Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kols og spirometri

Jeg har gjennomført spirometri, når jeg nylig hadde hatt en lang periode med hosting/ bihuleproblemer. Min nye fastlege mener jeg har Kols, men har bedt meg ta ny spirometri når jeg har følt meg frisk noen uker. Tidligere har jeg hatt flere bronkitter, og en lungebetennelse flere år tilbake. Siste to vintere har det blitt tatt røntgen av lungene mine, pga bronkitt. Jeg var passiv røyker en del år, ellers ganske sunn. Bør en spesialist vurdere dette, eller vil en ny spirometri være nok?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

En spirometri vil kunne avsløre kols. Men det er riktig å gjøre det når du er helt ferdig med eventuell infeksjon i luftveiene for å unngå feilkilder.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tung pust, trykk i mageregionen og lungefortetning

Hei, jeg har i mange år slitet med tung pust og kjent trykk i øvre del av magen. Har tidligere tatt gastroskopi som har vist refluks, min lege har alltid relatert plagene til magen. Jeg har tidligere også hatt hevelse i kroppen, spesielt hender og ben. Ble for ca. to uker henvist til røntgen av lungene, der det ble funnet fortetning nederst i høyre lunge. Bakterieprøve av halssekret viste normal funn. Må ta ny røntgen om ca seks uker. Er bekymret for lungekreft, da jeg har hatt det lenge. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har hatt de samme, uendrede symptomene i flere år er det lite sannsynlig at det foreligger lungekreft som årsak til plagene. Pga tung pust har du kanskje fått utført spirometri? Refluks kan gi plager fra dette området. Røntgenfunnet kan være tilfeldig, men det er fint at man foretar en oppfølging for å se om det utvikler seg eller går tilbake. Jeg regner med at legen vil går videre med flere undersøkelser hvis man er usikker på hva dette er. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Plutselig smerte i lungen

Jeg er gravid i uke 11. Jeg fikk plutselig vondt i høyre lunge vid inandning, og sykdomsfølelse. Smerten var ubehagelig, men ikke så vond at jeg følte jeg burde søke lege akut. Var hos fastlegen dagen etterpå, der de egentligen bara såg at jeg hadde lett førhøjd crp (runt 20). Tok ikke blodtrykk, puls, sjekk av ben eller noe annet. Han trodde ikke det kunde vare noe allvarligt, men at det var en infeksjon i kroppen. Uten feber og kun smerte vid inandning. Følte också tungpustet når jeg promenerade. Smerten i lungen gav sig etter to dager, men har en trøtthet som sitter i. Når jeg lest litt om dette så blir jeg litt redd før blodpropp i lungen. Borde symptomen bli verre da? Med tanke på att smerten lagt sig, kan jeg da la min redsle før propp ligge? Jag skall på en 8 h flytur om en månad, så blir litt urolig om dette var en liten propp, om det da kommer en større inom kort tid. Kan symptomerna førsvinna av sig selv eller skulle det bara bli verre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Akutt smerte ved innpust kan ha mange årsaker. Det forårsakes av irritasjon av brysthinnen. Det kan være en virus, en liten betennelse, og i sjeldnere tilfeller en liten emboli. Da vil man ofte samtidig merke kortpustethet. En eventuell blodpropp kan gå tilbake av seg selv. Hvis du har et hovent ben kan det være grunn til å gå videre med flere undersøkelser. Ellers er det ikke mulig å avkrefte eller bekrefte slikt uten nærmere undersøkelser. Så det må du eventuelt gjøre i samråd med legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bivirkning av behandling av autoimmun sykdom

Hei Har en sønn på 13 år. Han har de siste årene gått på Humira og metex grunnet øyesykdom (legene finner ikke ut av årsaken til dette, sier at det er immunforsvaret som har gått til angrep på eget system). Han er mye syk vinterstid, før han startet på medisinene var han frisk, aktiv idrettsgutt og kun forkjøla en gang vinterstid. Han drev aktivt på med idrett og var en livsglad gutt. Alt fikk en brå vending. Denne vinteren har han slitt med mycoplasma lungebetennelse. Smittet august 2017, gikk over til lungebetennlse, gikk på antibiotika i november (kanskje noe for sent)? Han har vært (og er fortsatt) sliten, utmatta og uten noe som helst for energi de siste 7mnd. Ligger mye i senga etter skoletid Ikke får han trent slik han ønsker. Føler vi ikke får den nødvendige oppfølging. Fikk beskjed i desember at han var frisk, da vi kom tilbake i januar fikk vi beskjed at det var feil beskjed i des, han er ikke frisk. Det har blitt tatt flere blodprøver som viser verdier på mycoplasma. De har sjekket han for astma; atsma har han ikke. Gutten er ikke til å kjenne igjen. Han er utmattet og uten energi. Vi føler vi har.mistet den glade og sterke gutten vår. Hva kan vi gjøre? Vi har bedt legene se på medisinen, men de vil ikke ta han av humira og metex som virker på øynene. Heller en slapp gutt.enn en blind gutt. Men gutten har det ikke bra! Det eneste han ønsker er å bli frisk nok til å trene. Jeg følger opp et sunt og variert kosthold. Han får hjemmelaget hvitløk og ingefær te, grønnkål, fisk, frukt, bær, grønnsaker, noe kjøtt, tran, mm variert og sunt kosthold hver dag. Vi har tatt han med på aktiviteter som er rolige for at han skal ha det fint, men han ønsker å bli frisk til å trene. Hver dag som går blir gutten mer og mer sliten, og vi føler oss hjelpesløse. Vi har ny time til lege mandag, men vi har ikke stor tro lengre. Føler de har gitt opp gutten Men vi vil ikke gi oss.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De medisinene som du nevner bukres ved autoimmun sykdom, som regel leddgikt, hos voksne og barn. Bivirkningene kan være slik du nevner, og økt fare for infeksjoner og andre bivirkninger angis for begge medisiner. I slike situasjoner blir det som regel en avveining mellom hva som kan oppnås med medisiner uten at bivirkningene blir for store. Eller man må prøve annen medisin. Jeg regner med at det er gode spesialister inne bildet som vurderer tilstanden fortløpende? Jeg kan bare ønske dere lykke til videre i denne vanskelige situasjonen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Måler lav oksygenmetning bare i hvile

Hei, Jeg er 26 år gammel mann og er aktiv og trener regelmessig. De siste månedene har jeg målt lav oksygenmetning ved hvile, hvor jeg har fått oksygenmetning godt under 95% og helt nede på 90%. Jeg har en ny Samsung-telefon som måler dette, og den viser samme måling som et vanlig oksymeter som jeg har sammenlignet med. Metningen stiger så snart jeg tar dype pust, men synker igjen etter noen minutter der jeg sitter/ligger. Har ingen kjente sykdommer eller går på noen medisiner. Hva kan årsaken til den lave metningen være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hei,

Hvis du er i god fysisk form og trener regelmessig er det neppe noe galt med lungene. Da ville du nok ha merket ubehag og pusteproblemer ved en såpass lav oksygenmetning i hvile. Jeg antar at det må være noe galt med målingen hvis du ikke tilfeldigvis oppholder deg i stor høyde med lavt oksygentrykk.  Hvis nivået ligger normalt under anstrengelser er dette det avgjørende. Jeg kommer ikke på noen annen måte å forklare det på, men jeg innrømmer gjerne at det er litt rart.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungekapasitet og medisiner

Hei, jeg har nettopp vært til ny utreding og fikk beskjed om at min lungekapasitet nå var ca 60%(kraftig økning, nesten dobling) av forventet og jeg fikk klar beskjed om at jeg ville ha behov for medisinering resten av livet. Røntgenbildet som ble tatt, viser ikke nedre del av lungene. Det ble forklart at jeg hadde lange lunger, når jeg var og tok bildet og jeg så selv at nedre del ikke var avbildet. 1- Pusteprøver viser bedring, men hvorfor er ikke nedre del av lungene av interesse for legen? 2- Hvorfor må jeg bruke samme mengde medisin nå som lungene har blitt mye bedre? Medisinbruk: 2 x Trimbow morgen og kveld, samt Ventoline Aerosol ved behov.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pusteprøvene er nok det viktigste, og så vidt jeg kan forstå har du nå fått medisin som fungerer godt på lungesykdommen. Muligens har det vært tatt et bilde tidligere som ikke har vist noe galt, og derfor var det ikke av så stor betydning å fremstille de nederste delene denne gangen. Men vanligvis tas hele lungen med, eventuelt med et ekstra bilde av nedre deler hvis lungene er for lange til å få med på ett bilde.

Det er nok nødvendig å bruke medisinen for å vedlikeholde den gode bedringen i lungefunksjonen. Hvis den tas bort, blir trolig også lungefunksjonen dårligere igjen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tung pust, svimmelhet og slitenhet

Hei.
Har slitt med tung puste, akutt følelse av svimmelhet og en følelse av at jeg er sliten uten å ha gjort noe. Dette kan være veldig plagsomt til tider, spesielt med tanke på skole. Lurte på om dere kanskje kunne vite hva dette var, og om det var grunn til å oppsøke lege?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 17. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Jeg vil anbefale deg å oppsøke legen din. Han/hun vil gjøre en kartlegging av dine plager og eventuelt bestille undersøkelser som kan være nødvendig for å stille en diagnose.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Datter med astma

Hei:) Jeg har ei datter på nå 16 år som sliter veldig med astma. Hun har hatt det siden 6 mnd alder og blir dessverre bare værre med årene. Hun er veldig mye syk. Det er som om hun ikke tåler å være ute. Har hun en utedag på skole feks er det helt sikkert at hun ligger uken etter. Hun er stiv i hele brystryggen (litt pukkel men har ikke skoliose ) hun går til fysio annenhver uke for å løsne anspentheten. Hun går på Seretide og Ventoline pr dags dato (også hatt Flutide , Pulmicort og sikkert flere tidligere). Vi har forstøverapp som hun benytter opp til flere ganger daglig som forebyggende eller når hun er syk. Dose 0,5 Ventoline og 125 Seretide. Det kan nesten se ut som hun ikke helt har «plass» nok i brystryggen til lungene så hun luter seg fram når hun puster for å få bedre plass. Dette igjen gir dårlig holdning og andre plager som nakkevondt og hodepine. Hun er aldri helt frisk og er svært plaget. Vi tok røntgen i rett før jul og ingen funn. Hun hadde i forkant hatt lungebetennelse. Hun har også nesten utelukkende remsøvn da pusten ødelegger for dyp søvn. Jeg føler vi som foreldre stanger litt i veggen og ikke strekker til på vi kan hjelpe med. Har du noen råd om vi kanskje skulle gått til en annen ekspert på området? Har du da noen å anbefale? Noen annen behandling vi kan gjøre med tanke på anspenthet? Hun har også veldig skjelvinger og hjertebank i lang tid etter medisinering. Puh, dette ble mye men har ei som ofte ikke puster nok og gråter masse.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som det er mange ting som bør ses under ett. Trolig har hun allerede vært hos lungespesialist eller på barenavdeling eller lungepoliklinikk ved et større sykehus? Ellers kan det virke som et utrednings- og/eller rehabiliteringsopphold ved et lungesykehus kunne vært en mulighet for å få oversikt over situasjonen og hjelpe henne videre med trening, behandlingsopplegg og eventuelt andre tiltak.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Langvarige luftveissymptomer og vedvarende slapphet

Hei! Jeg var sjuk i 2 1/2 mnd i fjor fra april til juni med lungebetennelse (var både på røntgen og CT hvor det ble konstatert flekker på begge lungene). Jeg fikk flere typer antibiotika uten at det hjalp. Hostet mye og hadde feber i starten, men etterhvert var det allmenntilstand med lite energi og følelsen av utmattelse som var verst. Bare ved en gåtur på 15 min var jeg nesten liggende resten av dagen. Det gikk over, men des/jan nå ble jeg syk igjen hvor legen mener det er ny lungebetennelse (hoste/feber). Var på røntgen uten at de så noe spesielt (?). Jeg har igjen prøvd to typer antibiotika, eneste virkning var at det ble slutt på hosten. Nå har det gått 7 uker og jeg har ikke vondt noe sted (bortsett fra «tett» i hode/ører og nese - føles litt forkjølelsesaktig), men kroppen er helt ferdig. Jeg orker minimalt og er bare fullstendig sliten selvom jeg ikke gjør noe. Blir også svimmel innimellom. Jeg er 35 år, frisk og i god form til vanlig, - og har aldri hatt dette før. Alle andre prøver som er tatt er normale. Jeg har to små barn som har vært mye syke (nov-jan), jeg har sovet lite over tid og i tillegg hatt en stressende periode på jobb. Gjør dette meg mer mottagelig? Eller kan det være at infeksjonen fra i fjor aldri ble ordentlig borte? Mvh Kristin

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du hadde trolig en ganske omfattende lungebetennelse i fjor. Affeksjon på begge lunger og den lange varigheten kan eventuelt tyde på en noe spesiell mikrobe. Det er ikke særlig sannsynlig at den infeksjonen dukker opp igjen nå. Men den kan ha satt slimhinnen i bronkiene i en situasjon med økt følsomhet. At du føler deg tett i hodet kan skyldes at slimhinnene er noe hovne fortsatt. Små barn med mye infeksjoner, lite søvn og stress gjør jo ikke situasjonen bedre. Langvarig slapphet etter infeksjoner er ikke ukjent, men vil komme som regel bedre seg etter noen tid. Hvis tilstanden vedvarer vil nok en ny runde med blodprøver/undersøkelser/lungetester være aktuelt for å finne nærmere ut av dette.  

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Lanvarig hoste

Har hostet i 15 år, den siste spirometriundersøkelsen viste at den var dårligere enn den forrige, men har ikke fått noen diagnose, hva bør jeg gjøre for å finne ut om det er kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Spiromtri vil som regel kunne si om de har kols eller ikke. Langvarig hoste tyder jo på en irritasjon av luftveiene, og ofte er dette kols eller astma, og andre ganger lungefibrose eller bronkiektasier (utvidelser på bronkiene hvor det samler seg slim). I tillegg til spirometri tas det ofte røntgenbilde av lungene. Undersøkelse som måler restvolumet og totalvolumet i lungene kan også være nyttig for å komme videre. Noen ganger forekommer det langvarig hoste uten at man finner noen sykdom, og da kan det være at det foreligger en kronisk bronkitt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem