Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Tolkning av CT av lungene

Hei, jeg har tatt ct thorax bilde av lungene for ett år siden. Den ble lest feil og det kontaktet jeg klinikken om for å lese den igjen da lungeavdelingen på sykehuset har sagt at jeg har ingen lungesykdom på det ct bilde. Jeg fikk svar fra klinikken i februar i år at det er utført regranskning av bildene og at det sees beskjedne forandringer i høyre overlapp. Disse forandringene er beskjedne og har sannsynligvis ingen klinisk betydning. for øvrig ses upåfallende forhold. Hva betyr det de har skrevet og er det lungesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

På et CT-bilde ses ofte mange flere forandringer i lungene enn på et vanlig røntgenbilde. Det skal erfaring til for å tolke dette riktig. Ikke alle forandringer betyr at det er noe galt. Mange forandringer på CT er beskjedne og beskriver ofte særlig små arrforandringer som ikke har noen betydning, men som for eksempel kan være rester etter en tidligere infeksjon. Jeg vil tro at det som de forteller om CT-bildet av dine lunger kan være noe slikt. Hvis de hadde ment at dette hadde betydning ville du ha fått innkalling til kontroll etter noen måneder.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Hjertebank ved astmaanfall

Eg får av og til astmaanfall. Kan eg få hjartebank pga det då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er ikke uvanlig at det følger hjertebank med astmaanfall. Ofte kan også økt mengde anfallsmedisin bidra til dette.

Mvh Olav Kåre Refvem

Lunge

Transplantasjon i utlandet?

Har diagnose idiopatisk lungefibrose, har dere erfaring med hvor i USA det er anbefalt tranplantasjon og hvor mye det koster i snitt. Er oksygen bruker. Er lovet søknad om behandling i Norge før og etter ved sykehuset Telemark.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det har vi nok ikke oversikt over. Jeg antar at Rikshospitalet har en bedre oversikt her. Det er jo bare de som foretar transplantasjoner i Norge, og jeg regner med at flere av transplantasjonskandidatene undersøker de mulighetene som du gjør pga den begrensede tilgang på "nye" lunger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Hundeallergi? Kan barn testes for allergi ?

Hei.
Jeg har en sønn på 4 år som har milde symptomer på allergi. I fjor sommer valgte vi å prøve allergimedisiner, da han klødde seg ofte i nese og øyne, og ofte virket forkjølet. Legen tenkte da i retning pollenallergi, men han var for ung til at de anbefalte å teste med blodprøver. Vi har nå anskaffet oss hund og jeg er redd for at vi ser en forverring av allergisymptomene, men jeg synes det er vanskelig, da det stort sett dreier seg om milde symptomer. Han klør seg ofte i øyne og nese og har de siste månedene svært ofte hatt rennende nese. Øynene er ikke røde eller rennende. Han har hatt flere runder med forkjølelse i de månedene vi har hatt hund (3 måneder). Når han er forkjølet blir han nesten umiddelbart svært surklete i brystet. Slik kan jeg ikke huske at det var med storesøsteren.

Jeg må innrømme at min største bekymring er astma og at det er noen få ting som gjør at jeg er redd for at dette kan være en mulighet. Jeg tenker da på dette med forkjølelsene. I tillegg oppleves han som en "bedagelig anlagt type". Men det mener jeg at han fort blir sliten og vil ikke være med på fysisk lek i særlig grad. Men han har siden fødselen vært kompakt bygd og vi har derfor tenkt at dette kunne være forklaringen. For 1 måned siden spiste han kiwi og hovnet kraftig opp i leppene og begynte å klø. Dette gjorde at jeg tenker kryssallergi, men siden det ikke er pollensesong går tankene mot hunden.

Slik jeg opplever det er ingen av hans symptomer til veldig stort hinder for han, men han oppleves som mer slapp/lat enn den gjennomsnittlige 4-åringen. Vi vil nødig kvitte oss med hunden, men jeg er samtidig svært redd for at vi fremprovoserer ytterligere problemer for gutten. Hunden får ikke være på guttens soverom og vi vasker ansikt og hender nøye etter kontakt med hunden.

Setter stor pris på råd/tips til hvordan vi bør gå frem videre.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Din sønn er ikke for liten til at det kan gjennomføres en allergitesting. Om fastlegen ikke kan gjøre dette må du be om å bli henvist til en barnelege med kompetanses på allergi. Her kan gutten undersøkes, testes og dere får god veiledning når svarene kommer. Les mer om allergi her: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi/

Allergenene fra hunden er små partikler, fra spytt, flass og urin, som fester seg på klær, tekstiler og møbler og blander seg med støvet i hele boligen. Disse kan gi allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/ 

Hvilke tiltak dere må igangsette avhenger av testsvar, men ha i bakhodet at dette kan være en allergi for hund og da er den aller viktigste behandlingen å unngå det man ikke tåler, altså fjerne hunden fra hjemmet.

Ta gjerne kontakt med oss vi våre rådgivere på telefon 67 023 023 www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/radgivning/

 

 

 

 Vennlig hilsen Rose Lyngra

 

Lunge

Forstøverapparat til utenlandsreise

Min mann har kols. Nå lurer han på at han skal gå til innkjøp av et forstøverapparat. Er det noen merker dere kan anbefale. Vi reiser mye til Spania . Er det noen apparater som kan være lette å ta med seg.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det finnes to forstøverrapperater som er enkle å ha med seg på reise. Aeroneb er en ultralyd forstøver. Innospire Mini er en lett trykk luft forstøver. Vil anbefale dere å ta kontakt med fastlegen og få en henvisning til lungespeialist, da det er de som kan forordne slike apperater. Dere har mulighet til å kjøpe det selv, uten rekvisisjon, men det betyr at dere må betale det selv. Fastlegen må også avgjøre om det er nødvendig, for å kunne motta en resept på medisinene, hvis din mann ikke har det fra tidligere.Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Ønsker dere riktig lykke til og god tur!

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Statiner og muskelsmerter etter trening

Bivirkning av kolesterolmedisin Hei Jeg ble bypassoperert for 2 år siden. Kun angina, ikke hjerteinfarkt. Jeg er 60 år.

Går på 75mg Albyl-E og 20 mg Simvastatin. LDL kolesterol på 1,8, blodtrykk på 130/80 mmHg. Byttet fra Atozet 10/10 for 2 måneder siden. Er slank, spiser sunt, har trent hele det voksne livet. Skriver dette fordi jeg har store plager av begge kolesterolmedisinene jeg har prøvd. Kraftig brennende smerter i muskulatur, spesielt etter trening. Dersom jeg står over trening noen dager blir smertene svakere, men er der som murring hele tiden.

Spørsmål:Dersom det viser seg at jeg ikke tåler noen statiner hva er alternativet mitt da? Leser på nettet at det finnes alternativer,men da vil LDL og risiko for tilbakefall øke.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du har forsøkt to ulike typer statiner. Dersom det skulle vise seg at du ikke kan bruke noen form for statin så vil dessverre risikoen din for tilbakefall øke. Heldigvis finnes det andre typer (pravastatin, rosuvastatin) som det er gode muligeheter for at du tolererer godt. Statiner har den fordelen fremfor enkelte andre koleterolsenkende preparater at de i tillegg har en såkalt plaque-stabiliserende effekt ( de "beskytter" avleiringer i åreveggen mot å sprekke opp). Enkelte pasienter med uttalt intoleranse ender opp med å ta den aller laveste dosen rosuvastatin hver annen dag. Dette kan evt. forsøkes kombinert med andre typer kolestereolsenkende medikamenter (f.eks. resiner eller nikotinsyre).

Hjerte/kar

Smerter i leggen etter blodpropp.

Hvor lenge etter at man har hatt blodpropp i leggen kan man forvente å føle smerte i leggen ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Smerten har ofte sammenheng med væskeansamlig i leggen, som presser på nerver. Dessverre får noen pasienter problemer med tilbaketransport av blod fra leggen til hjertet i etterkant av en blodpropp, fordi klaffer i blodårene kan bli ødelagt. Da kan problemet med væskeansamling og smerter vedvare. Rådet er å forebygge væskeansamling ved å legge foten høyt så ofte som mulig, bruke støttestrømper og gjøre muskeløvelser med leggmusklene.

Hjerte/kar

Tachykardi indusert kardiomyopati. Betablokkere og trening.

Hei, Jeg har en hypersomni og behandles med modiodal, noe jeg har vært i flere år. I oppstartsfasen av modiodalbehandlingen ble jeg fulgt dårlig opp, og jeg gikk med såpass høy puls over lengre tid at jeg utviklet en tachykardi-indusert kardiomyopati. Det er forventet at svikt-symptomene vil avta totalt, men jeg skal fremdeles fortsette med betablokkere (metoprolol sandoz). Altså har jeg ingen opprinnelig hjertesykdom. Tidligere var jeg svært aktiv innen idrett, og tålte en høy arbeidsmengde både innen utholdenhet og styrke. Hvordan kan jeg forvente at betablokkerne vil påvirke treningen min? Er det noe spesielt jeg bør ta hensyn til? Bør jeg være påpasselig med å presse systemet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Uheldig at du ble gående med tachykardi så lenge at hjertefunksjonen ble påvirket. Som du er inne på, ser man ofte full normalisering igjen på lengre sikt. Betablokkerene gjør pulsresponsen treger og reduserer din max puls. Mange pasienter vil oppleve at det tar noe mer tid enn tidligere før de er skikkelig "igang" med treningen. Max ytelsen din vil teoretisk kunne bli noe redusert, avhengig av dose på medisinen. Betablokkeren beskytter deg mot veldig høy puls samtidig som den beskytter mot hjerterytme-forstyrrelser, så det vil være tryggere å presse seg med denne medisinen enn uten. Fornuftig trening er bra for de aller fleste.  

Hjerte/kar

Svimmelhet etter pacemaker

Jeg fikk satt inn pacemaker i november, etterpå er jeg blitt svimmel når jeg skal lese og se tv. jeg har også Parkinson sykdom. Skyldes min svimmelhet at jeg har fått pacemaker eller Parkinson?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. februar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Enkelte parkinson pasienter opplever svimmelhet,- men da særlig i forbindelse med at de reiser seg raskt opp og får et blodtrykksfall (ortostatisk hypotensjon). Disse symptomene er altså typsik noe annerledes enn de du beskriver ved lesing og TV titting. "Pauser" i hjerterytmen kan også gi svimmelhet, men da skal pacemakeren kunne hjelpe ved å gi en elektrisk impuls. Det forekommer at instillingene på pacemakeren ikke er optimale, og dersom du ikke har hatt pacemakerkontroll etter operasjonen så synes jeg at du skal nevne dette for legen din. Enkelte pasienter opplever også svimmelhet ved anstrengelse av synet, slik som f.eks. ved lesing uten riktig tilpassede briller.

Mvh/Morten A. Schei

Hjerte/kar

Trening etter blodpropp i hjernen

Hei. Jeg er 17 år gammel og fikk blodpropp i hjernes største vener i midten av november, og har nå begynt med "oppatt"-trening. Litt jogging, styrketrening med lette vekter og mye mosjon. Går dette fint så lenge jeg ikke har noen plager? Fikk vite på MR jeg tok for en uke siden at blodproppen var svært liten og blodet mitt gikk finti kroppen med blodfortynnende. Legen min sa noe om bukspyttkjertelen og trening, fikk ikke helt med meg. Burde jeg være forsiktig angåande den eller noe???

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har fått en ganske spesiell og sjelden form for blodpropp i hjernen. Ut i fra det du beskriver har du fått god hjelp og oppfølging. Fortsett å følge rådene til legene dine. 

Det er ingenting i veien for å trene. Det er fint at du har startet rolig. Etterhvert kan du godt øke både mengde og intensitet. På sikt er slik trening kun en fordel for helsa di. 

Jeg kommer ikke på noen umiddelbar sammenheng mellom bukspyttkjertelen og trening. Kanskje legen sa eller mente noe annet? 

Uansett er det trygt for deg å trene. Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid