Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertet ved anoreksi og bulimi

Jeg har vært veldig syk av anoreksi og opplevde en del pressende, stikkende smerter i brystet/hjerteregionen når jeg var på mitt dårligste (BMI på ca 13 og en fettprosent på ca 4-5%) Jeg er mye bedre, men fra tid til annen kjenner jeg fortsatt slike smerter. Dette skjer særlig i stressende perioder. 1) Kan jeg ha hatt et hjerteinfarkt uten å ha visst om det? 2) Har hjerte krympet? 3) Hva slags virkning har anoreksi på hjerte i forhold til trening og anstrengelse ved fysisk aktivitet i ettertid? (Jeg var aktiv og satset før jeg ble syk. Har en normal vekt nå) 4) Hvordan påvirkes hjerte og kroppen av en bulimisk adferd? Lite kontinuerlig spising, fasteperioder, treningsperioder og eventuelt oppkast.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for veldig viktig spørsmål

Først må jeg si at jeg er veldig glad for at det går bedre med deg. Det er mange som ikke er klar over det, men anoreksi kan ha en negativ påvirkning på hjertet også. Når kroppens utsettes for ekstrem utsulting har dette en effekt på hele kroppen, inklusive hjertet. De vanligste effektene er som følger:

- Dårlig sirkulasjon av blodet
- Uregelmessig hjerterytme (rytmeforstyrrelser pga elektrolyttfeil)
- Feil på hjerteklaffene
- Lavt blodtrykk (som kan gi svimmelhet og besvimelse)
- Nedsatt pumpekraft på hjertet (hjertesvikt)

Så over til spørsmålene dine:

1. Hjerteinfarkt er ikke blant de tilstandene som kan ramme pasienter med anoreksi. Symptomene du beskriver likner heller ikke på hjerteinfarkt.

2. Når kroppen utsettes for ekstrem sult begynner den å "spise" av sine egne muskelceller. Dette rammer også hjertemuskelcellene og svekker hjertet. Dette er årsaken til at pasienter med anoreksi kan få svekket pumpekraft, eller feil på hjerteklaffene. Men om hjertet faktisk krymper er mer usikkert.

3. De fleste som blir friske av sin anoreksi, blir også friske i hjertet igjen. Det er som regel ikke noe problem å gjenoppta trening. Men det er lurt å begynne forsiktig, og heller øke intensitet og mengde gradvis.

4. Bulimisk adferd kan også påvirke hjertefunksjonen, men antageligvis ikke i samme grad som anorekis. Dessuten vil påvirkningen av hjertet avhenge av alvorlighetsgraden av bulimien.

Hvis du er bekymret for om hjertet ditt har vært eller er påvirket av tidligere anoreksi, kan du enkelt få sjekket dette hos en kardiolog. Ultralyd av hjertet vil lett vise som hjertet fungerer som det skal eller ikke. Be fastlegen din om henvisning til hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Aspergliom

Hei . Min pappa ligger på sykehus. Han har Kols fase 3 og lungebetennelse. Legene sier han ikke rseponderer så godt på antibiotika. Men han er feberfri. Han får intravenøs og næringsrike drikker da han har vekttap. De venter på at han skal overføres til sykehuset Trondheim der de har bedre ekspertise på aspergliom. De mener det er det største problemet for han nå. Da er spørsmålet, hva er egentlig aspergliom? Er det en form for tuberkolose, hvordan kan han ha fått det, hva er behandlingen og er det smittsomt? Vener spent på svar. mvh Tone

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Aspergliom er en type sopp-ball som vokser i et hulrom inne i lungen. Vi puster inn aspergullus hele tiden,men denne typen sopp vokser ikke i lungene til friske mennesker, det er kunn hos de som har syke lunger. Ingen smittefare. Behandlingen er vanskelig å svare generelt på. Ta kontakt med en  lungelege på lungepost i Trondhjem når han blir overført, angående videre behandling.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

kolsutvikling og røykeslutt

Forsetter nedbrytingen av lungene etter røykeslutt ved kols, eller fortsetter den negative utviklingen?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det eneste som kan bremse helt opp utviklingen av kols er røykeslutt. Derfor er det spesielt viktig å jobbe for å få til en røykeslutt. Røykeslutt og systematisk trening med både kondisjon og styrke kan bidra til å redusere utviklingen. Treningen kan faktisk kompensere noe for det lungetapet vedkommende har lidd.

Ta gjerne kontakt med kolslinjens tlf nr 800 89 333 på en mer utypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

oksygen fra konsentrator/flytende beholder

Hei. Min kone fikk påvist kols gold III i 2009. Har Uspesifisert kronisk obstruktiv lungesykdom, Uspesifisert hypotyreose, Medfødt bronkomalasi, Kronisk respirasjonssvikt, avansert lungesykdom i form av KOLS grad IV, med uttalt emfysem og alvorlig tracheomalaci. Ble innlagt 2014. Sykehuset forsøkte gangtest først uten oksygen, men da faller hun ned til ca. 78% i metning i hvile og har overhode ingen kapasitet for anstrengelser. Med 1 liter O2 stiger SpO2 til over 90% i hvile. Det ble bestemt at hunn skal bruke 1 liter O2 i hvile og 3 liter i aktivitet, døgnet rundt. Fikk tilpasset oksygenutstyr i form av flytende O2 og dette fungerte bra, men i 2016 erstattet sykehuset flytende oksygen med konsentratorer (for å spare penger) en permanent hjemme og en bærbar. Disse durer og bråker døgnet rundt. Kona mi syntes hun har fått en dårligere livskvalitet etter dette (jeg også pga. av støy). Har sendt inn klager, men negative svar. Orker nesten ikke å gå ut, sitter og hiver etter pusten, blir kvalm, brekker seg når hun har en avtale. Flere ganger har vi måttet avbestille lege timer pga. av dette. Vet du noe om konsentratorene gir dårligere oksygen kvalitet enn flytende? Kan det være årsaken?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 28. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er vanskelig å svare generelt på dette, da det beste nok er å få tatt en blodgass prøve med både o2 tilførsel fra konsentrator og flytende. Da kan en fange opp om det kan være at det gis mindre o2 fra konsentratoren enn fra flytende.

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf linje 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Prognose etter infarkt i ung alder

Hei. Jeg har to spørsmål: 1: Min samboer fikk nylig ett stort hjerteinfarkt i meget ung alder. Han skal sjekkes for familiær hyperkolestromi i mai på Lipidklinikken. Er det slik at de med FH har redusert levealder ift. resten av befolkningen? 2: Vil hjertet ta varig skade dersom bloproppen til hjertet (fremre hjertevegg) ikke lukket seg? Hva er prognosen? Mvh pårørende kvinne 31

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Det er vanskelig å gi konkrete svar om fremtiden, for den er nesten umulig å spå. Jeg gir deg her litt generell informasjon som du forhåpentligvis vil finne nyttig.

1. Familiær hyperkolestrolemi (FH) er en genetisk arvelig sykdom som fører til svært høye nivåer av LDL-kolesterol. Høyt LDL-kolesterol fører til syke og trange blodårer og pasienter med FH har derfor høyere risiko for hjerteinfarkt. Behandling består av en sunn livsstil og kolesterolsenkende medisiner. Prognosen avhenger av om man har homozygot FH (arvet fra begge foreldrene), eller heterozygot FH (arvet fra kun én av foreldrene). Homozygot FH er langt mer alvorlig og ubehandlet kan det forårsake hjertesykdom og død allerede i barndommen. Med moderne behandling lever også de med homozygot FH godt inn i 50-årene. For heterozygot FH er prognosen langt bedre, og hvis behandlingen settes inn tidlig, kan de leve normalt lenge. Så må du huske at samboeren din IKKE har fått påvist FH i det hele tatt ennå, så det er ikke sikkert denne informasjonen er relevant for ham i det hele tatt.

2. Prognosen etter et hjerteinfarkt avhenger av hvor stor skaden av hjertemuskelen har vært og hvor god behandlingen er i etterkant. Størrelsen på infarktet avhenger av om det var en stor åre som ble tett eller en mindre. Hvor lenge åren var tett før den ble åpnet er også av betydning. Blodprøver som blir tatt under og etter infarktet kan si noe om størrelsen på infarktet. Ultralyd av hjertet gjort noen uker etter infarktet kan også si hvor mye skade hjertet har tatt. Etter infarktet er det viktig å følge den medisinske behandlingen med blodfortynning, kolesterolsenkende og evt. behandling av høyt blodtrykk eller diabetes hvis det er aktuelt. En sunn livsstil med riktig kosthold og mosjon er også viktig for prognosen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodansamling i hjernen

Hvor lang tid tar det før hevelse pga blodansamling i hjernen ved indre hjerneblødning går tilbake? Blodet koagulerer ikke som det skal pga store leverskader. Er levertransplantasjon eneste løsning?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 28. februar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hevelse, eller ødem, i forbindelse med hjerneblødning går ofte tilbake over tid. Det varierer imidlertid hvor lang tid det tar. Det avhenger av størrelsen på blødningen og hevelsen rundt. Blodet vil også etter noe tid "ryddes" bort fra det skadede området. Om en skal spekulere i tiden det tar før hevelsen forsvinner kan det være snakk om måneder. Hevelsen ses og vurderes ved bruk av CT- og MR bilder og symptomene til den som er rammet. 

Det finnes noen medisner som kan kompensere for manglende leverfunksjon, også ved nedsatt koagulering av blodet. Men om omfanget av leversykdommen er så stort at det krever transplantasjon må alltid vurderes av spesialist.

 

Allergi

Melkeallergi

Hei! Jeg ser etter noe nytt som min datter kan spise fra apoteket da hun har melkeprotein allergi.. Derfor lurer jeg på hva det vil si at melkeprotein er hydrolysert?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Barn med melkeproteinallergi får melkeerstatning på blå resept fra apoteket. De produkttene som brukes er ofte laget hydrolyserte melkeprotein. Det betyr at melkeproteiene er "knust" slik at kroppen ikke kjenner dem igjen som allergifremkallende og aksepterer dem. Næringsstoffene i melken er bevart. Noen få er så følsomme overfor melk at de likevel reagerer. Da bytter man til en annen melkeerstatning som er laget av aminosyrer.

Hydrolysater kan derfro trygt brukes ved kumelksallergi. Dersom din datter ikke blir kvitt symptomene eller reagerer tar du det opp med legen og får en annen melkeerstatning.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Lav hjertekapasitet?

Min venn besvimte , uten påviselig grunn, men heldigvis slo hjertestarteren inn. Han fikk et døgn på sykehus, og sier at nå er hjertekapasiteten på 17 %. For meg høres det veldig lite ut, så spørsmålet er: hvor lavt kan det bli føer hjertet svikter helt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er mange måter å angi hjertekapasitet på. Prosenttallet du oppgir er sannsynligvis venstre hovedkammers ejeksjonsfraksjon (EF). Dette tallet sier noen om hvor stor andel av blodet som pumpes ut av hovedkammeret for hvert slag. Normalverdien for et friskt hjerte er ca. 60%. Under 30% regnes som alvorlig hjertesvikt og både risikoen for plutselig død øker.

EF på 17% er selvfølgelig svært lavt og alvorlig, men det er likevel varierende hvor mye plager de ulike pasientene har, og hvor lenge de kan leve med et så svekket hjerte.

Med gode medisiner kan både plagene reduseres, og overlevelse økes.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Forbedre oksygenmetningen i blodet

Mitt spO2 er på 92, jeg har kols og er 72 år gammel, har i alle år hatt fysisk tungt arbeide, er det noe jeg kan gjøre for å bedre sp02 opptaket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Grunnet til at du har lav oksygenmetning kan være at du har lungesykdom (kols). Lungene dine tar ikke opp nok oksygen inn til blodet. Lav oksygenmetning kan gi symptomer som tretthet, søvnighet, slapphet og svimmelhet.

For å bedre oksygenmetningen er det viktig å behandle kolsen. Du bør snakke med en lungespesialist som kan se gjennom medisinene dine og undersøke om noe bør endres. Noen pasienter må ha hjemmeoksygen for å få opp oksygenmetningen. Snakk med lungelegen din om dette også. Hvis du ikke har vært hos lungelege, be fastlegen din henvise deg.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Allergi mot hund og har hund

Hei. Jeg er allergisk mot hund og har hund. Hva kan jeg gjøre for at det skal bli best mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 27. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne kjæledyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr du ikke tåler. Grundig rengjøring av boligen for å fjerne allergnene etter hunden er også viktig. 

Les mer her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose