Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungebetennelse etter influensa?

Jeg har ikke milt og jeg har nettopp hatt influensa. En liten uke følte jeg meg bedre, men nå hoster jeg og tett nese. Er litt tungpusten. Kan det være lungebetennelse? Burde jeg kontakte legevakt

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du ikke har milt bør du ha fått lungebetennelsesvaksine tidligere. Men du bør kontakte legen hvis du er blitt verre og er engstelig for at lungebetennelse utvikler seg. Det er ikke ofte, men det forekommer absolutt at influensa kan legge grunnlaget for å utvikle lungebetennelse. Når du ikke har milt (trolig fjernet ved operasjon) er faren noe økt.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Forvirrende om CT-svar

Hei jeg er en mann på 41 og har røykt cirka 20 år. I mars 2016 tok jeg en CT av thorax som viste litt emfysemendringer, hadde ingen symptomer i det hele tatt. I november 2016 ble jeg forkjølet og fikk noe tungpust. Har vært hos legen og hver gang sier han noe nytt, astma kanskje, eller angst osv.. Har vært på legevakt hvor de tok røntgen og det var ingen funn, CRP var normal, oksygen i blodet 99%. Har blitt litt bedre etter hvert og har bare litt hoste av og til med litt slim som føles mest i halsen, ellers jeg er oppegående.

Jeg ble henvist til spirometri på sykehuset i januar 2017 fikk alt normal på spirometri. Også legen på sykehuset har sagt at CT og røntgen jeg tok var fin, jeg har ingenting og alt er bra med lungene ... Han nevnte ikke emfysem en gang, bare spurte om jeg hadde astma i familien eller ikke, eller om jeg er allergisk mot støv. Etter det ringte jeg legen som jeg snakket med på sykehuset og spurte om CT-bildet jeg tok i mars og spurte han om jeg har emfysem? Han svarte da jeg ikke har noe emfysem eller tegn til emfysem, den som har lest det hadde lest feil. Dette sjekket han også med andre spesialister.

Betyr det at CT-bildet som ble tatt i mars ble lest feil på klinikken før den ble sendt til sykehuset? Siden de nå har sagt at det er absolutt ingenting galt med lungene? Må jeg ta et CT bilde til?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg tror du kan ta det rolig mht emfysem. Det har du nok ikke tegn til hvis legene nå forsikrer deg om at CT ikke viser det. Og du trenger nok ikke ta noe nytt røntgenbilde eller CT. Du har helt normale lungefunksjonsmålinger. Det at du har litt slim som du hoster opp kan være en lett irritasjon av slimhinnen i luftrørene. Det blir ofte litt verre i forbindelse med og en tid etter en forkjølelse. Det er ikke nødvendig å gjøre noe med det hvis det ikke plager deg mye. Hvis du piper i brystet og blir tung i pusten ved anstrengelser og ved forkjølelse kan det være at du har litt astma. Uansett er det veldig bra at du sluttet å røyke!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Kols / hjerteproblematikk

Fikk for 2 år siden bytta to-tre årer til hjertet. Etter 30 år som storrøyker slutta jeg for 7 år siden. For et år siden kjente jeg oftere og oftere en følelse av at kroppen ikke virket skikkelig. Å gå en trapp er nu helt forferdelig. Etter at jeg er kommet opp har jeg ingen pust igjen. Går greit å sitte rolig, men gjør jeg en brå bevegelse vil det gå noen sekunder før det blir bom stopp og jeg må bare puste rolig for å kunne fortsette! Hjertelegen finner ikke noen store problemer annet en at der er en liten lekkasje på en hjerteklaff der blodet bumpes til lungene. Kan det være at jeg har kols på tur? Har ingen hoste, men harker litt slim noen ganger for dag.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ikke så enkelt bestandig å skille på om plagene en opplever kommer fra hjertet eller lungene. Hvis du ikke har tatt en spirometri undersøkelse vil jeg oppfordre deg til å gjøre det. Det er en pusteprøve som du kan få utført hos fastlegen. Det er ikke alle kols syke som har hoste og slim, det kan variere.

Håper du finner ut av plagene dine.

Mvh Hilde

 

 

Kols

Ski turer og kols

Kan jeg dra på skitur til 3000 meter med Kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg forstår ikke helt spørsmålet ditt. Lurer du på om du kan gå 3000 m på ski med kols, eller lurer du på om du kan gå på ski i 3000 m høyde? Fint hvis du tar kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 så kan vi få en mer utdypende samtale rundt spørsmålet ditt.

Mvh Hilde

Lunge

Utredning av mulig yrkesrelatert astma

Hei, vedr. yrkesrelatert astma. Hva skal til for å få en spesialisthenvisning, utredning for å finne ut om astmaen kommer fra yrket som billakkerer. Fastlegen, nav osv sender deg som en kasteball og ingen vil ta ansvar for oppfølging/ utredning .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du er uenig med fastlege eller NAV om diagnose og eventuelt bakgrunn for denne, kan du be om henvisning for en "second opinion". Da er det nok store muligheter for at du vil bli søkt til spesialist. Men det kan ofte ta lang tid å få time til undersøkelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kols

Høy puls av kolsmedisin?

Kan bruk av Ultibro Breezhaler gi høy puls?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Medisinen du nevner inneholder to medisiner. Den ene av disse kan hos noen gi høyere puls, men det er ikke noen vanlig bivirkning.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Rev som kjeledyr

Hei.

Jeg har en mann med astma og allergi han tåler verken hund, katt eller andre pelsdyr og problemet er det at vi begge har veldig lyst på hund, dette er ikke et alternativ for oss. Men det vi har funnet ut som er interessant er at det går an å ha rev som kjæledyr. Spørsmålet er da om det går an å teste seg for om man tåler dette.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 23. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Jeg har ikke funnet noen litteratur som tilsier at man kan teste seg for rev, men dette kan du sjekke med en spesialist som driver med allergiutredning.

Rev er et pelsdyr på lik linje med hund og katt og hvis man har allergi for disse så bør man tenke seg godt om før reven / pelsdyret tas inn i hjemmet.

Det en allegiker reagerer på er proteinene i kjæledyrenes flass, spytt, hår eller urin. Dette er små partikler (allergener) som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. Når dyret slikker seg vil allergenene fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler. Hvis mannen din reagere på dyret som tas inn i hjemmet er det ikke nok å fjerne dyret, men det må tas en omfattende rengjøring av boligen, tekstiler, møbler etc.

 

Vennlig hilsen Rose

 

Lunge

Langtidsvirkende inhalasjonsmedisiner

Hei. Når du skriver om kombinasjonspreparater med kortison og langtidsvirkende effekt. Hva menes med langtidsvirkende effekt.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Med langtidsvirkende effekt så menes en medisintype som virker oppløsende på sammentrekninger i muskulaturen i luftveiene, og som har en varighet på som regel opp til 12 timer,men en medisintype virker opp til ett helt døgn. Disse medisinene skal tas en til to ganger i døgnet og er ikke noen en sjonglerer med etter formen.  Hurtigvirkende medisiner kan en ta etter behov og de virker i løpet av noen minutter og varer opp til 4-6 timer.

Hvis du ønsker en mer utdypende samtale rundt temaet,  så ta kontakt med kolslinjenstlfnr på 800 89 333.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Hvor lenge bør jeg bruke eliquis etter blodpropp?

Jeg har fått blodpropp i leggen og skal gå Eliquis 5 mg 2 tabletter i 3 mnd. Etter endt behandling kan jeg gå på f.eks 2,5 mg pr. dag i tiden framover som forebyggende behandling ? Synes dette var en skremmende opplevelse og er redd for at jeg får en ny blodpropp.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forskning og praksis tyder på liten sjanse for ny blodpropp etter tre måneder dersom du ikke er såkalt høyrisikopasient og ikke er utsatt for spesielle risikosituasjoner (flyging, kirurgi mm). Så anbefalingen er å slutte helt med eliquis etter 3 mnd. dersom du ikke har spesielle risikofaktorer.