Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Slim fra lunger og nese

Hei! Jeg har i nå 3 dager hatt dårlig allmenntilstand, med feber de to første dagene med mye slapphet og hodepine. Er fortsatt det samme nå bare feberen er nede. Jeg tenker det er influensa. Jeg har mye tett og rennende nese, og hosten kommer innimellom. Isted hostet jeg en del slimhoste, men nå som jeg har veldig rennende nese så hoster jeg plutselig ikke lenger. Spørsmålet mitt er; slimet som kommer fra nesen, er det det samme slimet jeg prøvde å hoste opp fra lungene? Jeg har egentlig alltid lurt på det siden det kommer så mye slim fra nesen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved virusinfeksjoner kommer det vanligvis mer slim fra slimhinnene, både fra nese og fra bronkiene. Slimhinnene i nesen og i bronkiene likner på hverandre og utsondrer ganske likt slim. Men vanligvis renner ikke slimet fra nesen ned i bronkiene, men kommer uavhengig fra begge steder.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Alfa-1-antitrypsinmangel og behandlingsmuligheter

Mannen min ( 45 år ) fikk tilbakemelding om påvist Alfa-1 antitrypsin i dag. Han videreføres nå til spesialist. I mellomtiden sitter vi her med endel spørsmål. Har googlet litt rundt, men det er så mye informasjon og litt vanskelig å orientere seg. - Han har i flere år slitt med smerter i ben, ledd og mage. Har tatt prøver for ulcerøs kolitt og vært til utredning hos spesialist for revmatiske lidelser uten å få påvist noe. Finner ikke så mye informasjon på nett vedrørende plager i ledd og mageproblemer. Er dette vanlig ved Alfa-1. Eventuelt betennelse i lever ? - Han fikk beskjed om at prøvene ikke tilsier skade på lever og lunge, men må til videre utredning. Han har heldigvis aldri røykt og har trent flere ganger i uka i mange år. - Ferritinnivået er mellom 500-600. Kan dette skyldes dette betennelse? Han har testet negativt på genprøve for Hemokromatose. - Legen sa at det sansynligvis ikke var den mest aggresseive formen for alfa-1 noe jeg tolker i retning av at dette ikke er ZZ varianten. Betyr dette at han med sansynlighet kan leve opp imot gjennomsnittelig forventet levealder med denne diagnosen. Leser på nett at snittalder er rundt 60 år. Dette høres jo ganske deprimerendes ut. - Vi har to barn. Bør vi teste dem også? Er det slik at sansynlighet for utvikling av sykdom hos dem er liten, i og med at jeg sannsynligvis ikke er bærer av dette genet. - Jeg forstår at det er begrenset behandling for denne tilstanden. Finnes det i det hele tatt noen medisiner som fungerer? Eventuelt noe rundt hjørnet. Jeg leste et sted om Prolastin som var vanskelig å få i Norge. Er det slik fremdeles og virker dette bare på enkelte av genotypene. Godt mulig jeg har misforstått endel, men dette er en tilstand jeg først hørte om i forrige uke når de første prøveresultatene kom. Da fikk vi beskjed om at Gamma globulin alfa-1 var 1,5. Hvite blodceller helt på grensen til normal (lav ) og ferritin ca 570. Det siste prøveresultatet har jeg ikke sett, men som tidligere skrevet så sa legen at han ikke trodde det var den verste varianten. Må legge til at han i flere år har blitt dårlig om vinteren rundt jul og julebord tider. Vi tenker jo nå at det er på grunn av selskaper og alkohol. Alkoholinntaket har på det jevne vært moderat og veldig sjelden mer enn 4 enheter, men et glass vin i ny og ne. Med vennlig hilsen Bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er levercellene som er forandret ved alfa-1-antitrypsinmangel. Det er svært varierende hvor mye mangelen slår ut hos den enkelte. Det er særlig reduksjonen i lungefunksjonen som opptar oss i denne forbindelsen, men det er hos enkelte også andre symptomer. I dag er det bare prolastin som kan erstatte dette, men det må settes inn i årene som en infusjon hver uke. Effekten er omdiskutert, fordi nivået i blodet synker svært raskt etterpå. Det foregår en del forskning på området internasjonalt. Man håper nå å kunne få frem en spray med prolastin som man kan inhalere direkte til lungene, slik man gjør ved astma. Da kan man dosere den mye hyppigere, og trolig med bedre effekt enn dagens behandling. Lenger frem håper man å kunne foreta genmanipulering av levercellene slik at de settes istand til å kunne produsere store nok mengder med alfa-1-antitrypsin. Men det ligger nok enda flere år frem i tid.

Tilstanden kan arves, og det er nok lurt å sjekke barna etterhvert. Men aller først er det nok lurt å få en avklaring hos spesialisten som får innsyn i prøvesvarene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Trening etter lungebiopsi

Når kan jeg begynne styrketrening etter lungebiopsi ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det må ha gått så lang tid at åpningen etter biopsien er grodd godt igjen. Antageligvis vil det være grodd i løpet av et par uker. Men det sikreste er å spørre på sykehuset hvor undersøkelsen er gjort, for det kan være stor forskjell på typer biopsier og om det har kommet luft utenpå lungen etterpå eller ikke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma som gir mye slim tross behandling.

Hei. Jeg er en kvinne i tidlig 20-årene som ble diagnostisert med astma for 2 år siden da jeg ble ganske akutt dårlig etter en periode med stress og luftveisinfeksjon. Legen min sier jeg har infeksjonsutløst astma og anstrengelsesutløst astma. Jeg tar inuxair morgen og kveld. Jeg tar 2 doser ventoline før jeg skal trene kondisjon og da går det som oftest greit. Jeg tar også av og til ventoline når jeg er forkjølet fordi jeg blir så tett, men ellers har jeg ikke brukt det. Det siste halve året har jeg vært plaget med at jeg ofte får mye slim etter jeg har spist. Det kjennes ut som at det sitter helt øverst i lungene og jeg sitter og kremter i gjerne 20 minutt før det bedrer seg. Jeg har prøvd med å ta en dose ventoline etter måltid, og det hjelper, men jeg vil ikke ta ventoline så ofte når jeg vet at det uansett vil gå over av seg selv. Jeg er sliten av å være plaget med dette slimet og skulle gjerne hatt en løsning. Jeg har aldri vært hos lungespesialist og jeg har ikke vært hos fastlegen min for astmaen på over 1,5 år. Det jeg lurer på er om hva som er årsaken til at jeg får dette etter jeg har spist og hva som eventuelt kan gjøres? Burde jeg be om henvisning til lungespesialist?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dine plager kan være betinget i at medisinen du bruker fast ikke er tilstrekkelig til å dempe irritasjonen i slimhinnen i bronkiene. Det fins mange typer og styrker på astmamedisiner. Det kan være lurt å få dette vurdert av lungespesialist som eventuelt kan endre på behandlingsopplegget.

Vennlig hilsen

Olav Kåre

Lunge

Slimdannelse ved lungekreft

Noe som kan lindre slimdannelse og hoste ved lungekreft som ikke kan opereres.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Her må man ofte å forsøke seg frem. Inhalasjon av kortisonspray, alternativt en muskarinantagonist (for eksempel ipratropium) i spray kan eventuelt forsøkes. Men det er nok best å konsultere den lungespesialisten som kjenner tilstanden og typen lungekreft for å få best mulig hjelp ved å vurdere også andre alternativer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Astma og ryggplager

Jeg er en mann på 37 år. Har hatt dårlig pust siden oktober( har hatt astma siden 7 års alderen). Dro først til min fastlege hvor jeg fikk beskjed om å øke bruken av astmamedisiner. Gjorde dette, men det ga ingen effekt. Litt utover i sykdomsforløpet merket jeg at pusten hadde noe med ryggen å gjøre. Bare det å vaske opp, løfte en relativt lett eske eller å bære handleposer fra butikken gjorde meg andpusten og ga meg lett ubehag i ryggen. Etterhvert har jeg tatt ekg, røntgen og mr av lungene I tillegg til blodprøver uten at man finner noe som er galt. Enda senere har jeg gått til privat lungespesialist , hvor jeg fikk beskjed om å bytte astmamedisin fra seretide til inuxair. Det har jeg brukt nå i 2 måneder uten bedring.

Kjenner mer og mer ubehag I ryggen og kan ikke lene ryggen inntil ting uten å bli dårligere I pusten. Har også gått til manuellterapeut som har knukket opp litt, og satt nåler, uten at det har hjulpet heller. Har per nå ingen livskvalitet, og vet ikke lenger hva jeg skal gjøre. Har du vært borti noe lignende? Og har du noen tips?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette virker ganske merkelig, virker ikke som utslag av astma. Kanskje det kan være en ide å få gjort en belastningsundersøkelse hvor både lunge- og hjertefunksjonen blir monitorert samtidig?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Innpusting ved løping

Hei, Jeg er en 34 år ung mann. Siden november 2017 har jeg trent fast 2 ganger i uken, 2 x løpeintervall i gruppe med løpstrener (45 – 60 min) og 1 x squashtrening. Når jeg løper og presser meg opplever jeg etter hvert utfordringer ved innpust. Det føles som om at jeg ikke får nok luft ved innpust, og jeg hører en pipe/hvese lyd (innpust) ved anstrengelse. Må liksom ta i for å få luft ned i lungene. Veldig irriterende da jeg føler at kroppen klarer mer, men at mangelen på luft gjør at jeg «går varm» og må roe ned. Dette opplever jeg kun ved løping, og ikke under squashtrening.

Jeg har vært hos legen og hun ga meg noe som heter ventolin, 0,1 mg. Jeg opplever ikke noe annerledes ved bruk av dette, og ser egentlig ikke helt poenget da jeg ikke merker bedring. Har som ønske å bli en sterk løper, og da ønsker jeg å få orden på dette. Jeg røyker ikke, spiser relativt sunt, og løper ei mil på 56 min.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Du må få en henvisning til lungelege for utredning av plagene dine. Ettersom du ikke opplever effekt av astmamedisin, kan det være noe som kalles EILO. Uansett er det viktig at du får en grundig undersøkelse og testing på hva det kan være.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Bihulebetennelse og allergi

Hei!
Jeg hadde influensa for 4 uker siden og har hangla en del etterpå. Var hos lege i går og han påviste bihulebetennelse. Har nok hatt det i ca.14 dager. Crp var fin, så det er nok virus. Hvor lenge kan jeg regne med å være syk før det gir seg? Hadde også væske i mellomøret. Har trange bihuler, og allergi og astma. Skyller nesa med saltvann og nesehorn. Legen sa jeg burde ta paracet, men det får jeg så vondt i magen av, er det normalt?

Trenger å bli fort frisk, for jeg er 3 uker forsinka med sprøyte i pollenvaksinering.

Har du noen gode råd til meg?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Bihulebetennelse oppstår vanligvis i forbindelse med en forkjølelse og skyldes enten bakterier eller virus. Når man er forkjølet blir ofte slimhinnene betente både i nesen og i bihulene. Nesen reagerer med å produsere snørr og mange opplever å bli tett i nesen. Smerter over bihulene oppstår når åpningen til bihulene tettes og man får et trykk over øynene og i kjeven.
Å skylle nesen ofte med saltvann er bra. Om den er tett, kan du forsøke med slimhinneavsvellende nesespray først for å åpne opp og så skylle med saltvann etterpå. Bruk sprayen som anbefalt i pakningsvedlegget og husk at den ikke bør brukes mer enn en ukes tid. Noen kan også trenge en nasal kortisonspray som inhaleres gjennom nesen en eller to ganger daglig for å dempe betennelsen i slimhinnen. Noen fås uten resept. Om du har smerter over bihulene, kan du bruke reseptfrie smertestillende som f.eks Ibuprofen ettersom du ikke tåler Paracet. At du får vondt i magen av Paracet bør du ta opp med din lege. I tillegge bør du få nok hvile og drikke. Ofte vil en forkjølelse påvirke astmaen, så sørg for å medisiner deg slik at du har minst mulig astmasymptomer. Det er vanskelig å si hvor lenge det vil ta før du er helt frisk igjen ettersom din allmenntilstand i tillegg til bihulebetennelsen er påvirket av at du har hatt influensa, men innen en ukes tid bør du være mye bedre.

God bedring!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

 

Lunge

brystsmerter

Hei! Er en jente på 23 år gammel. Jeg har hatt stikkende smerte i brystet og ryggen nesten hverdag i siste uken som varer 1-2 minutter. Men i går hadde jeg en veldig stikkende smerte i brystet og utstrålte til ryggen samtid kunne ikke bevege og var vanskelig å puste det har vært i ca. 35 minutter. Og om morningen skjedde akkurat det samme i ca 10 minutter. Er dette tegn på noen sykdommer?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er vanskelig å svare på om brystsmertene du har er tegn på sykdom. Du bør snakke med fastlegen din om dette. Hun eller han vet om du tidligere har vært syk, om du bruker medisiner eller f.eks. P-piller, og da er det lettere å vurdere dine plager.

At det samtidig er vanskelig å bevege seg gjør det mest nærliggende å tenke at det du kjenner er smerter fra muskulaturen.

Lunge

Forstøverapparat og kulde

Hei Jeg lurte på om forstøverapparat har noe forbyggende effekt, nå når det skal bli spreng kulde her på Vestlandet??

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det beste forebyggende tiltaket ved lungesykdom, er å sørge for å ha en individuell tilpasset medisinsk behandling. At man har riktig teknikk på den eller de inhalatorene som man bruker og at man tar medisinene som foreskrevet. Om man opplever nattlige plager med hoste og tung pust, begrensninger i daglige aktiviteter og ofte bruker anfallsmedisin, er det på tide å få en ny gjennomgang av behandlingen. De som har fått forstøverapparat, bruker det i henhold til det som er avtalt med lege. Noen bruker forstøverapparat fast mens andre kun bruker det ved forverrelse.
Når det  er kaldt ute, er mange med en lungesykdom som kan reagerer når de puster inn kald luft selv om de har god kontroll på sykdommen ellers. Da er det viktig å skjerme munn og nese med et skjerf, en buff eller en varmemaske som varmer opp lufta.
Trenger du å snakke med oss om problemstillingen, ring oss på vår rådgivningstelefon.

Her kan du lese om Lunger og kulde

Vennlig hilsen

Grethe Amdal