Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Hveteallergi?

Hei! Jeg har hveteallergi og får sterke reaksjoner i form av eksem og mageproblemer ved inntak av hvete. Har spist glutenfri kost 1 år nå og er helt eksemfri nå (ved unntak av når jeg uheldigvis har fått i meg gjennom maten fra andre) men hvordan skal jeg få stilt diagnosen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. juni 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for et godt spørsmål.

Det er flott at du er bedre på hvetefri kost. noe som er en god indikator på at det er riktig at du ikke tåler hvete. Reaksjon på hvete kan ha flere årsaker: allergi, intoleranse eller cøliaki. For å stille en allergidiagnose kan det være til hjelp å ta blodprøve (IgE) og/eller prikktest. Hos noen gir det utslag. Ved intoleranse er det desverre ingen gode tester tilgjengelig. For å vurdere cøliaki må det gjøres før man fjerner gluten fra kosten.

Du beskriver at du får eksem og magesmerter av hvete noe som gjør intoleranse eller allergi mer sansynlig enn cøliaki. Den sikreste måten å diagnostisere reaksjon på mat er å fjerne det fra kosten slik du har gjort for deretter å reintrodusere matvaren. Man registrer så symptomene for å bekrefte eller avkrefte diagnosen. Dette gjøres i samråd med lege. Du starter hos fastlegen. Derfra henvises du til spesialist i gastroenterologi for videre utredning. Det er en lang vei å gå, men dersom du ønsker å få bekreftet diagnosen for å kunne søke grunnstønad er det nok nødvendig.

les mer om reaksjoner på hvete her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/unormale-reaksjoner-pa-hvete/

Lykke til. Hilsen Helle

Lunge, Allergi

Allergi og konsentrasjonsvansker

Om astma og allergi. Kan eg verta fort trøytt av dei medisinane som eg tek kvar dag då,gjeng det utover konsentrasjonen heima,sosiale aktivitetane og på arbeid då pga det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Man kan bli trett av medisiner mot allergi, men allergien kan også gi slik tretthet alene i den perioden som allergien er aktiv. Konsentrasjonsvansker i forbindelse med dette er ikke uvanlig. Og årsaken kan altså være både allergien og i tillegg allergimedisinen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kosthold, Allergi

Glutenintoleranse og hvetestivelse

Kjøpte glutenfri pizzabunn for cøliakere Den besto av hvetestivelse, jeg brukte den og har nå store smerter i magen. Har fått beskjed om at jeg ikke kan ha gluten fra hvete fordi har intoleranse. Kan problemet være også stivelse? Mener selv det er protein jeg reagerer på.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål. Ved cøliaki, hveteallergi og hveteintoleranse er  det glutenproteienet man ikke tåler. Noen ganske få er i tillegg så følsomme at de heller ikke tåler hvetestivelsen. Svært mange glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse. Om du tidligere har brukt mat med hvetestivelse uten problemer, er det tvilsomt at du nå plutselig reagerer. Det kan være tilfeldig at du fikk vondt i magen nå, eller det kan være noe annet i pizzabunnen eller fyllet som ga deg vondt  magen. Om det gjentar seg hver gang du spiser det samme er det et tegn på at du ikke tåler det. Mange har nytte av  å skrive opp hva de spiser og hvilke symptomer de evt får. det er et godt hjelpemiddel til å spore opp hva som gir plager.

Lykke til

Vennlig hilsen Helle

Lunge, Allergi

Astma og allergi gjør meg trøtt og sliten

Eg reagerer på gras, det er byrja no. Også tek eg ein del medisinar for astma og allergi. Kan eg verta fort trøytt og sliten av dei då? Eg tek Mucomyst, slimløysande kvar dag, morgon, midt på dagen og kvelden,det og er inhalasjonsvæske pga astmaen. Det er difor det gjeng utover konsentrasjonen både heima, sosiale fritidsaktiviteter og på arbeid. Kva skal eg gjera då? Eg vert veldig fort frustrert pga det.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. mai 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Gresset har ikke begynt å blomstre ennå, det starter rundt midten av juni i sør, så da må det være andre ting du reagerer på. Bjørka er ikke ferdig med sin sesong om du bor i Hordaland og nordover eller høyt til fjells. Man kan bli trøtt av både pollenallergi og om man går med en underbehandlet astma. Anbefalt dosering av Mucomyst brusetablett er maks 3 ganger daglig. Du bør få en ny gjennomgang av din astma og allergi hos din fastlege.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Reagerer på lukter

Hei. Hvis jeg utsettes for enkelte parfymelukter, røyklukt og enkelte andre lukter får jeg først vondt i nesa, så hodet, og deretter blir jeg kvalm. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

Parfyme, røyk og andre luftbårne stoffer kan virke irriterende for mange. Det er en form for kjemisk overfølsomhet. LHL oppfordrer alle til å ta hensyn ved å redusere bruk av sterk parfyme, parfymerte produkter og sterke luker mest mulig, nettopp fordi mange opplever ubehag av dette.

Lykke til!

hilsen Helle

 

Kosthold, Allergi

Tester for cøliaki

Har en datter på 15 som burde vore testet på gluten, cølaki og sånt, men får henne ikkje til å ta blodprøve. Hun blir helt hysterisk berre me nevne sprøytestikk... Er der noen anna måte å ta prøver av dette på? Hørte at det kunne testes med å svelge slange nede i magen. Hilsen frustert pappa. På mors side har dei cøliaki i familien, men ingen på mi side.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen. Blodprøve er det vanligste og ansees som den enkleste målten å sjekkke for cøliaki. Alternativet er gastroscopi, der man gjennom en slange ned i magen tar en prøve av tarmen som studeres i mikroskop. Det er legen som er best skikket til å vurdere hvilken undersøkelse den enkelte pasient skal ta. Mange er redd for sprøyter og stikk og helsetjenesten bør kunne hjelpe henne med det. For hennes egen del kan det være greit ta det opp med lege eller helsesøster så hun kan komme over sprøyteskrekken. Det kan være vanskelig å gå gjennm livet uten noen gang få tatt en blodprøve.På apotek får man kjøpt Emla-plaster eller krem som er en lokal bedøvelse som kan settes på armen ca en time før hun skal ta blodprøve. Da kjenner hun ikke stikket. Uansett er det viktig at hun utredes for cøliaki før hun sluter med gluten. Gjør hun det vi ikke prøvene si om hun ar cøliaki eller ikke. Dersom hun har det vil hun kunne få grunnstønad for å dekke medutgifter ved glutenfri kost. Lykke til. Hilsen Helle

Allergi

Laktoseintoleranse

Hei. Jeg lurer på om jeg er laktoseintolerant. Jeg merker ikke noe spesielt om jeg spiser produkter som brød osv., men om jeg drikker et glass melk får jeg ofte løs mage og blir litt kvalm. Kan dette være laktoseintoleranse og er det noe jeg burde kontakte lege for?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen. Dersom du får reaksjon hver gang du spiser eller drikker melkeprodukter med høyt laktoseinnhold, slik som ren melk, iskrem, grøt, brunost ol er det stor sansynlighet for at du har laktoseintoleranse. Den beste måten å finne ut det på er å prøve seg frem. Noter hva du spiser og hva som skjer. Legen vil sansynligvis si det samme. Men om du er urolig for hva årsaken til dine plager er kan du ta det opp med lege. Dersom du har laktoseintoleranse skal du unngå søte meieriprodukter, men kan godt spise laktosefrie, laktosereduserte produkter, hvitost og andre faste oster. På nettstedet melk.no finner du oversikt over laktoseinnhold i alle meieripordukter. Det vil hjelpe deg å velge riktige og du unngår for streng diett. Lykke til. Hilsen Helle

Allergi

Allergi overfor nøtter

Er det mulig å få en så kraftig allergisk reaksjon på at andre spiser nøtter, at man må bruke f eks epipen? Frigjøres det gasser når nøtter spises som man kan reagere så kraftig på?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

De som har en alvorlig reaksjon på nøtter eller andre matvarer kan få adrenalinsprøyte, eks EpiPen eller Jext, dersom legen mener det er nødvendig. Dersom du reagerer på lukt, støv, damp eller lignende fra matvarer reagerer du sansynligvis så kraftig ved å spise maten at du får EpiPen på grunnlag av det. Få reagerer kun på lukt, damp eller støv. Tror derfor ikke det er vurdert som grunlag for å få adrenalinsprøyte. Lykke til. Hilsen Helle

Lunge, Allergi

Kols og pollenallergi

Hei!
Jeg er en mann på 42 år og har starten av kols og pollenallergi. Jeg er helt tett. Er det noe jeg kan gjøre med dette for å slippe og bli så tett?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Pollenallergi kan gi forverrelse ved lungesykdommer som tetthet i brystet. Det er viktig at du får tilpasset medisinsk behandling for din pollenallergi og at du sammen med din lege også ser på hvilke kolsmedisiner du må ta mer av i perioden hvor pollen påvirker pusten din. Du kan lese mer om pollenallergi her og også finne råd og tips om hvordan du kan minimerer kontakt med pollen.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

Lunge, Allergi

Pollenallergi og bruk av luftrenser

Hei jeg har astma og allergi å sliter veldig i disse dager. Har fått en cortisonsprøyte forrige uke så nå håper jeg på at jeg vil bli bedre (kjenner meg influensa syk eller veldig bakfull, ønsker egentlig bare å sove).

Lurer på om du/dere har kjennskap til luftfukter eller luftrenser, om de har god effekt på innemiljø? Bor i nybygd lelighet med lufteanlegg.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Pollenallergi er ofte svært plagsom i denne perioden, og spesielt i varmt og tørt vær med stor pollenspredning. Du beskriver godt symptomer  som går lenger enn det man vanligvis forbinder med allergi, nemlig mer generelle symptomer som noen har. Det vanligste er å forebygge med allergimedisiner, og legge til kortison hvis plagene fortsatt er store. Tidligere brukte man også luftrensere innendørs, men med vekslende effekt. Det finnes lite vitenskapelig informasjon om helseeffekter av dette. Luftfuktere anbefales ikke. Hvis man ønsker å prøve luftrenser hjemme, for eksempel på soverommet, bør man sikre seg at det er en type med hepafilter eller elektrostatisk filter, eventuelt kullfilter. Men effekten er altså usikker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem