Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Uføretrygd og sykepenger

tusen takk for svaret ang sykepenger av en jobb i 20 prosent stilling , ..... bra å tydelig svar , får har ingen rett på arbeidsledights trygd fra nav når stillingen er 20 prosent å har en uføregrad på 80 prosent , derfor trodde jeg ikke jeg hadde noen rettigheter når jeg bare jobber 20 prosent å har ufør 80 prosent

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er korrekt at har du 80 % uføretrygd får du ikke dagpenger. Men sykepenger kan du ha krav på.

Med vennelig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Blodtrykksfall i søvne?

Hei, kan en få blodtrykksfall i søvne/liggende i seng? Fikk symptomer som kaldsvette og ble veldig slapp og blek i søvne.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket er generelt lavere på natten enn på dagen. Men det gir vanligvis ingen symptomer.

At du har blitt kaldsvett og slapp i søvne kan skyldes mange ulike ting. Det kan være alt fra en kjip drøm til en infeksjon, eller annen sykdom i kroppen. Det er grunn til å ta slike symptomer på alvor.

Jeg tror det er lurt at du drar til legen din og får tatt en prat, undersøkelse og noen enkle blodprøver. Dette vil raskt avklare om det er noen grunn til bekymring eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteklaff-feil?

Hei, jeg er en ung jente på 23 år, tok en brystoperasjon for 5 år siden. Før jeg tok det nevnte legen at jeg har hjerteklaff feil eller han sa at klaffene ikke alltid slår riktig. Jeg har egentlig ikke hatt noe plager med det. Men meg tiden så merker jeg det mest ved at jeg puster tungt ikke i den grad at det høres. Og slik legen forklarte er feilen noen ganger. Men føler også at når jeg er aktiv, noe jeg er egentlig hverdag. Jeg sliter med at jeg blir svimmel og kjenner at blodsirkulasjon i kroppen ikke strømmer helt som det skal. Og jeg er da helt uslitt og trøtt under trening, jeg gjesper og føler meg utmattet. Etter alt jeg har lest meg til på nette og symptomer ved hjerteklaff feil, kan det egentlig stemme veldig fint. Jeg bare lurer på om det er farlig ? Og hva gjør det med min helse og min fremtid?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene du beskriver er nokså generelle og kan i grunnen passe med mange ulike sykdommer. Også hjerteklaff-feil. Det skal dog sies at feil i hjerteklaffene er veldig sjeldent hos unge mennesker. Noen få kan ha medfødte feil.

Jeg tror det beste for deg er at du får avklart hjertet ditt først. Be fastlegen din om en henvisning til hjertespesialist for å få utført en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Denne undersøkelsen vil med sikkerhet vise om det er noe galt med klaffene dine, og også evnentuelt hvor alvorlig feilen er.

Hvis det ikke er noe galt med klaffene eller hjertet, må legen din lete etter andre årsaker til plagene dine.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls etter operasjon

Jeg ble operert for klaffefeil i juni 2016 (mitralklaffen). Samtidig ble det foretatt ablasjon. Etter operasjonen har jeg ikke hatt flimmer så legen sa jeg kunne slutte med betablokker (emconcor). Pusten ble øyeblikkelig bedre, men nå (etter en måned) har jeg veldig høy hvilepuls, et sted mellom 80 og 100. Det virker som den er jevn. Mitt spørsmål: Har det noen betydning at pulsen er så høy (den blir ikke veldig mye høyere ved trening) eller kan jeg fortsette uten betablokker? Jeg kan tillegge at jeg har en liten til middels lekkasje i aortaklaffen og en uttalt i tricuspidalklaffen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Sluttet du med betablokker? I så fall kan det være en forklaring på at pulsen har gått opp igjen.

Det er ikke farlig å gå med litt høy puls i en periode. Men har man vedvarende puls opp mot 100 over flere måneder kan det "slite" på hjertet. Det er nok derfor lurt å se til at den kommer ned igjen. Helst ned mot 70.

En måned etter en operasjon er egentlig litt kort tid til å sikkert vurdere pulsnivået. Kroppen er fortsatt ikke helt restituert og dette kan holde pulsen oppe. En annen viktig årsak til høy puls er infeksjon eller blodpropp i lungene etter en operasjon. Men disse tilstandene vil gjerne også gi andre symptomer som feber eller tungpust.

Jeg vil anbefale deg å ta en tur til legen og ta en generell sjekk av puls, blodtrykk og noen enkle blodprøver. Hvis disse tingene er i orden og du ikke har noen spesielle plager, kan det være greit å se an i noen uker til for å se om pulsen kommer ned.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Uføretrygd og sykepenger

hei igjen forstod ikke svaret , men har jeg rett på sykepenger når jeg er 80% ufør å jobber i butikk en20% stilling , om jeg blir sykmelt , har 10 timer pr. uke å får brutto 1845.00 pr uke altså får jeg da sykepenger for min 20% stilling

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. januar 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det har ingen betydning at du mottar uføretrygd. Det er de generelle reglene for rett til sykepenger som må være oppfylt. Arbeidsgiver skal betale sykepenger de første 16 kalenderdagene (arbeidsgiverperioden) og Nav skal betale fra dag 17. 

I arbeidsgiverperioden er det ikke krav om at inntekten må være en viss størrelse. Men det er det når Nav overtar ansvaret for å betale sykepenger. Da må din ukesinntekt omregnet til årsinntekt minst utgjøre 50 % av grunnbeløpet i folketrygden.1 G = 92567:2= 46288.

Din aktuelle ukesinntekt er 1845. Omregnet til årsinntekt blir det 95 940 kroner. Du oppfyller dermed kravene til å få sykepenger også fra Nav.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Fysisk aktivitet

Økt hoste etter anstrengelser

Hei Jeg er en mann på 35 år som er aktiv innenfor utholdenhetsidrett. Trener ca. 5-8 timer i uken. Jeg har problemer med langvarig hoste etter hver forkjølelse. Denne kan vare i 4-6 uker, samt at jeg lett får en ny luftveisinfeksjon. Har vært disiplinert i forhold til å ikke starte treningen for tidlig etter sykdom. Fra september 2015 til juni 2016 var jeg plaget med hoste minst halvparten av tiden. Etter juni har jeg klart å holde meg sykdomsfri og dermed vært uten hoste, men nå er jeg igang igjen. Jeg har vært til lege, tatt røntgen av lunger, utført astmatest uten at det er funnet noe årsak. Kan det tenkes at jeg har en mild form for astma, evt. anstrengelsesutløst? Eller gjentagende akutt bronkitt? Legen min har sagt at vi skal forsøke astmamedisin dersom problemene ikke gir seg. Har du vært borti lignende hos andre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du er nok ikke alene om disse symptomene. Det virker som om fysisk trening utløser problemene med hoste, likeså forkjølelser. Det er trolig den økte luftstrømmen i forbindelse med trening som gir en reaksjon fra slimhinnen. Det kan være en svak astma, men ellers kan det være økt irritabilitet i bronkiene som utløser hoste og etterhvert mer slim, som regel uten farge. Noen ganger ser man en effekt av astmamedisiner, andre ganger ikke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Pleuravæske kan ha mange årsaker

CT , litt pleuravæske bak på begge sider. Er det alltid et sykdomstegn? Bør det undersøkes videre raskt? Hvordan undersøker man videre (hvilke tester gjøres)? Fikk disse prøvesvar på torsdag, men antar at det ikke kan haste fryktelig? Bør jeg ta tak i dette selv eller holder det med time hos fastlege på torsdag denne uken?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Beklager litt sent svar. Dette er ikke enkelt å besvare. Det kan være mange årsaker. Men noen bråhast tror jeg nok ikke det har hvis du ikke har eller har hatt spesifikke symptomer. Det kan også ta tid å finne ut av slikt. Spørsmålet bør nok tas videre med legen din.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Gratis fysioterapi ved lungefibrose i 2017?

Får man gratis fysioterapi i 2017 når man har lungefibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ordningen med gratis fysioterapi er endret for kroniske lungesykdommer siden nyttår. Jeg tror ikke du kan få dette lenger nå, men hvis du tar regelmessige behandlinger kan du få fritak for utgifter over en viss sum per år. Det lureste er om du spør fysioterapeuten om dette.

Lunge

Er astmaanfall en belastning for hjertet?

Kan astmaanfall verta ein belastning på hjartet mitt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astmaanfall kan være en belastning, men da må anfallene være meget kraftige. Vanligvis betyr dette ikke noe for hjertet.