Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Videre behandling av atrieflimmer

Hei! Jeg er kone til min mann som har hatt flimmer siden 1999. Jeg undrer nå på om han bør henvises til spesialisthelsetjenesten? Siden aug 2016 har han hatt tre episoder med flimmer mot en episode årlig tidligere. Han er blitt tynnere: KMI under 23. I januar konstatert klaffelekkasje høyre side: noe av blodstrømmen fra hjertekammer renner tilbake til forkammer. I februar under flimmer også lekkasje på venstre side. Dilatert høyre forkammer. Blodtrykk godt regulert. Sykemeldt 50% siden 1.nov fra sin 80% stilling som snekker. Jeg vil ikke overdramatisere eller være hysterisk - trenger litt tilbakemelding! Og: henvises RH eller Feiring??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes mannen din bør vurderes hos kardiolog med tanke på videre behandling av atrieflimmer. Hvis han har begynt å få hyppigere anfall, kan han være kandidat for ablasjonsbehandling (hvor man går "brenne" inni hjertet for å fjerne flimmeren).

Kardiologien hans vil kunne avgjøre om han fortsatt skal bruke medisiner for å kontrolleren flimmeren eller om han bør henvises videre til RH/Feiring for ablasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svie i brystet ved anstrengelse

Hei, jeg er en mann på 54 år. Sliter med svie i bryst ved anstrengelse når jeg går i lett oppoverbakke og når jeg løper. Er 1,78 m høy og veier 86 kg. Har alltid trent og trener ca 3 -4 dager i uken. Løping, sykling, yoga og styrke. Har metabolssyndrom som lavt stoffskifte, forhøya urinsyre hvor jeg har hatt mange anfall tidligere men bra det siste 1/2 året og forhøya blodsukker. Går på levaxin 125ug/100- en tab hver dag, allopur 100 mg 3 tab dag, Metfomin 850 mg 3 tab dag. Vært på Feiringklinikken og foretatt Koronar angiografi som viste strukturelt normale forhold. Har også tatt en etterkontroll hos hjertespesialist lokalt med en EKG test på ergomentersykkel. Alt var bra også O2 opptak. Når jeg går litt raskt i motbakk eller løper så får jeg fremdeles svie i bryst, føler meg tung og sliten + mye slim når jeg løper. Det går over en stund når jeg løper. Hva bør jeg gjøre videre ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svie eller ubehag i brystet ved anstrengelser kan skyldes trange kransårer. Du har tatt koronar angiografi på Feiring og funnet ut at problemet ikke ligger i forkalkning av kransårene hos deg. Det er bra!

Da må man vurdere andre årsaker til plagene dine. Er du undersøkt hos lungespesialist? Det kan være lurt å sjekke lungefunksjonen.

Jeg vil også anbefale en ultralyd av hjertet (dersom det ikke allerede er gjort) for å vurdere hjerteklaffene.

Iblant kan svie i brystet skyldes problemer magesyre som kommer opp i spiserøret. Dette kan undersøkes med en gastroskopi.

Noen få av de som har brystsmerter kan ha såkalt spasmeangina. Dette er en tilstand hvor det ikke er noen forkalkning i kransårene, men de kan likevel gå i spasmer innimellom og "snurpe igjen" blodflyten. Dette gir ubehag i brystet. Behandlingen består av å gi medisiner som får årene til å slappe av igjen. Feks nitroglycerin eller calciumkanalblokkere. Snakk med kardiologen din om dette kan være tilfelle hos deg.

Mvh

Wasim Zahid

Kombinere betablokker med vitamin K2

Jeg tar 50 mg Metoprolol Sandoz pr dag. Kan jeg da ta K2 i tillegg?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. februar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er ikke dokumentert at vitamin K2 påvirker blodtrykket eller effekten av Metoprolol, men det har det heller ikke vært forsket mye på. Diskuter gjerne dette med din fastlege.

Hjerte/kar

Bruker eliquis etter blodpropp. Kan proppen vandre til lungen?

Hvis man har hatt blodpropp i leggen og bruker Eliquis nå i 7 uker trenger man å engste seg for at blodproppen kan vandre videre til lungen eller at det danner seg nye blodpropper? Tar det lang tid før den er oppløst? Jeg skal bruke medisinen tilsammen i 3 mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Etter såpass lang tid, og med bruk av eliquis trenger du ikke å engste deg for at blodproppen kan vandre. Du kan leve som normalt. Eliquis hindrer også effektivt andre blodpropper fra å dannes.

Hjerte/kar

Svangerskap og blodpropp ved flyging. Har anemi.

Hei! Jeg er gravid og skal på en 13 timers flyreise i uke 28 (om tre uker). Jeg har en tendens til å hovne veldig opp i beina når jeg er ute og flyr uten å være gravid så regner med at dette vil øke nå. Er generelt sett frisk og ikke bekymret for dette, men fikk nettopp vite at jeg har svangerskapsanemi (Hb 9,2) og leser noen steder at dette også kan øke risikoen for blodpropp. Er dette noe å bekymre seg over eller er det sannsynligvis ikke noe problem å fly? Jeg begynte å ta 100mg jerntilskudd for to dager siden,men vet ikke om det er mulig å ta mer eller hvor fort jernlageret øker.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er selvsagt ikke bare-bare å legge ut på en så lang flytur i uke 28. Du er generelt frisk, og sjansen for blodpropp ved flyging er etter mitt kjennskap ikke høyere selv om du ligger litt lavt i Hb. Støttestrømper vil motvirke hevelse og antagelig risikoen for blodpropp under flyturen. Din Hb er litt lav og du kan regne at den vil stige med ca 0,5-1,0 per uke når du tar jerntilskudd. God tur og lykke til!

Hjerte/kar

Hva påvirker flimmeranfall?

Atrieflimmer , hva påvirker hyppighet av anfall? Jeg har atrieflimmer, og bruker både metropolol og flecanoid fast. I en periode etter nyttår hadde jeg flere anfall i uka. Hjertet var veldig sensitivt. De siste 2 ukene har jeg ikke hatt anfall. Har du noen forklaring på hvorfor det kan variere slik?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er en rekke faktorer som kan påvirke hyppigheten av flimmeranfall, og etter min erfaring er det endel individuell variasjon fra pasient til pasient på hva som påvirker mest. Det beste er antagelig om du selv prøver å tenke igjennom om det kan være et mønster i hva som trigger dine anfall. Enkelte reagerer særlig på alkohol, andre på dårlig søvn, koffein, stress, større fysiske belastninger, hormonendringer, visse typer matinntak, forkjølelse mm. Det er bra at anfallshyppigheten har roet seg. Anbefaler at du tar kontakt med legen din hvis dette øker på.

Hjerte/kar

Lav hvilepuls på pulsklokke.

Hei! Jeg har hatt en pulsmåler nå i ett par måneders tid. Registrerer at jeg har ganske lav hvilepuls. Noen gamger helt nede i 38-39 når jeg slapper av. Men snittet ligger på 45. Jente på 26 som aldri trener. Er dette normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, den naturlige variasjonen i hvilepuls er stor, og dersom du ikke har symptomer så trenger du ikke å bekymre deg for dette.

Hjerte/kar

Frekvensavhengig greinblokk

jeg har blitt diagnosert med både høyre og venstre grenblokk frekvensavhengig,noe som ikke skal kunne gå an??...før har jeg hatt endel høy hvilepuls og ekstra slag.hvordan lever jeg med dette bådehøyre og venstre grenblokk...mye andpusten og press i brystet osv...sliten og urolig i kroppen ,irritabel og ør i hodet.Jeg har åpne årer i hjertet og er visst frisk ifølge prøver,men hvorfor kommer da venstre grenblokk fram??....kan kjenne når jeg fikk venstre genblokk ifølge hjerte spesialisten er dette ikke vanlig.. Hva bør jeg gjøre og sjekke...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Frekvensavhengig greinblokk er relativt uvanlig, men du skal vite at permanent greinblokk (både høyre og venstre) er en relativt vanlig tilstand som mange mennesker lærer seg å leve godt med, uten vesentlige plager. De fleste har faktisk aldri merket noe til blokket sitt, som ofte blir oppdaget tilfeldig. Tilstanden skyldes en forsinkelse av den elektriske impulsen gjennom den "strøm-ledningen i hjertet som blir "blokket" (hø.eller ve. eller en grein av disse).Det er riktig at et venstre greinblokk kan tenkes å påvirke hjertets evne til å pumpe blod effektivt fordi hjertet vil trekke seg sammen på en litt asymmetrisk måte. Hjertet har stor kapasitet, og de fleste merker ingen ting eller venner seg til dette. Det er bra at du har snakket med en hjertespesialist om tilstanden,- antagelig har spesialisten undersøkt hjertet ditt grundig med ultralyd og belastningstest. Flere av plagene du beskriver kan skyldes andre ting enn hjertet. Plager kan også forverres av selve bekymringen for helsen din. Dersom du har fått en grundig undersøkelse, så er det viktig å prøve å koble ut bekymringen. Dersom du får brystsmerter eller nye symptomer så bør du raskt ta kontakt med lege.

Allergi

Fiskeallergi

Hei! Jeg er allergisk mot fet fisk (ørret, laks, uer, osv) og lurte på allergivaksinen kan hjelpe meg. Jeg har vært allergisk mot fisk siden første gang jeg prøvde det (1 år) og får anafylaktisk sjokk når jeg spiser det. Jeg reagerer også på dampen fra fisken. Jeg ble litt vedre med årene med at jeg kunne være i samme rom som fisk, men etter å ha arbeidet som servitør i mange år ble allergien verre igjen. Jeg har et veldig stort ønske om å kunne spise fisk, om bare et par ganger i året fordi jeg synes det er veldig godt. Jeg tok en blodprøve for et par år siden hvor det trsten kom tilbake negativt, den sa altså at jeg ikke hadde noen allergi, men jeg vet at den kan være feil. Tror du en allergivaskine kunne vært noe for meg? Vennlig hilsen Jorunn

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Jeg skjønner godt at du gjerne vil kunne spise fisk som både er godt og sunt.

Det finns desverre ikke allergivaksine mot fisk. Det er rent forsøksvis forsøkt å allergivaksine overfor visse matvarer, peanøtt, melk og egg. De har enda ikke funnet en allergivaksine for mat som er brukbar. Det er vaskelig å komme opp i dose, dvs de tåler bare smuler og noen ble veldig dårlige underveis. Man kan jo håpe at det en gang i fremtiden vil være mulig å kurere matallergi.

Noen med fiskeallergi tåler visse typer fisk mens de reagerer på andre sorter. Du sier du er alergisk overfor fet fisk. Om du tåler andre fiskeslag er jo det veldig positivt.

Lykke til, hilsen Helle