Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Polymyalgi

Jeg har fått diagnosen Polymyalgi . Kan sykdommen eller prednisolon gi kraftesløshet i lårene og kortpustethet ? Hvor lenge kan det vare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Polymyalgia revmatika er en betennelsesaktig sykdom som angriper arterier (pulsårer) i kroppen og gir muskelverk og vanligvis mest i skuldre og hofter, høy senkning (SR), ofte litt feber og nedsatt almentilstand. Dette er en autoimmun sykdom, dvs hvor kroppen danner antistoffer mot eget vev. Tilstanden forekommer hyppigst hos kvinner, og er vanligere med økende alder. Det kan oppstå muskelsvakhet som er utløst av sykdommen. Prednisolon vil oftest gi en god og rask bedring av symptomene.

Det er ikke vanlig at det oppstår pusteproblemer ifm polymyalgi, og nedsatt muskelkraft er naturlig å tro i hovedsak skyldes selve sykdommen, eventuelt store doser Prednisolon over lengre tid. Kortpustethet er det grunn til å undersøke mer spesifikt for å se etter andre forklaringer.

Varigheten av polymyalgi er forskjellig, men de fleste vil trenge behandling med Prednisolon (eller tilsvarende) i et par år, og enkelte ganger opp mot fem år.

Vrnnlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og inhalasjonsmedisiner

Hei. Du nevner at det finnes to grupper med medisiner. en gruppe med kortison og en gruppe med kombinasjonspreparater. Kan du nevne navnene på noen i den siste gruppen.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 20. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

I gruppen med kombinasjonsprepperater så finnes bla følgende medisiner:

Seretide, Relvar Ellipta, Symbicort,Anoro, Flutiform og Inuxair.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Cellegift og hjerneslag

Kan cellegiftbehandling øke risiko for hjerneslag? Hva er i såfall sammenhengen?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 20. januar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Enkelte kreftsykdommer kan gi økt tendens til dannelse av blodpropper, derav også blodpropp som fører til hjerneslag. Cellegiftbehandling i seg kjenner jeg ikke til har som bivirkning at kan føre til hjerneslag. Noen cellegiftsbehandlinger kan påvirke hjertefunksjonen og det er enkelte hjertelidelser som igjen kan gi hjerneslag, men noen dirkete forbindelse er jeg ikke kjent med.

 

mvh Torgeir Mathisen

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening etter blodpropp

Blodpropp i vene, når og hvilken trening bør man da begynne med ?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. januar 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 Det finnes ikke noe eksakt svar på når du kan begynne å trene igjen, og svaret vil variere fra person til person. Som en generell tommelfingerregel vil jeg si at hvis du føler deg i god form, og ikke har noen særlige plager, er det greit å trene igjen, men jeg ville likevel ha forhørt meg med egen fastlege.

 Du skriver ingenting om alder eller hvor lenge siden det er siden du fikk blodpropp, samt hvor blodproppen satt – noe som gjør at svaret blir veldig generelt.

 Når det er sagt viser forskning at både kondisjon og styrketreningen er positivt etter blodpropp og gjerne en kombinasjon av disse. Grunnen til det er at fysisk aktivitet er med på å skape en god lipidprofil og dermed påvirke avleiringer i blodårene og dannelsen av nye propper i en gunstig retning.

Utholdenhetstrening/kondisjonstrening bidrar til at kroppen danner nye blodårer – dette er positivt. Og generelt vil fysisk aktivitet være med på å forebygge blant annet blodtrykk/hjerte/karsykdom.

Når det gjelder styrke kan du godt trene det – men være obs på at du ikke nødvendigvis presser deg maks – fordi blodtrykket da kan stige ganske høyt. Har man fortsatt plakkdannelser kan det da føre til at plakk som ligger der løsner. Men helt vanlig styrketrening er helt ok.  

Du kan lese mer om blodpropp her.

Lykke til med treningen, veldig positivt at du vil komme i gang med treningen igjen.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøidem, spesialfysioterapeut

 

Hjerte/kar, Lunge, Kosthold

Hjerte-/lungesykdom og kosthold

Hvilken sammenheng er det er mellom hjerte- og lungesykdommer og kosthold?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 20. januar 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Når det gjelder hjerte- og karhelsen spiller kostholdet en sentral rolle, både i forebygging og behandling. Kostholdet påvirker mange fysiologiske funksjoner som er risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, slik som kolesterolnivåene i blodet, blodtrykk, blodsukker, nyrefunksjon, blodkarenes funksjon m.m. I tillegg har kostholdet avgjørende betydning for kroppsvekta, som i sin tur påvirker hjerte- og kar-risikoen direkte. 

Du finner mye informasjon om kosthold og hjerte- og karsykdommer på våre nettsider, blant annet her: Kosthold.

Når det gjelder lungesykdommer har sammenhengene med kosthold vært mindre undersøkt. Om kosthold påvirker utviklingen av lungesykdom er uklart, men noen nyere undersøkelser tyder på at det kan bidra: Forebygging av kols – kan et sunt kosthold bidra?

Kosthold er uansett også viktig for lungesyke pasienter. Det kan blant annet være bra for utholdenheten og er med på å forebygge underernæring og tap av muskelmasse. Les mer her: Kols og kosthold.

 

Allergi

Klør i øynene av hvetemel

Hei! Har en gutt på snart 12 år som har allergi mot burot, gress og bjørk. Nå i det siste har han begynt å klø veldig i øynene når han er på kjøkkenet og bruker hvetemel. Han har ikke noe allergi mot noen mat-typer som vi vet om, og heller ikke symptomer på noe form for gluten allergi e.l. Men synes det er litt rart at han plages med at det klør sånn i øynene når han skal bake/lage mat.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

Det er ikke uvanlig at pollenallergikere reagerer på støv fra hvete. Hvete er et gress som kan kryssreagerer med andre gress-sorter. De aller fleste som får symptomer eller positivt utslag på allergitester på hvete, tåler å spise matvarer av og med hvete.

Allergien til din sønn kan behandles med øyedråper og/eller antihistamintabletter og han kan fortsette å spise hvete som før. I den grad det er mulig kan han unngå hvetestøv.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Ultralydkontroll etter blodpropp i leggen

Når jeg har avsluttet en 3 mnd kur etter blodpropp i en fot. Skal det da undersøkes med ultralyd om at blodproppen er oppløst eller fortsatt er der ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er ikke nødvendig med rutinemessig ultralydkontroll etter endt behandling for blodpropp. Hvis du derimot fortsatt har symptomer som smerter, hevelse eller annen ubehag, kan det bli aktuelt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Influensa uten feber?

Hei. Kan man få influensa når man har tatt vaksine uten å få feber? Har astma så jeg tar vaksina hvert år. Vi er 6 i familien og alle de andre har ligget med influensa og masse feber. Nå ligger jeg med verk i kroppen, hodepine, hoste - helt slått ut. Fryser- men har ikke feber. Kan det likevel være influensa?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan likevel være influensa. Hovedpoenget med vaksinen er at du ikke skal bli influensasyk i det hele tatt. Men en effekt er også at dersom du blir smittet, vil du kunne få et mildere forløp hvis du er vaksinert. Det kan hende at det er denne effekten du opplever.

En annen forklaring kan være at du egentlig har fått et annet mildt virus samtidig som de andre har fått influensa.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter tross stenting

Hei Jeg er nå 50 år og ble mars 2015 stentet ( 2 stk ) ved Arendal. Jeg har lest at det er vanlig med stent smarter etter inngrep , men nå nesten 2 år etter får jeg fortsatt vodt innimellom også når jeg ligger stille på siden i sengen ( spesielt da ) Har sagt fra til min fastlege og de finner ikke noe ut av dette på ekg. Kan stenten liggetrangt når jeg ligger på siden ? Jeg er nok en karftig kar og noe overvektig 184/110 kg Røyker ikke og spiser sunt, prøver å tene en del men får ofte litt smerter , dette skyldes også astma som gjør at jeg fort blir andpusten og tørr og da ikke orker mere. Det er jo ikke noe moro og klage til fastlegen og bli undesøkt og de ikke finner ut av noe og bare bli beroliget med at alt er bra,.Nevnes forøvring at jeg klager sjeldent eller aldri. Hilsen litt bekymret kar fra Telemark

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det er viktig at du sier i fra når du føler noe ikke stemmer. Fastlegen opplever det neppe som mas.

Vondt i brystet kan skyldes mange ting. Både banale og mer alvorlige. En trang kransåre kan gi smerter i brystet, men det kan også plager i muskler, skjellett, lunger, spiserør og andre tilstander. Siden du allerede er stentet er man selvfølgelig ekstra obs på om dine smerter skyldes nye trange årer. Hjertesmerter, eller stentsmerter skal normalt ikke påvirkes av leie i seng/sofa. Kanskje er det heller muskelplager?

På en annen side skriver du at du får plager også hvis du trener. Det er mer bekymringsfullt og kan tyde på kransåresykdom.

Uansett synes jeg det er viktig at dette avklares nærmere. Du bør be fastlegen din henvise deg til et arbeids-EKG. Da blir du belastet på en ergometersykkel samtidig som hjertet overvåkes med et EKG. Denne testen kan si litt mer om hvor plagene dine kommer fra.

Lykke til og mvh,

Wasim Zahid