Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Betennelse i hjertemuskel og hjertepose

Min sønn (24, student) har vært innlagt på Haukeland en uke grunnet pustebesvær. Det ble konstatert betennelse i hjertemuskelen samt hjerteposen. Det ble ikke iverksatt medisinering, Han bor alene på hybel. Han ble utskrevet for 3 dager siden. Fortsatt ikke iverksatt medisinering. Han sier at han ennå har plager og våkner om natten av ubehag. Hvilke forholdsregler skal han ta med tanke på kost, livsstil med mere?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg forstår godt at du er bekymret,- men når legene har skrevet ham ut av sykehuset kan du i utgangspunktet føle deg trygg på at hans situasjon er tilstrekkelig undersøkt og vurdert. Han har antagelig fått med seg et informasjonsskriv, og muntlig informasjon fra sykehuset som oppsummerer situasjonen og gir råd om forholdregler fremover.

Som hovedregel bør han unngå belastninger som øker ubehaget, og kontakte lege ved økende symptomer. Ibux kan ofte ha god effekt ved irritasjon i hjerteposen og det finnes også annen medisin som kan vurderes (kolkisin) . Noen pasienter får råd om å unngå større anstrengelser i opptil 6 mnd etter en slik betennelse, avhengig av om hjertemuskelen var involvert. Jeg vil anta at sykehuset har anbefalt en kontroll etter en viss tid, - han bør uansett ikke stusse med å oppsøke lege ved behov. Utover mulig begrensning på fysisk aktivitet kan han spise og leve normalt. Prognosen er i de aller fleste tilfeller god.

 

Hjerte/kar

Kortpustet, bruker ventoline.

Hei.jeg blir veldig dårlig når det kaldt ute eller fuktig/regnvær, og jeg blir kortpustet. Tåler anstrengelse dårlig uansett vær, blir utmattet.Har nylig hatt EKG for hjerte, fint resultat. Har mix allergier, trær,hund etc..Har brukt ventolin i mange år for pusten, men min nye fastlege sier at jeg ikke har astma og at mine lidelser er psykisk. nå er jeg helt forvirret.hva tenker du?vh.marianne 57 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Marianne! Det er ikke alltid så lett å stille en astma-diagnose, og med det du forteller om allergi og symptomer som hemmer deg i hverdagen så synes jeg at du skal be legen din om en henvisning til lungelege for utredning og vurdering av medisiner. Det er også mulig å kontakte en privat lungelege direkte om ønskelig.

Hjerte/kar

Sterkt krydret mat og hjerte-kar sykdommer

Er sterk krydret mat med på å øke risiko for hjerte og karsykdommer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Sterkt krydret mat kan ofte innholde en god del salt,- og salt er ikke gunstig i større mengder (over ca 5mg/dag). Mange typer kryddermix betår av store deler salt, men annet krydder som f.eks chilli, gurkemeie eller hvitløk kan tenkes å ha gunstige effekter for hjerte-kar systemet.

Hjerte/kar

Ablasjon i Norge.

Radiofrekvensablasjon 44 år, og atrieflimmer. Jeg lurer på om de ulike behandlingsstedene, 4 i Norge, har ulik grad av vellykkede ablasjoner? Er det noen av sykehusene som regnes for å være det beste for dette inngrepet? Hvis ablasjonenblir mislykket på det første behandlingstedet, kan man da velge et annet behandlingssted neste gang?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Se tidligere svar lenger ende på lista. 

 

Hjerte/kar

Hvilepuls 45-47, bør jeg være bekymret?

Hei. Jeg er en kvinne på 31 år. Jeg har veldig lav hvilepuls, ofte mellom 45-47 når jeg ligger på sofaen. Jeg trener 1-2 ganger i uka, men anser meg selv ikke som godt trent. Jeg har ingen episoder med besvimelse, men får ofte blodtrykksfall når jeg reiser meg fort opp. Bør jeg være bekymret for den lave pulsen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du trener regelmessig. Veldig mange har normal hvilepuls under 50 når de slapper helt av eller sover. Dersom du heller ikke opplever besvimelsestendens eller svimmelhet så har du heldigvis ingen grunn til bekymring.

Hjerte/kar, Lunge

Lungetransplantasjon

Når bør jeg forlange å bli flyttet fra kardiologisk avd. til lungeavd. for utredning til transplantasjon, når jeg har pulmonal arteriell hypertensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pulmonal arteriell hypertensjon vil være kjent stoff også for kardiologer, fordi det også belaster hjertet. Man vil nok prøve medikamentell behandling først før eventuell transplantasjon. En transplantasjon vil allikevel først bli vurdert hvis tilstanden har utviklet seg svært langt, og transplantasjon ses som eneste mulighet. Det er sannsynlig at en slik vurdering vil bli gjort i samarbeid mellom hjerte- og lungeleger. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Pusting i slipestøv fra rustent jern

Hei, er i praksis hos en bedrift og fikk i jobb å slipe noen store jern akslinger, eller tror isåfall det var jern, og disse var i tillegg dekket med rust. Det var ikke noe luft avsuging, så jeg åpnet ett vindu. Rommet var ikke særlig stort heller. Det ble produsert mye slipestøv, og kunne kjenne det i luften, men kom forsatt ikke på slipemaske, og mulige konsekvenser. Dette arbeidet varte i sikkert 4-5 timer. Kom ikke på å bruke støvmaske, så jeg slipte i 4-5 timer uten støvmaske. Og han som gidde meg arbeidet sa heller ikke noe om dette. Har i tillegg slipt noen andre ganger uten å brukt støvmaske, men ikke like lenge. Når jeg var ferdig å skulle tørke opp støvet så såg jeg hvor lurt det hadde vært å brukt støvmaske og den dumme feilen jeg hadde gjort. Det var en god del støv der. Så gikk jeg på badet og da hadde jeg mye svart støv oppi nesen som jeg snøt ut. Kjente også støvsmak i munnen. Kjenner av og til at jeg har litt vondt rundt hjerte og er litt tungpustet etter dette skjedde. Vet ikke om det er derfor jeg tenker mye på det. Kort sagt: Slipte metall i 4-5 timer i et lite lukket rom uten støvmaske, bare vindu som utlufting. Fikk svart støv i nasen, som jeg snøt ut, og støvsmak i munnen. Så har jeg en del spørsmål: 1. Burde jeg bekymre meg? 2. Er jeg utsatt for ulike sykdommer: fibrose, kreft etc? Eller andre ting som kan forstyrre livsstilen min? 3. Kommer mye metallstøv seg til lungene? 4. Blir støvet i lungene for alltid eller blir det rensket ut automatisk? også de fineste støvene. 5. Vist ikke dette har noe umiddelbar effekt, kan dette slå tilbake på meg når jeg er 50-60-70 år, og hvilken effekt har det da? 6. Er det sant at metallstøvet kutter opp lungene fra innsiden? 7. Må det langvarig eksponering av støv til for at noe som helst skal skje eller har skaden skjedd så snart støvet har nådd lungene? 8. Kan det hende jeg får noen midlertidige eller permanente sykdommer i løpet av livet mitt på grunn av denne feilen? Og hva kan det være? 9. Er det mulighet for at jeg plutselig får sideeffekt og blir stilt en diagnose når jeg blir litt eldre 50+? Og hva kan det være? 10. Er det noe jeg burde gjøre? 11. Og visst det er noe jeg ikke har skrivet så hadde det vært fint om du nevner det. Gutt 17, Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har inhalert rust fra jern er nok dette jernoksyd. Dette er ikke vist å fremkalle kreft hos mennesker, men kan nok gi irritasjon i bronkiene og eventuelt lungevevet hvis det kommer så langt ut. Størsteparten av det du har inhalert vil trolig komme opp igjen sammen med slimet som normalt kommer fra bronkiene. Det er lite trolig at enkelthendelser vil gi noen varig lungeskade, men det er selvfølgelig lurere å bruke åndedrettsvern. Hvis du vil være sikker kan du få testet lungefunksjonen hos bedriftshelsetjenesten. Det kan jo være lurt uansett.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Kols

Er det kols?

Jeg er en dame på 27 år. Jeg fikk diagnostisert anstrengelsesutløst astma for ca 5-6 år siden, og har mer eller mindre prøvd det som er av astmamedisiner. Nå beuker jeg Seretide 250 mg og ventoline som eventuellmedisin, og dette fungerer greit. I ca 3-4 måneder har jeg vært forkjøla, og nesten hver gang jeg har en helg eller ukedag fri kommer feberen. Jeg kan føle meg dårlig i én eller to dager, før det går bedre igjen og jeg føler meg ok. Jeg har brukt nesespray i mange år og har ikke klart å vende meg av med dette. Nå er jeg syk igjen, og bruken av nesespray og ventoline eskalerer. Jeg sliter mer med pusten og jeg hoster opp mye gult og seigt slim. Grunnen til at jeg skriver her er at legen min sier at det ikke er noe, men jeg er bekymret pga pusten og slimet. For noen år siden sa en lege til meg at personer med astma har større risiko for å få KOLS, og dette har jeg hengt meg helt opp i. Kan jeg ha fått KOLS? Jeg røyker ikke og er ikke særlig eksponert for noe spesielt, annet enn Oslo-lufta. Mvh meg

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du ikke røyker og ikke eksponeres for spesielle støvmengder eller gasser til daglig er det nok svært liten sjanse for å utvikle kols. Langvarige plager med hoste og farget slim er som regel utslag av astmaen som jo kan være årsaken til at du lettere får luftveisinfeksjoner. Hvis det er farge på oppspyttet og økt mengde slim er dette ofte tegn på en lett bronkitt, selv om ikke CRP slår positivt ut. Hvis dette vedvarer over flere uker og pusten affiseres kan det være indisert med antibiotikakur. Hvis du til vanlig ikke er fornøyd med pusten kan det kanskje være lurt å vurdere skifte av medikasjon.

Når det gjelder langvarig bruk av nesespray kan dette være lurt å trappe ned over tid i en god fase, for eksempel om sommeren, eventuelt erstatte med kortisonspray eller kombinasjon av kortison og antihistamin. Men det kan ta tid å bli kvitt vanlig nesespray.

Fysisk aktivitet

Kneartrose og trening

Har fått konstatert artrose i kne. Trener med skigåing og løper når føret blir for dårlig. Er ingen ungdom lenger, men har "trent" jevnlig i 40 år. Derfor har jeg vondt for å gi meg med det. Spørsmålet er da hvor gunstig denne treningen er for mitt ømme kne. Bør jeg søke hjelp hos fysioterapeut? Her er det over ett års ventetid, så hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 15. februar 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei

Tusen takk for veldig relevant spørsmål.

Når du har fått artrose betyr det at noe av leddbrusken i leddet er ødelagt. Du skriver at kneet er ømt, men du nevner ikke om kneet blir vondt ved trening og/eller om du får nattelige smerter. Om kneet kun er ømt, vil jeg tro du tåler treningen ganske bra.

Uansett, det er ihvertfall svært viktig å utvikle musklaturen i bena og da spesiellt støttemuskulaturen vi har rundt kneet. I så måte er langrenn et godt alternativ, da du nettopp får brukt mye av denne støttemuskulaturen. Forskning viser at det foreligger solide beviser for at trening ved kneleddsartrose har positive effekter på både smerte og fysisk funksjon.

Hvis du skal løpe er det viktig at du løper på fast jevnt underlag og unngår asfalt. Bruk sko med god støtdemping. Løping kan skape forholdsvis høy belastning på knærne. Men mer skånsomme alternativer enn løping kan være:

  • Stavgang
  • Tredemølle (gjør at du kan unngå helling nedover)
  • Løping i vann (redusert belastning på hofter, knær og føtter)
  • Sykling (Du får brukt de store muskelgruppene i bena, samtidig som leddbelastningen er lav) Obs! Viktig at du har 90 graders bevegelighet i kneet, samt har det i 10-15 graders bøy når det er mest utstrukket. 

Det kunne nok vært hensiktsmessig for deg å fått et styrke/balanse program - satt opp av fysioterapeut. Økt muskelstyrke og bedre nevromuskulær funksjon gir økt stabilitet rundt leddene, faktorer som bidrar til redusert belastning på kneet. Fysioterapeuten vil også "teste" kneet ditt og vil på den måten kunne se hvilke øvelser som er mest hensiktsmessig for akkurat deg.

Du er velkommen til å sende meg en mail på: iselin.lovhoiden@lhl.no, om du ønsker et generellt program tilpasset kneartrose. (Med tanke på den lange ventelisten hos fysioterapeut)

Og sist men ikke minst, at du trener er veldig bra. 

Vennlig Hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut 

 

Hjerte/kar

Slutte med Albyl E før gastroskopi

Må jeg slutte med albyl e noen dager før gastroskopi?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 15. februar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Det er vanskelig å gi et generelt svar på spørsmålet ditt. Vanligvis er det ikke behov for å slutte med denne før undersøkelsen. Men dersom det skal tas celleprøver (biopsier) eller andre inngrep samtidig kan det være at det er ønskelig at Albyl E ikke er brukt de siste dagene. Det sikreste er å spørre på stedet hvor undersøkelsen skal foregå slik at du får en individuell anbefaling.