Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Tørking av klær i pollensesongen

Hei Kan tørking av klær ute i pollensesongen på noen måte utløse pollenallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 13. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Dersom man allerede har pollenallergi anbefaler vi ikke at du tørker klær ute når pollenspredningen pågår. Pollen vil feste seg i tøyet og bli med inn. Du vil puste inn pollen fra klær, sengetøy osv og kunne få symptomer selv om du er inne. Vi anbefaler derfor tørking innendørs eller i tørketrommel i pollensesongen.

Hilsen Helle

Allergi

Fiskeallergi og tran

Jeg er 34 år og har hatt fiskeallergi siden jeg var 1 1/2år. Jeg tror jeg er allergisk mot alle fiskeslag, husker iallefall utslag på ansjos, kaviar, makrell i tomat, samt astmaanfall ved opphold i rom hvor det stekes eller kokes fisk. Får reaksjon av veldig små mengder, hovedsaklig oppkast og dårlig almenn tilstand i flere timer. Sist var ansjos i dressing jeg spiste, fikk da kraftig magesmerter følelse av å "etse opp" innvendig.

Mine to spm:
1. Anafalytisk sjokk, har ikke opplevd det til nå, men hvordan vet man om man er i fare gruppe for å få det? Lurt på om jeg kan få det hvis jeg inntar større mengder, siden sterke utslag av kun små mengder. Bør jeg i så fall gå til anskafelse av epi penn?

2. Jeg går fram og tilbake om jeg tørr å ta tran. Har prøvt fra Møllers og det har gått fint. Men lest at ved evt produksjonsfeil kan d komme spormengder, og er urolig for at det kan skje og ikke tatt noe. Men samtidig har jeg muligens omega 3 mangel. Trenger bare en bekreftelse på om det er trygt å ta eller ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål .

Det er ved alvorlig allergi man kan få allergisk sjokk eller anafylaktisk sjokk. Da får man symptomer fra flere organer samtidig, får blodtrykksfall og evt pustebesvær.Les mer om allergiske reaksjoner og anafylaksi her; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi/  De som har opplevd det tidligere kan få adrenalinsprøyte (EpiPen eller Jext) på resept fra lege. Det er vanskelig å forutsi hvem som er i risko for å få anafylaktisk reaksjon. Tåler man små mengder eller får lette symptomer er risikoen relativt liten. Mage-tarm og hudsymptomer er heller ikke forbundet med stor risko for anafylaksi. Den ekeltes lege må i samråd med den det gjeldervurdere om det er behov for adrenalinsprøyte.

Ved allergi er det proteinet i maten man reagerer på. Tran er fiskefett og er renset for fiskeproteiner. Det betyr at de med fiskeallergi kan og bør ta tran.

Har du flere spørsmål er du også velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023.

Lykke til, hilsen Helle

Kosthold, Allergi

Utrening av matallergi

hei.. hvor kan jeg gå å teste meg for matallergi? Det er lang ventetid hos legen, så hadde håpet på om andre gjorde det også?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

For å teste for matallergi starter du hos fastlegen. Der kan det tas blodprøver for de vanligste allergiene. Matallergi er mest vanlig hos små barn, hos voksne er det oftere intoleranse overfor mat som er problemet og da er det ingen blodprøver tilgjengelg som gir svar på om man tåler en matvare eller ikke. Du bør uansett be fastlegen om henvisning til spesialist. Hvilken spesialist du skal til avhenger av hvilke symptomer du har. Er det hudproblemer skal du til hudlege, er det mage-tarm problemer der det gastroenterolog. Om du bor i Oslo eller på Østlande kan du be om henvisning til Lovisenberg sykehus som har poliklinikk for utredning av matoverfølsomhet hos voksen. Lykke til, Hilsen Helle

Lunge, Allergi

Astmaproblemer og pollen

Hei, Jeg er en kvinne i tredve års alderen med pollenallergi (allergisk astma), matallergi (nøtter, steinfrukt, feit fisk, skalldyr) og Crohns. Jeg er født og oppvokst i Tyskland og fikk mine første allergier med 12 år. Jeg tok en de-sensibilisering i begynnelsen av 20-åra. Den måtte jeg avbryte på grunn av at jeg utviklet allergisk astma. Den gongen blei jeg behandlet med Symbicort og Cetrizin og klarte meg passelig gjennom pollensesongen.

I alder av 25 flytter jeg til Sunnmøre. I same alderen fikk jeg Crohns som er nå ganske godt kontrollert med Imurel. Her på Sunnmøre har jeg stort sett vært uten allergiplager. De siste få dager har jeg nå astmaproblemer igjen (tungpusten og følelse av lett opphevet tunge). Jeg har begynt med Symbicort og Cetrizin igjen, men føler ikkje noke særlig bedring enda. Skyldes dette en sterk pollensesong i år, eller er jeg plutselig i tillegg allergisk mot min hund som jeg har siden to år? Skjer oppfølgingen av allergi og astma kun av fastlegen her i Norge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er for tiden sterk pollenspredning i hele Norge, bortsett fra de nordligste fylker samt i fjellet. Mange steder er våren kommet lenger enn vanlig på denne tiden. Det er mulig at dine økte plager kan skyldes dette. Ellers er det ikke helt uvanlig at allergier og astma får et endret uttrykk ettersom årene går. Det kan være lurt å få undersøkt allergien på ny hvis du føler at mye er endret fra tidligere. En annen sak er at det noen ganger kan være fornuftig å prøve et noe endret opplegg hvis det vanlige ikke fungerer godt nok. Det er mange alternativer for medisiner for både allergi og for astma. Det er flere fastleger som er dyktige på astma og allergioppfølging. Men det er forventet at spesialister på lungesykdommer skal ha best kompetanse. Men som kjent er det vanligvis ventetid å komme til hos spesialist, og da må du få en henvisning for å komme til.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kosthold, Allergi

Mageproblemer etter omgangssyke

Hei! Jeg har hatt magesmerter og diare ganske ofte etter jeg hadde spysjuken 6 februar. Jeg syns selv jeg blir sånn etter jeg har spist noe med melk, men også dager jeg ikke har hatt i meg no melk. Begynner å bli litt lei av å gå å ha vond mage og diare hele tiden!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet ditt. Etter en kraftig omgangssyke kan man utvikle laktoseintoleranse. Det vil si at melkesukkeret (laktosen) ikke fordøyes slik det skal noe som kan gi smerter i magen og diare. Etter noen uker med laktoseredusert kost retter det seg for de aller fleste. Om problemene vedvarer bør du ta kontakt med fastlege. Magesmerter kan ha mange ulike årsaker, laktoseintoleranse er bare en mulig årsak. Lykke til. Hilsen Helle

Kosthold, Allergi

Cøliaki

Hei! Har vært plaget av diaré i lange perioder i mange år. Har hatt mye magesmerter samt elveblest flere ganger. Min datter og barnebarn har positiv prøve på gentest sam på aktiv cøliaki og blir nå videre undersøkt ved gastroskopi. Etter at jeg hadde utelatt gluten og laktose i en måned tok min lege en blodprøve. Her står prøvesvar diagnostikk cøliaki uført. Er usikker på om dette vil si at jeg har tatt gentest. En prøve på aktiv cøliaki vil vel neppe slå ut når man har vært laktose og glutenfri i vel en måned?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. april 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål. Det vanskelig å si om det er tatt gentet eller ikke. Men om det er det vil ikke en diett utne gluten ha betydning for prøvesvaret ettersom genene ikke endres ved diett. Ved gastroskopi derimot er det viktig å ta den før man fjerner gluten fra kosten. Du bør ta kontakt med legen som tok prøvene og be ham telke svaret for deg. Fortell også om du har hatt det bedre på glutenfri kost eller ikke. Lykke til. Hilsen Helle S. Grøttum

Allergi

Pollenallergi og kløe i halsen

Hei!
Jeg reagerer på pollen, vet ikke helt på hva, men har brukt Aerius som medisin i 14 dager fast. Nå i disse dager klør jeg veldig i halsen + nyser mye. Er dette vanlig selv om jeg går på medisin. Dette med kløe i halsen lurer jeg på?
Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 28. april 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Når pollen pustes inn, kan det skape en irritasjon i hals/luftveier som kan gi kløe og heshet. Disse symptomene kan også komme selv om du er medisinert. Kløe kan også oppstå når man spiser spesielle matsorter som kryssreagerer med de ulike pollensortene. Nysing og plager fra luftveiene forekommer også ved andre typer allergier, som f.eks. pelsdyrallergi. Du bør få en utredning på dette hos din lege.

Her kan du lese mer om allergitesting 

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Bjørkepollenallergi og kryssreaksjoner

Hei! Har du noen oversikt over krysningsallergier til bjørkepollen?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 25. april 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Det er ikke uvanlig at personer som har pollenallergi opplever å få ubehag når de spiser nøtter, rå frukt, grønnsaker og visse urter. Rundt 80 % av alle som har bjørkepollenallergi reagerer også på en eller flere matvarer. Det kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi allergifremkallende stoffer(proteiner) i pollen ligner på proteiner i maten. Kroppen tar feil og reagerer med kløe og hevelse i munn, nese, på lepper og i halsen. Dette kalles "oralt allergisyndrom" fordi symptomene fra munnhulen er mest uttalt. Ved bjørkepollenallergi kan kryssreaksjoner spesielt oppstå når man spiser steinfrukter som fersken, aprikos, plomme, kirsebær, nektarin og mandel. Rå eple og rå pære og rotfrukter som rå gulrot og potetskall kan også gi plager i tillegg til hasselnøtter, valnøtter, paranøtter, peanøtter og kiwi. Det er viktig å huske på at det kan være store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker man reagerer på, derfor er det viktig å prøve seg fram. Du kan lese mer om kryssreaksjoner her.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Allergi

Alvorlig allergisk reaksjon - nøtter?

Hei. Vår sønn på 15 år fikk et voldsomt allergianfall for noen uker siden. Vi vet fra før (han tok allergiprøver som 10 åring) at han ikke tåler noe nøtter, bare mandler. Og at han reagere på pollen spesielt fra bjørk og timotei. Han pleier være forsiktig med hva han spiser, og om han har vært uheldig og fått i seg noe kake etc med litt nøtter i, så har det ikke blitt verre enn kløe, sår og litt hovenhet i munn og tunge. Dette har gitt seg etter ett par allergitabletter (zyrtec).

Denne gangen fikk han KJEMPEANFALL. Han ble rødflammet på hele kroppen, det sved i huden. Øyne og nese rant konstant. Han hostet. Ble tett i hals og bryst. Det pipet skikkelig i lungene... Forferdelig! Heldigvis hadde min far en Epi-penn, og i samtale med 113 fikk vi beskjed om og bruke den. Så når ambulanse kom, var han blitt bedre. Lang forhistorie før spørsmålet..

Da vi ba lege om og få egen Epi-penn til han, måtte han først ta nye blodprøver.. og da var det merkelig resultat! Viser kun allergi mot valnøtt!! Hvordan kan han reagere så kraftig på noe vi vet ikke inneholdt valnøtter...også sier blodprøver at det er ikke allergi mot andre nøtter..og heller ikke mot pollen, som han hver vår og sommer må holde i sjakk med øyedråper og nesespray??

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. april 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Jeg skjønner godt dere blir redde og usikre etter en slik opplevelse. Godt dere hadde adrenalin tilgengelig og at han hadde god effekt av den. Både det du beskriver og det faktum at han hadde effekt av EpiPen viser at det var en allergisk reaksjon.

Det er vanskelig å si hvorfor kun valnøtt ga utslag. Det er mulig å reagere på en eller flere typer nøtt som valnøtt. I tillegg kan han ha kryssreaksjon med andre nøtter grunnet pollenallergi, eks hasselnøtt. Det trenger ikke å slå ut på en blodprøve, men like fullt gi symptomer. Det er nettopp dette som gjør allergi så komplisert og vanskelig å diagnostisere. Ofte er det nødvendig å selv kartlegge gjennom erfaringer og eventuellt kostforsøk i samråd med lege. Les mer om diagnostisering her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergitester-og-diagnose/

Man kan godt ha allergisymptomer om våren og reagerer på pollen uten at det slår ut på blodprøver. En allergidiagnose kan ikke stilles ved hjelp av laboratorietester alene men sees i sammenhelng med sykehistorien, symptomer og effekt av medisiner.

Uavhengig av hva blodprøven viste har dere nå erfaring og EpiPen og vet at det har effekt. Bruk den om han får tilsvarende reaksjon igjen.

Lykke til

Hilsen Helle S. Grøttum

Allergi

Vondt i magen

Hei. Vår minste gutt har helt siden han var stor nok til og forklare hva som er i veien, klaget ofte over kvalme og vondt i magen og hodet. Han har også veldig mye luft i magen, og til tider mye magesmerter. Han er nå snart 8 år.. og tatt blodprøve etter blodprøve oppigjennom årene, også noe avføringsprøver. Han har påvist pollenallergi, samt mot katt og hest.

For noen uker siden tok han blåsetest ift laktose, og fikk kraftig utslag (30) Her hjemme har vi alltid brukt laktosereduserte og laktosefrie i matlagingen, siden vår mellomste også er laktoseintolerant.. og selv nå, etter to uker med kjemperestriktiv diett helt fri for alt av laktose, så har han fortsatt problemer med magen.. Jeg tenker på Cøliaki...han har to ganger hatt litt utslag på blodprøver ang cøliaki, men lege mente det ikke betyr noe. Burde jeg kreve gastroskopi?? Han skal inn for ny blåseprøve om 3 uker, for fruktose.

Det er så frustrerende og ikke vite hva som er galt...og stakkars gutten vår, alle vet jo hvor ubehagelig det er og være kvalm, og uvell...og slik har han hatt det i flere år. Kan allergien for pollen forsterke laktoseintoleransen? tenker nå i pollensesongen..

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. april 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Det er ikke greit når barn  har vondt og man ikke finner ut hva det er så jeg skjønner godt din frustasjon. Utredning og diagnostisering av allergi og overfølsomhet er en krevende prosess når blodprøver ikke kan gi sikker diagnose.
Flott at dere har prøvd streng laktosefri diett, da vet der om det har effekt eller ikke. Uavhengig av om han reagerer på Iaktose kan andre matvarer være problematisk. Når det gjelder cøliaki er det nå mulig å diagnostisere det ved hjelp av blodprøver slik at biopsi tatt ved gastroskopi skjelden er nødvendig.

Det er ingen kjent sammeneng mellom laktoseintoleranse og pollenallergi. Pollen kryssreagerer med en del frukt, rå grønnsaker og nøtter. Les mer om kryssallergi her; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pollenallergi/.

Du skriver ikke hvor dere går til utredning, men om de ikke finner svar kan dere vurdere å be om henvisning til Rikshospitalet, Barneklinikken avdeling Voksentoppen. De har lang og bred erfaring med utredning av komplisert allergi hos barn.

Du er også velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023

Lykke til til dere alle.

Hilsen Helle S. Grøttum