Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Uføretrygd og boliglån

Jeg er ufør og har ca 15 000 kroner pr måneder. Kan jeg kjøpe hus ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 19. februar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

En bank vil på vanlig måte gjøre en vurdering av hvor stort lån du kan betjene. Det er også krav om at du har egenkapital når skal kjøpe bolig. Du kan også undersøke med kommunen om du kan få startlån gjennom Husbanken.

Her finner du informasjon om startlån: startlån

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Trening, vekten og betablokker

Hei, jeg var hos legen idag og fikk resept på Betablokkere Selo-Zok 25 mg depottabeletter som skal tas morgen og kveld. Grunnen til at jeg har fått disse er at jeg har mye angst og uro i kroppen, som fører til høyt blodtrykk. Jeg trener regelmessig, kondisjon og styrke, og gjerne intervall trening på mølle. Jeg er ikke overvektig, men jeg har lett for å legge på meg, og jeg "sliter" og har slitt i mange år med å holde vekten nogenlunde i sjakk. Når jeg leser om at bivirkningen av denne medisinen er at man har vanskelig for å gå ned i vekt, og også at den kan medføre til vektøkning, må jeg være ærlig å si at det gjør med sterkt tvilende til å ta denne medisinen. Mye av gleden jeg har i livet er det å kunne ha ett aktivt liv, trene og gå turer i skog og mark. Dette er ett Must for meg. Så hvis jeg ikke kan kunne gjøre dette grunnet at man får mindre tiltakslyst, blir søvnig, døsig og "lat", så er ikke dette rette medisin for meg.

Er det grunn til engstelse, og er det noe poeng i å trene kondisjon, for å holde blodpumpa i gang, og holde vekten på ett jevnt nivå, når man ikke får maksimalt ut av treningen, om man så orker å gå.

Mulig jeg svartmaler alt, men akkurat nå har jeg mange tanker i hodet på en gang.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Siden jeg ikke kjenner din helse i detalj, skal jeg svare generelt.

Betablokkere kan gjøre det vanskelig å komme opp i makspuls. De som trener med høy intensitet kan merke at de ikke klarer å yte maks. Men alle opplever ikke det. Mange klarer det likevel, og merker ikke noe til denne bivirkningen. Hvordan det vil gå med deg er vanskelig å vite på forhånd. Dosen du har fått utskrevet er relativt lav. Det minker også faren for bivirkninger.

Det er generelt ikke noe problem å trene med SeloZok. Snarere er det anbefalt. Du trenger heller ikke være redd for å presse deg på trening. Hvis du etter en tids bruk føler at pillene hemmer deg i å trene, kan du da det opp med legen din igjen og be om alternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lipitor annenhver dag

Kan jeg bruke lipitor annen hver dag..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det vanligste er å dosere lipitor hver dag. Dette for å sikre et jevnt nivå i kroppen. Derfor er det anbefalt å medisinen daglig. Hvis du likevel vil ta den kun annenhver dag, kan du selvfølgelig gjøre det, men snakk med legen din om det først. Vær klar over at effekten vil avta om du kun tar den annenhver dag.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Puter ved hjertesvikt

Eg held på med ei innsendingsoppgåve på studiet mitt og lurte på kvifor pasientar med hjartesvikt ofte søv med fleire puter under hovudet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med hjertesvikt har også et overskudd av væske i kroppen. Det er et av problemene ved sykdommen, kroppen holder igjen væske. Når pasientene ligger flatt, flyter denne væsken opp mot lungene og hjertet og man blir mer andpusten. Da hjelper det å heve hodet. Man bruker rett og slett tyngdekraften til å få væsken nedover mot bena igjen for å lette på pusten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spasmeangina - årsaker

Jeg har spasme angina og har læst her, at det kan være udløst af visse former for medicin. Kan du sige, hvilken medicin der er tale om?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spasmeangina forårsakes av forbigående sammentrekninger i hjertekransårene. Når disse årene trekker seg sammen (får spasmer), går det mindre blod gjennom dem og pasienten kan få smerter i brystet.

I motsetning til vanlig angina som forårsakes av fysisk anstrengelse, kommer spasmeangina gjerne når du er i ro, ofte på nattestid.

Spasmeangina rammer hyppigere de som har risikofaktorer for hjertesykdom (høyt kolesterol, høyt blodtrykk), men kan også forekomme hos personer helt uten risikofaktorer.

Ofte finner man ingen utløsende årsak til spasmene. Men hos enkelte kan spasmer utløses av røyking, kulde, ekstrem emosjonell stress og narkotiske stoffer som amfetaminer og kokain.

Enkelte medikamenter kan også utløse spasmer: Adrenalin, noradrenalin, vasopressin og enkelte neseprayer mot tett nese og migrenemedisiner.

Behandling består av langtidsvirkende nitroglycerin, calciumkanalblokkere og statiner (koleterolmedisiner).

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Astma og kulde

Hei
Eg vert dårleg når det vert for kaldt, også har eg astma i tillegg. Det er difor eg har vore sjuk. Kva skal eg gjera?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 17. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er være individuelle forskjeller på hvor kaldt det må være før astmasymptomer oppstår. Du må selv finne ut hvor grensen går. Et tips er å dekke til nese og munn. Ved å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en buff eller et annet plagg foran nese og munn, blir luften man puster inn både litt varmere og litt fuktigere og man kan unngå pusteproblemer. Det finnes også forskjellige hjelpemidler som man kan bruke for å varme opp lufta, som ulike varmemasker eller lungplus som er et munnstykke.

Du må gjerne ringe LHLs rådgivningstjeneste. Se www.lhl.no/radgivning

Vennlig hilsen Rose

Allergi

Kuldeallergi

Kva er kuldeallergi for noko?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 17. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Kuldeallergi er egentlig ikke en allergi, men en overfølsomhet mot kulde. Huden reagerer da med et elveblestlignende utslett, i varierende grad, når huden blir nedkjølt på grunn av kald luft eller kaldt vann. I noen tilfeller også hvis svette fra huden fordamper raskt. Det kan oppstå kløe i huden, eksem eller en følelse av at "huden brenner". Hvis hele kroppen kjøles ned f.eks ved bading i iskaldt vann, kan dette i verste fall føre til alvårlige reaksjoner der store deler av kroppen hovner opp og det  kan oppstå et allergisk sjokk.  Ved kuldeallergi bør en ta kontakt med lege for å få en vurdering i forhold til behandling.

Vennlig hilsen Rose 

Allergi

Hveteallergi

Vet dere hvor man kan få tatt prikktest for å teste for hveteallergi/intoleranse? (Det er ikke cøliaki). Har forsøkt å henvende meg til fastlege osv, men ingen informasjon om prikktest angående hveteallergi/intoleranse. Har tatt blodprøve, men disse viser ingen allergi. Likevel reagerer tarmene svært dårlig på inntak av mat med gluten. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Hveteallergi kan slå ut på blodprøve og/eller prikktest. Når blodprøvene r negativ er det tvilsomt om prikktesten viser noe annet. Det er mulig du har intoleranse eller en overfølsomhet overfor gluten som ikke lar seg diagnostisere med laboratorietester. Da er kostforsøk eneste mulighet. da fjerner du hvete fra kosten til du er symptomfri og prøver å spise det igjen og ser hvilke symptomer du eventuelt får.

Du kan prøve å henvende deg til Haukeland der har de nasjonalt kompetanssesenter for tarmsykdommer.https://helse-bergen.no/avdelinger/medisinsk-avdeling/gastroenterologisk-seksjon/nasjonal-kompetansetjeneste-for-funksjonell-mage-tarmsykdommer/ibs-a-leve-med-irritabel-tarm

Lykke til, Hilsen Helle

 

Hjerte/kar

Hjertebank ved astmaanfall.

Eg har jo av og til hjertebank når eg får astmaanfall. Kva skal eg gjera då? På måndag den 27/3 skal eg til legen å ta pusteprøve,også skal eg sjekka hjerta mitt. Det er jo hjertegreier i familen på mor mi si side.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Astmamedisin i større doser kan ha en adrenalin-lignende virkning som øker pulsen. Dette kan være ubehagelig, men er ikke farlig for ellers friske mennesker. Astma-anfallet i seg selv kan jo også virke slitsomt forkroppen og på den måten bidra til at pulsen stiger forbigående.

Dersom du skulle få anfall hvor pulsen plutselig "skifter takt", "løper løpsk", blir "hulter til bulter", eller du opplever plagsom svimmelhet/besvimelsestendens, brystsmerter eller økende tungpust så synes jeg du skal fortelle legen din om dette.

Ekstra tiltak som forebygging mot blodpropp ved tannbehandling?

Etter at jeg har hatt blodpropp i leggen bør jeg ta noen ekstra tiltak for tannbehandling son tanntrekking implantater og kroner på tenner som forebygging av nye blodpropper

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Nei, i utgangspunktet kan du gjennomføre tannbehanlding som planlagt uten ekstra tiltak. Du bør nevne for tannlegen din at du har hatt blodpropp.