Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Katteallergi

Katteallergi med hevelse rundt øyet. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei, takk for ditt spørsmål. Når hevelsen kommer kan du ta allergitabletter (antihistaminer) og/eller dryppe øynene med øyedråper mot allergi. Det anbefales også at du holder deg unna katt så langt det er mulig. Lykke til. Hilsen Helle

Lunge, Allergi

Katt og barneastma

Hei.
Min yngste sønn ble smittet av luftveisvirus av storebror og ble syk i jula 2015. Han fikk krupp og hosta mye. Lillemann ble aldri helt bra og vi var flere ganger til legen med han. Legen fant ut at han hadde barneastma og ble satt på to typer medisin til inhalator kammer. Vi syntes han ble bedre av medisinen men tok en oppfølging til lege der han mente medisinen hadde virket og kunne slå fast at han har astma (han er nå 10 mnd gammel).

Vi har langhåret katt og legen mente det kunne være lurt å prøve å "låne bort" katten en periode for å se om han ble dårligere i møte med henne igjen. Far var med til legen og er nå veldig innstilt på å omplassere katten permanent. Jeg føler vi skylder katten at vi skal prøve løsningen med å ha henne borte en periode for så å se om lillemann blir verre når de møtes igjen slik at vi er 100% sikre på at katten påvirker astmaen. Men hvor lenge bør katten være borte og skal vi da holde oss helt unna hjem med dyr?

Hvordan skal vi løse dette? Jeg har brukt de siste ukene på å vaske rundt huset med dampvasker og jeg prøver å støvsuge og vaske flere ganger i uka for å holde støvmengden nede. Vi har hatt katten i 4,5 år (lenge før noen av barna var født) og jeg synes det er litt merkelig at katten kan være årsak når plagene kom etter en luftveisinfeksjon. Har dere tips og råd i en rådvill situasjon? Vi ønsker jo å beholde katten, begge barna og de voksne er veldig glad i henne.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Barneastma blir betegnet som astma utløst av forkjølelse. De som har denne type astma har stor sjanse for å vokse av seg plagene innen skolealder i motsetning til de som har astma utløst av allergi. Dette med kjæledyr og allergi er ingen enkel sak. For å teste ut om minstemann reagerer på katten,vil ikke omplassering i seg selv være nok fordi der katten har vært i huset, vil det være allergener. Les om pelsdyrallergi. For å redusere allergenene må det omfattende rengjøring til, så den beste testen er å reise bort i to til tre uker til et sted der det ikke har vært katt, for å teste ut om katten har innvirkning på hans astma. Nå når sommerferien står for døren, er det kanskje mulig? Hvis han blir bedre når dere er vekk og symptomene kommer tilbake ved hjemkomst, kan det være katten. En allergitest med blodprøve/prikktest hos barnelege kan være et alternativ.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Allergi mot hund?

Hei!
Jeg bor i ei lita blokk og har astma. I etasjen under bor det en labrador som jeg har reagert litt på. I høst flyttet det inn en fuglehund i min etasje og jeg har vært syk i hele vinter. Tett i brystet, kløende øyne og rennende nese. Jeg testet negativt på allergitest men fikk allergitabletter. Disse har hjulpet og jeg er nå bedre. Hva kan årsaken være?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Dine symptomer er typiske ved en allergisk reaksjon eller overfølsomhet. Det kan være hunden om du kan utelukke at du reagerer på andre ting, enten på jobb eller at du har anskaffet deg ting eller at det er forhold hjemme som kan gi samme reaksjon(planter/blomster, inventar som gir avgassing, oppussing, fuktskade osv.)En negativ allergitest behøver ikke bety at du ikke har allergi mot hund. Ring oss gjerne på LHL sin rådgivningtelefon 67 023 023 for en mer utdypende samtale.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Nøtter og mandler

Er det vanlig for de med nøtteallergi/-intoleranse å reagere på mandler?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. juni 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Mandel er egentlig en stenfrukt. Det er derfor mange med allergi overfor trenøtter som tåler mandler selv om noen reagerer på begge deler.

Les mer omallergi overflr nøtter her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/notteallergi/

Lykke til.

Hilsen Helle

Allergi

Allergivaksinasjon og mageproblemer

Hei jeg holder på med allergivaksinasjon. Jeg er blitt mye bedre av bjørk og midd. Problemet er at etter jeg begynte på katt- og hundevaksine, er jeg blitt så dårlig i magen. Jeg får feberfølelse, slapphet, kvalme, magekramper og en enorm tretthet på de dårlige dagene. Det kan vare inntil 5 dager om gangen. Så har jeg noen fine perioder inni mellom. Jeg har vært til gastro- og kolonskopi, men uten at noe galt ble funnet. Det eneste var at jeg hadde mye magesyre og jeg får nå behandling for dette. Likevel er magen fremdeles slik som beskrevet ovenfor, og jeg linker det til allergivaksineringen. Tror dere jeg har rett i at vaksineringen hisser opp slimhinner i magen? Og hva slags antihistaminer virker best for mage/tarm? Hilsen kvinne på 45 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. juni 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Først og fremst er det jo godt du har hatt god effekt av allergivaksine på midd og bjørk. Bivirkninger som hevelse og kløe på stikkstedet er kjent, likeledes allergisymptomer, uvelhet, trøtthet og astma. Så langt jeg kan finne ut er det ikke beskrevet mage/tarmproblemer som bivirkning av allergivaksine. Det er fint at problemene dine tas på alvor og at du er grundig undersøkt. Håper du finner ut av det, at allergivaksinen har effekt og at du blir bedre, også i magen.

Ønsker deg alt godt og lykke til.

Hilsen Helle

Allergi

Lupinmel og peanøttallergi

Hei Sønnen vår på 6 år har fått påvist nøtteallergi og peanøttallergi, men ikke den farlige typen. Jeg leser at Lupinmel kan gi kryssreaksjoner ved peanøttallergi. Siden vi skal på ferie til Frankrike/Spania hvor dette er mye brukt lurer jeg på hvordan vi bør forholde oss til dette. Det virker litt vanskelig siden Frankrike ikke merker varene før det er over 10%. Er dette kjent i Frankrike/Spania? Hadde satt pris på noen tips:)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. juni 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for er aktuellt spørsmål.

Det stemmer at lupin kan kryssreagere med peanøtt. Ikke alle peanøttallergikere har kryssallergi med lupin. Det er mulig å ta prikktest og/eller blodprøve for å undersøke dette. Mulig det er litt knapp tid til å få det undersøkt før dere skal på ferie.

Reglene for merking av allergener, inkludert lupin og peanøtt, er de samme i EU og Norge. Det betyr at dersom lupin er tilsatt et produkt skal det fremgå av varedeklarasjonen. Det gjelder for emballert mat men også for mat servert over disk. Inntil dere vet om han reagerer eller ikke kan dere være "føre var" og unngå lupin (heter lupin også på fransk) og peanøtt, arachide. Lupin brukes i en del baguetter, pizzabunn (spesielt glutenfri) hamburgerbrød og pølsebrød. Om du har flere spørsmål er du velkommen til å ringe LHLs rådgivningtjeneste på 67 023 023. Spør gjerne etter meg om ikke jeg har vakt den dagen. Lykke til og god ferie. Hilsen Helle

Lunge, Allergi

Allergisk astma

Hei😊 Jeg er igang med allergivaksinering mot bjørk siden jeg sliter med pollenastma. Har også allergi mot gress. Våren har gått bedre enn normalt- mindre astma- enda det bare er 6 mnd siden jeg startet vaksinasjon😊 Men i dag testa jeg en tur ute i skogen langs havet- og nå er jeg tett😕 Bjørkepollenet er på retur her i Nordland- gresset så vidt starta. Men om 2 uker reiser jeg til Østlandet. Må jeg belage med på å bli sittende inne da? Er så lei av å ikke kunne drive friluftsliv på sommeren. Er det noe jeg kan gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Graden av allergiplagene du kan få på Østlandet er jo vanskelig å forutsi. Det må du nok prøve ut. Uansett er det viktig at astmamedisinen du bruker er best mulig dosert, eventuelt økes litt. Jeg regner med at du bruker allergimedisin i tillegg. Noen ganger er ikke dette nok, og enkelte kan da ha nytte av å få satt en kortisonsprøyte som varer i noen uker, alternativt bruke prednisolontabletter i så lav dosering som mulig i den verste tiden. Dette må naturligvis eventuelt skje i nært samråd med legen som følger deg opp og er å betrakte som en nødløsning hvis ikke noe annet fungerer og du er mye plaget.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi, Hud

Atopisk eksem og katteallergi

Hei. Jeg har en sønn på 7 år som fikk påvist allergi for pollen og katt for 2 år siden og jeg som mor selv har allergi og astma. Barnefaren og jeg bor ikke sammen. Når han er hos far har han mer utbrudd av eksem over kroppen, det er både hund og katter der hjemme, samt at de røyker, men ikke inne. Jeg er redd for er om han kan utvikle mer allergier og evt astma senere. Kan utslettet komme av kattene og hund samt røyking?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 08. juni 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for henvendelsen.

Kattehårsallergener er svært kraftige allergener og noen reagerer på katt med eksem og elveblest. Det har også vist seg at eksponering for katteallergener kan gi astma. Man kan være allergiske for katt, men tåle hund. Kjemikalier fra røyk kan være svært ugunstig for personer med atopisk eksem og astma. At det ikke røykes inne er bra, men tiltak som å vaske hender, pusse tenner og bytte klær er til god hjelp når man har vært ute og røyket. Da fjerner man lukt og avgasser som kan være skjenerende for andre.

Les mer:

https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/

https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/astma/astma-hos-barn/

Vennlig hilsen

Rose

 

Allergi

Kortison mot pollenallergi

Hei. Jeg har pollenallergi mot bjørk og gress - i pollensesongen forverrer astmaen min seg mye. Jeg er igang med allergivaksinering mot bjørk - startet i januar. Har hatt mindre plager enn før hittil i år - men de siste ukene har jeg vært mye tett. Fikk tidligere kenacort i sesongen - men det er ikke et alternativ nå. Fins det noen kortisontabletter jeg kan ta når det er som verst? Annet enn prednisolon? De blir jeg utslått av. Eller bør jeg få mer/ sterkere astmamedisin? Har fast symbicort, og ventoline og atrovent. Bruker også polaramin, singulair og nazonex.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Fint å høre at du allerede merker effekten av allergivaksinasjonen! Det finnes noen andre typer kortisontabletter enn prednisolon, men jeg er enig med deg i at du burde få en ny gjennomgang av astmamedisinene dine hos din fastlege. Det kan være at du kan øke på kortison til inhalasjon før du tyr til en kortisontablettkur. Om du har store plager av gresspollen til tross for bruk av de tradisjonelle allergimedisinene, så finnes det en gresspollenvaksinasjon som tas som tablett.

Du kan lese mer om den her

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal