Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lav puls, høyt blodtrykk

Er det farlig å ha berre 40 i puls. Og høgt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 02. februar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, å ha puls 40 i puls trenger ikke å være farlig. Alle har vi forkjellig hvilepuls, og dersom du har 40 i hvilepuls, den er regelmessig, ikke gir symptomer og ikke er særlig lavere enn det så er det normalt for enkelte. Noen hjerterytmeforstyrrelser gir lav puls og noen kan få symptomer på at hjertet slår for sakte. Det er nødvendig å undersøke. Så dersom du er usikker på dette kan det være lurt å snakke med fastlegen din om det og ta en EKG. Mange medisiner kan gi lav puls og det kan være nødvendig å justere disse dersom pulsen blir for lav.

Høyt blodtrykk er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom. Dersom trykket er over 140/90 bør det vurderes om blodtrykket skal behandles. Dette må ses i sammenheng med andre risikofaktorer.

Ofte får en høyere puls når en samtidig har høyt blodtrykk.

Hjerte/kar

Symptomer på hjertesykdom eller angst?

Hei. Jeg er en kvinne på som begynner å bli nervøs for hjertesykdom. Har i løpet av ca 7 år besvimt tre ganger. 2 i forbindelse med kraftig mat og en gang i forbindelse med spinningtime. Kun vært hos lege for dette i forbindelse med at jeg måtte sy i hodet pga besvimelse og fall etter toalettbesøk. Fikk da beskjed om blodtrykksfall. Må også sies at jeg har trent både hardt og stabilt etter hendelsen etter spinningtimen.

Gikk for 1,5 år siden til legen for søvnproblemer og hjertebank. Konstaterte da med angst og fikk Imovane for søvnproblemer. Gikk over etter et par mnd så slo meg til ro med det. Fikk også konstatert høyt kolesterol og gikk på Simvastatin et halvt år for dette. Sluttet da kolesterolet hadde gått tilbake til normalnivå. De samme plagene med søvnproblemer og "hjertebank" begynte derimot igjen i høst og har nå i tillegg vondt i høyre side. ( utredes for dette via CT nå) Er svimmel og kvalm. Pulsen kan om kveldene synke til 47 slag og da blir jeg rar i kroppen og tung i hodet. Er ikke spesielt godt trent, men trente 2-3 ganger i uka før dette begynte. Vanlig puls tror jeg pleier å ligge mellom 60 og 65.

Er også plaget av sikk-sakker på øynene/aura 3-4 ganger i uka de siste mnd. Før hadde jeg dette toppen 4-5 ganger i året. Føler auraen blir trigget av verken jeg har i siden. Har også opplevd å få disse sikksakkene etter at jeg har lagt meg. Får ikke så mye hodepine, blir mer kvalm, svimmel og trett. Kanskje fordi jeg har klart å stoppe det med Paracet. Har i det siste også hatt vondt i hver side på halsen og lett trykk i brystet.

Veldig usikker på om dette kommer av at jeg er syk eller om jeg er bekymret for å være syk...Er i full jobb, men begynner å bli veldig sliten av å ha det sånt. Er det grunn til bekymring tror du?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du beskriver symptomer som det er grunn til å ta på alvor. Det kan godt hende at det er som legen din sier at dette skyldes angst, lavt blodtrykk etc., men når du har besvimt flere ganger, og til og med slått hodet under besvimelsen, må man også tenke om dette kan ha noe med hjertet å gjøre. Kanskje en hjerterytmeforstyrrelse?

Jeg synes du skal henvises til en hjertespesialist og bli utredet. Det kan være aktuelt å gjøre en registrering av hjerterytmen din (langtids-EKG) for å se om det er tegn til en rytmefeil. Det bør også gjøres et arbeids-EKG for å se hvordan hjertet ditt reagerer på anstrengelse. Ultralyd av hjertet kan også være aktuelt. Be fastlegen din om henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening ved spasmeangina

Har fått diagnosen ustabil angina - spasmeangina. Kan jeg presse meg i idrett som f.eks. løping?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. februar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spasmeangina betyr at kransårene på hjertet trekker seg unormalt sammen slik at blodflyten gjennom dem reduseres. Dette fører til at hjertemuskelen får mindre blodforsyning og lider. Noe som igjen fører til smerter i brystet. Hva som forårsaker disse spasmene er ikke helt klarlagt. Behandlingen er medisiner av klassen "kalsiumkanalblokkere" og "langtidsvirkende nitrater". Hvis du er godt behandlet og symptomene er under god kontroll, er det ingen ting i veien for å trene eller presse seg under anstrengelse. Men får du symptomer under trening bør du roe ned og ta en pause.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungt å starte trening. Puls klokker "hopper", lav hvilepuls.

Er 56 år. Jogger regelmessig. Har i løpet av de siste 2 årene kjent en forskjell ved oppstart jogging (Jogger rolig da) Blir fryktelig andpusten, og føler meg sliten. Oppdaget så på pulsklokken at pulsen hoppet opp og ned fra ca 90 til 150 før den etter ca 8-9 min ble normal. Andre ganger har den vært oppi 180 for så å hoppe opp og ned. Andre ganger er alt normalt. Har tatt ultralyd av hjertet. Tatt sykkeltest etc. uten at de har funnet noe. Har svimet av ved to anledninger i høst, noe legene kom til var blodtrykksfall. Har lav hvilepuls, ca 42. En lege tror det er problemet i forhold til besvimelse. Skal ta Holterregistrering i mars. Hva bør jeg gjøre? Føler ikke at jeg kan slå meg til ro med det legene sier om at det ikke er farlig. Det er jeg som føler meg som jeg har løpt maraton allerede fra starten av joggeturen, og som mister gleden av joggeturen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Der er bra at ultralyd og belastningstest var normalt. Holterregistrering (langtidsmåling av hjerterytmen) blir viktig hos deg. Hvis du skulle ha tendens til en hjerterytme forstyrrelse så er dette viktig å finne ut av, særlig siden du også har lav puls og tendens til besvimelse. De fleste tilstander med fornemmelse av uregelmessig puls er forøvrig ufarlige, og vi opplever relativt hyppig at puls klokker viser feil. Kanskje det kunne være et alternativ for deg å forsøke med litt alternativ trening i treningssenter el. frem til undersøkelsen? Ved forverring kan du forsøke å ringe til hjertesenteret der du er henvist og høre om de kan fremskynde timen.

Hjerte/kar

Ebsteins anomali

Hei har ett spørsmål om Ebsteins anomali. Jeg har en sprek 14-åring som er skiløper. Gutten er aktiv og meget sprek, gutten er diagnostisert med Ebsteins. Etter flere utredninger virker det som det er noe usikkerhet om operasjon kan utføres med suksess , Jeg føler att det er noe usikkerhet rundt dette temaet , og jeg forstår att det gjøres få operasjoner i Norge.

Er det noen plass i utlandet som jeg kan undersøke om deres erfaringer, eventuelt operasjon? Hilsen giver til LHL, min datter er medlem.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Som dere antagelig kjenner til varierer alvorlighetsgraden av Ebsteins anomali mye, og mange personer kan heldigvis leve aktive liv uten behov for operasjon. Tilstanden er såpass sjelden at det blir få årlige operasjoner i Norge. Jeg kjenner dessverre ikke til et senter i utlandet som jeg kan anbefale for denne tildtanden, men jeg vil anbefale dere å kontakte foreningen for voksne med medfødte hjertefeil for mer informasjon: http://www.ffo.no/Medlemsorganisasjoner/v/voksne-med-medfodt-hjertefeil/

Hjerte/kar, Kosthold

Kosthold og insulinresistens

Jeg har fått beskjed av fastlegen om at jeg har forhøyet langtidsblodsukker og insulinresistens, og at dette er en sannsynlig årsak til min hjertesykdom (angina pectoris). Hva mener LHL om dette? Dette var ikke tema på LHLs rehabiliteringskurs. Jeg er interessert i kostholdsråd i forbindelse med denne diagnosen.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 31. januar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Vi har faktaark om kosthold ved insulinresistens og type 2-diabetes som kan være et utgangspunkt for deg: Kosthold ved insulinresistens og Kosthold ved diabetes type 2. Diabetesforbundet har også mye relevant informasjon på sine nettsider: diabetes.no.

Lunge

Har astma en sammenheng med bihulebetennelse?

Jeg lurer på om astma og trøbbel med bihulene har noen sammenheng? Har merket meg at flere jeg kjenner som har astma også ofte sliter med bihulebetennelse. Kan dere si noe om dette?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 31. januar 2017
LHL

Hei!

Vi har sett at det er en overhyppighet av astma og kols hos mennesker med akutte og kroniske bihulebetennelser. Sykdommer i øvre og nedre luftveier forekommer ofte samtidig, og det er sterke holdepunkter for at de har noe med hverandre å gjøre. Vi vet også at mennesker med nese/bihule- sykdom som for eksempel høysnue, nesepolypper og bihulebetennelser oftere har astma enn personer uten slik sykdom. Forekomst og grad av astma ser ut til å øke med varighet og alvorlighet av neseplagene.
Legger ved en artikkel fra Tidsskriftet den norske legeforeningen om temaet.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

 

 

 

Lunge, Allergi

Tung pust ved fysisk aktivitet og mistanke om astma

Hei! Jeg er en 17 år gammel jente som for tiden er på utveksling i USA. Jeg ankom vertsfamilien min for 5 måneder siden. Familien min har en katt og en hund, og jeg har allergi mot katt og litt allergi mot hund. Hunden røyter en del og er alltid rundt oss, mens katten er for det meste i kjelleren og har ikke lov til å være på møbler.

Jeg har trent fotball store deler av livet og vært jevnlig i fysisk aktivitet. Siden ankomst i USA har jeg ikke trent noe særlig, men merket for et par uker siden at jeg er veldig tungpustet. Tenkte ikke mer over det før jeg spilte min første fotballkamp her for noen dager siden. Jeg er klar over at jeg ikke er i topp form men kun etter et par minutter fikk jeg pusteproblemer. Måtte anstrenge meg for å få luft men til og med da var det vanskelig. Følelsen av å ikke få puste skikkelig satt igjen mer enn en time etter at jeg var ferdig, pluss at jeg hostet en del.

Pappa har astma og jeg begynner også å mistenke at jeg har det. Vurderer å dra til legen men pga kostnader vil jeg høre med deg først om hva du tenker. Høres dette ut som symptomer på astma eller bare forferdelig dårlig kondisjon?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 31. januar 2017
LHL

Hei!

Ved astma er det først og fremst vanskelig å puste ut og noen opplever at det piper ved utpust. Slik du forklarer tung pust og hoste under fysisk aktivitet, råder jeg deg til å få en sjekk hos lege med tanke på en mulig astma 


Pelsdyallergi er en av flere faktorer som kan utløse astmasymptomer. Selv om katten stort sett er i kjelleren, vil den legge igjen allergener fra flass, spytt, hår eller urin oppe i huset også når den er der. I tillegg vil alle som er i kontakt med katten føre allergenene fra den rundt i hele huset, så det vil være nærmest umulig å unngå at du blir eksponert. Dette kan bli en lei utfordring for deg gjennom resten av oppholdet.  Allergimedisin demper symptomene og kan være til hjelp selv om det er langt fra  ideelt å bo med dyr man reagerer på.

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

Hjerte/kar

Normalt blodtrykk hos 70-åring

Hva er normalt blodtrykk i 70 års alder? Hva vil det si om undertrykket er for høyt?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 31. januar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, det er variasjon i blodtrykket mellom ulike mennesker og blodtrykket varierer gjennom dagen hos den enkelte. Hos de aller fleste øker blodtrykket litt med alderen. Det er ønskelig å at blodtrykket ikke blir for høyt og det er ansett som gunstig å ligge under 140/90 mmHg. Basert på en vurdering av ulike risikofaktorer vil man vurdere å behandle blodtrykk som er over denne verdien.

Man ser både overtrykket og undertrykket i sammenheng når man vurderer blodtrykket. Noen har normalt overtrykk men forhøyet undertrykk, dette kan også behandles med medisiner om det vurderes som nødvendig.