Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Ventoline før anstrengelser?

Bruk av Ultibro Breezhaler og Ventoline. Jeg bruker Ultibro Breezhaler, og er veldig fornøyd med effekten av dette. Men når jeg går tur til fots eller på ski i bratte oppoverbakker så sliter jeg med pusten. Men når jeg kommer til toppen fungerer jeg bra igjen. Vil det være en fordel å bruke Ventoline i forkant av slike anstrengelser?
Hilsen Inger

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ofte en fordel å prøve Ventoline 10-15 minutter i forkant av fysiske anstrengelser. Noen ganger kan det ha god effekt, og det skader jo ikke å forsøke!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Kols

Hvilken grad av kols

Hei Da jeg kom til lungespesialist, fikk jeg vite at jeg hadde kols grad 2B (lungekapasitet 50 %). Fikk da medisinen Striverdi. Etter 3,5 måneder var jeg til kontroll og pusteprøven jeg da tok, viste at lungekapasiteten hadde steget til 60%. Hvilken grad av kols er det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er flere måter å gradere kols på. Den enkleste er grad 1-4 ut fra prosentverdien av lungekapasiteten målt ved FEV1. Da er 60% grad 2 (50-80%). Hyppigheten av forverringer og graden av pusteproblemer angir i tillegg en bokstav. Trolig ligger du fortsatt i 2B. I dag vurderes kolsgraden helst etter at man har tatt medisiner og er i stabil fase.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Mye slim ved anstrengelser.

Hei! Jeg er en jente på 25 år. Jeg sliter veldig med at jeg noen ganger får ekstremt mye slim, kombinert med tung pust og hoste. Det kommer hvis jeg trener hardt, hvis det er kaldt ute eller hvis jeg trener i hall med dårlig luft. Hvis jeg for eksempel trener når det er kaldt, kan jeg få så mye slim at jeg må spytte hele tiden og holder på å brekke meg. Dette starter rett etter jeg slutter å trene og kan vare opp til en time, hvor jeg deretter er ekstremt slapp og føler meg dårlig. Jeg har fått astmamedisiner, men føler ikke disse hjelper. Kan dette være astma? Eller noe annet? Har tidligere hatt astma og har mye allergier.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er flere som har slike symptomer, ofte unge mennesker som liker å trene. Andre ganger opptrer dette etter en langvarig luftveisinfeksjon. Den sterke slimingen kommer fra bronkieslimhinnen fordi den blir irritert når luften strømmer forbi i store mengder. Det blir verre i kulde fordi kald luft øker irritasjonen mer. Det er sannsynlig at dette har med astma å gjøre, men effekten av medisiner kan ofte være dårlig eller utilfredsstillende. Kombinasjonspreparater med kortison må som regel inn i bildet, gjerne med tillegg av montelukast/Singulair og eventuelt muskarinantagonist (for eksempel Atrovent). Det går ut på å roe ned en ekstra følsom slimhinne, og dette kan være utfordrende. Noen ganger kan det bedre seg over tid.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Stanse utvikling av lungeemfysem

Går det å begrense / stoppe utviklingen av lungeemfysem , og i tilfelle hva bør man gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungeemfysem opptrer som regel i forbindelse med kols. I sjeldnere tilfeller opptrer det på bakgrunn av en enzymmangel (alfa-1-antitrypsin). Ved begge tilfeller er det viktig å unngå røyking samt sterkt forurenset luft over lengre tid. Vi har i dag ikke tilgjengelig effektiv behandling ved alfa-1 antitrypsinmangel i Norge, men det forskes på feltet, og håpet er å få en effektiv forebyggende behandling i løpet av noen år. Men i dagens situasjon er det bare egen forebyggende innsats som kan begrense utviklingen av emfysem.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem,

Lunge

Konsekvenser av langtids CPAP

Finnes det noen farer ved å gi CPAP behandling over tid? Hva må man ta hensyn til ved oksygenbehandling av pasienter med Astma eller KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

CPAP-behandling gir støtte for pustingen og er ment som en forenklet respirator i forbindelse med alvorlige forverringer ved for eksempel kols. Det er innpusting på maske og medfører derfor ikke bruk av tube som føres ned i luftrøret. Det gir mindre fare for infeksjon i luftveiene, men kan medføre noe tørrhet i luftveiene. Det er en god hjelp i akutte/subakutte tilfeller, men brukes bare så lenge pasienten har behov for understøtting av pustingen.

Oksygenbehandling gis når surstoffet i blodet går for lavt. Man må passe på å gi nok, men ikke for mye, fordi noen kan hope opp kullsyre i blodet, særlig ved kols.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygen for lungesyke ved flyreiser

Lav oksygenmetning og flyreiser Hei. Jeg har en basal SpO2 på 92.4 målt på natt hvor jeg sover meg 2 liter O2. (Jeg har under 5 i søvnapne, så lav oksygenmetning skylles oksygenopptak i hvile) Index på 10.7 en natt og 4.9 neste natt. Den ene natten hadde jeg 32.9 min. under 88 % i metning. Når jeg er i bevegelse på dagtid er oksygenmetningen god, og i den øvre del av normalområdet. Det er først når jeg blir stillesittende at den synker til nedre del og under normalområdet. For meg ser det er liten forskjell i hvile enten jeg bruker oksygentilførsel på 2 liter eller ikke. Dette kom etter multippel lungeemboli, og nå har jeg "mild OSAS" i følge epikrise. Det er uforståelig for meg hva jeg feiler, og i en epikrise beskriver en lungelege meg som en gåte. Hovedspørsmålet mitt er: Kan jeg fly? Hvordan vil trykkendringen påvirke oksygenopptaket? Leger anbefaler 2 liter ekstra oksygentilførsel ved flyvning, som gir 4 liter. Jeg er veldig takknemlig for hjelp. Etter tre år håper jeg å våge meg med på en reise med familien.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det fins en god undersøkelse for slikt som heter HAST (high altitude simulation test). Da måles oksygenmetningen i blodet men du puster inn en luftblanding som tilsvarer den man puster i når man sitter i et fly som går høyt og flyr i flere timer. Da kan man også teste ut hvor mye oksygentilførsel som skal til for å justere oksygenmengden i blodet til et høyt nok nivå. Hvis du ikke har forsøkt dette kan dette være en god ide. Testen utføres poliklinisk ved flere store lungepoliklinikker, og også på LHL-sykehuset Gardermoen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar, Lunge

forstørret hjerte på røntgen

Hei. Jeg har en del tid fått vondt over lunger ved anstrengelse. Etter hvert også i hvile. Kjennes som jeg bærer en tung sekk. Ved time hos cardiolog fikk jeg tatt spirometri som ikke var helt OK. I sommer ble det tatt CT angio som viste ikke noe galt. Ble henvist til lungespesialist. Noe som det er 2 måneder til. I mellomtiden til bentetthetsmåling via fysioterapeut hvor det også ble tatt rtg thorax som viste lett forstørret hjerte. Dette synes jeg virker skremmende. Har ikke hatt høyt blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Røntgen av hjertet er en undersøkelse som gir nokså usikre svar. Et lett forstørret hjerte på røntgen bør føre til at hjertet også undersøkes med ultralyd(ekkokardiografi). Ble det gjort ekkokardiografi da du var hos kardiologen? Du tok nok røntgen thorax fordi du hadde symptomer som du oppfattet var fra lungene. Du forteller og at spirometriprøven ikke var helt normal. Siden man har funnet lett unormale forhold både ved hjertet(forstørret) og ved lunger(spirometri) kan det være vanskelig å vurdere hva som er det vi kaller grunnlidelsen, dvs. hva som i uttgangspunktet er det som har startet prosessen. Vi vet jo at sykdom i hjertet kan påvike lungefunksjonen, og omvendt kan lungesykdom påvirke hjertefunksjonen. Forhåpentligvis vil undersøkelsen hos lungelegen hjelpe til å avklare dette.

Lunge

Vaksine mot Hib-lungebetennelse?

Jeg har moderat til alvorlig astma. Fikk nylig lungebetennelse med rikelig hib bakterier i lungesekret. Jeg ble skummelt syk. Kan jeg vaksinere meg mot hib lungebetennelse? Anbefales det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hib-lungebetenneles er en infeksjon med bakterien Hæmophilus influenzae. Hos barn kan det være en alvorlig infeksjon, og man har nå lagt til Hib-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Hib-vaksine finnes også som enkeltvaksine, men det er ikke vanlig å vaksinere voksne. Jeg vil også tro at kroppen din har utviklet god motstand i forbindelse med den aktuelle infeksjonen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

"Fibrøse drag" i lungene

Hei, hei. Som svar på en CT thorax (uten kontrastvæske) -prøve er det beskrevet såkalte "fibrøse drag basalt og dorsalt høyre underlapp". Ellers er det en "fin fremstilling av lungeparenchymet" og prøven har ingen negative funn. På bakgrunn av en stygg hoste, er kona mi og jeg er svært bekymra for at dette er starten på uhelbredelig lungefibrose. Bør vi purre på sykehuset og fastlege? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når man snakker om "fibrøse drag" i lungene er det vanligvis helt ufarlig, og kan være uttrykk for lette arraktige forandringer etter for eksempel en infeksjon fra tidligere. Lungefibrose sitter i begge lunger samtidig, ikke bare på den ene siden, og oftest er den utbredt i hele lungefeltet. Ut fra det du skriver er det neppe grunn til engstelse. Hoste kan ha mange forskjellige årsaker. Hvis den vedvarer over lang tid kan det være lurt å undersøke nærmere med blant annet pusteprøve (spirometri).

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Å bli bra etter lungebetennelse

Hei, jeg er en kvinne på 53 år, og hadde lungebetennelse for noen uker siden. Det startet med forkjølelse/ influensa og gikk over til bronkitt før det. Jeg fikk Doxylin (tror jeg det het), og ble mye bedre, og var tilbake på jobb 29/1, da var det ca 3 dager igjen av kuren. Nå synes jeg det er rart at jeg ennå ikke føler meg HELT bra, såpass lenge etterpå. Det sitter liksom igjen en følelse av at det er litt stramt rundt brystkassen, og litt småfrysninger/ kaldsvette innimellom. Kanskje ikke noe å bry seg om, det tar muligens bare tid før man blir helt som før? Jeg blir litt bekymret, for jeg røkte ganske mye i ca 13 år, før jeg som 29-åring sluttet helt, pga graviditet. Har aldri begynt igjen. Tenker på lungekreft, at lungene kanskje ble skadet den gangen... Takknemlig for synspunkter på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungebetennelse kan gi symptomer lenge etterpå. Hos noen tar det flere uker før man føler seg helt i orden igjen. Sannsynligvis er det ikke noe å engste seg for. Hvis ubehaget fortsetter kan det være lurt å sjekke med et rtg.bilde av lungene, kanskje også en lungefunksjonsundersøkelse (spirometri).

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem