Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Cyclodextrin mot arteriosklerose?

Hei. Er Cyclodextrin allerede på markedet som medisin mot arteriesklerose?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Cyclodextrin er kjent for å kunne binde kolesterol i matvarer og brukes blant annet til å lage kolesterolfrie varer. Det brukes også bl.a. som kosttilskudd for å senke blodsukker etter stivelsesrike måltider.

Jeg ser at det er gjort museforsøk som antyder en mulig effekt på å fjerne kolesterol fra avleiringer i bodårer, men såvidt jeg kjenner til er det ikke publisert slike forsøk på mennesker og produktet er ikke på markedet som medisin mot arteriosklerose.

Hjerte/kar

Kortvarige brystsmerter og angst

Hei. Mann 34. Jeg sliter med at jeg noen dager plutselig får klemføle i brystet og føler en svimmelhet. Varer i 3 sekunder ish så går det over. Er henvist til hjertespesialist, men sliter nå med angst for å dø før timen. Bør jeg purre på timen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Alvorlige brystsmerter varer som hovedregel vesentlig lengre enn sekunder. Du er også ung slik at risikoen for alvorlig hjertesykdom er liten. Jeg vil anbefale at du prøver å slappe av på dette så godt som du kan, og tar kontakt med legevakten dersom du skulle bli verre. Det er selvsagt også mulig å ringe til hjertespesialisten dersom du føler behov for det.

Hjerte/kar

Brystsmerter, normale kransårer men reflux og mellomgulvsbrokk.

Var innlagt akutt på sykehus i oktober i fjor. Ble tatt ultralyd og EKG. Ultralyd viste til mulig tette blodårer. De gikk inn i hjertets via arm. Blodårer fine slapp stent. Men hjerteklaff var det feil på Har også gastroøsofagal refluks. Indremedisiner vil.ikke operere mellomgulvsbrokk som kan ha gitt meg smerter i bryst. Må.bruke 40mg X 2 Nexium. Er også astmatiker Er det virkelig umulig å få vekk brokken og hvorfor? Vi har på mors side hjerteproblemer og bror fikk infarkt 50 år men er bra i dag

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Bra at blodårene i hjertet ditt var fine. Operasjon av mellomgulvsbrokk er nok ikke mitt felt som hjertedoktor, - dette er det kirurgene som arbeider med. Operasjon av mellomgulvsbrokk er et stort inngrep, og jeg vil anta at de vurderer risikoen ved operasjonen som stor i forhold til mulige gevinster for helsen din.

Hjerte/kar

Ubehag i hals og skulder

Hei. Dame 44 år. Sykemeldt pga langvarig stress belastning. Påvist høyt Bt, 160/95. Mye ubehag hals og ut I arm. Men når ubehaget er verst er Bt normalt. Mye hjertesykdom på fars side. Blir bedre smerte hals ved nsaid prep. Kan komme ved hvile eller arbeid. Varierer. Hva kan årsaken være. Stoffskiftet og annet er sjekket. Kun lab D vit og kalsium. Mvh dame 44 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det kan være flere årsaker til ubehaget. Etter mye stress er det vanlig med smerter i muskulatur i brystkasse, nakke og skuldre. Nsaid preparater kan lindre ved muskelsmerter. Slik som du beskriver symptomene, og med risiko i form av høyt blodtrykk,  arv og stress kan må man også ha muligheten for hjerteproblemer med seg, selv om dette er relativt uvanlig hos en ung kvinne som deg. Jeg vil anbefale at du diskuterer symptomene dine med legen din og så får hun vurdere om du bør henvises til hjertesjekk.  Ved sterke eller økende symptomer bør du ta kontakt med legevakten.

 

Hjerte/kar

K2, pravachol og nexium

Hei. Er dame 63 år. Bruker 1 nexium, 1 pravichol og K2. Bra sammen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Disse preparatene skal kunne kombineres. Vi har enda ikke nok forskningsstudier på K2 til å kunne gå ut og anbefale dette.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk?

Hei!jeg har i det siste målt blodtrykk opp i 155/100 og dette er ofte både morgen og kveld.Pulsen min er ofte ganske lav,55 slag/min.Tatt stress EKG og EKG som var fine.Fikk beskjed at blodtrykket var litt høyt og tar lang tid å komme ned.Er dette behandlingstrengende blodtrykk.Ellers hva kan jeg gjøre å få ned teykket?Hadde ikke så høyt trykk før inntil nylig .jeg er 40 år gammel mann

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Blodtrykket svinger mye hos de fleste  og det er heldigvis ikke det høyeste trykket, men gjennomsnittet av flere målinger vi bruker for å kunne si at du har høyt blodtrykk. Dersom blodtrykket er lavere enn 140/90 på legekontoret eller 135/85 på gjennomsnittet av flere hjemmemålinger, så er det ok. Mindre stress, mer trening, sunnere kost og evt. Vektnedgang senker blodtrykket hos mange, og bør forsøkes før medisiner hvis ikke trykket er spesielt høyt. Lykke til!

Hud

Test for eksem

Hei.
Jeg har nylig vært på sesjon hvor de spurte meg om jeg har hatt eksem før. Jeg svarte at jeg hadde det i overgangen mellom vinter og sommer da jeg var mindre. Det er fire år siden jeg hadde det sist. Hvis jeg fortsatt har eksem, så føler jeg det burde kommet tilbake siden jeg drar på snøhuleturer i 1 uke og lange fuktige turer til fjells oppimot 2 uker med skolen min.

Er det mulig å teste meg for dette hos legevakten? Og hvor lang tid vil det ta før jeg får resultatene?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

 

Takk for henvendelsen.

Atopisk eksem kan komme og gå i perioder og kan opptre plutselig, i løpet av kort tid. Opptil 90 prosent er symptomfrie ved puberteten, men noen får også plager som voksen.

Det er ingen spesielle tester mot selve eksemsykdommen, men hvis det er mistanke om allergi så kan dette testes. Kontakt din fastlege og snakk med legen din om hvilke undersøkelser som kan være nødvendig. En blodprøve får man svar på i løpet av noen dager. Legevakten tar imot personer som er akutt syk så der vil du ikke få hjelp for dette.

Les mer om eksem: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/atopisk-eksem/

 

Vennlig hilsen Rose

 

Eksem og allergi

Hei.
Har en gutt på 2 år med atopisk eksem - mild type. I går satt han med bar overkropp i en tøysofa hos ei venninne. Hun har hund - en dvergpuddel, samt besøk av en Alaska husky innimellom. Sønnen min klødde på overkroppen hele natten og hadde røde, nesten kviselignende nupper. Jeg har også klødd veldig siden i går. Kan dette være allergi?

Sønnen min er i tillegg nærmest alltid snørrete og grumsete i lungene. Legene sender han ikke til spesialist fordi reaksjonene ikke er så kraftige, men han er ofte irritabel og sutrete, så jeg tror han plages mer enn legene tenker. Hva tenker du, og har du noe råd for hvilken vei jeg kan gå? Han smøres med canoderm og miniderm.

Mvh Kjerstin

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 Hei

Takk for henvendelsen.

Mellom 20 og 30 prosent av de som har atopisk eksem har en allergi som også kan innvirke på eksemet. Hos barn med mild og moderat atopisk eksem er det få som har allergi. Hvis man blir eksponert for det  man kan være allergiske mot kan eksem plagene forverres. 

 

Det kan være en allergisk reaksjon hos deg og din sønn, men for å finne ut om dere har allergi mot dyrehår/hund må det tas en allergitest. Fastlegen kan blant annet ta en blodprøve for å sjekke dette. Noen fastleger tar også prikktest, men de fleste henviser videre til spesialisthelsetjenesten hvis det er behov for videre utredning.

Les mer om allergitesting her: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergitester-og-diagnose/

Dyrehårsallergi: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

 

For videre råd vil jeg anbefale at du kontakter LHLs rådgivingstjeneste på telefon 67 023 023 som er åpen fra mandag til torsdag, 09.00 til 15.00.

Vennlig hilsen Rose  

 

 

 

Hjerte/kar

Gravid og aortastenose

Hei. Jeg er 32år og er gravid. Fastlegen min hørte en bilde på hjerte mitt og sendte meg på ul av hjerte. Ul viste at jeg hadde en mild aortastenose. Jeg ble så satt ut av svaret at jeg ikke fikk spurt legen noe om dette.. Men er dette noe som er medfødt? Legen snakket noe om vanligvis hadde 3klaffer, men at jeg hadde 2.. fikk ikke med meg alt da jeg ble sjokkert over svaret. Kan en ha et langt og normalt liv? Etter graviditeten kan jeg leve som normalt med fysisk trening eller er det noen begrensninger? Til tider merker jeg at pulsen er noe høy ved hvile. Burde dette sjekkes opp i? Ble mange spørsmål nå, men håper på svar :)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I hjertet finnes det flere klaffer. De fungerer som ventiler. Dvs de slipper blod igjennom i en retning og hindrer lekkasje den andre retningen. Dette sikrer at blodflyten gjennom hjertet er effektiv og går riktig vei.

Funksjonen til hjertet er å pumpe ut blod til hele kroppen. Akkurat der hvor blodet kommer ut av hjertet og inn i hovedpulsåren (aorta), sitter det en klaff. Den heter aortaklaffen. Denne klaffen består av tre "porter". Disse portene kalles for kusper og utgjør i lag selve klaffen. De aller fleste av oss har tre kusper i aortaklaffen. (når aortaklaffen er lukket ser den litt ut som en mercedes-stjerne). Men noen har bare to kusper. Dette er en medfødt tilstand og kalles "bikuspid aortaklaff". Bikuspide aortaklaffer lager gjerne en suselyd i det blodet pumpes gjennom dem. Dette er bilyden som legen din hørte.

Rundt 1-2% av befolkningen har bikuspid aortaklaff. Akkurat som i ditt tilfelle, stilles diagnosen med ultralyd av hjertet. De fleste med bikuspid aortaklaff merker ingen plager. Men senere i livet kan klaffen bli mer "slitt" og forkalket og få en dårligere åpningsbevegelse. Åpningen kan både bli for trang og klaffen kan lekke. Dette kan gi symptomer som tungpusthet og svimmelhet. Pasienter som begynner å få en slitt klaff følges regelmessig av kardiolog. Endel av pasientene vil på et eller annet tidspunkt trenge operasjon og for få fjerne den slitte klaffen, og sette inn en protese.

Pasienter med bikuspid aortaklaff kan også ha andre sykdommer i hovedpulsåren. Noen kan ha en forsnevring i åren (koarctatio) mens andre kan ha tendens til svakere årevegg slik at de er mer utsatt for utposninger på åren. Slike pasienter kontrolleres også regelmessig.

Hvis du kun har en mild aortastenose, spiller dette ingen rolle for ditt normale liv. Du kan gå gjennom svangerskap og fødsel uten problemer, og du kan også leve et normalt aktivt liv med trening etc. At du har tidvis høy hvilepuls trenger ikke å ha noe med aortaklaffen å gjøre og kan godt være pga svangerskapet (noe som er normalt).

Hvis du er komfortabel med å lese på engelsk, vil jeg anbefale denne siden fra england. Den har masse detaljert informasjon, samtidig som den er lettskrevet:

http://www.chd-uk.co.uk/types-of-chd-and-operations/bicuspid-aortic-valve/

Skulle du fortsatt ha spørsmål, er det bare å ta ny kontakt.

Mvh

Wasim Zahid