Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Peanøttallergi

Hei! Jeg har en sønn på 1.5 år med alvorlig peanøttallergi. På flere matvarer står det at de kan inneholde/inneholde spor av nøtter. Peanøtt er ikke en nøtt (det er en belgfrukt), men vi er usikre på om alle produsenter tenker over dette når de skriver innholdsfortegnelsen. Kan vi gi han matvarer som det står at kan inneholde nøtter, eller må vi holde han unna disse også?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er riktig at peanøtt er en belgfrukt og ikke en nøtt. I matinformasjonsforordningen som produsenter og frembydere av mat er pliktige til å følge, skilles trenøtter og peanøtter. Merkingen har blitt mye bedre etter at dettte regelverket ble innført i 2014 og mitt inntrykk er at kunnskapen om allergener er god hos de som produserer mat i Norge i dag. regelverket gjelder for hele EU-området. All mat som omsettes i Norge er underlagt matinformasjonsforodningen som sier at peanøtt er ett allergen og nøtter ett annet. I tillegg kreves at type nøtt skal oppgis. Dersom regelverket følges skal det fremgå om det er peanøtt eller trenøtt som er i produktet.

Om man kan stole på merkingen? Det er det verktøyet vi har for å få informasjon om innhold i matvarer. De store produsentene har tilegnet seg kunnskap om allergener og er opptatt av riktig merking. Er du i tvil om et produkt så ta kontakt med produsenten og spør hvordan produksjonen foregår. Er det peanøtter i samme lokale eller på samme produksjonslinje osv. Det kan gjøre deg bedre i stand til å vurdere om produktene er trygge for din sønn.

Lykke til, hilsen Helle

Kols og fatique

Når du skriver om kols og fatigu, hva menes med det.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 19. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Fatigue betyr utmattelse,svekkelse eller trøtthet. Det er en subjektiv opplevelse av energi mangel som ikke blir borte ved at en hviler og sover.

Ta kontakt med koslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale hvis dette gjelder deg.

Mvh Hilde

Allergi

Melkeallergi hos voksne

Hei! Min sønn på 7 mnd fikk påvist melkeproteinallergi i 2-3 mnd alderen etter blod i avføringen og mye skrik. Da jeg begynte på melkefri diett ble magen min, som har vært veldig vond i årevis (så lenge jeg kan huske) helt fin. Jeg har vært plaget av mye vitaminmangler og slapphet tidligere, men både cøliaki- og laktoseintoleransetester har vært negative. Jeg har hatt noen melkeuhell nå etter diagnosen, hvor jeg har fått skikkelige magesmerter. Legen mente at voksne ikke kunne ha melkeproteinallergi. På Ullevål sa de at denne blodprøven er lite sensitiv, men jeg lurer på å ta den likevel. Jeg kommer ikke til å gå tilbake til et kosthold med melk, men synes det er vanskelig å argumentere for dette i sosiale sammenhenger, spesielt med en legesvigerfamilie. Har du erfaring med voksne med melkeproteinallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Melkeallergi er vanligst blant barn, 80-85 av de som har kumelkallergi som barn vokser av seg allergien før skolealder. Det er svært skjelden melkeallergi debuterer i voksen alder. i forbindlese med perioder med hormonendring, pubertet,svangerskap og overgangsalder kan allergier endre seg. Om du har hatt melkeallergi uten plagsomme symptomer før svangerskapet kan dette ha endret seg under svangerskapet og blitt mer fremtredende nå, og kan endre seg igen senere.

Det er ikke sikkert en blodprøve, spesifikk IgE på melk slår ut. Det er ikke all allergi og overfølsomhet som lar seg diagnostisere med blodprøver. Du merker selv at du ikke tåler melk så godt og det er jo en indikasjon på at allergi eller intoleanse.

Hold deg unna melk en periode og forsøk med litt melk i mat igje for å se om symptomene kommer tilbake. Mange tåler melk i mat fordi melkeproteinene endre seg ved oppvarming.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

Varierende puls og atrieflimmer

Har påvist annfalsvis aterieflimmer! Dette utløses ofte ved puls rundt 110-125. Det er i dette omerådet jeg ligger da jeg jobber. Dette er for meg ubehagelig for det føles som om jeg mister pusten. Setter jeg meg på huk går det raskere over. Derfor blir dette for meg meget ubehagelig. Jeg kan stå opp på morgenen med puls liggende rundt 50. På natt har puls vært nede i 34. Når jeg står på badet er puls ofte på 115. Går jeg ut i garasjen , starter bilen går så for å dytte opp leddporten så kommer anfallet. Føles ikke trygt å sette seg i bilen da selv om leger sier dette er ufarlige anfall for mange har dette.

På jobb forrige helg fikk jeg et nytt anfall. Det etter å ha håndvasket bilen. Puls på 192 det første minuttet. Så puls på 133 som igjen økte til 156 før det roet seg. Tok 3-4 min. Målt med pulsklokke og håndholdt ekg måler. Begge viste det samme på pulsmåling.

Gikk tidl i sommer på betablokker siden jeg fikk påvist hypertrofisk kardiomyopati en diagnose som var feil og medisiner tatt bort. Fortykket septum på hjertet 14 mm trolig pga stress og på den tiden høyt blodtrykk. (Essensiell primær hypertensjon). Liten lekkaje på hovedpulsåre ut av hjertet men ikke noe farlig. Har brukt de aller fleste blodtrykksmedisiner og alle med bivirkninger. Måler nå blodtrykk hjemme morgen og kveld alle ligger under 120/70. Så har på eget intiativ droppet tabletter men sagt fra til lege.

Fikk og påvist belegg i begge halskar 2,5 mm. Ble satt på kolesterolmedisiner som jeg og har sluttet med pga bivirkninger. Kan nevne at jeg tok en second opinion på halskar forrige uke. 1,6 mm belegg i en liten fordypning på blodåre. Lege sa at han ikke ville satt meg på kolesterolmedisiner ut fra de målingene. Jeg er 176 høy gått ned fra 91 kg i juli 16 til 85 kg des 16 bare ved å legge om kosthold er 45 år. Mere grønt og smør er byttet ut med rapsolje og vita hjertego.

Men tilbake til anfallene som jeg oftes får ved puls på 110-120 så tør jeg nå ikke jobbe meg opp dit. Jeg vil og skal tilbake til 100% jobb. Kan jeg være en kandidat for ablasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Det viktigste svaret først: Ja du er absolutt en god kandidat for ablasjon og du må be fastlegen din henvise deg videre.

Du sier at flimmeren kommer når du kommer opp i litt høy puls. Dette er ganske vanlig, og mange opplever at det er når de trener eller anstrenger seg fysisk at anfallene kommer. En løsning kan være å gå hjertebremsende medisiner, nemlig betablokkere. Men problemet hos deg blir sannsynligvis at du da får altfor lav puls når du ikke har flimmer og kan bli svimmel og uvel. Derfor er ablasjon et godt alternativ for deg.

Flott at du har gjort så mange livsstilstiltak og fått deg en sunnere kropp. Bra jobba! Dette vil du tjene på i det lange løpet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer og medisiner

Bruker Tamborcor dep. 200 mg daglig, fikk nytt atrieflimmer i går kveld, frekv. ca 75, vanlig puls for meg er 40-45. Tok 100 mg vanlig Tamborcor igår kveld og nye 200 mg idag, ikke slått over til sinusrytme ennå, Må jeg ha kanskje ha Cordarone TBL. nå?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om du bør gå over på Cordarone er vanskelig å si. Cordarone kan brukes både for å få "slå av" et pågående flimmeranfall (da gis det intravenøst) og for å holde flimmer borte (da går pasienten fast på cordarone).

Pasienter som hyppig får flimmer, kan prøve å gå fast på cordarone, men dette må avgjøres i samråd med en hjertespesialist.

Hvis du fortsatt har flimmer i kveld, og er plaget av det, bør du kontakte legevakten.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystbrann og ujevn puls

Hei! Jeg drakk for mye smoothie til frokost etter noen brødskiver, og fikk en svært ubehagelig dag meg gulping, brystbrann resten av dagen. Aldri kjent noe liknende. Det har fortsatt i ukene etterpå og i tillegg sliter jeg også med ujevn og dunkende puls, spesielt etter middag og utover ettermiddag og kvelden. Hva kan det være og hvordan skal jeg forholde meg til disse plagene som ikke ser ut til å gå bort?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har hatt brystbrann og ujevn dunkende puls i flere uker, bør du absolutt oppsøke lege for å få dette sjekket ut. Utifra opplysningene dine er det vanskelig å si hva det skyldes, men det vil være aktuelt å sjekke for både sykdommer med blodprøver og evt. hjerterytmeforstyrrelser med EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls hos barn

Hei. Jeg har en datter på 5 1/2 år som har veldig høy hvilepuls. Barnehagen har vært bekymret fordi hun ikke har aldersadekvat aktivitetsnivå og blir veldig fort trøtt. Hun klager på at hun er sliten og orker ikke, gidder ikke, vil ikke. Vi har aldri tenkt på å måle pulsen hennes så først var vi en tur hos legen og han kikket på beina hennes for å se om det kunne være noe med dem som gjorde at hun fikk vondt av å gå, men de var helt fine. Han tok en del blodprøver og de var også helt fine. Da tok han bl.a. jern, vitaminer o.l. for å se om hun hadde mangler på nivåer. De var helt fine. Senere har barnehagen henvist oss til kommunens fysioterapitjeneste men de sa at hun trengte ingen videre oppfølging og at alt var bra. Så skjedde det her en dag at jeg kom bak henne for å gi henne en kos og hjerte slo så voldsomt at jeg trodde det skulle hoppe ut av brystet hennes. Jeg synes dette var rart da hun nettopp hadde sittet ved bordet å spist kveldsmat. Jeg fortalte det til mannen min og vi målte pulsen på kvelden da hun sov. Hun hadde da en hvilepuls på 160. Jeg kan ha målt feil, men vi synes allikevel at hun skulle til legen. Legen sa idag at hun hadde veldig høy hvilepuls og at hun burde henvises til sykehuset for ultralyd av hjerte og andre prøver. Men så sa han bare, dere får brev i posten om når.... Hvor lenge må vi vente og hva kan dette være? Jeg blir jo veldig bekymret. Mvh Tonje

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Barn har normalt høyere hvilepuls enn voksne. Femåringer har hvilepuls fra 80-120 i våken tilstand, og 65-100 i sovende tilstand.

160 i hvilepuls, hvis det stemmer, er høyt. Det kan være ulike årsaker til dette, og jeg mener det er riktig at en barnelege utreder dette. Slik høy puls kan godt gi tretthet og lavere aktivitetsnivå. Når barn henvises til spesialist får de ofte time relativt raskt. Så lenge allmenntilstanden er god, går det som regel greit å vente på time. Men hvis dere som foreldre føler dere usikre, er bekymret, eller føler det er for lenge å vente, bør dere gå tilbake til fastlegen og prøve å få fremskyndet time/vurdering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fly med utposing på hovedpulsåren

Hei. Min far har fått beskjed om utposing på hovedpulsåre i mage 5,8 har tatt CT og skal til spesialisten 9 januar. Er det noe fare for å fly ? Hva kan han gjøre og hva bør han være forsiktig med ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke farlig å fly hvis man har utposning på pulsåren.

Ved utposning på pulsåren er det viktig med god kontroll på blodtrykket. Behandling av kolesterol kan også være viktig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Rekonvalesens etter hjerteoperasjon

Min eksmann bor alene og skal hjerteopereres. Han har hund. Jeg vil gjerne hjelpe med hundepass og annet etter operasjonen, og lurer derfor på hvor lenge han evnt vil være på sykehuset og hvor lenge han evnt vil trenge hjelp med fysiske aktiviteter hjemme? F.eks. snømåking, husarbeid og lufting av hund? Jeg er i full jobb og bor et stykke unna, så vil gjerne planlegge i forkant, hvis mulig. Kan du gi noen ca angivelser ift rekonvalesens?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor lang tid det tar å komme seg etter en hjerteoperasjon avhenger av mange ulike faktorer og varierer en hel del.

Type og omfang av operasjonen, alder, andre sykdommer, hvor syk vedkommende er, hvordan operasjonen går, komplikasjoner osv er med på å påvirke.

Noen pasienter er hjemme igjen etter 2 uker, mens andre må innom lokalsykehus og sykehjem/rehabilitering før de kan komme hjem. Men at man har kommet hjem er ikke ensbetydende med at man fungerer helt normalt igjen med fysisk arbeid. Det kan fortsatt gå noen uker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ustabil angina og symptomer

Min kone på 44 kom hjem fra Riksen for 8 dager siden. Hun fikk diagnosen ustabil angina og spasmeangina. De pumpet opp en åre med medisinsk ballong (?)

Jeg savner en del informasjon om dette. Jeg leser at ustabil angina er forløper til hjerteinfarkt, og at man må til sykehus umiddelbart. Hvordan kan dette være riktig når hun har smerter flere ganger om dagen ?

Hun er nå i gang med økning av medisin-doser. Plavix, Crestor, Albyl-e, Cardizem, Imdur. Hun har vært inne til angiografi 5-6 ganger nå, og hun har fremdeles smerter og blir sliten. Vi vet ikke hvilke symptomer som er normalt og forventet med denne sykdommen. Vi har fått forskjellige svar fra flere leger. Er fortvilende at det ikke bedrer seg. Kan du gi litt info om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er beklagelig at dere ikke har fått tilfredsstillende informasjon. Dette med nyansene mellom kransåresykdom, ulike typer infarkter, ustabil angina, stabil angina og spasmeangina kan være komplisert, og informasjonen svært omfattende. Rådene og informasjonen må også være individuelle og tilpasset tilstanden til den enkelte pasienten. For at dere skal få god informasjon er det viktig å kjenne detaljene. Mitt råd til dere er derfor å ringe kardiologisk avdeling på Rikshospitlaet til uken og spørre etter en lege. Gjerne etter meg. Da kan jeg ta frem undersøkelsene og resultatene på skjermen og gi dere mest mulig presis informasjon.

Mvh

Wasim Zahid