Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Pusteprøve og lungekapasitet

Hei. Jeg ser at det ofte er nevnt så og så mye prosent pust. Hva er den prosenten satt i forhold til.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. januar 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Prosenten måles gjennom en pusteprøve, som innehar  flere  parameter som tilsier noe om hvilke lungekapasitet vedkommende har. Det er Fev 1 parameteret som er den viktigste å merke seg.Den normale lungekapasiteten skal være ca 100% for friske.

Ta gjerne kontakt på kolslinjen for en mer utdypende samtale på tlf 800 89 333.

Mvh Hilde

Allergi

Dyrehårsallergi

Hei

For de som er allergisk mot hund, katt osv. Er det OK å ha et ku skinn som teppe under salongen

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 05. januar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Når du er allergisk mot dyrehår så skyldes det at du reagerer på proteinene i et levende dyrs flass, spytt, hår eller urin. Disse proteinene er små partikler som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når de pustes inn, eller kommer i kontakt med huden. Når dyret slikker seg kan allergenene fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler.

Et teppe av ku skinn er behandlet på ulike måter slik at proteinene/ allergenene bør være vekk og du bør derfor kunne ha et slikt teppe under salongen din. Når du går til innkjøp av teppe bør du sjekke hvordan skinnet er behandlet og at det ikke er satt inn med kjemikalier som kan gi ubehagelige avgasser til innemiljøet.

Vennlig hilsen Rose

 

 

 

Hjerte/kar

Forebygge hjertesykdom

Hei jeg er veldig lat. Trener ikke og spiser ikke så veldig sunt. Jeg er redd jeg vil få hjerte og karsykdommer. Hva skal jeg gjøre? Redd vil få det når jeg blir eldre

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertesykdom er et resultat av både gener og livsstil. Genene kan man jo ikke gjøre så mye med, så det er lurt å ha en sunn livsstil hvis man vil unngå hjertesykdom.

Du må ikke røyke. Videre er det viktig å ha en sunn kroppsvekt. Dette oppnår du ved å ha et balansert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet.

Høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol øker også faren for hjertesykdommer. Også disse tilstandene forebygges med en sunn livsstil.

Hjertesykdom utvikler seg hvis man har usunn livsstil i mange år, gjerne flere tiår. Du er ung og trenger ikke være redd for hjertesykdom nå. Men det er bra at du er bevisst dette og kan innarbeide gode vaner allerde nå.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Symptomer på hjertet

Hei, jeg er intressert i hjerte og karsykdommer. Hvordan kan jeg selv privat undersøke noen med ubehagelige sykdommer? Gi dem tips og sånt. Kan man oppdage hjerte og karsykdommer med bare blodtrykksmåler og stetoskop? Hvordan kan man oppdage om noen har arytmi eller en annen sykdom? Mange hjertesykdommer har like symptomer. Er arytmi farlig? Kan man ha det uten å bli behandlet? Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du ikke er en autorisert helsearbeider, synes jeg ikke du skal undersøke andre eller gi tips og råd. Det kan være vanskelig å oppdage, behandle og følge opp hjertesykdom, og det er derfor samfunnet har overlatt denne oppgaven til fagpersoner som spesialsykepleiere, allmennleger og spesialister. Hjertesykdom kan være alvorlig, og hvis du gir feil råd kan det føre til store plager og i verste fall død for den som evt følger rådene.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uro i hjertet

Hei. Jeg for noen ganger hjertebank og uro i hjerte. Ved fysisk anstrengelse så får jeg utrolig mye ubehag i hjerte som om jeg skal til å falle. Hva kan det være? Noe farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du beskriver symptomer som godt kan skyldes hjertet og jeg synes du bør få det sjekket hos fastlegen din. Det kan være greit å starte med et vanlig EKG og noen blodprøver. Det kan også være lurt å gjøre et arbeids-EKG og langtids-EKG-registrering. De to siste undersøkelsene gjøres hos spesialist.

Det er ikke sikkert at det er noe galt med hjertet ditt, men det er lurt å få det sjekket ut.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Hyppige lungebetennelser

Hei Jeg har en mor som til stadighet får lungebetennelse (ca. 1 gang i året). Dette har pågått de siste 25 årene. Hun er nå 64 år. Hun er ellers i veldig god form. Spiser sundt, trener og røyker ikke. Legene finner ingen spesifikk årsak. Er det noe hun kan gjøre for å forebygge disse lungebetennelsene? Er redd for antibiotikaresistens. Mvh Bekymret datter

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er flere årsaker til hyppige lungebetennelser. De kan oppstå i forløpet av en influensasykdom eller annen virusinfeksjon som rammer luftveiene. Kroniske lungesykdommer som for eksempel kols og bronkiektasier (lokaliserte utvidelser på bronkiene) kan disponere for det, samt gjennomgått lungeoperasjon og arrdannelser i lungene. Enkelte ganger er det for lave mengder av kroppens eget antistoff (IgG) som kan være årsaken. Annen svekkende sykdom og høy alder må også regnes med.

Som forebyggende tiltak er vaksinering mot den årlige influensaen viktig, likeså lungebetennelsesvaksine (det fins nå to typer vaksine mot penumokokklungebetennelser). Daglig fysisk aktivitet er også viktig. Ellers må man eventuelt utrede nærmere med CT-undersøkelse og vanlig rtg.undersøkelse av lungene, samt måle kroppens immunglobuliner for å se om det trengs tilskudd av disse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Sopp i munnehulen.

Hvordan merker man sopp i munnhulen ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Til vanlig finnes det sopp i munnhulen, men ved overvekst opptrer symptomer. Soppinfeksjon i munnhulen vil ofte fremtre som et hvitlig belegg på slimhinnen. Det vanligste er soppvekst ifm bruk av inhalasjonssteroider for astma og kols. Symptomene vil da vanligvis være kløe og sårhet i svelget.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Symptomer på atypisk lungebetennelse?

Har hatt feber i over 1 uke ny nyser og hoster opp mye gult slim . Er dette typisk ved atypisk lungebetennelse?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Feber, nysing og hoste er relativt vanlige symptomer ved alle typer luftveisinfeksjoner. Det kan være uttrykk for forkjølelse, influensa og lungebetennelse. Når det kommer opp farget slim kan det også være tilkommmet en bakterieinfeksjon i bronkier eller lunger. Atypisk lungebetennelse vil vanligvis være mest preget av feber og langvarig tørrhoste.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Viruslungebetennelser, forløp og behandling.

Viruslungebetennelse. Hva er vanlig sykdomsforløp og hvilke behandling finnes?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. januar 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Viruslungebetennelse kan forløpe på forskjellig måte og alvorlighetsgrad. Til forskjell fra mange tilfeller av  bakteriell lungebetennelse angriper virus begge lunger. Det oppstår vanligvis feber og hoste, og pusten kan være affisert, særlig hos de som har nedsatt lungefunksjon fra tidligere,  for eksempel ved kols.

Viruslungebetennelse er vanligst hos barn, men forekommer i alle aldersgrupper. Personer over 65 år og mennesker med annen kronisk sykdom kan få et alvorligere forløp enn det vi vanligvis ser hos ellers friske. Vanligvis varer tilstanden i ca. 3 uker. Noen typer virus kan behandles, men vanligvis er det ikke indikasjon for å behandle virusinfeksjoner i lungene. Ikke sjelden kommer bakterieinfeksjoner i tillegg til virusinfeksjonen, og mye tyder på at dette skjer ganske ofte.

Det er flere virus som kan forårsake lungebetennelse, og av de mest kjent er adenovirus, vannkoppevirus, influensavirus og respiratorisk syncytialvirus. Behandling kan i noen tilfeller gis med antivirale midler. Disse er effektive ved noen, men ikke ved alle typer av viruslungebetennelser. 

Annen type behandling går ut på å lindre symptomene ved sykdommen, for eksempel febernedsettende, smertestillende, tilstrekkelig væsketilførsel og enkelte ganger oksygentilførsel.

De fleste tilfeller kan behandles hjemme, mens mer alvorlige forløp må behandles på sykehus.

 

Hjerte/kar

Mistet arbeidslysten etter hjerneslag

Hei, etter et lite hjerneslag for 6 mnd siden opplever jeg å helt ha mistet arbeidslyst og ofte trøtt. Føler meg frisk utover det. Men driver som selvstendig håndtverker og økonomien går jo rett nedover. Har ikke vært oss legen ennå. Hva er ditt råd? Mann 53

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 04. januar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, det du beskriver er en vanlig følgetilstand etter hjerneslag. Mange beskriver at de blir trøtte og slitne etter hjerneslag på en helt annen måte enn de har vært før sykdommen. Dette kalles ofte for fatigue og for mange er det den følgetilstanden som oppleves som vanskeligst. Særlig hos de med ellers få plager etter slaget. Les mer om fatigue etter hjerneslag her: Fatigue 

Det er viktig at du snakker med legen din om denne problemstillingen for å vurdere om det er andre ting som fører til at du er så trøtt og sliten. Annen sykdom må vurderes og eventuelle bivirkninger av medisiner. I tillegg bør du snakke med legen om arbeidsstituasjonen din og også NAV slik at du sikrer deg best mulig i forhold til din økonomiske situasjon.