vet at lavt stoffskifte kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom, så sånn sett kan det være en sammenheng. Forskning viser også at KOLS-pasienter med samtidig lavt stoffskifte, oftere innlegges på sykehus grunnet KOLS-problemer enn de som ikke har lavt stoffskifte. Men vi vet ikke nøyaktig hvorfor det er slik.

Den sterkeste sammenhengen finner du nok mellom KOLS og hjerte- og karsykdom. Røyking er en viktig årsak til begge disse sykodmmene, og vi ser derfor ofte at hjertepasienter også har grader av KOLS dersom de har røykt gjennom livet. Røykeslutt vil derfor være gunstig for begge disse tilstandene.

Håper du fikk svar på spørsmålene dine.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertestans - sterkt synsinntrykk

Hei. Jeg jobber selv i helsevesenet og har mye erfaringer. Men brått ble mine erfaringer snudd på hodet da min kjære mann fikk hjerteinfarkt med hjertestopp hjemme i vår stue nå på onsdag. Jeg visste hva jeg skulle gjøre og ringte tvert 113. Og vi klarte

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. desember 2013
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmålet

Først vil jeg si at jeg er glad for at det går bra med mannen din. Dette er mye takket være resolutt handling fra din/deres side. Umiddelbar hjerte- og lungeredning ved hjertestans er svært viktig, og prognosen blir bedre jo raskere man kommer til. Jeg synes du har god grunn til å være veldig stolt over å ha håndtert situasjonen så godt som du gjorde.

Det er selvsagt tøft å se en man elsker bli alvorlig syk. Spesielt når man har vært sammen i mange år, slik dere har. Jeg skjønner derfor veldig godt at du kjenner på frykten for at det skal skje igjen eller at mannen din skal dø fra deg. En ting som er viktig å huske er at han fikk rask hjelp. Man fant raskt feilen og fikk rettet den opp. Videre står han på gode medisiner som er effektive. Dessuten får han tett oppfølging på sykehuset. Alle disse faktorene bidrar til å redusere faren for at noe liknende skjer igjen. Det er godt å vite og viktig ha med seg.

Men jeg synes også det er viktig at du tenker på deg selv midt oppi alt dette. Det er fint at du er bevisst din angst og dine frykter. Da er sjansen større for at du får gjort noe med problemene. Jeg vil i første omgang oppfordre deg til å oppsøke legen din og fortelle om alt som har skjedd. Det kan hende det er nok å bare snakke ut med legen om det. Dersom det ikke er nok, kan det hende legen din velger å henvise deg videre til en psykolog. Det finnes også andre muligheter, men disse bør du diskutere med legen.

Frykten du kjenner på er en helt naturlig følelse etter det du har vært igjennom. Men det er også viktig å huske at det går an å bearbeide tankene og etterhvert bli kvitt dem. Jeg ønsker deg og mannen din lykke til videre.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Lekkasje i høyre hjerteklaff - gravid

Hei!
Jeg ble født med en klaffefeil på høyre side av hjertet. Det ordnet kroppen opp selv og jeg ble friskmeldt da jeg var ett år. I går var jeg på en ny kontroll for å sjekke hjertet mitt. Dette fordi jeg ønsket det og fordi jeg følte det var nødvendig. Det er over 10 år siden sist, og jeg har ikke blitt innkalt til alle rutinekontrollene. I går fant de da ut av jeg hadde en lekkasje på høyre side, altså i den klaffen som det var en medfødt feil i. Jeg er nå gravid med barn nr. to, og legen som undersøkte meg synes dette gjorde det mer komplisert. Han visste ikke om dette skyldtes svangerskapet eller ikke. Det jeg da lurer på er om denne feilen bare kan komme fram nå pga. svangerskapet? Kan det da hende at jeg er "frisk" igjen når svangerskapet er over? Og hva bør jeg nå være obs på?

Jeg er normalvektig, har hatt et normalt svangerskap med en naturlig fødsel og har nå også et fint svangerskap. Jeg er utrolig mye trøtt og sliten, mye svimmelhet og hjertebank, men dette trodde jeg skyldtes svangerskapet. Utrolig vanskelig for meg å vite om dette er normalt eller om noe av dette kan komme pga. hjertet.

Jeg skjønner at det kan være vanskelig å svare konkret hva som er rett og galt, men jeg vil bare ha litt bedre forklaring på hva som er mulighetene.

Mvh jente 19 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. desember 2013
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål!

En liten lekkasje i høyre hjerteklaff (tricuspidalklaffen) er veldig vanlig, og noe veldig mange har. Det betyr ikke at hjertet er sykt, eller at du vil få noen plager grunnet denne lekkasjen. Vanligvis vil man heller ikke kontrollere små lekkasjer i tricuspidalklaffen, da de som regel ikke endrer seg/blir verre. Får man derimot symptomer som tungpustethet, nedsatt yteevne eller hevelser i kroppen, er det grunn til å oppsøke lege. Dette gjelder for ikke-gravide.

Under svangerskap skjer det en rekke forandringer i kroppen. En av dem er at blodvolumet til den gravide øker. Det blir rett og slett mer blod i kroppen, som hjertet må pumpe rundt. Dette er helt normalt. Den økte mengden med blod gjør at hjertet må jobbe litt hardere (noe som er helt normalt og godt innenfor hva hjertet tåler).

Dette vil også føre til at eventuelle minimale lekkasjer på høyre side kan bli noe større under svangerskapet. Når du har født og kroppen gradvis returnerer til sin normale tilstand, blir lekkasjen igjen mindre eller helt borte. Normalt vil en liten lekkasje i tricuspidalklaffen ikke gjøre svangerskapet komplisert.

Jeg understreker at jeg har svart generelt, basert på den informasjonen som du har sendt. For nærmere vurdering og oppfølging bør du snakke med legen igjen. Hvis legen din føler seg usikker, kan du be om vurdering fra en annen lege, ev. hos en hjertespesialist.

 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolmedisin (statin) etter hjerteinfarkt

Hei
Jeg har hatt hjerteinfarkt og legene på sykehuset satte meg på kolesterolmedisin selv om jeg har et normalt kolesterol på 5. Må jeg bruke medisinen likevel?

Hilsen
Mann 40.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2013
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for et godt spørsmål.

Forskning viser at kolesterolsenkende medisiner (statiner) er svært gunstige for pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt. Pasienter som bruker slike medisiner har bedre prognose og lever lenger. Dette gjelder uavhengig av kolesterolnivået. Det betyr at også pasienter med et normalt kolesterolnivå vil ha nytte av statiner etter hjerteinfarkt. Grunnen til dette er medisinene beskytter blodårene på hjertet gjennom andre mekanismer enn kun å senke kolesterolet. Jeg mener derfor at du bør fortsette å bruke medisinene.

Noen pasienter opplever dessverre plagsomme bivirkninger fra medisinene. Da er det viktig å huske at det finnes flere ulike alternativer å velge mellom. Hvis en type gir bivirkninger, kan det hende at du må bytte til en annen type. Snakk med legen din dersom du er i tvil.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid