Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Pollenallergi eller mer?

Hei! Jeg har hatt pollenallergi siden jeg var barn, og støvallergi. Bruker telfast 180mg hele året for å unngå kløe og kviser fra støvallergi. Om våren har jeg etter at jeg flytte fra nord til Bergen reagert kraftig på pollen (tror jeg). Når det er fint vær, og spesielt når det blåser, renner det konstant fra nese og øyne, jeg kaldsvetter og føler meg elendig. Og det klør i huden. Dette tenkte jeg var pollen.

Men jeg sjekket pollenvarselet i fjor når jeg reagerte, og selv om bjørk og salix var absolutt verst, så hadde jeg kraftig allergi HELE pollensesongen. Og i år har jeg begynt allerede nå, lenge før det er varslet noe pollenspredning! Hva skjer? Er det innbilning, eller er det andre, mindre kjente allergener jeg reagerer på? Eller er det ikke allergi i det hele tatt? Fastlegen har ingen forslag. Håper på svar! Mvh Bergensboer

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. april 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål. Du beskriver at du har allergisymptomer store deler av sommerhalvåret. Pollen er en utløsende faktor. Utfordringenen med pollenvarsling er at den ikke sier noe om lokale variasjoner. Fjell, daler, variasjon i vær og vindretning vil avgjøre om og hvor mye pollen det er akkurat der du er. Det er derfor mye viktigere å lytte til kroppens egne signaler og lære seg å "lese" tegnene på at det er pollen i luften. Les mer om pollen og råd her; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/10-tips-til-deg-som-har-pollenallergi/

I tillegg til å reagere på pollen er det mulig andre allergener eller irritanter påvirker deg. Det kan være ting i boligen, eksempelvis muggsopp, fukt og/eller råte. Mange har helseplager på grunn av det.

Du bruker i dag Telfast. Om du syns du har for dårlig effekt av den, kan du forsøke en annen type allergimedisin/antihistamin. Mange opplever bedre effekt ved å bytte. Les mer om behandling her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/behandling-av-pollenallergi/

Har du flere spørsmål er du velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 76 023 023.

Lykke til.

Helsen Helle S. Grøttum

Allergi

Pollenvaksine og slim i halsen

Hei.
Jeg er en dame på 46 år. Har astma og allergi. Er i gang med oppvaksinering med bjørkepollenvaksine og har nettopp nådd toppdose på 100.000. I løpet av oppvaksineringen har jeg slitt mer og mer med det jeg tror er postnasalt drypp. Det renner slim fra bihulene/ bak i nesen og ned i halsen. Dette gjør at det blir mye slim i halsen. Kjennes ut som jeg har en klump der- og halsen kjennes litt tykk ut. Jeg trenger råd på hva jeg kan gjøre for å bli kvitt dette problemet? Det er irriterende å hele tiden ha det slik i halsen.
På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. april 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Ekstraktet som brukes i allergivaksinasjonen trigger slimhinnene dine og kan sette i gang en ekstra slimproduksjon. Det finnes medikamenter som demper slimproduksjonen. Ta problemet opp med legen din ved neste konsultasjon.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

Lunge, Rettigheter, Allergi

Omsorgslønn

Uføretrydet lungesyk med kols,astma og epilepsi,pollen og matallergi, trenger tilsyn, har man rett til omsorgslønn eller andre lignende ytelser og stønader fra nav? hvordan søkes dette og hvilke vedlegg trenges? Kan pasientombudet stå til hjelp med utfylling og innlevering av søknaden osv.?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Omsorgslønn er en kommunal ytelse. Retten til omsorgslønn er ikke sterk. Kommunen plikter å ha tilbud om omsorgslønn. Men har relativt stor frihet til avgjøre om det skal innvilges. Fylkesmannen som er klageinstans har begrensede muligheter til å overprøve et avslag fra kommunen. Det er den som yter omsorgen som søker om omsorgslønn.

Her er informasjon om omsorgslønn:

Omsorgslønn

Nav kan innvilge hjelpestønad til pleie- og tilsyn. Hjelpestønad utgjør kroner 1171 pr. mnd. Her er informasjon om hjelpestønad:

Hjelpestønad

Og her med søknadsskjema

søknadsskjema

LHL`s pasientombud kan hjelpe til med utfylling av skjema.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Inneklima på soverom

Hei,.
Jeg har så hoven og sår hals hver morgen. Er nöye med å rengjöre/stövsuge og bruker kun vaskemidler uten parfyme. Men nå har jeg flere ganger opplevd å vere mye bedre når jeg overnatter hos andre. Endatil bedre en morgen jeg overnatta på en sofa på en röykfullt stue. Mistenker at det er seng eller madrassen min jeg reagerer på. Har prövt å bytte dyne/pute uten forandring. Så snart jeg legger meg i sengen blir jeg sår i halsen, hoster og tett i nesen. Seng og overmadrass er kjöpt på Jysk så tror det må vere noe jeg reagerer på. Dette begynte også da etter jeg kjöpte denne sengen. Har du hört om noe lignende?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. april 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

 Hei

Takk for henvendelsen.

Siden du reagerer når du legger deg i sengen din vil jeg anbefale at du prøver å

- sjekke om du kan ha en middallergi. Se https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi-mot-husstovmidd/ Kontakt din fastlege å be om en allergiutredning for dette

- sjekke om det kan være kjemikalier i sengen eller madrassen som gir deg reaksjoner. Kontakt forhandler, Jysk, å be om å få et produktdatablad på sengen. Gå deretter inn på denne siden http://www.erdetfarlig.no/ for å se om du finner noe av innholdet der og om dette er helseskadleig eller ikke.

-sjekke soverommet i forhold til mugg og sopp. Du kan selv se bak seng og skap, spesielt hvis disse står mot yttervegg.

Ta kontakt med LHLs rådgivningstjeneste om du har ytterligere spørsmål https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/radgivning/

Lykke til

Vennlig hilsen Rose Lyngra

 

 

 

 

Allergi

Fjerning av katteallergener fra bolig

Jeg har hørt at det går 6 mnd fra en har hatt katt inne og til alle allergener er helt borte. Stemmer det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. april 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Katteallergenene er de klebrigste av dyreallergenene og også de vanskeligste å fjerne fra en bolig. Gulv, vegger, tak, skap , hyller etc må støvsuges grundig med støvsuger med allergifilter(hepafilter). Kast støvsugerposen etterpå. Deretter må alt vaskes. Tekstiler som gardiner og pynteputer vaskes, møbler og tepper må renses eller kastes. Tepper er i praksis umulige å rense godt nok. Selv med grundig rengjøring kan det ta mange måneder og kanskje opp mot et år før alle allergenene er ute av boligen.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Leversykdom og allergitabletter

Hei, jeg er en kvinne på 57 år som reagerer allergisk på noen dyr, pollen, enkelte matvarer og kosmetikk. Allergien har tatt seg opp med årene og jeg har prøvd ulike typer tabletter der Kestine har hatt best virkning så langt. I den verste sesongen må jeg ta to tab. i døgnet. Jeg har nettopp lest at Kestine kan være skadelig for de med leversykdom. Jeg har hatt/har hepatitt B og C, vil det da si at jeg bør slutte med Kestine? Og, er det andre preparater med like god virkning som ikke trigger leveren?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 29. mars 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Takk for henvendelsen!

De fleste som gjennomgår infeksjonen hepatitt B, kvitter seg med viruset igjen, men 5 - 10 % av voksne som smittes blir kroniske bærere. Alt etter hvor aktiv den kroniske hapatitten er kan den smittede personen over en periode på mange år utvikle alvorlig leversykdom. Ved hepatitt C vil 70 - 80 % av de smittede få en kronisk hepatitt med eller uten symptomer og ca. 20 % vil etter mange år(20 - 30 år)utvikle leverskade.

I omtalen av Kestine i felleskatalogen står det at ved nedsatt leverfunksjon er det ikke nødvendig med dosejustering(man kan ta anbefalt dose) ved lett til moderat nedsatt leverfunksjon. Man skal alltid rådføre seg med lege ved bruk av antihistaminer ved nyre- eller leverproblemer. Ta opp temaet med din lege som kjenner dine sykdommer og din helse.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

Kosthold, Allergi

Ikke-cøliakisk glutenintoleranse

Jeg har fått vite at jeg har glutenintoleranse (ikke-cøliaki). Jeg lurer på om dette er en kronisk lidelse eller om det vil "gå over"etter hvert?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. mars 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen. Glutenintoleranse er vanskelig å diagnostisere ettersom det i dag ikke er pålitelige tester tilgjengelig. Diagnosen er derfor usikker for svært mange. Intoleranse og allergi er ofte varig, men kan endre seg, i motsetning til cøliaki som er en varig tilstand. Mange barn utvikler toleranse overfor matvarer de ikke tåler i barneårene. Alle allergidiagnoser bør derfor evalueres med jevne mellomrom for vurdere om tilstanden har endret seg. Avhengig av alvorlighetsgraden på symptomene gjøres dette ved kostforsøk hjemme eller i samråd med behandlende lege. Lykke til. Hilsen Helle

Kosthold, Allergi

Allergisk reaksjon

Hei! Min sønn var på sykehuset inatt. Ble innlagt grunnet allergisk reaksjon. Hovnet opp I ansiktet, oppkast osv. Fikk adrenalin, og deretter en type medisin. Ble sendt hjem dagen etter reaksjonen. Vi vet ikke hva som er årsaken og venter på svar. Spørsmålet mitt er; han våknet nå og skrek at han er sulten. Selv om han har spist godt hele dagen. Er dette normalt ? Hva er årsaken evt ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. mars 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål. En allergisk reaksjon er en belastning for kroppen på linje med hard fysisk aktivitet. At han er sulten etterpå er derfor normalt. Håper dere får svar på hva som var årsaken til reaksjonen. Lykke til. Hilsen Helle

Lunge, Allergi

Er allergivaksinasjon lurt?

Mann med kols, astma, epilepsi og pollen/matallergi. Har aldri blitt vaksinert mot allergi. Er det lurt å ta en slik sjanse? Hvilke bivirkninger kan det oppstå, med tanke på ovennevnte sykdommer? Er det andre alternativer, i tilfelle man frarådes denne vaksinasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mars 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål. Allergivaksine vurderes av spesialist, vanligvis øre-, nese, halslege eller lungelege. Allergivaksine er det samme som hyposensibilisering eller imunterapi og kan gis ved allergi overfor bjørkepollen og gresspollen. Vaksinasjnsprosessen varer i tre - fem år, der det gis en økende dose av det man er allregisk overfor i form av sprøyter i armen. Om du ønsker å bli vurdert for allergivaksinasjon ber du fastlegen om henvisning til spesialist. Du kan lese mer om allergivaksinasjon her; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergivaksinasjon/.Noen kaller feilaktig kortisonsprøyte som allergivaksinasjon. Det er en annen behandling som noen får i forkant i pollensesongen som en engangsinjeksjon som reduserer syptomene. Det er en del bivikner knyttet til den behandlingen så mange pasienter og leger er skeptiske til behandlingen.Vanlige bivirkninger er blant annet søkk i huden på innstikkstedet, vektøkning, søvnforstyrrelser og humørforandringer, økt blodsukker og blodtrykk. Tradisjonell behandling som allergitabletter, øyedråper og nesedråper anbefales alltid som førstevalg. Om plagene til tross for dette er store kandu be legen vurdere om tilleggsbehandling skal gis. https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/medisiner-mot-allergi/: Lykke til. Hilsen Helle