Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Forskjellen på emfysem og lungefibrose

Jeg har fått diagnosen lungeemfysem, men har ikke klart for meg hva forskjellen mellom lungefibrose og lungeemfysem er. På LHL-siden skrives det om fibrose og kols men lite om lungeemfysem. Kan du gi en god forklaring på forskjellen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungeemfysem består i tap av lungevev, oftest i forbindelse med kolsutvikling. Det oppstår ved at skadelig påvirkning av lungen bidrar til at lungeblærer blir ødelagt slik at det faktisk skjer en reduksjon av mengden aktivt lungevev. Hvis dette skjer i større omfang, kan det gå ut over oksygenopptaket fra lungen. Det medfører at man kan bli mer kortpustet ved anstrengelser.

Lungefibrose består i at det dannes arrvev i lungene. Ofte oppstår lungefibrose som ledd i revmatisk bindevevssykdom, andre ganger uten kjent årsak. Det kan medføre en fortykkelse av lungeblærene slik at oksygenet vanskeligere kommer over i blodet. I tillegg ses ofte en viss skrumpning av lungene. Også her blir resultatet at man kan bli mer kortpustet ved selv små fysiske anstrengelser.

Begge tilstander affiserer vanligvis begge lunger, men det er både helt lette tilfeller og mer alvorlige grader av disse tilstandene.

Håper dette var litt forståelig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Redd for nye astmaanfall

Eg er redd for at eg kan få meg eit astmaanfall, det er pga stress som utløyser det, og det samme gjer råluft og kulde. Kva skal eg gjera då? Eg tek jo 3 sortar astmamedisinar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanlig at en astma kan svinge noe i forbindelse med at man utsettes for forskjellige typer påvirkninger. Det viktigste er å bruke medisinene regelmessig slik legen har anvist. I tillegg må man ta anfallsmedisin (hurtigvirkende spray eller pulver) når det oppstår tegn til forverring, eventuelt før man skal utsette seg for ting som man vet kan medføre forverring av astmaen. Legen din må legge en plan sammen med deg når det gjelder bruk av medisinene når pusten varierer mye.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Pustevansker og sykehusinnleggelser

Min mann har kols. 2 ganger 11.11.16 og 27.01.17 har han fått pustevansker. Inn på sykehus i ambulanse. Ved ankomst nær døden, i følge sykehuslegen. Ingen har hørt om lignende tilfelle på sykehuset. Finner ikke noen feil med hjerte eller årer. Hva kan det være. Har dere hørt om noe lignende

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. februar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan være flere ulike årsaker til at en med kols opplever  pustevansker. Hvis du har mulighet til å ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 så kan vi ta en mer utdypende samtale anngående disse situasjonene. Åpen tlf linje mandag til fredag kl 12 - 15.

Mvh Hilde

 

Lav puls, høyt blodtrykk

Er det farlig å ha berre 40 i puls. Og høgt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 02. februar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, å ha puls 40 i puls trenger ikke å være farlig. Alle har vi forkjellig hvilepuls, og dersom du har 40 i hvilepuls, den er regelmessig, ikke gir symptomer og ikke er særlig lavere enn det så er det normalt for enkelte. Noen hjerterytmeforstyrrelser gir lav puls og noen kan få symptomer på at hjertet slår for sakte. Det er nødvendig å undersøke. Så dersom du er usikker på dette kan det være lurt å snakke med fastlegen din om det og ta en EKG. Mange medisiner kan gi lav puls og det kan være nødvendig å justere disse dersom pulsen blir for lav.

Høyt blodtrykk er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom. Dersom trykket er over 140/90 bør det vurderes om blodtrykket skal behandles. Dette må ses i sammenheng med andre risikofaktorer.

Ofte får en høyere puls når en samtidig har høyt blodtrykk.

Hjerte/kar

Symptomer på hjertesykdom eller angst?

Hei. Jeg er en kvinne på som begynner å bli nervøs for hjertesykdom. Har i løpet av ca 7 år besvimt tre ganger. 2 i forbindelse med kraftig mat og en gang i forbindelse med spinningtime. Kun vært hos lege for dette i forbindelse med at jeg måtte sy i hodet pga besvimelse og fall etter toalettbesøk. Fikk da beskjed om blodtrykksfall. Må også sies at jeg har trent både hardt og stabilt etter hendelsen etter spinningtimen.

Gikk for 1,5 år siden til legen for søvnproblemer og hjertebank. Konstaterte da med angst og fikk Imovane for søvnproblemer. Gikk over etter et par mnd så slo meg til ro med det. Fikk også konstatert høyt kolesterol og gikk på Simvastatin et halvt år for dette. Sluttet da kolesterolet hadde gått tilbake til normalnivå. De samme plagene med søvnproblemer og "hjertebank" begynte derimot igjen i høst og har nå i tillegg vondt i høyre side. ( utredes for dette via CT nå) Er svimmel og kvalm. Pulsen kan om kveldene synke til 47 slag og da blir jeg rar i kroppen og tung i hodet. Er ikke spesielt godt trent, men trente 2-3 ganger i uka før dette begynte. Vanlig puls tror jeg pleier å ligge mellom 60 og 65.

Er også plaget av sikk-sakker på øynene/aura 3-4 ganger i uka de siste mnd. Før hadde jeg dette toppen 4-5 ganger i året. Føler auraen blir trigget av verken jeg har i siden. Har også opplevd å få disse sikksakkene etter at jeg har lagt meg. Får ikke så mye hodepine, blir mer kvalm, svimmel og trett. Kanskje fordi jeg har klart å stoppe det med Paracet. Har i det siste også hatt vondt i hver side på halsen og lett trykk i brystet.

Veldig usikker på om dette kommer av at jeg er syk eller om jeg er bekymret for å være syk...Er i full jobb, men begynner å bli veldig sliten av å ha det sånt. Er det grunn til bekymring tror du?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du beskriver symptomer som det er grunn til å ta på alvor. Det kan godt hende at det er som legen din sier at dette skyldes angst, lavt blodtrykk etc., men når du har besvimt flere ganger, og til og med slått hodet under besvimelsen, må man også tenke om dette kan ha noe med hjertet å gjøre. Kanskje en hjerterytmeforstyrrelse?

Jeg synes du skal henvises til en hjertespesialist og bli utredet. Det kan være aktuelt å gjøre en registrering av hjerterytmen din (langtids-EKG) for å se om det er tegn til en rytmefeil. Det bør også gjøres et arbeids-EKG for å se hvordan hjertet ditt reagerer på anstrengelse. Ultralyd av hjertet kan også være aktuelt. Be fastlegen din om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening ved spasmeangina

Har fått diagnosen ustabil angina - spasmeangina. Kan jeg presse meg i idrett som f.eks. løping?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spasmeangina betyr at kransårene på hjertet trekker seg unormalt sammen slik at blodflyten gjennom dem reduseres. Dette fører til at hjertemuskelen får mindre blodforsyning og lider. Noe som igjen fører til smerter i brystet. Hva som forårsaker disse spasmene er ikke helt klarlagt. Behandlingen er medisiner av klassen "kalsiumkanalblokkere" og "langtidsvirkende nitrater". Hvis du er godt behandlet og symptomene er under god kontroll, er det ingen ting i veien for å trene eller presse seg under anstrengelse. Men får du symptomer under trening bør du roe ned og ta en pause.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungt å starte trening. Puls klokker "hopper", lav hvilepuls.

Er 56 år. Jogger regelmessig. Har i løpet av de siste 2 årene kjent en forskjell ved oppstart jogging (Jogger rolig da) Blir fryktelig andpusten, og føler meg sliten. Oppdaget så på pulsklokken at pulsen hoppet opp og ned fra ca 90 til 150 før den etter ca 8-9 min ble normal. Andre ganger har den vært oppi 180 for så å hoppe opp og ned. Andre ganger er alt normalt. Har tatt ultralyd av hjertet. Tatt sykkeltest etc. uten at de har funnet noe. Har svimet av ved to anledninger i høst, noe legene kom til var blodtrykksfall. Har lav hvilepuls, ca 42. En lege tror det er problemet i forhold til besvimelse. Skal ta Holterregistrering i mars. Hva bør jeg gjøre? Føler ikke at jeg kan slå meg til ro med det legene sier om at det ikke er farlig. Det er jeg som føler meg som jeg har løpt maraton allerede fra starten av joggeturen, og som mister gleden av joggeturen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Der er bra at ultralyd og belastningstest var normalt. Holterregistrering (langtidsmåling av hjerterytmen) blir viktig hos deg. Hvis du skulle ha tendens til en hjerterytme forstyrrelse så er dette viktig å finne ut av, særlig siden du også har lav puls og tendens til besvimelse. De fleste tilstander med fornemmelse av uregelmessig puls er forøvrig ufarlige, og vi opplever relativt hyppig at puls klokker viser feil. Kanskje det kunne være et alternativ for deg å forsøke med litt alternativ trening i treningssenter el. frem til undersøkelsen? Ved forverring kan du forsøke å ringe til hjertesenteret der du er henvist og høre om de kan fremskynde timen.

Hjerte/kar

Ebsteins anomali

Hei har ett spørsmål om Ebsteins anomali. Jeg har en sprek 14-åring som er skiløper. Gutten er aktiv og meget sprek, gutten er diagnostisert med Ebsteins. Etter flere utredninger virker det som det er noe usikkerhet om operasjon kan utføres med suksess , Jeg føler att det er noe usikkerhet rundt dette temaet , og jeg forstår att det gjøres få operasjoner i Norge.

Er det noen plass i utlandet som jeg kan undersøke om deres erfaringer, eventuelt operasjon? Hilsen giver til LHL, min datter er medlem.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Som dere antagelig kjenner til varierer alvorlighetsgraden av Ebsteins anomali mye, og mange personer kan heldigvis leve aktive liv uten behov for operasjon. Tilstanden er såpass sjelden at det blir få årlige operasjoner i Norge. Jeg kjenner dessverre ikke til et senter i utlandet som jeg kan anbefale for denne tildtanden, men jeg vil anbefale dere å kontakte foreningen for voksne med medfødte hjertefeil for mer informasjon: http://www.ffo.no/Medlemsorganisasjoner/v/voksne-med-medfodt-hjertefeil/

Hjerte/kar, Kosthold

Kosthold og insulinresistens

Jeg har fått beskjed av fastlegen om at jeg har forhøyet langtidsblodsukker og insulinresistens, og at dette er en sannsynlig årsak til min hjertesykdom (angina pectoris). Hva mener LHL om dette? Dette var ikke tema på LHLs rehabiliteringskurs. Jeg er interessert i kostholdsråd i forbindelse med denne diagnosen.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 31. januar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Vi har faktaark om kosthold ved insulinresistens og type 2-diabetes som kan være et utgangspunkt for deg: Kosthold ved insulinresistens og Kosthold ved diabetes type 2. Diabetesforbundet har også mye relevant informasjon på sine nettsider: diabetes.no.