Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Saltinntak og trening

Hei. Jeg har høyt blodtrykk, men som kjapt stabiliserte seg etter en uke på medisiner. Jeg har fått beskjed om at jeg skal unngå salt, men hva med når jeg trener? F.eks. hvis jeg trener hard spinning i over en time, så svetter jeg mye. Da mister jeg vel også mye salt. Skal jeg droppe å erstatte dette for å holde blodtrykket nede, bør jeg drikke sportsdrikk eller er det så mye salt i maten uansett at dette ikke blir noe problem?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 28. desember 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, ved hard trening og mye svette kvitter kroppen seg med litt salt (natrium). Det betyr likevel ikke at du nødvendigvis får et underskudd på salt. Selv personer som svetter 5-9 liter per dag kan opprettholde en normal natriumbalanse i kroppen ved å spise normalt. Dersom du merker at svetten din smaker veldig salt, kan du ha behov for å erstatte salttapet. Idrettsorganisasjoner anbefaler tilførsel av salt under trening når treningen varer i ca. 2 timer eller mer. Du kan selvsagt vurdere å ta en sportsdrikk, men en halvliter Farris vil også gi deg ca. 1/2 gram salt. 

 

Hjerte/kar

Ung jente med hodepine

Hei, jeg er ei jente på 21 år som er fysisk aktiv. Trener regelmessig og har ikke hatt så mye hodepine som den siste måneden. Jeg har konstante smerter mest på høyre side. De smertene er der hele tiden. Har målt blodtrykk som er på 107/69 (v. arm) og puls på 76 og 100/75 (h. arm) og puls 80. BT er kanskje litt lav. Har tatt paracet og ibux, men ingen av delene hjelper. Drikker til og med nok væske om dagen, men har ikke noe særlig matlyst og har gått ned i vekta. Har nesten 2 ganger besvimt på jobben min for 2 dager siden og føler meg svimmel og slapp. Hva tror du er årsaken til dette og tror du at det er noe på gang?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette med hodepine synes jeg at du bør ta opp med fastlegen din. Mye hodepine kan føre til redusert matlyst og dermed endringer som lavere blodsukker, lavere blodtrykk og en sjelden gang iblant såkalte vaso-vagale reflekser med pluselig blodtrykksfall, svimmelhet og gjerne kvalme pga. smertene. Det kan selvsagt tenkes at du har en infeksjon under oppseiling, eller at hodepinen skyldes tøff belastning/stress nå før juleferien. Lykke til.

Hjerte/kar

Bekymret. Ekstraslag, vibrering, svak puls.

Jeg, kvinne, 46 år begynte i fjor høst å få kraftige ekstraslag ved pulsøkning. Etter hvert kom ekstraslagene også under hvile (i perioder hver 3-8 slag). Jeg har nå i korte perioder veldig varierende rytme på hjerteslagene. Noen ganger er pulsen nesten ikke å kjenne, veldig lette og korte. Det kommer da noen sterke slag innimellom. Når dette pågår føler jeg meg også rar i kroppen/brystet. Jeg har også en vibrering/skjelvingen i brystet som kommer og går. Det er ikke synlig på utsiden. Noen ganger bare noen minutter, andre ganger hele dagen. Det er mest tydelig når jeg legger meg og når jeg våkner (nesten hver dag). Kan våkne på natten av skjelvingen. Faktisk påfallende mindre skjelvende følelse når jeg ligger på høyre siden enn når jeg ligger på venstre (som jeg vanligvis gjør). Har hatt to episoder der jeg kjenner en merkelig følelse i brystet som strømmer opp i hodet, det blir svart for øynene og trykk hodet. Tenkte da at nå besvimer jeg, men det har jeg ikke gjort. Kan være litt svimmel i perioder spesielt når jeg ta hodet bakover, men det kan være stiv nakke. Kan ha rush i puls, men ikke over 100, står på i mindre tid enn 1-2 min. Spesielt mange ekstraslag og pulsøkning om natten etter fest med alkohol.

Jeg har hatt lavt stoffskifte siden 2007 behandlet med ukedose Levaxin 800µg, nå skiftet til dagsdose Levaxon 75µg og Liotyronin 25µg pga konstant tretthet og konsentrasjonsvansker. Betydelig bedring ved endring av medisin. Siste målinger, lav TSH, normal T4 og T3. Trener regelmessig med sykling til og fra jobb (høyt tempo, 20km) 3-5 ganger i uken. Blodtrykk i nedre normalområde (laveste måling 93/63) og hvilepuls på 50-60. Har nå sluttet med kaffe og drikker ikke mer enn ett glass vin. Normal kolesterol og blodsukker. Far side er det høyt blodtrykk og høyt kolesterol, to grandonkler med pacemaker. Ingen døde i ung alder av hjerterelaterte lidelser. Mor siden ingen kjent hjerte/kar problematikk.

Jeg ble utredet hos hjertespesialist på Volvat i fjor høst (men det var før skjelvingen og den svake pulsen). Sykkeltest viste at ekstraslagene forsvant ved høy puls. Jeg har hatt 24 timers EKG som ikke viste noe bekymringsverdig annet enn ofte puls opp mot 90 (var i hektisk flytteperiode). Jeg har klart å slå meg til ro med at ekstraslagene er ufarlige, men den svake pulsen og skjelvingen er til tider svært ubehagelig og vanskelig å ignorere.

Spurte fastlegen om dette var noe å bekymre seg for hvorpå han svarte meg at det var opp til meg hva jeg ville bekymre meg over.

Mitt spørsmål til en spesialist, er dette noe å bekymre meg for?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at Hjerte undersøkelsen var normal i fjor høst. Som du helt riktig har tatt innover deg er ekstraslag ufarlig, og det er positivt at disse forsvinner ved anstrengelse. Det du opplever som svak puls og skjelvinger er symptomer som mest sannsynlig heller ikke skyldes hjertesykdom, og jeg synes ikke at du skal bekymre deg så mye. Angsten/bekymringen vil ofte i seg selv øke pulsendringer og ubehag. Dersom plagene blir store eller du får nye symptomer så bør du ta kontakt med fastlegen eller hjertelegen din igjen. Jeg vil råde deg til å prøve å koble ut bekymringene og nyte juletiden. Lykke til. 

Lunge

Lungefibrose og badstu

Hei! Har bruk av badstue positiv effekt på lungefibrose? På forhånd takk for tilbakemelding! Mvh. EMJ

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Bruk av badstu har neppe noen innvirkning på lungefibrose, men kan sikkert gi en velværefølelse etterpå.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungesykdom og hukommelse

Hvor vanlig er det at korttidshukommelsen svikter ved kronisk astma/kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ingen direkte sammenheng mellom lungesykdom og hukommelse. Men hvis man har mye pusteproblemer kan det også gå ut over søvnkvaliteten. Da kan det gi problemer med korttidshukommelsen. Likeså hvis man har et stadig lavt oksygennivå i blodet. Det kan gå ut over oppmerksomhet/reaksjonsevne og hukommelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Inhalasjon av saltvann ved slimdannelse

Forstøverapparat med kun NaCl innhalasjon, vil dette ha effekt ift luftveier , plager med slim ifbm hard fysisk aktivitet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Natriumklorid (saltvann) vil kunne bidra til en bedre slimdrenasje fra luftveiene, men det er ingen medisin i dette som åpner luftveiene. Likevel vil noen sikkert merke at det kan gjøre godt. Men noen annen effekt har det nok ikke. Det blir vel opp til den enkelte å avgjøre om det gir ønsket effekt i det enkelte tilfellet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Eliquis og menstruasjonsblødninger.

Eliquis og menstrasjon Jeg begynte med eliquis i november pga atrieflimmer. Menstrasjonen etter dette har vart lengre og vært kraftigere. Kan det ha en sammenheng ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ja, menstruasjonen kan bli kraftigere og lengre når du bruker eliquis. Jeg vil anbefale at du tar opp denne problemstillingen med legen din. Det finnes hormonbehandling og inngrep som kan redusere blødningen dersom det er nødvendig for deg å fortsette med preparatet.

Hjerte/kar

Blodtrykk og kosthold, triatec og kalium.

Hei. Har nettopp startet på triatec mot høyt blodtrykk. En skikkelig nedtur siden jeg trener mye og spiser sunt. Nå ser jeg at "alt" det jeg har spist som sunt til nå, plutselig er problematisk, som avacado, grønn salat, belgfrukter, grønn te, nøtter , brokkoli, blomkål, appelsiner og mørk sjokolade. Dette fordi disse inneholder kalium som jeg vel ikke skal ha for mye av når jeg bruker ace-hemmere. Men da gir jeg nesten opp, for hvordan skal jeg klare å ha et sunt kosthold når alt det sunne er forbudt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er veldig bra at du er bevisst på kostholdet og helsen,- dette kan ha hjulpet deg på mange andre måter enn blodtrykket. Det kan også ha bidratt til at behovet for oppstart av medisin kom seinere enn det ellers ville ha gjort.

Det er riktig at kalium kan bli høy hos enkelte pasienter som bruker triatec (særlig hos nyrepasienter), men hos de fleste holder nivået seg helt fint selv om de spiser mye frukt og grønnsaker. Jeg vil råde deg til å spise sunt slik du pleier og så ta en blodprøvekontroll hos fastlegen etter 4-6 uker. Ikke fortvil! 

 

Hjerte/kar

Eliquis ved kunstig hjerteklaff.

Hei! Jeg fikk operert inn organisk hjerteklaff i vår. Jeg går på EDLIQUIS. Jeg leser at en ikke skal bruke ELIQUIS hvis en har kunstig hjerteklaff. Dekker "kunstig" her både organisk og mekanisk eller? Takk for svar og God jul!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei og takk for viktig spørsmål. Du kan trygt bruke eliquis ved biologisk/organsik hjerteklaff. Det er riktig at preparatet ikke skal brukes ved mekaniske hjerteklaffer.

 

God jul til deg også!

Hjerte/kar

Mycobacterium chimaera-infeksjon

Det var skummelt å lese om Mycobacterium chimaera-infeksjon og hjertekirurgi, se http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm504213.htm. Er dette noe som er i bruk i Norge? (Ble selv operert på Feiring for 1 år siden)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er et spørsmål som jeg dessverre ikke svare på, siden jeg holder til på en annen kant av landet og ikke driver med hjertekirurgi. Jeg vil anbefale at du evt. tar direkte kontakt med Feiring klinikken for spørsmål.