Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertet hopper over slag.

Hei jeg har ME og lurer på følgende. Jeg har hver dag siste 2 mnd at hjertet hopper over slag, for å slå mange på rad etterpå, men noen gang hopper det bare over. Kjennes som om pusten blir slått ut. Har hatt mye smerter og stråling fra bryst tidligere, men EKG har vært norm. Legen legger det på ME eller angst. Blir verre etter aktivitet som sex eller gåturer. Hva tror du? Lena

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ut fra det du forteller så tenker jeg at dette kan dreie seg om såkalte ekstraslag som typisk kan komme hyppigere i etterkant av fysisk aktivitet. Angst bidrar ofte til at man blir mer oppmerksom på ekstraslagene og kan i seg selv bidra til mer hjertebank. Ekstraslag er vanlig og heldigvis ufarlig. Ved økende/plagsomme symptomer bør du ta en prat med legen din om dette igjen.

Hjerte/kar

Dunkende puls i halsen.

Hei. Dame på 58, 100 % i jobb. Trener lite. Jeg har målt blodtrykket mitt og det er bra.Hjerte er også blitt sjekket og det bra. Men jeg opplever å ha en ganske dunkende puls,særlig i halsen. Er ikke svimmel eller slapp. Det er ganske slitsom og jeg føler at jeg må trekke pusten dypt innimellom. Er ganske engstelig for at jeg kanskje har mye avleiringer i halspulsårene,men legen min sier at hun tror ikke det er årsaken. Kan det komme av at jeg drikker lite ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Flott at blodtrykk og hjerte er bra. Fornemmelse av kraftig/dunkende puls er ganske vanlig og oftest helt ufarlig. Som du kanskje har merket så vil engstelsen i seg selv ofte gjøre hjerteslagene kraftigere og raskere. Dersom pulsen blir uregelmessig eller skifter plutselig over i en raskere takt så kan det være aktuelt å kontrollere herterytmen din med en opptaker koblet på brystkassen. Fastlegen din har rett i at avleiringer i halspulsårenen normalt ikke vil gi slike symptomer som du beskriver. Dersom du drikker så lite at du blir litt uttørket så kan dette bidra til raskere puls.

Hjerte/kar

Blåmerker av Albyl-E?

Hei! Jeg har tatt Albyl-E i snart 11 år. Har store blåmerker rundt venstre ankel, bak på foten bak kneet. Er det en sammenheng mellom dette? På høyre er ikke flekkene så store. Det er også vondt å gå.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Albyl-E kan gi absolutt bidra til blåmerker. Kanskje du også kan ha dunket deg i det aktuelle området? Dersom du ikke vet om at du har slått deg, og alikevel får økende tendens til blåmerker så vil jeg anbefale at du oppsøker lege for vurdering og evt. blodprøver.

Barn med slim i brystet

Hei.
Min datter på snart seks år har en irritasjon i brystet som gjør at hun går og harker hele tiden. Akkurat som om det er noe slim som ikke løsner. Hun hadde en forkjølelse i sommer, syv måneder siden, som liksom satte seg med masse hørbart slim i brystet.

Akkurat nå høres det ikke ut som om det er veldig mye slim slik som for bare en måned siden, men det er fortsatt noe som irriterer. Hun klager over at hun blir sliten når vi er ute og går på ski. Ellers pigg. Om kvelden når vi har lesestund hører jeg at hun drar pusten tungt mange ganger. Vi har vært hos lege. De lyttet på brystet og fant ikke noe. Jeg lurer på om hun har astma. Hun er allergisk mot katt, hest og (små) hunder. Hva anbefaler du oss å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 20. desember 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Hvis dere har pelsdyr, katt eller hund, så er det lurt å kvittes seg med disse på grunn av din datters allergi.                                                                              Les:https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Siden hun har vedvarened plager med slim og surkling bør dere snakke med legen om henvisning til en barnelege som har god kompetanse på astma og allergi.

Jeg vil anbefale deg å ringe LHL sin rådgivningstjeneste telefon 67 023 023, mandag til torsdag 09.00 til 15.00, for å snakke med en av rådgiverne.

Vennlig hilsen Rose

 

Fly med rosen-infeksjon

Hei!

Hvis man har roseninfeksjon, kan man ta en flytur til utlandet? Er det farlig eller skadelig?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 20. desember 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Hvis du har en roseninfeksjon bør du kontakt din lege for behandling. Den skal behandles med antibiotika. Det er også viktig at den syke kroppsdel holdes høyt og i ro. Anbefaler derfor at du tar en prat med legen din for å sjekke du kan fly til utlandet.

 

Lykke til

Vennlig hilsen Rose

 

Allergi

Allergisk mot puddel?

Hei Jeg har hatt en puddel i snart 7 år . Jeg kan av og til reagere litt dersom jeg tar meg i øyet. Er det mulig at det er hunden jeg er allergisk mot (det er ikke aktuelt å kvitte meg med den)? Er det noen medisiner mm jeg kan ta dersom det utvikler seg?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig du er allergisk mot hund. Om de eneste plagene du har er kløre i øynene om du får hundeallergener på øyet, kan du ha allergiøyedråper (med antihistamin) i beredskap. Du kan også ta allergitabletter/antihistamintabletter ved behov. Begge disse preparatene får reseptfritt.

Vær oppmerksom på at allergen kan bli verre jo mer du har nærkontakt med hund. Det kan derfor være lurt å sette begrensninger for hvor i huset hunden har tilgang. Unngå at dener i soverom, på tepper og i polstrede møbler som er vanskeligere å rengjøre.

Lykke til, hilsen Helle

Kosthold

Fisk- og eggallergi og ernæring

Hei Jeg har blitt alvorlig allergisk mot fisk og egg. Hva slags matvarer bør jeg spise mer av for å få i meg de næringstoffene jeg ikke lenger kan få gjennom fisk og egg? F.eks D-vitamin? Jeg ønsker å kunne få i meg mest mulig gjennom vanlig kost og ikke kosttilskudd.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 20. desember 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Når det gjelder eggallergi finner du en del info på våre nettsider, se faktaark om eggallergi her og en annen artikkel her: https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/paske-med-eggallergi/

Egg inneholder mange næringsstoffer, men de kan også skaffes fra andre matvarer. Det er litt vanskeligere med fiskeallergi ettersom det er en viktig kilde til vitamin D, jod og noen omega-3-fettsyrer, som andre matvarer ikke har så mye av. Fisk er også en god kilde til protein, så når du må unngå fisk er det viktig at du bruker andre proteinkilder som kjøtt/kylling eller belgvekster.

En veldig god kilde til både D-vitamin og omega-3 er tran og tran er trygt for fiskeallergikere. Én teskje tran er nok. Alternativt finnes også algebaserte omega-3-tilskudd som inneholder de samme fettsyrene. Margarin og smør samt ekstra lett melk bidrar også med D-vitamin, men du kan ikke dekke behovet fra disse matvarene alene. Kumelk og yoghurt er gode kilder til jod. 

Hjerte/kar

Ung gutt med plager fra hjertet

Hei. Jeg er gutt 13 år. Jeg får noen ganger smerter i hjerte uten fysisk anstrengelse. Det kiler nesten der. Noen ganger banker det lenge uten å stoppe. Har en del arvelige hjertesykdommer fra min mor sin side. Kan dette skyldes angina eller hjerteflimmer? Hva burde jeg gjøre? Håper på svar. Takk mvh bekymret gutt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike type hjertesykdommer: Hjerterytmefeil, klaffefeil, syke årer, hjertemuskelsykdommer.

Hjertesykdommer rammer svært sjeldent unge mennesker. Men enkelte hjerterytmefeil kan opptre tidlig i livet. 

Det du beskriver høres ikke ut som hjerteflimmer eller angina (trange årer på hjertet). Dette er også tilstander som oftest rammer eldre mennesker.

Du forteller at du kan kjenne at hjertet banker lenge. Dette kan være et tegn på en hjerterytmefeil og bør undersøkes videre. Du bør oppsøke fastlegen din for å snakke om dette. Han eller hun vil ta noen enkle prøver for å finne ut av hva dette kan være. Spesielt viktig er det å ta et EKG (en undersøkelsen hvor man måler hjertets elektriske aktivitet). Hvis man får tatt et EKG akkurat i det du kjenner hjertebankingen, vil det gi viktig informasjon til legen.

Jeg synes ikke skal være bekymret, men det er viktig at du oppsøker lege og får dette sjekket ut grundig.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Betennelsesdempende medisiner og blodtrykk

Hei Har fått påvist økende blodtrykk mål til 150/80 . Før var det på 140/80. Er fysisk frisk, trener og spiser sunt. Alder 71 år. Bruker ikke medisiner , men har fra min lege fått Orudis med ketoprofen m.m. Den brukes ofte i forbindelse med treningsverk og muskelsmerter. Nå leser jeg at ketoprofen ikke er å anbefale ved høyt blodtrykk. Er det riktig , og kan langvarig bruke over flere år, være årsaken til økt blodtrykk? Har vel brukt for mye og i for lange perioder, men legen skriver ut resept,og da tenker man det er trygt. Er takknemlig for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt blodtrykk over flere år skader nyrer, blodårer og hjertet. Risikoen for hjerneslag går også opp. Derfor er det viktig å behandle høyt blodtrykk. Men kun en måling på 150/80 er ikke nok til å konstantere at du virkelig har høyt blodtrykk som må behandles. Det må gjøres gjentatte målinger, og gjerne 24-timersmålinger før man starter behandling.

Ketoprofen tilhører medikamentgruppen NSAIDS. Slike medikamenter kan hos noen pasienter føre til høyt blodtrykk, og hos pasienter med høyt blodtrykk forverre trykket. Men dette gjelder hovedsakelig ved regelmessig bruk over lengre tid. Korte kurer fra tid til annen er som regel trygge.

Spørsmålet ditt er om ketoprofen kan ha gitt deg høyt blodtrykk. Det er vanskelig å svare på. Ketoprofen kan ha hatt noe med saken å gjøre, men mange av oss får jo høyere blodtrykk med alderen uansett. Så hva som skyldes hva er ikke lett å si. Generelt skal man være forsiktig med NSAIDs, og bruke dem i kortere perioder. Hvis du er bekymret, ta det opp med fastlegen din og spør ham/henne om ditt bruk er innenfor det trygge.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Konsekvenser av lavt kolesterol?

Lavt kolesterol, hvilke konsekvenser har det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lavt kolesterol er ikke farlig for deg.

Høyt kolesterol er forbundet med hjertesykdom. Befolkninger med lave kolesterolverdier har lav forekomst av hjertesykdom. Du trenger ikke bekymre deg for at verdiene dine er for lave. Antageligvis gir en slik verdi en viss beskyttelse mot hjertesykdom.

Det finnes enkelte studier som har funnet en assosiasjon mellom lavt kolesterol og enkelte pyskiske sykdommer. Men merk, dette er kun en assosiasjon og ikke et årsaksforhold. Man kan ikke si at lavt kolesterol forårsaker psykisk sykdom. Kanskje er forklaringen heller motsatt vei? At enkelte mennekser med psykisk sykdom har vaner som gjør at de får lavt kolesterol.

Uansett trenger du ikke bekymre deg for for lavt kolesterol.

Mvh

Wasim Zahid