Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Forvarsel på infarkt?

Hei, dame, 48 år, hatt hjerteinfarkt for to år siden. Mnd før infarktet fikk jeg smerter undr bena. Og slet med søvn, svette og problem med tenner. Nå har jeg nylig hatt blodpropp ved lunger, for tre mnd siden, og ble sendt til sykehus, og det ble utblokking, og stenter, da kransårene var nesten tette. Nå har marerittet startet på nytt, svetting, vondt under bena, og tidvis høy hvilepuls, samt tannpine. Er det grunn til bekymring? Kan det være forvarsel på nytt infarkt? Ps, ble ikke stent etter infarktet, da det var for små årer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene du beskriver (smerter under bena, søvnvansker, svette, tannproblemer) er ikke typiske forvarsler på hjerteinfarkt. Men med din sykehistorie er det likevel grunn til å ta symptomene på alvor. Jeg synes du skal oppsøke fastlegen din, og fortelle ham/henne at du igjen opplever de symptomene du hadde i forkant av infarktet. Det er mulig du bør til en ekstra sjekk hos en kardiolog.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls uten anstrengelse

Hei! Jeg er en jente på 29 år, 163 cm og 58 kg. Har blodtrykk på 80/60 og hvilepuls på 80. Får fort høy puls av ingenting. Er i bevegelse og driver med hest, så er verken sofasliter eller treningsnarkoman. Er dette noe som bør bekymre meg? Har mange våkenperioder i løpet av natten i tillegg til prating (av 7 timer så er våkentiden 0.5 t i gjennomsnitt). Mvh Jente 29

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyde, vekt, blodtrykk, hvilepuls og aktivitetsnivå virker jo ganske normalt hos deg. At du plutselig kan få høy puls uten anstrengelse bør sjekkes videre. Det er ikke sikkert at det er noe galt, men det bør nok undersøkes. Iblant kan slike plager skyldes en hjerterytmeforstyrrelse. Du bør dra til fastlegen og få tatt et EKG. Det kan også være aktuelt med et belastnings-EKG (AEKG) for å se hvordan hjertet ditt reagerer på fysisk anstrengelse. Dette er noe fastlegen din kan henvise deg videre til.

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold, Allergi

Kvalme og magesmerter

Jeg har slitt med kvalme i et par mnd. Var hos fastlegen og fikk medisin
jeg skulle prøve mot magesyre men det hjelper ikke. Blir kvalm av alt jeg spiser. Har ikke smerte. Bare kvalm og dårlig matlyst. Er lei av problemet. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Kvalme og magesmerter kan ha mange årsaker, så mitt råd er at du igjen oppsøker lege for videre utredning.

I mellomtiden kan du føre dagbok over det du spiser og hvilke symptomer du har. Kommer ubehaget av bestemte matvarer? Hvor ofte? Lindres smertene når du spiser eller blir de verre? Avføringsmønster osv. Det vil hjelpe legen i jakten på årsaken.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Pulmonal hypertensjon

Har pulomnal hypertensjon og harden siste ttiden hatt mye ekstra slag fra hjertet og intens hodepine. Lett spasertur kan ende med oppkast. Er mye i hvile pga at jeg får lett ekstra slag fra hjertet. Ekstremt mye kvalm.er dette tegn på én endring av sykdommen i negativ retning?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pulmonal hypertensjon er en såpass spesiell sykdom at det er best for deg å ta opp dette med kardiologen som følger deg opp. Symptomene du beskriver er generelle og kan skyldes mye ulikt, også endring i sykdommen. Jeg synes det derfor er best at du kontakter spesialisten din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angst for hjertesykdom

Hei. Jeg er en kvinne på 38 år som sliter med angst for hjertesykdom. Jeg driver med stadig monitorering av pulsen min, og er bekymret for både lav og høy puls. Har hvilepuls som varierer mellom 68 og 55, og blir alltid redd når den er for lav. Kan sitte ved kontorpulten min på jobb med 60 i puls, er ikke dette alt for lavt på jobb? Er 169 cm høy, veier 68 kg, sluttet å røyke for 2 år siden, og fram til for 3 måneder siden, trente jeg 3 ganger i uken. Nå er trening blitt "farlig" fordi jeg vil ikke overanstrenge hjertet. Er redd for puls over 130. Var hos kardiolog for 3 år siden. Tok EKG, belastnings-EKG og ultralyd av hjertet, alt dette var fint ifølge legen. Har slitt med litt høyt blodtrykk, 150/90, og er bekymret for at dette kan være farlig. Hvordan skal jeg gripe an denne angsten for hjertesykdom, er det noe jeg reelt trenger å bekymre meg for ? Mvh B.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på informasjonen du sender, ser jeg ingen grunn til bekymring med tanke på hjertesykdom. Du har helt normal hvilepuls og 60 er ikke for lavt. Hvilepuls er både genetisk betinget og avhenger av form. De som er veltrent har gjerne lav puls. Mange kan ha hvilepuls ned mot 40-tallet uten at det er noe galt med hjertet. Hos deg er 130 i puls ikke for høyt heller. Du kan trygt trene med høyere intensitet og gjerne presse pulsen høyere hvis du vil. Din makspuls ligger et sted mellom 180 og 190 og du kan fint trene med puls opp mot 160-170 i intervaller. Blodtrykket ditt ligger nok i øvre sjikt, men det er ikke nok med en enkeltmåling for å si noe sikkert om det. Det bør gjøres flere målinger, og gjerne 24-timersmåling. Først da kan man avgjøre om trykket ditt bør behandles med medisiner.

Hvordan du skal gripe an angsten for hjertesykdom er ikke lett å si. For mange er det nok å få en bekreftelse på at alt er i orden. Du er allerede godt undersøkt og testene viser at du har et friskt hjerte. Hvis du føler at dette ikke er betryggende nok, vil neste trinn være å snakke med en psykolog som kan hjelpe deg med å bearbeide tankene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trykk i brystet

Hei. I den siste tiden (høst/vinter) harjeg av og til når jeg våknet på natten hatt trykk for brystet. ikke direkte vondt, men ubehagelig. Det gir seg etterhvert. Kan også bli litt "trangpust" på dagen. Jeg har forhøyet kolesterol (ca 7 det dårlige). Det gode har litt bedre verdi. Blodtrykket er ok. Det er hjerte-karlidelser i familien. Bør jeg foreta meg noe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du skriver du kan ha press i brystet i hvile, har betydelig forhøyet kolesterol, og at det er hjertesykdom i familien. Dette gjør at det ringer noen alarmklokker hos meg. Symptomene du beskriver kan godt skyldes hjertesykdom. Jeg synes du skal sees på av lege raskt. Derfor bør du oppsøke enten legevakt eller får en rask time hos legen din. Hvis du får smerter som ikke går over etter 10 minutter bør du ringe 113.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

EF og hjertet.

Hva er normal EF - hjertets pumpekapasitet for en kvinne på 70 år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

EF står for "ejeksjonsfraksjon" og er et mål på hjertets pumpeevne. Det angir hvor mye blod hjertet pumper ut for hvert hjerteslag. EF kan måles med både ultralyd og MR. Ulike hjertesykdommer kan svekke hjertets pumpeevne slik at EF går ned.

Normal EF ligger på 55% til 70%.
Lett nedsatt: 40% til 54%.
Moderat nedsatt: 35% til 39%. Alvorlig nedsatt: under 35%.

EF faller naturlig noe med alderen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank, svimmelhet, høy temperatur

Hei. Er en jente på 18 år og lurer på noe som plager meg. Svimmelhet, økt puls og lav og høy temperatur om en an kommer plutselig en og en an dag. Er ikke hver dag, men kommer inn i mellom. Får ofte en slags panikk inn i meg og føler ut som jeg får en mindre hjertebank. Er dette normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig at du får dette sjekket hos fastlegen din. Det er ikke sikkert at det er noe galt med kroppen din, men det er likevel lurt å få sjekket det. Det kan hende du har forstyrrelser i stoffskiftet (sykdom i skjoldbruskkjertelen) som gir følelsen av høy temperatur og høy puls. Det kan også hende du har en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse som kan trenge behandling. Videre bør man også ha evt psykiske årsaker i bakhodet. Alle disse tingene kan fastlegen din enkelt sette i gang utredning på. Hvis det blir behov for spesialist vil du bli henvist videre. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmel av Eliquis

Hei. Mann 45 år. Normal vekt og i bra fysisk form. Går på Eliquis 5 mg, siden mai 16. Men er konstant svimmel og ør i hodet når jeg bruker den. Dette avtar når jeg dropper tabletter noen dager. Legemiddelverket , helsenorge og apotek samt lege sier dette ikke er nevnt som bivirkning. Jeg er hypersensitiv mot medisiner. Måtte droppe kolesterolmedisin, blodtrykksmedisin , betablokker pga bivirkninger.

Tar Eliquis pga anfallsvis atrieflimmer men mest fordi dette er nevnt i førerkortforskriften på kl. 2 tung bil. Jeg jobber i et annet yrke men har kl. 2 å falle tilbake på ved ledighet om det skulle skje. Lege er inneforstått med mine valg på de jeg ikke tar, for her kan ikke fordeler oppveie ulemper med bivirkninger i min alder.

Har dere hørt om nevnte bivirkning av Eliquis 5mg 2 g daglig? Føler at leger ikke vil snakke høyt om bivirkninger dessverre.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi leger er svært opptatt av bivirkninger. Når vi gir en behandling så er det fordi vi vil at pasienten skal få det bedre. Vi må alltid balansere fordelene ved behandling opp mot ulempene av bivirkningene. Vi prøver derfor å gi de medisinene til pasienten som gir best effekt og færrest bivirkninger. Dette medfører ofte av man må prøve og feile litt for å finne frem til rett kombinasjon.

Jeg har heller ikke hørt at Eliquis skal gi svimmelhet. Du skriver at du har anfallsvis atrieflimmer. Dette er en tilstand som kan gi svimmelhet. Kan det hende at du egentlig er svimmel pga flimmeren og ikke medisinen?

Uansett så finnes det flere alternativer til Eliquis. Hvis du føler at den gir plagsomme bivirkninger, kan du spørre legen din om å prøve andre alternativer. Feks Pradaxa eller Xarelto. Håper dere finner en kombinasjon som er tilfredsstillende.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sykdom i sinusknuten.

Hei min datter besvimer ved høy puls. I forkant av besvimelsene blir hun askegrå i ansiktet og kvalm. Ved hjertebelastning på sykkel så alt helt normalt ut til hun plutselig fikk et blodtrykksfall som gjorde henne bevisstløs. Hjertelegen mente det var en feil ved sinusknuten og vi ble henvist til sykehus. Det viser seg at det er flere i familien min på morsiden med feil på sinusknuten.

Under belastningstesten på sykehuset ble min datter askegrå i ansiktet og kvalm. Hun fikk beskjed om å sykle så lenge hun orket, men måtte avbryte før hun ble så sliten som hun er hver gang hun har blitt bevisstløs. Legen sa det var ingen feil på hjertet og hun fikk beskjed om å begynne å trimme. Min datter har alltid vært aktiv og det har vært et såre strev å holde henne i ro. (hun driver med hest og de to siste gangene hun har ridd ble hun bevisstløs begge gangene + hos den første hjertelegen)

Jeg føler det utrygt å følge rådet vi fikk. Hva tror du? Hva bør vi gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Uten detaljert informasjon om symptomene, funnene på undersøkelsene og testene er det vanskelig å gi et konkret råd. En ide kunne vært å gjenta sykkeltesten, men denne gangen ikke avbrutt for tidlig. Da kunne man sett om det faktisk skjer noe med funksjonen til sinusknuten når hun belaster veldig høyt.

Sinusknuten er et område øverst i høyre forkammer. I den ligger det spesielle hjerteceller, som bestemmer pulsen. Sinusknuten er kroppens naturlige pacemaker. Har man sykdom i sinusknuten kan pulsen bli forstyrret. Pasientene kan få veldig høy puls, veldig lav puls, eller lange pauser mellom slagene som kan gi svimmelhet og følelse av besvimelse. Det er dermed ikke sikkert sagt at datteren din virkelig har syk sinusknute. Symptomene hennes kan skyldes andre ting også. Dette må man få klarhet i. 

Det er ingen god følelse å kjenne på utrygghet på vegne av barnet sitt. I en slik situasjon er nok det beste å oppsøke hjertelegen igjen og be om ny vurdering.

Mvh

Wasim Zahid