Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Variasjoner i blodtrykk. Hva er normalt?

Er det normalt at blodtrykket varierer mye?Jeg har 110/70 vanligvis.Men hvis jeg reiser meg opp eller går litt kommer den til 130/80.Når jeg er stresset kan den også være 140/90.Er dette normalt?Når definerer man at noen har høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, det er normalt at blodtrykket varierer ganske mye. Det høres ut som om blodtrykket ditt er meget bra! Når vi definerer at noen har høyt blodtrykk så legger vi vekt på gjennomsnittsmålingene. Det beste er å måle flere ganger gjennom et helt døgn med en automatisk måler. Ved slik måling så bør gjennomsnittet være under 135/85 og det nattlige trykket < 125/75. Dersom vi baserer oss på målinger på legekontoret så bør vi måle < 140/90 (skal kontrolleres flere ganger dersom høyt ved de første målingene).

Hjerte/kar

Døgnmåling av blodtrykk

Ved døgnmåling av blodtrykk- skal jeg ha på borrelåsen / måleren om natten? Den har stoppet å blåse opp nå.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, du må nok ha på borrelåsen/måleren hele natten slik at vi får se om trykket ditt er høyt også når du sover. Dersom trykket er høyt på natten så kan det få betydning for valg av medisin.

Hjerte/kar

Kortisoninjeksjon og kolesterol

Jg bruker med.for høyt kolesterol, nå har jg nettopp lest at kortison sprøyte kan gi økt kolesterol. Spørsmål : kan kortison injeksjon på arr ( etterbypass opr) gi samme virkning.? ,3x ,8 uker mellom hver gang .

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dersom du kun skal ta tre sprøyter med 8 ukers mellomrom så synes jeg ikke at du skal bekymre deg for mulig forbigående effekt på kolesterolet.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, selo zok og puls

Hei Med et BT målt 150/103 vil det være grunn for å settes på selozok(metropolol) 100 mg? Hvilepuls ligger på mellom 79-108 litt avhengig av stress. Ettersom selozok demper pulsen er jeg litt bekymret for at denne blir veldig lav? Har hatt et skikkelig atrieflimmer som krevde sykehusinnleggelse for 2 år siden men UL av hjertet var bra og belastningstesten var fin også. Har hatt døgnmåling for en uke siden av BT 170/113 men i sovende tilstand helt fin.(normal) Jeg jobber på sykehuset med mye stress belastninger . Er ellers en dame på 44 år med 5 barn. Snuser (vet dette kan senkes hvis jeg slutter) og sykler til og fra jobb hele året.Er også i overgangsalderen og kan sikkert gått ned 5 kg. Men jeg er altså litt redd for å starte med selozok hvis pulsen blir veldig lav.Gikk på selozok for 10 år siden da jeg hadde ubehandlet høyt stoffskifte og 160 i hvilepuls.Da hadde jeg god effekt på pulsen .Men er redd for å begynne på 100 mg nå da pulsen kanskje blir fryktelig lav? Har godt regulert lavt stoffskifte nå. På forhånd takk Mvh Monica

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Monica! Døgnmålingen av blodtrykket viser at du trenger medisin for blodtrykket. Som du kanskje kjenner til så har vi en rekke ulike medisiner som vil ha effekt. Fordelen med selozok for deg er at denne medisinen også vil redusere risikoen for nye anfall med forkammerflimmer. Å begynne rett på100 mg høres ganske kraftig ut  i forhold til mulige bivirkninger (også på pulsen). Kanskje 50 mg kan være en god start og så kan man evt. legge til et annet blodtrykkspreparat dersom trykket ikke blir lavt nok? Du nevner stress og trim og "matchvekt". Dersom du også har mulighet til å gjøre noe med dette så har du alle muligheter til å få trykket godt under kontroll uten veldig store doser medisin. Lykke til!

Lungetransplantasjon og lungekapasitet

Hei. Jeg har en far som har Kols og emfysem. Han var for noen dager siden på rikshospitalet og der fikk han vite at lungekapasiteten hans hadde gått opp til 19% og at han var for "frisk" til å få nye lunger noe han har gått å ventet på i flere år nå. Men som sagt sier de at han er for "frisk"til å få nye lunger, men om det skulle forverre seg så blir han umidelbart satt på venteliste. Så til mitt spm, hvor lav lungekapasitet må man ha før man kan få nye lunger? Mvh Meg

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 13. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er flere kriterier som blir vurdert i forhold til en lungetransplantasjon. Behøver derfor ikke være lungekapasiteten på 19% som har vært avgjørende her. Ta kontakt med fastlegen som skal ha fått en epikrise fra Rikshospitalet og spør hva som ble lagt til grunn av objektive målinger.

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Hvordan virker de vanligste astmamedisinene?

Hvordan virker de vanligste astmamedisinene?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. desember 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Sender deg en link til vår nettside der de vanligste astmamedisinene er omtalt. Om du fortsatt har noen spørsmål, kan du ta kontakt via vår rådgivningstjeneste på telefon.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Kols og oksygen

Hei. Moren min har kols grad 4 alvorlig. På sykehuset sier de at å bruke oksygen ikke er bra for kols pasienter da problemet er å få ut oksygen og at de kan " forgiftes " Hun får oksygen når hun er innlagt for forverring og da hjelper oksygenet.....

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 13. desember 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Behovet for oksygen måles ut i fra en prøve som tas i en pulsåre, som også vil vise noe om pasientens evne til å lufte godt nok ut co2. Det kan være at moren din har problemer med å få ut co2 og at de derfor er skeptiske til å sette henne på o2 fast. En co2 narkose er farlig og en trenger derfor å følges opp kontinuerlig slik en har mulighet på et sykehus, men ikke hjemme.

Ta kontakt på kolslinjen 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Rettigheter

Førerkort etter hjerneslag

Hei. Har en far som har hatt hjerneinfarkt og skal nå ha sertifikatet sitt tilbake. Hvordan er fremgangsmåten og kan han velge kjørelærer selv? Mvh hilsen sønn.

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 13. desember 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei. Hvordan han må gå frem for å få tilbake førekortet tilbake er avhengig av årsaken til hvorfor han har fått kjøreforbud. Dersom han har blitt helt symptomfri igjen og er i gang med medisiner som skal forebygge nye hjerneslag trengs ingen ny oppkjøring men en godkjennelse fra fastlegen. Det er vanlig med et kjøreforbud på tre måneder dersom han har hatt noe vedvarende plager etter hjerneslaget.

Om han fortsatt har følgetilstander etter hjerneslaget må dette utredes av spesialist på området. Det kan være synsforstyrrelser, orienteringsvansker, lammelser og liknende som gjør at kjøreferdigheter må vurderes nøye ved ulike tester og eventuellt en praktisk kjøreprøve. Det anbefales at det gjøres med en kjørelærer med spesiell kompetanse i slike vurderinger.

Ta gjerne kontakt på rådgivingstelefonen vår på 67 023 023 for å få mer konkrete råd i forhold til din fars situasjon.

Allergi

Hvetestivelse og glutenfri kost

Hei! Melkesjokoladen fra Freia har hvetestivelse i seg, men går det fint for en cøliaker å spise den uansett?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål.

Ved cøliaki og hveteallergi er det proteinene fra hvete, altså gluten man skal unngå. Hvetestivelse inneholder ikke glutenproteiner og inngår derfor i et glutenfritt kosthold.

Grensen for å sette et "glutenfritt" på et produkt er at glutennivået er under 20 ppm (parts per million) Det ansees å være så lavt at internasjonale rettninglinjer for glutefri kost oppgir det som grenseverdi som er trygg for de med cøliaki og hveteallergi. Noe ytterst få hveteallergikere reagerer på nivåer under 20 ppm, de får da en ekstra streng diett av sin behandlende lege.

At produkter med hvetestivelse kan brukes gir et mye større vareutvalget. Det er hvetesivelse i mange glutenfrie melblandinger og produker.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Valg av sjampo ved allergi

Hei

Hvilken shampo kan jeg bruke til kropp og hår. Er allergisk og får lett eksem. Bruker daglig Neutral,men så viser det seg at den inneholder "Sodium Laureth Sulfate" Som vi allergikere helst ikke skal ha, da det er forverrig av eksem og allergi.

MVH Carsten

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 09. desember 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei Carsten.

Det viktigste ved valg av shampo er å lese ingredienslisten slik at du ser at den ikke inneholder parfyme, eller andre ingredienser som du vet at du reagerer på.

På www.erdetfarlig.no finner du informasjon om helseskaldelig stoffer i kosmetikk.

På apotek kan du finne flere sjampoer og er du i tvil kan du be om veileding av de apotekansatte.

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose