Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Grenblokk i EKG og betablokketr

har frekvensavhengig venstre grenblokk og inkomplett høyre grenblokk også ..har tatt 50 mg selo zok for ekstraslag og perioder med litt høy hvilepuls. det har gått ok,men nå har jeg begynt med mer høy puls ved matinntak og lett anatrengelse..og endel flere ekstraslag...hvorfor kommer dette...trodde betablokker holdt det mer i sjakk? er 50 år ,så kab det være hormoner? bør jeg utredes mer..tok ct av hjertet og ekg i 2016..og sykkeltest før det..føler trykk i brystet siden 2016

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Det at du har både venstre- og høyresidig grenblokk inebærer at man må være forsiktig med å gi høy dose av betablokker, i ditt tilfelle SeloZok. Samtidig synes du i økende grad å være plaget med ekstraslag og høyere hvilepuls. Din tilstand kan utvikle seg, og jeg tenker absolutt at du nå må undersøkes på nytt hos hjertespesialist. Det kan bli nødvendig å legge inn en pacemaker, og deretter å øke dosen av SeloZok. Samtidig må man gjøre nye undersøkelser for å sjekke at du ikke har utviklet koronar hjertesykdom(angina pectoris).

Hjerte/kar

Blodtrykksverdier hos eldre

Jeg er 83 år og har slik blodtrykk: Systoliske 115 Diastoliske 72 Normalt/unormalt? Mvh. Marius

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

For en person i Norge som er blitt 83 år er det relativt lavt å ha et blodtrykk på 115/72. Det betyr imidlertid ikke at dette er unormalt lavt. Tvert om er dette meget fine verdier i din alder. Det kan skyldes gunstige gener i ditt tilfelle, men og være et uttrykk for at du har levd sunt.

Hjerte/kar

Besvimelse og hjertesykdom

Hei, Leser i Aftenposten 09.11 om en ung gutt som mistet førerkorte i fartskontroll. Han besvimte, ambluansenpersonellet mente det var sjokk. Det sies ingenting om at gutten ble tatt med til sykehus/lege for EKG og utredning, eller tatt vare på. Det er vel ikke helt vanlig å besvime når man blir redd/kvekker? De oppdaget v/Glittre at jeg har ervervet lang QT-tid. Har fått vite hva jeg må passe på og hva dette er. Gutten bør jo utredes, for hva kan politiet og ambulasepers. om dette? Bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

En besvimelse kan være vanskelig å bedømme betydningen av. Det er nokså vanlig at personer besvimer, og når helsepersonell kommer til må de prøve å danne seg et bilde av hvordan besvimelsen har skjedd. Har personen selv merket at han holdt på å besvime? Rakk hun eller han å ta seg for? Skadet personen seg under besvimelsen?

Den hyppigste årsaken til besvimelser er at der tilkommer et raskt blodtrykksfall, for eksempel når en person reiser seg litt brått opp fra sittende eller liggende stilling. Da vil personen som oftest rekke å ta seg for. Ved besvimelser som skyldes alvorlige forstyrrelser i hjerterytmen(som du nevner eksemplet med ditt langt QT-syndrom) så skjer oftest besvimelsen så raskt at personen ikke merker det selv før hun eller han finner seg selv liggende på bakken.

Du forteller på bakgrunn av en avisartikkel om en episode hvor en ung gutt besvimte etter å ha blitt tatt i fartskontroll. Jeg tror ikke det er mulig for andre som ikke var til stede og ikke kjenner episoden  bedre å bedømme om guttens besvimelse var av en slik karakter at han burde undersøkes videre.

Hjerte/kar

overvekt og slanking

Hei! Er ca 10 kg overvektig, hva vil det kunne ha å si for hjerte- og karhelsen min, sånn generelt sett? Er det mye å vinne på å slanke det bort? Og vil en diett og treningsopplegg som tar sikte på å gå ned ca 1 kg i uken være trygg og uproblematisk, også med tanke på hjertehelse, eller er det farlig å gå ned så mye på så kort tid? Er 35 år og elkers frisk!

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Du er moderat overvektig. Moderat overvekt alene innebærer ingen stor risikoøkning for å få hjerte- karsykdom. Hvis du er fysisk aktiv er det veldig gunstig for hjertehelsen din, selv om du ikke går ned i vekt.

Det er mange grunner til at det allikevel er gunstig å være mer normalvektig, særlig øker overvekt sannsynligheten for belastnigsskader på hofter og knær.

Det er helt trygt for deg hjertemessig sett med et trenings- og vektreduksjonsopplegg som innebærer at du går ned 1 kg i vekt per uke.

Hjerte/kar

hevelser i bena

Hei! Jeg sliter med mye væske i beina så snart jeg spiser middag. Jeg går da opp i vekt selv om jeg ikke spiser søtt og drikker brus.Når jeg bare spiser brødskive med brunost får jeg ikke vann i beina og jeg går sakte men sikkert ned i vekt. (Jeg har ca 8 kg overvekt nå. Har gått ned 8 kg siden påske ved å ikke spise middag. Både mor og far hadde hjerteproblemer. Blir ikke hørt av fastlege når jeg forklarer. Lurer på om noe er galt med hjertet mitt. Må man ha henvisning for time hos deg?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Hevelser i bena kan være et symptom på hjertesykdom. Hvis hjertets pumpefunksjon er reduser(hjertesvikt)t så sliter hjertet med å pumpe blodet framover raskt nok, og etter en tid kan det føre til blant annet hevelser i bena. De som har tilstanden opplever ofte at dette øker på utover dagen. Det du forteller om at det bare skjer når du sitter og spiser er ikke typisk for hjertesvikt, og dette er vanskelig å se en medisinsk forklaring på.

Du spør om det er mulig å bli hjerteundersøkt på LHL-sykehuset, og om man må ha henvisning. Man kan komme til undersøkelse på vår hjertepoliklinikk uten henvisning, men dette er det dyrere enn i det vanlige offentlige helsevesenet. Du kan sjekke på LHLs hjemmesider hva forskjellige hjerteundersøkelser koster. I ditt tilfelle er det nok mest relevant å gjøre en ultralydundersøkelse(såkalt ekkokardiografi).

 

 

Hjerte/kar

lav hvilepuls

Jeg er 70 år, godt trent, spiser- og lever sunt. Blodtrykk ligger på 110/60 og hvilepuls 35-40. Er dette ok, eller bør jeg sjekke ut hos fastlegen?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Det er stor variasjon i hvilken hvilepuls forskjellige personer registrerer hos seg selv. Det er og nyttig å ha en oppfatning av om man "hele livet " har ligget lavt i hvilepuls, eller om dette er noe som er tilkommet.

Det høres ikke ut som om du har noen symptomer forbundet med din lave hvilepuls. Du forteller ikke om unormal svimmelhet eller besvimelser. Vi sier vanligvis at hvilepuls ned til 40/minutt kan være normalt, enda litt lavere når vi ligger og sover.

Jeg synes til tross for dette at hvis du måler så lav puls som 35/minutt så bør du for sikkerhets skyld gå til fastlegen din og ta et EKG. Dette for nærmere å kunne vurdere om der kan foreligge noen begynnende skade i det elektriske ledningssystemet i hjertet ditt.

 

 

Hjerte/kar

Blodpropp, brystsmerter

Kan en person gå med blodpropp i flere år før en merker noe av det? Har vert sliten og trøtt siste årene, forverret nå i år. Og opplevde nå nylig noe som kan ligne på et lite infarkt. Voldsomt ubehag øverst, midt på brystet med stråling oppover halsen og ut til haken. Vart innlagt på sykehus, men alle testene var negative. Skal inn igjen til sykkeltest. Og dersom dette var infarkt, hvordan bør jeg forholde meg til det? må den fjernes el kan den forsvinne selv? leve livet som normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis det var et infarkt hadde du ikke blitt sendt hjem og henvist til sykkeltest. Man går nok ikke med en blodpropp i åresvis uten å merke det, men man kan gå med en gradvis trangere kransåre. En trang åre vil kunne gi de symptomene du beskriver. Dette skal nok avklares ytterligere med sykkeltesten. I mellomtiden er det nok best at du er litt forsiktig i hverdagen. Du kan godt være normalt aktiv, men de store anstrengelsene bør du vente med til du er ferdig undersøkt og avklart. Alt som ikke gir ubehag i brystet er greit å utføre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkalkninger i hjertet

jeg har kunstig aortaklaff. Hadde ultralyd av hjertet i går. det var masse hvite flekkeri hjertet. (Forkalkninger) Er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er det vanskelig å svare på. Jeg vet ikke helt hva du mener med "masse hvite flekker i hjertet". Tenker du på der den kunstige klaffen er festet? Det er ikke unormalt at det er forkalkninger der. Eller mener du forkalkninger andre steder i hjertet? Dette må nok legen som undersøkte deg svare på.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fjellklatring med kunstig hjerteventil

Hei. Jeg fikk satt inn kunstig hjerteklaff når dere var ved feiring klinikken i 08. Det jeg lurer på er: Bruker Marevan og har kunstig hjerteklaff og har tenkt meg en tur opp i høyden ( 5- 6000 meter ) . Er det noe jeg må ta hensyn til, eller er det ikke bra å reise dit? Skal ikke så høyt at jeg må bruke oksygen. Jeg er i god form går turer daglig og trener, jogging , sykkel på mølle.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig for meg å gi et konkret svar da jeg ikke kjenner tilstanden din i detalj. Generelt sett bør det jo gå greit med en slik tur, men visse ting tenker jeg på:

Hvor lenge blir du i fjellet? Hva skjer med INR-målinger og marevandosering? Vil høyden kunne påvirke graden av blodfortynning? Slike ting bør man ha tenkt gjennom på forhånd, og den beste til å svare på det er fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Slankeoperasjon?

Hei Jente 40 år, har slitt de siste 3 år med mye ekstraslag, medisinert med Emconcor, Lorsartan og Tambocor. Det har vært noen slitsomme år. Har gått opp endel i vekt og klarer ikke lenger å trene uten at jeg får mye smerter i brystet og press. Er undersøkt relativt greit, men har hele tiden følt at det er er noe `mer`som ikke er funnet ut. Ba om utredning for søvnapne og fikk bekreftet det. Er 173 og 93 kg nå, ønsker hardt å gå ned, men klarer ikke. Vil en slankeoprasjon være fordelaktig ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok en klar fordel for hjertet ditt å gå ned i vekt. Du par en BMI på 31 og havner akkurat over grensen for "fedme". Dog er ikke vekten din veldig høy, og jeg tror det vil være vanskelig å få en slankeoperasjon for dette over det offentlige. Du bør helt klart forsøke andre tiltak først. Hvis trening er vanskelig kan det være en ide å fokusere mer på kostholdet. Prøv å melde deg opp på et kurs i første omgang. Feks Grethe Roede.

Mvh

Wasim Zahid