Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge

Kols, stoffskifte og generelt dårlig form

Jeg er en mann på 55 år som har kols dvs 52% pustekapasitet. For litt siden slo det ut på prøver at jeg har både høyt og lavt stoffskifte. Har nå trappet ned til 10 røyk om dagen, prøver å slutte. Ellers har jeg blitt mye trøttere i det siste. Samlivet med min kone fungerer dårligere, klarer ikke å gjennomføre ett samleie lengre. Frustrerende. Føler at helsa blir dårligere på alle plan. Hvilken rettigheter har jeg og hva kan gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du kjenner deg sliten og føler at helsa er generelt dårligere. Du har kols og problemer med stoffskifte, og i sum går dette utover samlivet med kona.

Du har selvfølgelig alle rettigheten vedrørende helsehjelp som alle andre i landet. Mest relevant for deg vil være å starte hos fastlegen for å få en fullstendig kartlegging av problemene dine. Så må dere ta tak i de enkelte problemene og prøve å iverksette tiltak som kan få deg til å føle deg bedre.

Det kan være relevant å se på livsstilen din også. Du har redusert røykingen, noe som er bra. Aller helst bør du slutte helt. Kosthold og fysisk aktivitet bør også vurderes. Likeledes jobbsituasjonen, om du stresser mye, hva slags sosialt liv du har, og fritidsinteresser.

Spesialister må trekkes inn der det er relevant. Du har rett til å få vurdering og hjelp i spesialisthelsetjenesten hvis vilkårene for det er oppfylt. Dette vurderes av fastlege og spesialist.

Jeg håper du får hjelp og føler deg bedre igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høye trombocyttverdier

Er trombocyttverdier på 416 farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, en trombocyttverdi på 416 er ikke i seg selv farlig.

Trombocytter, også kalt blodplater, har som funksjon å stoppe blødning. Når du får et sår, så spiller trombocyttene en sentral rolle for å danne skorpen. Har du for lave trombocyttverdier, kan du få blødninger.

Mange tilstander og sykdommer kan påvirke trombocyttverdiene. Betennelser og infeksjoner i kroppen vil ofte medføre høyere trombocyttverdier, og det er derfor normalt at verdiene svinger litt. Svært høye trombocyttverider kan øke faren for å få blodpropper. Men da snakker vi om veldig høye verdier.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Alternative blodtrykksmedisiner

Mann 52 år har, hatt hjerteinfarkt og hjertestans. Har vært stentet 2 ganger og vært pasient på Feiringklinikken.

Har nå begynt å plages med angioødem. Legen tror det kan være det. Bruker 32 mg Atacand plus/12.5 mg. Får hovne lymfer, vondt i hals, nakke , sliten, har vondt i svelget. Krampe i muskler, enorm kløe på rygg og mave. Har brukt denne medisinen i 9 år. Startet med 8 mg måtte, måtte øke med årene. Prøvde med Cozaar 50 mg, fikk da blodtrykk på 190/95 og måtte begynne med atacand igjen for og få ned blodtrykket. Er også ekstremt plaget med fybromyalgi.

Er det noe annet som kan brukes ? Legen har nå gitt meg 10 mg Enalapril men dette er jo også en ace-hemmer .Skulle så gjerne hatt noen forslag å gi til legen min ,da han også er i villrede. Hilsen en meget fornøyd LHL-pasient.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det finnes heldigvis flere ulike typer medisin som kan forsøkes dersom man er rimelig sikker på at du har fått bivirkninger. Et viktig spørsmål for å kunne gi gode råd er om du har utviklet hjertesvikt etter infarkt,  eller om du tar medisinene kun for blodtrykket. Dersom blodtrykket er problemet så har du enda flere valgmuligheter. I første omgang så synes jeg at enalapril kan være verdt å prøve ut, særlig dersom du har hatt et større infarkt med hjertesvikt - da vil du ha stor nytte av medisin i gruppen Ace-hemmer/AII blokker. Dersom blodtrykket er problemet så kan man forsøke f.eks. en aldosteron-antagonist, et annet vanndrivende preparat, en kalsiumblokker eller høyere dose betablokker. Jeg er sikker på at legen din har tanker om dette. Valg av medisiner vil også påvirkes av andre risikofaktorer eller sykdommer som du måtte ha. Man pleier å komme frem til en god løsning.  Lykke til.

Lunge

Problem å bruke buff i kulda?

Hei, sykler hele året og bruker microfiber-buff foran ansiktet når kulda er som verst. Er det noen risiko forbundet med eventuelt å puste inn microfiber fra buffen over tid, vil dette for eksempel kunne lagres et eller annet sted i luftveiene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg tror ikke og har aldri hørt eller lest at dette er et problem i praksis. Uansett hva du puster gjennom vil det nok følge med enkelte partikler, men man puster i praksis aldri i absolutt ren og steril luft. Det aller meste vil bli fanget opp av flimmerhårene i slimhinnen i luftveiene og transportert opp til svelget igjen. Imidlertid vil alltid noen av de aller minste partiklene i luften bli værende igjen i lungene, men dette er noe vi ikke merker noe til. Bare ved store mengder inhalert støv over lang tid, kan lungefunksjonen svekkes. Jeg har vanskelig for å tro at du skulle være i faresonen, så du kan nok trygt fortsette med det du gjør.

vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem. 

Hjerte/kar

Perioder med høy hvilepuls

Den siste uken har hvilepulsen min ligget på 95-105 SPM. Idag våknet jeg med dundrende hjertebank og en puls på 150 som etterhvert gikk mot 110-120. Dro da til legevakta og fikk tatt EKG og legen ba meg få fastlegen henvise meg til kardiolog. Når jeg kom hjem fortsatte pulsen på 110 og økte til 130. Ringte legevakta som fikk meg innlagt. Etter blodprøve og nytt EKG fikk jeg dra hjem. Rytmen lå mellom 100-120. Det var ikke tegn til noe farlig sa de. Det er en høy sinusrytme og ble henvist til 24t EKG for å forsikre at det ikke er annet enn sinusrytmen. Likevel føles det veldig rart å gå hjemme nå med hvilepuøs på 120 og prøve å slå meg til ro med at det ikke er noe i veien. Det bruker ikke være slik. Det er vanskelig å sove og jeg våkner brått med hjertebank og høy puls. Er det slik at om man ikke finner noe mer på 24t EKG. så må jeg akseptere at hjertet mitt er slik i perioder? Er det ikke tungt for hjertet å ha det slik i dagevis i slengen? Når burde jeg bli beskymret for dette, med tanke på andre symptomer eller hvor høy puls skal jeg tåle før jeg drar til legen igjen siden EKGen ikke viser noe å beskymre seg for? Jeg har hatt små forbigående tilfeller flere ganger i oppveksten, men kan ikke huske det som nå. Jeg drikker lite koffein og alkohol, bruker ikke noe tobakkmidler og jeg har normal BMI, trener jevnlig. Jeg har ikke angst eller klarer ikke tenke på noe som kan stresse meg nevneverdig mer enn andre ting. Syns det er vanskelig å akseptere hjertebanken som noe å leve med når det kommer fra utifra det blå og anfallene oppleves ubehagelige. Men er det noe alternativ som kan dempe de? Jeg er nå blitt passiv når hvilepulsen er så høy. Lett bevegelse øker pulsen såpass mye at det er ubehagelig. Mvh Kvinne 24

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er gode nyheter at EKG-et ditt har vist sinusrytme hele tiden. Høy sinusrytme skader ikke hjertet på noen måte, og du trenger ikke å være redd for å bevege deg eller å trene. Greit at du får tatt en skikkelig Hjerte undersøkelse med døgnregistrering av hjerterytmen, og du bør også få tatt vanlige blodprøver hos legen. I mellomtiden så er det fint om du klarer å la være å tenke så mye på dette,- da vil antagelig pulsen bli roligere også. Det kan det gis medisin som effektivt vil senke pulsen, men dette er heldigvis sjelden nødvendig.

Hjerte/kar

Høyt diastolisk blodtrykk til tross for medisiner

Hei, jeg er 47 år og fikk for to år siden påvist forhøyet blodtrykk etter døgnmåling. Jeg ble satt på Losartan 50 mg x 1 da BT var spesielt høyt flere ganger om natten og både mor og mormor hadde hjerneslag rundt 60 års alder. BT modererte seg noe, men er nå like høyt og har økt dosen til Losartan 50 mg x 2. Ved kontroll var de likevel i dag 140/110. Det høye undertrykket bekymrer meg veldig, i tillegg har jeg relativt ofte frekvenser med høye pulsløp - også mest om natten.

Jeg har ellers en sunn livsstil, trener regelmessig - men er lett overvektig. Er det slik at medisinering ikke alltid fungerer og hva kan en eventuelt da gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. januar 2017
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! I de aller fleste tilfeller når vi blodtrykksmålet med en eller flere typer blodtrykksmedisin i kombinasjon. Flott at du trener. Livsstilsjusteringer med redusert saltinntak og evt. Redusert vekt og stressnivå kan også hjelpe mange. I ditt tilfelle kan tillegg av en såkalt betablokker være en mulighet både for blodtrykk og fornemmelse av hjertebank.  Tillegg av en såkalt kalsiumblokker kan også være er godt alternativ. Jeg vil ellers anbefale at du tar en prat med legen din om såkalt døgnmåling av blodtrykket ditt. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg for mye. Dette kommer etter all sannsynlighet til å bli bra.

Allergi

Allergi overfor mandel

Hei! Vi har et barn på 2 år. Nå i julen har barnet ved tre anledninger fått smake en liten bit av marsipan og kransekake, og hver gang har han ganske kort tid etter fått et lite rødt utslett på siden av munnen. Vi tenker derfor at han reagerer på mandel. Er er slikt utslett et typisk symptom? Han har ikke virket plager ellers men mengden har jo vært liten. Bør vi være bekymret for alle typer nøtter når han reagerer slik på mandel? Bør vi få han utredet for dette etterhvert eller er dette noe de kan "vokse av seg"? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. januar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er riktig å mistenke reaksjon på mandel når han tre ganger har fått mat med mandler som har gitt samme type reaksjon.  Ved allergi overfor nøtter er det ikke alltid slik at man reagerer på alle typer nøtter. Tvert i mot er det mange som tåler en eller flere typer nøtter. Mandel er en stenfrukt og peanøtt en belgfrukt, og klassifiseres derfor ikke som "ekte" nøtt slik hasselnøtter gjør.

Når dere tar kontakt med lege for utredning er det viktig at dere understreker hva dere mistenker han har reagert på så han blir testet for det. I standard allergiutredning er nøtt hasselnøtt. Dere må derfor spesifisere at det er mandel dere mistenker. I EUs regelverk om merking av mat inngår mandel i nøttebegrepet. Regelverket krever likevel at det oppgis hvilken nøtt som er tilsatt matvaren. Det skal altså være mulig ut fra varedeklarasjon å lese om det er hasselnøtt eller mandel i produktet. Om  fastlegen ikke kjenner til forskjellene.et kan derfor være lurt å henvise til nøtteallergi og Matportalen

Har du flere spørsmål må du gjerne kontakte oss på vår Rådgivningstelefon på 67 023 023

Lykke til

Hilsen Helle

Lunge

Astma og kuldepåvirkning

Eg har ganske tjukt slim ned i halsen min no pga kulden. Legen sa det kan vera astmaen som gjer det. Kan det vera pga kulden då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at kaldt vær kan forverre astmasymptomer. Det skyldes at slimhinnen på innsiden av bronkiene blir irritert av den kjølige luften og reagerer med å øke mengden slim som avgis.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Medisiner og astma

Hei. Finnnes det astmamedisin som er litt sterkere enn flutide, men litt svakere enn symbicort

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er to forskjellige medisiner, og det er mye å velge i begge kategorier. Du må ta opp et event medisinbytte med din fastlege.

Mvh Hilde

Oksygenbehandling

Hei. Er det vanlig at langtkommende kolspasienter ikke får lindre behandling med oksygen, fordi de kan dø av det. Langtkommende kolspasienter burde vel selv få velge. Hva er holdingne til det.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er bla arterielle blodgasser som bestemmer om pasienten har behov for/tåler oksygen behandling. Viktig å konferere med behandlende lege om indikasjoner for event oksygenbehandling. Ta gjerne kontakt med kolslinjen for en mer utdypende samtale på tlf 800 89 333.

Mvh Hilde