Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Gutt med allergisymptomer på hytta

Hei, Jeg har en gutt på 6 år som har fått påvist middallergi. Han er ikke veldig plaget, men ofte tett/nysete om morgenen. Det virker også som når han blir forkjølet at det sitter litt ekstra i luftveiene, og vi har brukt ventoline/flutide for å få bukt med det. Det har fungert bra. Men, vi har et problem vi ikke finner utav; hver gang han reiser på hytta, blir han tett i halsen og ber selv om å bruke «pustemedisin» (ventoline). Han blir «forkjøla» og har astmaplager, disse forsvinner igjen etter noen dager hjemme. Vi forstår ikke hva det kan være, og har nesten konkludert med at det må være noe i treverket i panelet på hytta han reagerer på (behandlet). Hytta er også relativt ny (7 år), så det er ikke mugg eller råte eller liknende. Alle flater er panel/parkett. Virker dette som en logisk forklaring og er det noe test vi kan ta av han som vil påvise en slik allergi? Vi er rimelig rådville her.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 26. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det virker som om det må være noe i inneklimaet på hytta som gjør at han blir verre der oppe. Oftest er det ikke snakk om ren allergi men en overfølsomhetsreaksjon/irritasjon som ikke kan påvises ved testing. Hvordan er det med ventilasjonen? Hvis det ikke er godt nok luftskifte i hytta eller soverommet hans, kan det forårsake tetthet. Har dere målt relativ luftfuktighet inne? Den skal helst ligge rundt 30-40 RF. Om dere opplever dugg på vinduer, er luftfuktigheten for høy. Er sengetøy og pute vasket på 60 grader med tanke på å fjerne midd? Vegg til veggteppe på hytta/soverom kan gi tetthet. Røyking innendørs?
Jeg ville også tenkt på fukt/råte som en mulig faktor. Hytta er ikke dårlig drenert eller hatt vannklekkasje? Kan det ha kommet fukt inn i byggeperioden? Mugglukt? Man skal ikke utelukke avgassing fra treverk selv etter lang tid selv om det er mindre sannsynlig. Her kan dere forsøke å finne ut hva slags treverk og behandling som er brukt og sjekke om de inneholder helseskadelige stoffer på nettsiden erdetfarlig.

Hvis gutten deres ofte er tett og nysete om morgenen, har han kanskje mer plager enn han gir uttrykk for? Han bruker astmamedisin med effekt. Har han blitt utredet for astma? Kan få inntrykk av at dere bruker både Ventoline og Flutide som behovsmedisin? Terapeutisk effekt av Flutide ses etter 4 -7 dager og Flutide skal brukes regelmessig hver dag for optimal effekt.

Det ble mange spørmål men inneklimaproblematikken favner så mange momenter. Det beste hadde vært om dere ringte oss på vår rådgivningstelefon for å få en mer spesifikk hjelp for å finne mulig årsak.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Kronisk sarkoidose

Hei! Kan man ha sarkoidose kronisk og med svake symptomer hele tiden?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Sarkoidose kan ha både mye og lite symptomer. Det er helt avhengig av hvilket organ som er angrepet og hvor aktiv sykdommen er. Det er dessverre ikke noe fasitsvar på dette, for sarkoidose er en tilstand med mange mulige symptomer og forløp, men ved kronisk forløpende sarkoidose kan symptomene være ganske svake.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Problemer med innpusting

Hei! Jeg er ei jente på 26 år og har astma. Jeg har den siste tiden fått problemer med å puste godt inn. Det føles som lufta stopper i halsen og ikke kommer ned i lungene, føles kanskje som 1 av 30-50 åndedrag kommer helt ned, og jeg begynner å gjespe veldig for å få nok oksygen. Jeg tar forebyggende medisiner hver morgen og hver kveld, og har i tillegg ventoline, men føler ikke det har noe virkning på disse «anfallene». Har dette en sammenheng med astmaen? Nå er jeg i tillegg forkjølt, og da pågår det hele døgnet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Problemer med innpust kan enkelte ganger være tegn på at det fortsatt er noe trangt i de små luftveiene, men det kan andre ganger være uttrykk for spenninger og stress. Jeg synes du bør få målt lungefunksjonen for å sjekke ut nærmere. Sjekk av inhalasjonsteknikk kan også være lurt, eventuelt vurdere endring av medikasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astmasymptomer eller overvekt?

Hei. Det siste året har jeg vært plaget med fryktelig surkling, knitring og piping i brystet/halsen på utpust. Både i sittende stilling men økende i liggende stilling - som ødelegger nattesøvnen. Jeg har nylig tatt to spirometritester med reversibilietsmåling(?) men disse gir svake utslag, altså mener legen min at ifølge prøvene er det ikke astma jeg har. Jeg har likevel bedt om å bli henvist til lungeavdelingen på sykehuset for omfattende målinger da begge mine foreldre som er i i midten av 50 årene har påvist astma nå nylig.

Legen min mener det kan være vekta som gir meg symptomene. Kan det stemme? Jeg er i midten av 30 årene og er overvektig (bmi på 29) men sliter med den pga andre helseplager. Jeg har tidligere røkt men har vært røykfri i 3 måneder. Jeg trener annenhver dag men likevel føler jeg at jeg er blitt verre. Spesielt nå med mange minusgrader så holder det med å gå 300 meter så er jeg andpusten. I tillegg er jeg plaget med kronisk bihulebetennelse som jeg fikk i forbindelse med en lungeinfeksjon for tre år siden. Jeg hoster opp litt slim innimellom men ikke mer enn teskje i mengde.

Kan det være at jeg har astma selv om det ikke vises på spirometrien eller kan det være overvekten som faktisk gir symptomene? Jeg har ventolin disk og tar en dose når det trengs. Det hjelper som regel men ikke alltid.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma trenger ikke vises på pusteprøven når den er i god fase. Derfor bruker man også andre metoder til å påvise en astma hvis sykehistorien kan peke i den retningen. Eller man kan måle PEF gjennom en periode hjemme slik at man kan påvise eventuelle svingninger i lungefunksjonen. Alternativt kan man legge til andre provokasjonstester som lokker frem symptomer slik at man kan lettere påvise en astma. Men ellers er det også slik at overvekt kan redusere pusten, både fordi arbeidet kroppen må utføre blir større, dessuten fordi lungene kan bli presset sammen når magen trykker oppover mot mellomgulvet. Astma i nær familie kan øke sannsynligheten for astmadiagnosen. Symptomene du forteller om med piping i brystet tyder på at det kan være en astma. Så det er nok lurt å få dette sjekket videre. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

For mye astmamedisin?

Er det bra med for mye astmamedisin?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 26. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Målet med astmabehandling er at man skal leve et så normalt liv som mulig med færrest mulige anfall og symptomer i det daglige. Den medisinske behandling må tilrettelegges den enkelte fordi astmasykdommen vil varier i alvorlighetsgrad, frekvens og hva som utløser symptomene. De astmamedisinene man bør ta må derfor tilpasses hver enkelt person. Det er ikke bra hvis man tar mer medisiner enn det man trenger for å ha kontroll på astmaen og fungere godt i hverdagen.
Du kan lese mer om astmamedisiner her

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Rettigheter

Mulighet for sykmelding til opphold i varmere strøk?

Jeg har fått påvist kols, grad 2. Er i full jobb, men merker at kulden på vinteren reduserer funksjonsnivået mitt. Er det mulighet for å få en sykmelding et par uker på vinteren for å reise til varmere strøk? Trenger ikke rehabliteringssted, kun et varmere sted. Finnes det noen ordninger for oss som er i 100 % jobb?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. februar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Nav vil ikke godkjenne en sykemelding på dette grunnlaget. Det finnes heller ikke andre ordninger som gir deg rett til permisjon med lønn i tilfeller som dette.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Lungefibrose og behandling

Hvorfor fikk jeg ikke medisiner selv om jeg fikk lungefibrose diagnose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er mange forskjellige typer lungefibrose, og mange årsaker. De medisiner som fins på markedet i dag er bare vist å gi effekt på såkalt primær idiopatisk lungefibrose. Det er derfor mange typer som ikke tilbys behandling ut over for eksempel Prednisolon, eventuelt behandling av kjent tilstand som årsak til lungefibrosen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarig tørrhoste

Heisann. Har hatt primært tørrhoste nå i snart 3 uker. Men de siste dagene/uken har det vært surklete i lungene. Hoster ofte til jeg brekker meg. Får opp noe lysegule slimklumper. Hosten høres og kjennes ut som sitter i nedre luftveier. Har også de siste dagene fått vondt i h.lunge ved hoste og dype innpust (smerten sitter bak, øverst på ryggen). Har røykt i 15 år. Men sluttet for 4 uker siden. Ingen feber, eller dårlig allmentilstand ellers. Noe slapp og trøtt. Har nå fått 2 (gule) små sår på tungespissen. Samt flere røde prikker i samme område. Hva kan dette være? Bør jeg ta røntgen thorax? Lungebetennelse? Mvh kvinne 31 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Langvarig hoste som ikke gir seg må jo undersøkes nærmere hos legen. Hvis legen ikke finner en forklaring ved undersøkelse av lungene og blodprøver er det ofte fornuftig å ta et røntgenbilde av lungene for å komme videre. Lungebetennelse gir vanligvis feber, men bronkitt forløper uten feber. Fargen på klumpene du hoster opp kan gi mistanke om infeksjon. De røde prikkene på tungen er vanskelig å tyde, kan kanskje være uttrykk for en virusinfeksjon, men må vises til legen. Uansett er det utmerket at du har sluttet å røyke!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Narkose ved sarkoidose

Jeg er en kvinne i 60 årene som har svært nedsatt lungekapasitet pga sarkoidose og har utviklet alvorlig fibrose (stadie 4). Nå har jeg fått en stor polypp i endetarm som jeg skal inn og operere bort (ikke utviklet kreft og lavgradig celleforandringer ble det sagt) Jeg fikk beskjed om at operasjonen gjøres under full narkose. Dette gjør meg engstelig. Er det grunn for å engste seg mht bruk av narkose pga lungene mine? Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det skal alltid gjøres en vurdering av lungefunksjonen før operasjon i narkose. Ved nedsatt lungefunksjon er dette spesielt viktig. Imidlerid trenger ikke en narkose å vare så lenge, for det er mulig at fjernelsen av en polypp tar ganske kort tid. Da er sjansen for problemer i narkose også betydelig redusert. Men dette bør du også spørre direkte om når anestesilegen eller kirurgen snakker med deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Er det astma eller kols?

Hei, jeg er en dame på 39 år som er lungesyk, har vært på spirometri og den viser resultat: pred: 4,03. Pre: 4,29 og en % pred: 106,5 Har Fev 1: Pred: 3,36. Har store smerter i brystet hver dag, og kan til tider være svært tungpustet. ( dette resulterer i smertestillende medisiner hver dag). Jeg har røyket før, men sluttet for et og et halvt år siden. Får av medisiner: Inuxair ( maks dose), Singulair og Ventoline. Ved siste spirometri hadde lungekapasiteten forverret seg fra tidligere år. Hva er det som tilsier at dette ikke er kols men at det er astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

For å vurdere om det er astma eller kols må man vurdere lungefunksjonen ut fra spirometri. Der fremkommer verdier for FEV1 (maks. utpustet volum i løpet av første sekund), FVC (totalt pustet volum) og FEV% (FEV1/FVC). FEV1 bør ligge høyere enn 80% av forventet verdi (pred.), FVC likeså, og FEV% bør ligge høyere enn 70. Det er helt avgjørende at testen er gjennomført helt riktig, slik at den best mulige lungefunksjon blir registrert. I tillegg skal det være symptomer som er forenelig med kols. Brystsmerter er ikke nødvendigvis del av dette, men tung pust forekommer både ved kols og astma. Astma gir oftest mer varierende grad av pusteproblemer. Det er sjelden at kols opptrer før fylte 40 år, selv om det fins unntak.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem