Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Sliten av atrieflimmer

Jeg ble hjerteoperert 16.04.12 og er født i 1932. EKG-atrieflimmer-elektrokonvertert i 2013. Hadde en stor sjekk ved Aleris Trondheim i 2014. Diagnose: Paroksysmal atrieflimmer, essensiell hypertensjon, status med bypasstransplantasjon.

Jeg har ikke flimmer i den forstand det beskrives. Pulsen ligger hele tiden på pluss/minus 50. Men til tider blir jeg helt utslitt og orker ingenting. Av medisiner bruker jeg Eliquis 5 mg, Exforge 10 mg/160 mg, Selo-Zok 25 mg og Lipiptor 40 mg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ulike former for atrieflimmer:

Det finnes flere typer atrieflimmer (hjerteflimmer):

Paroxysmal atrieflimmer: Dette er anfallsvis hjerteflimmer hvor anfallene med rask og uregelmessig rytme kan starte og slutte på egenhånd. Anfallene går over innen 1 uke, og som regel innen 24 timer.

Persisterende atrieflimmer: Ved denne typen varer anfallene over 1 uke. De kan stoppe av seg selv, eller bli stoppet med behandling (medisinering eller elektrokonvertering).

Langvarig persisterende atrieflimmer: Varighet av anfall over 1 år.

Permanent atrieflimmer: Ved denne typen kan ikke pasienten få normal hjerterytme lenger, uansett type behandling.

Du forteller at du vanligvis har rolig puls, men innimellom blir helt utslitt og uten ork. Det kan hende at dette er i perioder med flimmer. Da har du i så fall paroxysmal atrieflimmer, også kalt anfallsvis atrieflimmer. For deg er det viktig at anfallene kommer sjeldent og er kortvarige, slik at du plages minst mulig. Du bør ta opp med legen hvordan dere kan få til dette. Det kan være behov for å justere medisindosene.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Etterlattepensjon og AFP

Vil etterlattepensjon (Gullenkepensjon) bli samordnet ved uttak av AFP ved fylte 66 år? Offentlig ansatt (KLP).

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. desember 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Folketrygdens ytelser utbetales fullt ut. Pensjonen fra den offentlige tjenestepensjonen reduseres med et samordningsfradrag. Tjenestepensjonsordningen din vil kunne gi svar på hvor mye et eventuelt samordningsfradrag vil bli.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

Lunge, Allergi

Stønad til rengjøring?

Hei! Min mann har kols, grad 1-2, jeg har fibromyalgi er pollen- og støvallergiker med astmaplager. Vi er begge i jobb, han 100% , jeg 80%. På grunn av hans kols og mine plager med støvallergi så kreves det ekstra rengjøring i huset. Da våre plager er såpass belastende er det vanskelig for oss å opprettholde tilstrekkelig rengjøring, noe som forsterker våre plager. Har vi rett til noen stønader for utgifter til f.eks vaskehjelp?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. desember 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den eneste offentlige ordningen er hjemmehjelp. Normalt gis hjemmehjelp til de som av helsemessige grunner ikke selv klarer å vaske, tørke støv eller støvsuge. Jeg tviler derfor på om dere vil få innvilget en søknad om hjemmehjelp.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Melkeallergi

Hei! Babyen min har fått påvist kumelkproteinallergi. Jeg ammer og hun ble bedre da jeg kuttet alle melkeprodukter fra kosten min. Kan det være mulig at hun også reagerer på at jeg spiser mat som er merket "kan inneholde spor av melk"?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Det er veldig sjelden at barnet reagerer på så små mengder som "spor av" gir via morsmelk. Det er mer trolig at det er andre årsaker til at hun ikke blir bra. Om det er eksem hun har vil den altid svinge i gode og dårlige faser, og det er langt fra alltid maten har skylda.

Får hun melkeerstatning i tillegg? Om det er et hydrolysat kan det inneholde rester av melekproteien som noen få reagerer på. I så fall bør dere ta det opp med legen og høre om det er mulig å bytte til et aminonsyrepreparat. Barn som reagerer på rester av melkeproteiner i de hydrolyserte melkeerstatningene kan få aminosyrebasert melkeerstatning som Neocate og Nutramingen AA/Puramino og Alfamino.

Mer om melkeallergi og  kumelkallergi

Det kan også skyldes andre matvarer som for eksempel egg, eller ha helt andre årsaker. Om problemene vedvarer bør dere oppsøke lege igjen

Du er også velkommen til å ringe vår rådgivningtelefon på 67 023 023

Lykke til, hilsen Helle

 

Lunge

Stadige luftveisinfeksjoner

Hei! Jeg er og har alltid vært aktiv og har hatt godt immunforsvar. Jeg har de siste 2 månedene hatt 3 perioder med luftveisinfeksjoner. I tillegg skjelver jeg mye. Til å begynne med gikk jeg med kraftig hodepine, nedsatt matlyst og frøs lett. Senere høy feber, øvre luftveisplager med sår hals osv. Da var det typiske influensasymptomer, samt bihulbetennelse. Så ble jeg frisk i litt over en uke, før jeg lå med feber og igjen luftveisplager. Da var det mer slimhoste og smerter i brystet. Så gikk jeg frisk i 1-2 uker før jeg ble syk igjen . Nå har det vært feber, samt vondt i halsen og betente og hovne mandlene som har vært problemet. Har vært hos legen 2 ganger i løpet av denne perioden. Generell sykdomsfølelse. Lymfeknutene på halsen og under armene har vært hovne under hver sykdomsperiode. Fikk diagnosene influensaliknende symptomer og akutt tonsilitt. Testet også negativt på monospot. Og CRP lå omtrent på 40 siste gang. Etter ca 1 ukes symptomfrihet har jeg nå fått vondt i hals, heshet og generell sykdomsfølelse. Begynner å bli ganske lei av å ikke føle at jeg blir helt frisk. Hva kan dette skyldes? Kan også nevne at vi har funnet mugg i noen av vinduene i leiligheten jeg flyttet inn i etter sommeren.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke så enkelt å gi noe godt svar på dette, men når CRP er på rundt 40 er det tegn på bakterieinfeksjon i de aller fleste tilfellene. Når det stadig kommer tilbake slik du beskriver bør man kanskje vurdere å undersøke nærmere i blodet, eventuelt sjekke nærmere på forskjellige virustyper og sjekke immunglobuliner. Om det kan være allergi inne i bildet må eventuelt undersøkes spesielt. Hvis problemene fortsetter ligger det trolig an til en mer omfattende utredning for å finne ut av det. Men det er vanskelig å uttale seg mer konkret enn dette på en nettside.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan Spiriva erstattes av Serevent?

Kan Spiriva erstattes av Serevent?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Spiriva og Serevent har forskjellig virkningsmekanisme. Spiriva er en såkalt muskarinantagonist mens Serevent er en betaagonist. De kan brukes samtidig og kan utfylle hverandre i behandlingen, men det er forskjellig hvordan de virker hos den enkelte. Vanligvis er Spiriva best ved kols, mens Serevent ofte brukes ved astma, men også ved kols. Med andre ord kan de ikke erstatte hverandre uten videre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Forebygging av lungebetennelser

Jeg har en mor som har hatt lungebetennelse gjentatte ganger i løpet av de siste 20 årene. Hva kan være årsaken til dette og er det noe som kan gjøres for å forebygge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er mange årsaker til gjentatte lungebetennelser. Av de viktigste kan nevnes kols, astma, røyking, nedsatt immunitet pga svekkende sykdom, bruk av visse medikamenter eller nedsatt mengde immunglobuliner i blodet. Arrdannelse i lungene, for eksempel etter en langvarig lungebetennelse kan også disponere for nye infeksjoner.

Forebygging av generell karakter innebærer regelmessig fysisk aktivitet og røykfrihet (aktivt og passivt). I tillegg anbefales som regel å ta influensavaksine hver høst og eventuelt vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine). Utover dette hører også nødvendige undersøkelser for å utelukke annen disponerende sykdom som bør behandles.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astmaanfall ved stress

Kan stress utløysa eit astmaanfall?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, stress er en av mange faktorer som kan utløse et astmaanfall. Men det skjer hos noen, ikke hos alle. Kanskje særlig hvis astmaen ikke er godt kontrollert, eller er inne i en forverring.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Atrieflimmer, xarelto, nyresvikt

Har hatt flimmer siden 1993,og startet opp med xarelto 15 mg. Dette til tross at jeg ikke har noen risiko faktorer som f.eks: høyt blodtrykk ,Diabetes, overvekt, aldri røkt, lite alkohol, sykler hverdag osv.

Men nå det viser det seg at medisinen gir meg endel nedsatt nyrefunksjon som gjør at jeg må begynne med Marevan. Noe jeg ikke liker,men har visstnok ingen valg. Hvilket synspunkter har du på dette området,er dette vanlig for mange? Dette burde dere skrive noe mer om under behandling av denne lidelsen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er viktige spørsmål du stiller, og absolutt noe som vi kunne skrive mer om på sidene våre. Du har vært uheldig som har fått nyresvikt av xarelto. Det er slik at de ulike nye blodfortynnende preparatene (alternativer til marevan) skilles ut i nyrene i ulik grad. Mange pasienter med mildere nyresvikt (av ulike årsaker) fortsetter å bruke en av de nyere typene blodfortynnende. Ved mer alvorlig nyresvikt anbefales foreløpig skifte til marevan, selv om det er diskusjon og forskning på området. 

Dersom det er slik at du faktisk fikk nyresvikten av prepratet, så er jeg helt enig i at dette må avsluttes på grunn av risiko for at nyresvikten kan bli enda verre. Da er per i dag fortsatt marevan regnet som det tryggeste alternativet ved din tilstand.  

Hjerte/kar

Blodtrykksmåler om natten

Ved døgnmåling av blodtrykk- skal jeg ha på borrelåsen / måleren om natten? Den har stoppet å blåse opp nå.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Ja, du bør helst gå med borrelåsen/måleren hele natten for at vi skal få et best mulig utgangspunkt for å bestemme om du trenger medisiner.